Dodaj do ulubionych

Ematko- jak wolisz? Ankieta

18.01.13, 16:56

Wyobraźcie sobie, że dostajecie list z prośbą wsparcie finansowe akcji organizowanej przez organizację pozarządową.

1. Wolisz kiedy proszą Cię o konkretną sumę? 10 czy 20 zł?( jeśli tak, to, czy raczej wpłacasz tyle o ile Cię proszą, czy więcej?

2. Wolisz kiedy czytasz, że "liczy się każda kwota" i nie dostajesz przed oczy żadnej konkretnej kwoty.?

Dziękuję wszystkim, które odpowiedząsmile
Obserwuj wątek
    • podkocem Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 16:57
      nie umiesz wstawic ankiety?
      • to_ja_tola Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 16:58
        a ta jak zwykle najmądrzejsza?
        o fak....
        • podkocem Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:03
          oj tola lola, żeś se walneła szlaczek na poł ekranu
      • vesper_lynd_1 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:00

Nie, nie umiem.
        A może coś więcej w temacie wątku?
        • podkocem Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:02
          może
    • sadosia75 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:00
      Opcja druga.
      Jakiś czas temu przyszła do mnie pani z SOS Wioski Dziecięce. Bardzo chętnie wypełnłam druczki na przelew a Pani sama z siebie ( nie pytając czy akceptuję tą kwotę ) wpisała 30 zł.
      No niby nic prawda? Ale z drugiej strony może chciałam przesyłać więcej? A może mnie nie stać na 30 zł co miesiąc?
      Wolę sama decydować ile mam wysłać niż gdyby ktoś mi mówił, że potrzebuje 20 zł i dobrze by było....

http://s14.rimg.info/35725a110a6a03c02e6afe950932b387.gif
      • vesper_lynd_1 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:02

Tak, ale to akcja jednorazowa., nie miesięczne obciążenie.
        Czy w związku z tym nadal wolałabyś " sama" podjąć decyzję? Chodzi mi o taka sytuację- nie to co robią SOS czy WWF.
        • sadosia75 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:05
          Nawet jeśli to jednorazowa akcja to wolę sama podjąć decyzję ile wyślę.
          Bo wyślę tyle ile mogę i tyle na ile mnie stać a nie tyle ile się ode mnie oczekuje. Często oczekiwania są ponad możliwości finansowe ludzi. Stąd też wielu z nich po prostu rezygnuje z jakichkolwiek ( nawet najmniejszych symbolicznych ale jednak ! ) wpłat. I wiele ogranizacji na takich "gotowcach" sie przejechało.
          • vesper_lynd_1 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:10

Dzięki Sadosiu, to argument wart rozważenia na pewno.
            • sadosia75 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:13
              Można też połączyć dwie opcje w jedną.
              Jeśli OPP wysyła druczki do wpłat może wysłać jednen pusty druczek, i jeden z kwotą plus informacja, że taka a śmaka kwota to kwota,która pozwoli ( np. kupić paczkę pieluch dla dziecka itp ) ale jeśli ktoś chce wspomóc organizację XYZ nawet symboliczną złotówką dołączony został druczek do wypełnienia plus info o tym, że każda nawet najmniejsza kwota przybliża OPP do celu bla bla bla.
              • yenna_m Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:15
                bardzo dobry pomysł!
            • yenna_m Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:15
              ano dokładnie
              bo jak ktoś ode mnie oczekuje np wpłacenia 30 zetow, a ja dziś mogę jedynie 10 czy 15, to już nie wpłacę
              i mnóstwo ludzi sobie odpuszcza pomoc

z drugiej strony, jeśli wiem, że nie muszę zaciskać pasa, to zrobię przelew większy, niż ten sugerowany smile
              • vesper_lynd_1 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:18

tak, do mnie to też przemawiasmile
        • yenna_m Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:05
          > Czy w związku z tym nadal wolałabyś " sama" podjąć decyzję? Chodzi mi o taka sy
          > tuację- nie to co robią SOS czy WWF.

wolałabym sama podjąć decyzję
    • nanuk24 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:00
      odp 2
    • podkocem Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:01
      3. To nie wazne, bo bardzo rzadko daje pieniadze na różne organizacje. Wpłacam na jedną i daję konkretnym osobom w potrzebie, które znam osobiście lub przez dobrych znajomych, rodzinę i wiem że to nie ściema.
      • vesper_lynd_1 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:04

Ty masz jakiś problem? Nie rozumiesz słowa pisanego, czy jak?

Fakt- od lat będac na ematce, różne stwory wirtualne widziałam, ale nadal mnie to zadziwia jak wielkie potrzeby mają ludzie by dać głos- sensownie czy bez...
        • podkocem Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:11
          tak jak napisałam - wszystko jedno. I tak nie wpłacę na jednorazową akcję o niewiadomym pochodzeniu bo nie mam do tego zaufania. Forma i wysokość płatności nie ma żadnego znaczenia. Z resztą, co to za pytanie? Nie sadzę by się znalazł ktokolwiek kto chciałby byc "przymuszany" do wpłacenia konkretnej kwoty. To niedorzeczne. Ludzie mają różne dochody i różne możliwości. Ustalanie konkretnej kwoty to strzelanie sobie w stope.
      • nanuk24 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:11
        Wzruszylam sie, naprawde.
    • rhaenyra Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:12
      2
    • podkocem Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 17:15
      Małe jest piękne - zwłaszcza jeśli chodzi o sygnaturki.

• selavi2 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 21:06
      opcja 2
    • beverly1985 Re: Ematko- jak wolisz? Ankieta 18.01.13, 21:15
      wolę sama zdecydować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka