Dodaj do ulubionych

Po co budować w PL autostrady?

04.03.13, 10:33
skoro ludzie nie wiedzą jak z nich korzystać?
Dlaczego tylu kierowców uwielbia jazdę środkowym pasem przy prędkości 80 km/h - nie wyprzedzając nikogo?
Na dwupasmowych niewiele lepiej - masa Polaków przejawia bezzasadne zamiłowanie do jazdy po lewej stronie - tyle, że tutaj blokuje się wyprzedzanie innym czasem na bardzo długo.
Czy na kursach jazdy nie uczą zasad obowiązujących na autostradach? Robiłam prawo jazdy w czasach kiedy autostrad jeszcze prawie nie było, więc nie było też szkolenia z jazdy po nich. Czy nadal nikt tego nie uczy?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Gdzie ty widujesz tych 80/h na autostradzie? 04.03.13, 10:38
      Chyba na tych odcinkach oddanych "warunkowo", co jeszcze pobocza budują i ograniczenie do 50/h jest? Bo tak poza tym to raczej jadąc setką (prawym pasem, żeby nie było) jestem wyprzedzana przez wszystkich pozostałych użytkowników drogi.

Na dwupasmowych drogach krajowych natomiast to ze świecą szukać odcinków, gdzie nie stoi milion znaków ograniczających prędkość do - w najlepszym razie - 70/h, więc nie wiem, czego chcesz od tych, co pomykają 80 big_grin
      • wuika Re: Gdzie ty widujesz tych 80/h na autostradzie? 04.03.13, 10:44
        Ależ przecież zawsze można otrąbić takiego, który przy ograniczeniu do 70 blokuje pas, jadąc 80 suspicious Wolność jest, nie będzie jeden z drugim panu i władcy szos drogi blokował, bo sobie wymyślił jakieś kurikozalne założenia, żeby zgodnie z przepisami jeździć wink
        Tak, uwielbiam, jak jadąc po mieście ok. 50-60 dostaję jedno i drugie otrąbienie, bo ktoś chce jechać szybciej!
      • zlotarybka_1 Re: Gdzie ty widujesz tych 80/h na autostradzie? 04.03.13, 10:45
        zapraszam na obwodnicę Wrocławia.
        I nie piszę o dwupasmowych drogach krajowych.
        • premeda Re: Gdzie ty widujesz tych 80/h na autostradzie? 04.03.13, 11:28
          Ej, no bez przesady da się tam jechać, a ruchu niewyobrażalnie wielkiego nie ma. Takich zygzakujących po trzech pasach widzę, choć to są pojedyncze przypadki. To prawda, że najwolniejsi powinni się prawego pasa trzymać ale żeby z ich powodu popełniać wątek na forum? Przesada
          • zlotarybka_1 Re: Gdzie ty widujesz tych 80/h na autostradzie? 04.03.13, 11:31
            eeee... nie przesadzaj
            z o wiele bardziej błahych przyczyn ematki popełniają wątki.
            Wkurzam się, bo jeżdżę AOW codziennie w godzinach największego ruchu i nie rozumiem, dlaczego nie mogę wyprzedzić kogoś tylko dlatego, że postanowił całą obwodnicę przejechać środkiem. Mogłabym omijać z prawej, ale wtedy ryzykuję mandat.
            • premeda Re: Gdzie ty widujesz tych 80/h na autostradzie? 04.03.13, 11:46
              Ale tacy jadący środkowym też narażają się na mandat i skoro go nie dostają to znaczy że Policji nie ma i od biedy można ich ominąć prawym. Można też siedzieć im na tyłku i mrygać i trąbić, ewentualnie posiadacze CB mogą ich zjechać przez tenże. Ja tam nerwów sobie nie psuje i omijam prawym.
    • lelija05 Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 10:38
      Jak to po co, no co to za pytanie, żeby ktoś mógł zarobić.
    • lauren6 Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 10:39
      Bo można robić fajne przekręty finansowe przy budowie takich autostrad i się nachapać.

Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje?
      • zlotarybka_1 Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 10:44
        lauren6 napisała:

> Bo można robić fajne przekręty finansowe przy budowie takich autostrad i się na
        > chapać.
        >
        > Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje?

Nie do końca.
        Ludzie lamentują jak to po Polsce fatalnie się jeździ bo brakuje autostrad - po czym na tych kilku odcinkach, które istnieją sami fatalnie jeżdżą.
        • wuika Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 10:44
          Muszą się nauczyć wink
          • zlotarybka_1 Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 11:15
            wuika napisała:

> Muszą się nauczyć wink

Zdaję sobie z tego sprawę i dlatego zastaniawiam się dlaczego nikt tego nie uczy.
            • wuika Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 11:24
              Zmuś kierowców, którzy przecież jeżdżą od 20 lat, więc się ZNAJĄ, żeby się czegoś nowego nauczyli suspicious Jak stwierdziłam kiedyś, że poszłabym sobie na kurs przypominający, choćby jeśli chodzi o jakieś nowe zasady - bo przecież kodeks się zmienia, nie wszystkie zmiany człowiek wychwyci (wystarczy wyjechać na 2 tygodnie i już jakiś news Cię ominie). Myślałam, że śmiechem mnie zabiją.
              • zlotarybka_1 Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 11:32
                wuika napisała:

> Zmuś kierowców, którzy przecież jeżdżą od 20 lat, więc się ZNAJĄ, żeby się czeg
                > oś nowego nauczyli suspicious

prawda, prawda
                • wuika Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 11:35
                  Albo zaproponuj obowiązkowe kursy doszkalające. Albo ponowne egzaminy - w uproszczonej wersji po X latach posiadania prawka.
                  • zlotarybka_1 Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 11:40
                    wuika napisała:

> Albo zaproponuj obowiązkowe kursy doszkalające. Albo ponowne egzaminy - w upros
                    > zczonej wersji po X latach posiadania prawka.

Jestem za
    • guderianka Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 10:55
      ...a po co sprzątać, skoro zaraz się nabrudzi..
      ..i po co jeść, skoro zaraz się wy.....dali...
      wink
      • e-milia1 zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 11:21
        w Niemczech mozna zaobserwowac cos podobnego. Policja niemiecka wlepie mandaty za zbyt dluga jazde srodkowym pasem. kiedys lewym pasem sunela sobie babka smartem, nie pytaj jaka kolejka za nim jechala. stwierdzilam wtedy, ze ludzie nie maja wogole fantazji i co niektorym powinno zabierac sie prawko...
        • zlotarybka_1 Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 11:28
          ale przynajmniej wlepia mandaty - więc jest szansa, że ktoś ukarany na przyszłość się zastanowi zanim zablokuje przejazd innym...
          • e-milia1 Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 11:34
            nie sadze, bo dalej jezdza. ludziom sie wydaje ponoc, ze po to wlanie jest srodkowy pas, zby sobie jechac wolniej.
            • zlotarybka_1 Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 11:36
              e-milia1 napisała:

> nie sadze, bo dalej jezdza. ludziom sie wydaje ponoc, ze po to wlanie jest srod
              > kowy pas, zby sobie jechac wolniej.

dokładnie, patrz poniżej wpis kerri...
              • e-milia1 Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 11:45
                przeczytalam i sie zdziwilam. widzisz, ludziom sie wydaje, ze po to on jest. a nie jest.
                tu do poczytania:#
                www.tvn24.pl/wiadomosci-wroclaw,44/prawy-wolny-jada-srodkowym-nie-umiemy-korzystac-z-autostrad,269427.html
              • wuika Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 11:48
                Ale tak serio: skoro po prawym pomykają TIRy (wraz ze swą osławioną bezwładnością i niemożliwości zahamowania na 10m), po lewym gnają Ci, którym się bardzo spieszy, to gdzie ma jechać reszta? Pchać się co chwilę między tiry? Dziękuję, usiłowałam jechać prawym pasem wśród TIRów raz (Śląsk -> Warszawa, ze zwolnieniami do 70 co chwilę, bo ja nie wiem, które fotopstryczki działają, a które nie). Miałam CB, w końcu je włączyłam i w życiu nie usłyszałam takiej ilości przekleństw na swój temat.
                • zlotarybka_1 Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 11:54
                  moim zdaniem masz prawo do lewego pasa o ile wyprzedzasz. Niech sobie klną. Ja też nie znoszę sytuacji, kiedy wyprzedzam a ktoś siedzi mi na ogonie, przyświeca długimi i trąbi. Zjeżdżam kiedy mogę.
                  To jest niestety druga strona medalu naszej polskiej kultury jazdy.
                  • wuika Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 12:01
                    Wyegzekwowanie PRAWA do jeżdżenia prawym pasem, którym pomykają ciężarówki, na dłuższą metę przekracza moje zdolności (psychiczne, nerwowe, jakiekolwiek). Nie mówię o przejechaniu tak 10km, tylko kilkuset. Po prostu w pewnym momencie olałam. Skoro miałam do wyboru jechać koło 100 środkowym pasem i sporadyczne mrugania i/lub trąbienia, kiedy zwalniam do 70 (bo ograniczenia, etc.) albo jechać koło 100 i co chwilę wyprzedzać coś, co jedzenie 90 i ma kilkanaście ton na sobie, to sobie darowałam. A nie będę jechać 120-140 i więcej non-stop, bo nie czuję się z tym komfortowo. Nie i już. Jeśli ma mnie to wyeliminować z jeżdżenia każdą drogą, poza gminną, to sorry wink
                    • zlotarybka_1 Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 12:06
                      rozumiem Cię - z przyczyn zawodowych często jeżdżę z Wrocławia do Krakowa, z Krakowa do Warszawy itp. Przejechanie dwupasmówki bez uszczerbku na zdrowiu graniczy z cudem.
                      Czasem wyjeżdżam w niedzielę wieczór zamiast w poniedziałek rano żeby nie musiec pokonywać A4 w poweekendowym ruchu. (rodzina na tym cierpi).
                      • wuika Re: zlotarybka, ten problem nie dotyczy tylko PL 04.03.13, 12:25
                        Jechałam w piątek popołudniu. Raz, never-ever. Chyba, że będę jechać opancerzonym czymś, czego mi nikt nie oślepi / zepchnie i nie zbluzga tak, że słyszę przez karoserię wink Polscy kierowcy nie rozumieją zjawiska: jadę mniej, niż fabryka dała. Nie do zrozumienia po prostu.
    • kerri31 Re: Po co budować w PL autostrady? 04.03.13, 11:25
      zlotarybka_1 napisała:
      > Dlaczego tylu kierowców uwielbia jazdę środkowym pasem przy prędkości 80 km/h -
      > nie wyprzedzając nikogo?

A gdzie jest napisane, że muszą ?? Jeśli są trzy pasy, tak jak na większości autostrad w Niemczech, prawym jadą Tiry, środkowym osobówki mniej szybko czyli np. 80km/h a lewym Ci wszyscy, którzy wyprzedzają dwa pozostałe pasy.
      Co do jazdy cały czas lewym pasem ( przy dwóch ) , jest to w Polsce zabronione i jest za to mandat ale nie każdy o tym wie.
      • e-milia1 kerri, srodkowy nie jest po to by jechac 04.03.13, 11:46
        sobie nim wolniej...
        www.tvn24.pl/wiadomosci-wroclaw,44/prawy-wolny-jada-srodkowym-nie-umiemy-korzystac-z-autostrad,269427.html
        • zlotarybka_1 Re: kerri, srodkowy nie jest po to by jechac 04.03.13, 11:50
          e-milia, DZIĘKI za tego linka
          już myślałam, że ze mną coś nie halo.
          Skądinąd artykuł potwierdza to, o czym już powyżej napisałam, o zasadach jazdy na autostradach nikt nie uczy. Wkurzam się na kierowców, a połowa z nich pewnie nawet nie zdadje sobie sprawy, że jedzie nieprawidłowo.
          • aannaa6 Re: kerri, srodkowy nie jest po to by jechac 04.03.13, 11:54
            Ale po cholerę jakieś specjalne nauki zasad jazdy na autostradzie? Przecież obowiązuje ruch prawostronny czyli kierowca ma obowiązek trzymać się prawej strony. To wszystko.
            • zlotarybka_1 Re: kerri, srodkowy nie jest po to by jechac 04.03.13, 11:56
              jak widać nie jest to jasne dla wszystkich. Wynika to z wpisów tutaj oraz z zalinkowanego artykułu.
          • premeda Re: kerri, srodkowy nie jest po to by jechac 04.03.13, 12:07
            Ależ mnie na mojej wiosce uczyli jeździć prawym pasem. Choć fakt, żeby dojechać do Wrocka na egzamin jechałam autostradą. Uczyli mnie też paru innych kwiatków, a mianowicie odpowiednio wczesnego sygnalizowania manewrów, że na światłach nie myślimy, o niebieskich migdałach tylko szybko przejeżdżamy skrzyżowania, że jak komuś wyjadę z podporządkowanej to muszę szybko się zbierać, że jak ktoś mnie wyprzedza to mam mu nie przyspieszać itd.itp. Notorycznie widzę kierowców, który te zasady mają głęboko w czterech literach, a w tym przypadku jestem za ratowaniem budżetu mandatami od takich. Niech na AOW przez 14 dni stoi Policja i wlepia mandaty wszystkim takim jadącym środkowym pasem. Skończą z taka jazdą raz na zawsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka