Dodaj do ulubionych

Starsi powinni umrzeć. Obciążają państwo.

22.01.13, 14:31
To postulat japońskiego ministra finansów. Japonia tonie pod ciężarem długów, a świadczenia socjalne różnego typu pobiera aż 51 mln osób. Następny kraj, który zjada swój ogon.

www.sfora.pl/Minister-finansow-starsi-powinni-umrzec-i-nie-obciazac-panstwa-a51732

A przy okazji, mam nadzieję, że nie o taką drugą Japonię walczył Wałęsa?
Obserwuj wątek
    • amonette Re: Starsi powinni umrzeć. Obciążają państwo. 22.01.13, 14:34
      Miałam zakładać wątek wink

Obywatelu, wspieraj budżet czynem, zdychaj żwawo przed terminem.
      Co własne środki to pewne na tzw starość. Byle jeszcze na ochronę starczyło wink. Albo chałupę w jakiejś Szwajcarii.
      • woman_in_love własne środki mogą też nie wystarczyć, bo skoro 22.01.13, 14:40
        masz środki = jesteś bogaty człowiek, a jak jesteś bogaty to 75% podatek byłby chyba słuszny. Zwolenników tego rozwiązania przecież tu nie mało. A wszystko po to, by starczyło na azylantki z Syrii i zasiłki dla niezaradnych (a przepraszam to nie dla niezaradnych, tylko biednych i niczemu nie winnych dzieciaczków).
        • amonette Re: własne środki mogą też nie wystarczyć, bo sko 22.01.13, 14:41
          To dlatego piszę o ochronie czy miłym emeryckim kraju w wysokich górach wink
          • ledzeppelin3 Re: własne środki mogą też nie wystarczyć, bo sko 22.01.13, 14:45
            W Polsce akurat emerytkami państwo stoi
            Te wszystkie pańcie, ktore zrobiły sobie z babć bezplatne niańki na 1,5 etatu, z dziadków bezplatnych szoferów dla dzieci, opiekunów w łikendy bo sie trzeba wyspać i zachlać i do galerii pójść. Jakby to wszystko zostało w domu, bo babcie by poszły po rozum do głowy i się wypieły, kto by zarabiał? Kto kupowal po galeriach?
    • maggorlo Re: Starsi powinni umrzeć. Obciążają państwo. 22.01.13, 14:44
      Nasi myślą podobnie tylko się tym nie chwalą. Znamienne wystąpienie p. ministry Muchy, że starych leczyć się nie opłaca wink
      W sumie to rozsądne rozwiązanie dla walących się systemów emerytalnych wynalezionych w czasach gdy 2 rodziców miało 4 dzieci. Ja się chętnie dostosuję tylko niech mi to państwo umożliwi, bo jeśli jakimś cudem nie wykończy mnie grypa ani inna cholera to specjalnie w ramach oszczędności skakac z okna nie mam zamiaru. To jak będzie z tą eutanazją...?
    • twinmama76 Re: Starsi powinni umrzeć. Obciążają państwo. 22.01.13, 14:50
      Akurat w Japonii takie poglądy nie są niczym dziwnym. Tradycję honorowych samobójstw mają wystarczająco bogatą.
      • echtom Re: Starsi powinni umrzeć. Obciążają państwo. 22.01.13, 15:22
        To już było, o tutaj:

www.filmweb.pl/film/Ballada+o+Narayamie-1983-98801/descs
    • sel.avi a to nie jest z kontekstu wyjęte? 22.01.13, 14:52
      bo jak też się nabrałam na chwytliwy tytuł (nawiasem mówiąc GW ostatnio przebija pod tym względem samego mistrza czyli SEwink ), ale doczytałam, że chodziło bardziej o zalegalizowanie eutanazji, tak żeby ten kto SAM Z SIEBIE nie chce już żyć z uwagi na swój podeszły wiek, mógł sobie to życie odebrać.

natomiast tytuł i Wasza dyskusja sugeruje, jakoby pan minister sugerował, że należałoby wystrzelać starszych ludzi wink
      • woman_in_love nie jest 22.01.13, 14:55
        Zdaniem Taro Aso w ten sposób zaoszczędzą państwu wydatków na służbę zdrowia (i na inne świadczenia też).
        • amonette Re: nie jest 22.01.13, 15:00
          No na pewno by zaoszczędzili, tylko czy on ma pomysły bardziej konkretne niż odwoływanie się do świadomości obywatelskiej i poczucia obowiązku? wink
          Ale już nawet kłapanie szczęką publicznie w ten deseń przez ministra i byłego premiera to lampka alarmowa.
        • soczek_bez_gazu Re: nie jest 22.01.13, 15:00
          nie ma tam nic o innych swadczeniach.

Ale pacz woman jak te araby cisna te bidna Japonie, juz im na emerytów nie starcza
          • woman_in_love Japonia ma również swoich imigrantów 22.01.13, 15:08
            tylko nie arabskich. To imigranci z Ameryki Południowej i Azji. Już kilka lat temu czytałam, że Japonia chciała się pozbyć np. bezrobotnych imigrantów japońskiego pochodzenia z Ameryki Południowej. Czyli odesłać ich do krajów skąd przybyli. Mimo, że to w sumie nie obcy przecież.
            • soczek_bez_gazu Re: Japonia ma również swoich imigrantów 22.01.13, 15:17
              Japonia niech sobie z imigrantami robi tak dalej, ciekawe co zrobią, jak 40% społeczeństwa będzie na emeryturze.
              • woman_in_love najwięcej zysku będzie miała Europa z imigrantów 22.01.13, 15:44
                z Afryki i Azji - bo ci to na pewno będą pracować i nie będą wyciągać łapy po zasiłki
        • rosapulchra-0 Re: nie jest 22.01.13, 15:03
          Aso ma 70 lat, więc może niech sam da dobry przykład uncertain
          • soczek_bez_gazu Re: nie jest 22.01.13, 15:12
            Kliknijcie sobie na źródło, zamiast czytać niusy z tego debilnego portalu.

Asoda mówił o opiece medycznej sztucznie podtrzymującej pacjentów w ostatnich dniach życia, i dodał, że sam zostawił instukcje zeby jego życia nie podtrzymywać.

Nie mówił o samobójstwach w celu odciazenia zusu.
            • sel.avi Re: nie jest 22.01.13, 15:15
              ha! czyli umiejętność czytania ze zrozumieniem i samodzielnego myślenia nie zanikła u mnie do resztysmile

• amonette Re: nie jest 22.01.13, 15:22
                www.businessinsider.com/japan-should-let-old-hurry-up-and-die-minister-2013-1
                "Heaven forbid if you are forced to live on when you want to die. You cannot sleep well when you think it's all paid by the government. This won't be solved unless you let them hurry up and die,"

Z drugiego zdania można zrobić dwie szpalty wink
        • sel.avi Re: nie jest 22.01.13, 15:03
          czyli, że to jest faktycznie apel do starszych ludzi, żeby popełniali samobójstwa w imię dobra państwa??? OMG!
    • fituq Re: Starsi powinni umrzeć. Obciążają państwo. 22.01.13, 15:11
      Szanujący się Indianin, jeśli w ogóle dożył dojrzałego wieku, to szedł do lasu umierać a nie zawracał sobą głowy plemienia wink
    • eilian Re: Starsi powinni umrzeć. Obciążają państwo. 22.01.13, 16:56
      Biorąc pod uwagę mentalność Japończyków to takie poglądy wcale mnie nie dziwią. Z resztą jest w tym trochę racji, ja też nie widzę sensu medycznego przedłużania życia, które polega już tylko na byciu rośliną. Też wolałabym w takim przypadku już umrzeć.
    • morekac Re: Starsi powinni umrzeć. Obciążają państwo. 22.01.13, 18:44
      Bo Japończycy żyją chyba najdłużej na świecie, a ministry finansów na całym świecie widzą dziurę budżetową, a nie ludzi. Taką optykę mają.
      BTW: jeśli NFZ nie kwalifikuje osób powyżej pewnego wieku na jakieś kosztowne, ratujące życie zabiegi, to jest to wręcz wprowadzenie takich postulatów w życie, jakkolwiek by się nie oburzać.
      A zwiększenie wieku emerytalnego do 67 roku życia też wynika z tego, żeby za bardzo budżetu nie obciążać - wiadomo, człowiek krócej będzie na emeryturze, to o na mniej państwo naciągnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka