Dodaj do ulubionych

abonament rtv

28.02.13, 10:43
Napiszcie proszę jak to jest.
Myślałam, że odbiornik rejestrowało się na siebie tzn. ma konkretnego obywatela.
A dziś dowiaduję się, że na mieszkanie.
Koleżanka z chłopakiem mieszkają w mieszkaniu, którego właścicielka zmarła i dostali wezwanie do zapłaty za zaległy abonament rtv.
Oni telewizora nie posiadają, nigdy żadnego nie rejestrowali.
Na poczcie twierdzą, że muszą zapłacić, bo odbiornik przynależy do mieszkania.
Czy to jest w ogóle możliwe?
Zastanawiam się, bo mam podobną sytuację.
Mieszkam w nie swoim mieszkaniu w zamian za opiekę nad nim.
Wcześniej było kilku właścicieli.
Ciekawe czy mogę dostać jakieś wezwanie.
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: abonament rtv 28.02.13, 10:51
      Za każdym razem to ja, czyli osoba rejestrująca odbiornik, dostawałam wezwanie do uregulowania zaległości. Nie kolejny właściciel mieszkania tylko ja. Przychodziły różnie, na stare śmieci, na adres rodziców, różnie.
      Dlatego, pomimo trzech wyprowadzek, miałam nadal trzy odbiorniki do opłaty. W mieszkaniu nowi właściciele zarejestrowali kolejny, wiec na dane mieszkanie były dwa telewizory zarejestrowane.
      Myślę więc, że opłaty są związane z osobą a nie samym mieszkaniem.

Skoro właścicielka zmarła to automatycznie "umowa abonamentowa" wygasła. Nowi właściciele/wynajmujący powinni zarejestrować nowy odbiornik. Powinni o ile go mają.
      Ja może przychodzić wezwanie na kogoś, kto nie podał na poczcie swoich danych? To na kogo przychodzą? Jeśli na poprzednią panią to pozostaje zwrócić na pocztę z informacją, że właściciel nie żyje.

Niech na poczcie podadzą przepisy, na które się powołują. Mnie mówiono, że abonament jest przypisany do osoby, jak umowa na telefon.
    • iwoniaw Re: abonament rtv 28.02.13, 10:52
      Twierdzenia poczty wydają się być kompletną bzdurą. Na jakiej podstawie wymyślili, że "odbiornik jest przypisany do mieszkania", skoro książeczki (jak i ew. zwolnienia z abonamentu) od zawsze są imienne?

Wydaje mi się, że z braku możliwości prawnych, by wchodzić do mieszkań ludziom faktycznie nie płacącym abonamentu, a posiadającym nigdy nie rejestrowany odbiornik, poczta chwyta się (głupio i niekoniecznie legalnie) wszelkich możliwości, by ściągnąć cokolwiek - stąd pisma do ludzi, którzy kiedyś zarejestrowany odbiornik mieli i nikt nawet nie sprawdza, czy oni jeszcze (i gdzie) żyją. BTW - to żądanie zapłaty to przyszło adresowane na kogo? Bo jeśli nie na koleżankę, to w ogóle nie powinna tego listu odbierać, czytać ani nań reagować.
    • wies-baden Re: abonament rtv 28.02.13, 12:59
      Zaraz, zaraz... w mieszkaniu jest odbiornik tv, który należał do zmarłej właścicielki?
      A kto wam wynajmuje mieszkanie? Poproście nowego właściciela, żeby zabrał sobie ten odbiornik, pewnie to jakieś stare pudło, bez wartości. Zawsze pewniej powiedzieć to nie moje,niż narażać się na karę do 5000 zł.
      • lykaena Re: abonament rtv 28.02.13, 14:28
        W moim mieszkaniu nie ma żadnego odbiornika.
        Tylko mógł kiedyś być i zostać zarejestrowany, a te wezwania przychodzą na abonament zaległy.
        Nie jest to dla mnie do końca jasne, przyznaję smile
        • iwoniaw Re: abonament rtv 28.02.13, 14:46
          No ale przecież to wezwanie wobec tego nie przyjdzie na ciebie, skoro niczego zarejestrowanego nie miałaś. Zatem nie przyjmujesz/oddajesz przesyłkę na poczcie z adnotacją "adresat nie żyje/ nie jest tu zameldowany ani nie mieszka" i po sprawie.
        • kim5 Re: abonament rtv 28.02.13, 14:52
          Abonament "dziedziczy" się tylko wówczas, gdy w chwili śmierci mieszkało się ze zmarłym. Abonament jest na gospodarstwo (czyli na rodzinę), a nie na mieszkanie.
    • misiowamama-2 Re: abonament rtv 28.02.13, 15:03
      bzdura. Abonament jest na osobę nie mieszkanie. Trzeba podejść na pocztę i zgłosić , że właściciel abonamentu zmarł i jesli macie radioodbiornik czy telewizor- zarejestrować na siebie. Albo i nie wink
    • ngszgiugsg Re: abonament rtv 28.02.13, 15:37
      Podłączę się do wątku: jeśli się mieszka w wynajmowanym mieszkaniu i tv należy do właściciela lokalu, to kto powinien uiszczać abonament? Właściciel, czy najemca?
    • halipka Re: abonament rtv 24.08.14, 16:40
      Oświećcie mnie proszę, ten abonament jest za odbiornik, czy za oglądanie polskiej telewizji.
      • dziennik-niecodziennik Re: abonament rtv 24.08.14, 21:30
        za odbiornik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka