Dodaj do ulubionych

Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki

• franczii Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 13:57
      Uwazam, ze powinna byc mozliwosc wybrania menu w przedszkolu/szkole.
      W przedszkolu i szkole u moich synow jest taka mozliwosc, wprawdzie nie znam osobiscie nikogo, kto by z niej korzystal ale teoretycznie mozliwosc jest bo przy zapisie w kwestionariuszu jest do wyboru m.in. menu wegetarianskie. Jedyny problem jest taki ze menu normalne jest przygotowywane na miejscu a pozostale w tym wege sa dowozone przez katering a jakosc kateringowych posilkow jest o wiele gorsza.
      • kasia12_2 Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 15:19
        Zgodnie z waszym rozumowaniem, jako matka wegetarianki powinnam żądać zwrotu kosztów za niezjedzone mięso. Bo córka rzadko dostaje coś ekstra. Najczęściej jest to chleb z masłem.
        Ale i tak jestem wdzięczna, że nikt nie wmusza kotleta. Chętnie finansowałabym zbilansowane posiłki wegetariańskie z cateringu, gdyby była taka możliwość. Niestety najczęściej nie ma możliwości przyniesienia własnego jedzenia.
        Przedszkola finansowane są także z podatków. Stawka, którą płacą rodzice pokrywa część kosztów. Ponieważ płacę podatki, chcę, by moje dziecko mogło korzystać z przedszkoli i szkół publicznych, nie było wytykane palcami i nie musiało słuchać głupich tekstów o marchewkach.
        Podobnie jest ze szpitalami, tylko te już zaczęły się cywilizować - porodówki w Warszawie standardowo serwują posiłki wegetariańskie.
        • przeciwcialo Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 15:43
          To niech ci zmniejszą stawkę żywieniową.
          • gabi683 Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 16:00
            przeciwcialo napisała:

> To niech ci zmniejszą stawkę żywieniową.

Dokładnie i to magom zrobić i nie będzie problemu
        • franczii Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 15:47
          > Zgodnie z waszym rozumowaniem, jako matka wegetarianki powinnam żądać zwrotu ko
          > sztów za niezjedzone mięso. Bo córka rzadko dostaje coś ekstra. Najczęściej jes
          > t to chleb z masłem.

Ja to w ogole powinnam zazadac zwrotu polowy kosztow posilkow bo moje dzieci nie zjedza nawet polowy z tego co im daja.
          Poza tym koszt posilku zalezy od liczby dzieci. Wiadomo, ze dzieci z dieta bezmiesna jest kilkoro. Ugotowac osobno dla 2 -3 dzieci wychodzi drozej niz dla 50.
        • franczii Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 15:52
          A corki nie ciagnie zeby skosztowac tego co jedza inne dzieci?
          • gabi683 Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 16:03
            Wiadoma sprawa z gotowaniem i finansami !Ale nadal do Mam Wega nie dochodzi świadomość że WEGA TO NIE CHOROBA -TO STYL ŻYCIA !
            • franczii Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 17:04
              No ja akurat zdaje sobie sprawe ze to styl zycia i sama napisalam, ze popieram mozliwosc wyboru diety wege w przedszkolu-szkole.
              Chcialam tylko z ciekawosci, poniewaz moje dzieci sa miesne, sie dowiedziec jak wyglada w praktyce wychowywanie dzieci bez miesa. A konkretnie czy one nie maja ochoty skosztowac tego co mesni i co by bylo gdyby im posmakowalo. A moze ten temat w ogole sie nie pojawia bo maja od poczatku wpojone, ze na talarzach innych sa trupytongue_out
          • kasia12_2 Re: Walka z przedszkolem o wegetariańskie posiłki 29.03.13, 21:19
            W ogóle.
            Myślę, że łatwo wszystkim mówić, co powinni w przedszkolu, a czego nie. A rzeczywistość jest taka, że niestety wegetarianie spotykają się z dużą nieżyczliwością i bardzo trudno wyprosić możliwość przyniesienia posiłku.
    • gabi683 Wegetarianizm został uznany za chorobę psychiczną 29.03.13, 16:09
      Większość wegetarian na całym świecie będzie w szoku, ponieważ eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) uznali ich, jako umysłowo chorych.
      zmianynaziemi.pl/wiadomosc/wegetarianizm-zostal-uznany-za-chorobe-psychiczna
      • kasia12_2 Re: 29.03.13, 21:36
        Na szczęście polski minister zdrowia oraz Instytut Żywności i Żywienia, konsultant krajowy w dziedzinie pediatrii, Instytut"Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka i Rada ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia nie czytali tego przed potwierdzeniem, że dieta wegetariańska może być stosowana na każdym etapie życia smile
      • ed-di Re: Wegetarianizm został uznany za chorobę psychi 30.03.13, 11:05
        Jak coś wklejasz, to może najpierw sprawdź u źródła, a nie się popisuj ignorancją.
        Ten 'news' o WHO jest tak samo prawdziwy, jak i to że Hitler był wege.

Ktoś puścił pic do sieci i co niektórzy powtórzyli bez zastanowienia ( albo złośliwie albo na 1 kwietnia ).

Prawdopodobne pierwsze miejsce gdzie pojawił się tekst ( bez podania źródła ).
        mysteriousall.com/...al-illness.html
        Powtórzone bezmyślnie na:
        digg.com/news/worl..._mysterious_all
        także rosyjskie strony
        www.newsland.ru/news/detail/id/922965/
        itd.

Nie ma też "dokumentu " na oficjalnej stronie
        www.who.int/publications/en/

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka