japanunieprzerywalempanieposle 11.02.13, 06:18 bede miec egzamin za godzine i'm taking an exam in one hour i'll be taking an exam in one hour Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocianna Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 06:24 Wg prawideł sztuki i moich książek do gramatyki Present Continuous jest poprawnie. Chyba, że właśnie decyzja o zdawaniu egzaminu została podjęta przed chwilą (Iksiński nie przyszedł? To ja się wepchnę w kolejkę i będę zdawać za godzinę). Odpowiedz Link Zgłoś
krecik Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 07:11 Obie formy sa poprawne - w zaleznosci od kontekstu. Co chcesz wyrazic albo w jakim kontekscie to zdanie ma wystapic? Ag Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 07:39 ktos do mnie dzwoni a ja mowie sorry nie bede z toba gadac bo mam za godzine egzamin. czyli present continues? Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 07:48 Wg mnie tak - masz ten egzamin wcześniej zaplanowany i na 99% się wydarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 14:39 Owszem, z tych dwoch. Ja to bym present simple w tym kontekscie po prostu uzyla. Ag Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 14:55 To szkolna angielszczyzna, tubylec powie I've got an exam one hour ahead. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 15:03 Zależy, w jakim wieku ten tubylec, do kogo mówi i w jakim kontekście. Podane przez autorkę zdania są również jak najbardziej naturalne, wcale nie "szkolne". Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 15:05 Poprawne jest. Natomiast tubylec tak nie powie. Przynajmniej Amerykanin. A kontekst jest jeden: mam za godzinę egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 14:43 Pierwsza wersja w Twoim kontekście. Druga wersja byłaby wtedy, gdyby Cię ktoś pytał, co będziesz robić za godzinę, bo on chciałby za godzinę zabrać cię na pączki. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 18:14 Amerykanski tubylec powie "I got an exam in an hour" Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 18:19 myelegans napisała: > Amerykanski tubylec powie "I got an exam in an hour" ceide.fields napisała: > To szkolna angielszczyzna, tubylec powie I've got an exam one hour ahead. > Przynajmniej Amerykanin. Uzgodnijce Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 21:08 amerykanski tubylec bedzie skracal jak tylko sie da wiec to : "one hour ahead" to jest juz "mouthful" Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 18:20 myelegans napisała: > Amerykanski tubylec powie "I got an exam in an hour" Kanadyjski takoz Ale "Z" zawsze bedzie "zed" nie "zi" Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: jak poprawnie-ang 11.02.13, 21:41 myelegans napisała: > Amerykanski tubylec powie "I got an exam in an hour" Irlandzki tez, tylko raczej "I have an exam". Odpowiedz Link Zgłoś