Dodaj do ulubionych

Beagle czy Cavalier?

29.03.13, 21:58
Beagle podoba się nam bardzo (zwłaszcza mojemu mężowi) , ale naczytaliśmy się, że to trudna rasa, ciężko je ułożyć, że głupie, uparte.
Cavalier King Charles spaniel jest uroczy, ale trochę taki ciotkowaty (kojarzy mi się z pańcią karmiącą czekoladkami pieska, leżącego na kanapie), ale też podobno świetny dla dzieci, łatwy dla początkujących (to będzie nasz pierwszy pies).
No i nie wiem... Poradźcie ematkowy psiary.
Mieszkamy na wsi, dom niewielki, ale podwórko spore, wokół sporo przestrzeni, pola, lasy.
Przy okazji jeśli mogłybyście polecić jakąś książkę / stronę internetową z konkretnymi radami nt wychowania psa to będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 22:04
      Jam psiarawink ale nie ematka, nadam sie? smile
      Jak jestescie poczatkujący to cavalier polecam całym sercem, kochane, spokojne psiaki.
      Beagle to wulkany energii, jak go nie wybawisz, nie wybiegasz to rozniesie ci poł (a nawet cała) chałupy.
      Fajna metoda szkoleniowa to metoda pozytywna, klikerowa, tzn nagradzasz za pozytywne zachowanie.
      • abi-28 Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 23:57
        Ooo.. ja z tej samej kategorii - psiara, nie ematka. smile
        I podpisuję się obiema łapkami pod tym co napisała olinka - cavalier. Zdecydowanie.
        • abi-28 Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 00:02
          A tak a propos pozytywnej motywacji przy szkoleniach - zawsze jest to polecane zarówno w psich przedszkolach, jak i na szkoleniach PT. U mnie efekt był taki, że pierwszy pies, jako szczeniak załatwiał wszystkie swoje potrzeby fizjologiczne na 2 albo 3 raty i za każdym razem przybiegał, żeby go chwalić i dać przysmak. Później wracał i kończył co miał zrobić i znów przyłaził po przysmak. Kombinator jeden.
    • yenna_m Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 22:04
      daj sobie spokoj z beaglem

mam taką beaglówę, pies absolutnie nie dla początkujących

pomijam już fakt, że pies potrzebuje duzo ruchu, niezwykle ciężko się układa (kilka miesięcy biłam się z suką o władzę w domu) a w okresie dziecięcym potrafi (gdy pozostaje w domu sam) zrobić niezłą demolkę
      • olinka20 Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 22:10
        Pamietam jak ogladałam jakis program o psach i pokazany był dom, w ktorym 2 beagle zostały same na kilka godzin ( nie wybiegane, nie wybawione).
        Zezarły kanape i 2 fotele, masakra big_grin
        • yenna_m Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 22:25
          moja nie żarła
          ale też sama w domu (bez ludzi, bo zupełnie sama nigdy nie była - zawsze koty były) przez pewien czas nie zostawała na dłużej (na krócej - uczyłam, że po powrocie się zupełnie psa ignoruje, więc pies do dziś nawet nie raczy ruszyć dupska i podejść do drzwi, gdy ktoś do domu wchodzi wink bo wie, że i tak zostanie olana wink )
          • olinka20 Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 22:32
            Ja widziałam, ze najlepsza metoda na psa ktory skacze to odwracanie sie tyłem, moj pies nie kuma, skacze na plecy dalej uncertain
            Chyba mi sie trafił mini gejzzer intelektu.
            A ponoc 2 inteligencjawink
            Zazdroszcze wyszkolonego beagla.
            • yenna_m Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 22:59
              wyszkolonego, to może zbyt szumnie powiedziane wink

do dziś małpa potrafi ciągnąć na smyczy
              pies gończy, posokowiec, trudno mi opanować tę pojawiającą się co rusz potrzebę tropienia wink
    • janka19 Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 22:11
      Cavaliery to najpiekniejsze psy pod słońcem. Nasza wszystkiego nauczyła się bardzo szybko, kocha dzieci. Przylepa jakich mało, cudowna psiunia.
    • mondovi Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 22:43
      Mam beagla - głupi, ani uparty nie jest - ale: chodząca adrenalina - wybiegany, wymęczony i tak znajdzie jeszcze zapas energii, żeby koty zaczepiać. Przylepa - ale: kocha wszystkich. Ciężko ułożyć stosunki z dzieckiem, które nie jest konsekwentne i psica traktuje syna jak szczeniaka, za to pilnuje go na spacerach jak oka w głowie, zagania "do stada", gdy się oddali. Nigdy nie ugryzła, nie zawarczała na nikogo (poza głębokim szczenięctwem). Ułozyła sobie stosunki z dwoma kocurami - trochę futro leciało na początku, ale teraz raczej bawią się w berka, nie walczą. Faktem jest, że pies jest bardzo, bardzo energiczny, jeśli nie śpi - cały czas COŚ robi, nie leży i nie czuwa.
      • yenna_m Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 23:00
        głupi nie, ale bardzo niezależny i mający skłonności do kombinowania big_grin
        • mondovi Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 23:40
          Kombinowanie - jak najbardziej - a właśnie, że się wymknę i świsnę "rzecz zakazaną", ale po minie łatwo przejrzeć psa - widać jak kombinuje, a jak mu się uda (no bo udaje się czasem) to ten winny wyraz pyska, gdy na nią spojrzę - i już wiem, że psikus był.
    • nabakier Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 23:19
      Słyszałam, że beagle za mądre nie są, ale w grupie szkoleniowej mojego psa (szkolenie podstawowe) najszybciej wszystko chwytała beagielka, więc...
    • afro.ninja Re: Beagle czy Cavalier? 29.03.13, 23:30
      Kup se spaniela.
      Spaniel angielski- sa dobre hodowle w Polsce, cenowo spaniele tez przystepniejsze niz cavaliery.
      Oczywiscie pisze wylacznie o hodowlach zarejestrowanych w zkwp, czyli hodujacych psy z rowodowodem!

Bardziej miekki pyszczek maja spaniele amerykanskie, ale o te trudno w Polsce, a szkoda, bo to bardzo ladne psy o swietnym charakterze.
      • yenna_m Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 00:14
        ale też myśliwskie i też niezależne tongue_out
        • afro.ninja Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 00:35
          yenna_m napisała:

> ale też myśliwskie i też niezależne tongue_out

Inny typ psa myśliwskiego. Beagle to pies zyjacy w sforze, moze dlatego wlasciciele maja tyle klopotow z tymi psami. Beagle powinny miec towarzystwo, najlepiej tej samej rasy. Spotykam albo nieposłuszne beagle, ktore zazwyczaj sa agresywne albo otyłe i tez agresywne. Pisze tu o agresji skierowanej do psow. sad

Spaniel angielski moze nie tak modny (obecnie) jak beagle, ale jest dobrym wyposrodkowaniem dla beagle i cavaliera, dlatego napisalam, zeby sobie autorka przemyslala kupno spaniela angielskiego, badz amerykanskiego.

• morekac Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 08:19
        Spaniele angielskie mają wadę podstawową: uwielbiają taplać się w błocie i wodzie... Mój pokazał mi już wszystkie cieki w okolicy, a w dodatku potrafi położyć się w kałuży i się w niej wytarzać - czasem przy stosunkowo suchej pogodzie wraca ze spaceru ociekający błotem. Ale za to szczęśliwy...
        Utrzymanie futra w jakim takim stanie to syzyfowa praca. wink
    • anyx27 Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 00:54
      Z tych dwóch raz wybrałabym Cavaliera. Znam 2 psy tej rasy idealnie wyszkolone, wytrzymałe, pływające, uczestniczące w zajeciach dogoterapii itd. Sa świetne smile

Sprawdź jeszcze White highland west terrier - też nieduży, wytrzymały, lubiący aktywność, a jednocześnie bardzo rodzinny, przytulaśny i uroczy smile

A najlepiej, gdybyś zaadoptowała, nie kupowała i gwarantuję, ze nie pożałujesz wink

• berdebul Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 10:17
        anyx27 napisała:

> Sprawdź jeszcze White highland west terrier - też nieduży, wytrzymały, lubiący
        > aktywność, a jednocześnie bardzo rodzinny, przytulaśny i uroczy smile
        >
        Polecasz teriera = niezależnego, myśliwskiego, ciężkiego w układaniu, o specyficznym włosie osobie która chce mieć pierwszego psa? I dla której kryterium jest "ciotkowatość"?

Dla autorki - najpierw poczytaj o szkoleniu, zobacz ile czasu należy poświęcić psu = kilka godzin spacerów, szkolenia i zabaw. A później wybierz rasę. Porozmawiaj z hodowcami, wybierz hodowlę, przygotuj się na szczeniaka.
        • anyx27 Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 10:42
          berdebul napisała:

> Polecasz teriera = niezależnego, myśliwskiego, ciężkiego w układaniu, o specyfi
          > cznym włosie osobie która chce mieć pierwszego psa? I dla której kryterium jest
          > "ciotkowatość"?

Uważasz, ze Westy są ciężkie w układaniu? A miałaś kiedyś styczność z tą rasą? Skoro tak ją opisujesz, to chyba nie. Specyfika włosa polega na tym, ze co 3-4 miesiące trzeba odwiedzić groomera i raz w tygodniu psa wyczesać.
          West to świetny kompan dla rodziny, dla dzieci, zero agresji, straszny kanapowiec, aż nadto domaga się pieszczot, jest aktywny (lubi zabawę, agility, chętnie się uczy) chyba, ze śpi, co zajmuje mu ok. 20h na dobę big_grin
          I świetnie nadaje się na pierwszego psa.
          • berdebul Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 12:18
            > Uważasz, ze Westy są ciężkie w układaniu?
            Jak wszystkie teriery. Wymagają konsekwencji i podejścia. Od 8 lat zajmuję się szkoleniem psów. Teriery są świetne, ale wymagają od właściciela dużo. IMHO na pierwszego psa to raczej kavalierek, toy pudel, szetland itd.
            > A miałaś kiedyś styczność z tą rasą?
            Tak. W psich sportach i sportowym posłuszeństwie.
            > Skoro tak ją opisujesz, to chyba nie. Specyfika włosa polega na tym, ze co 3-4
            > miesiące trzeba odwiedzić groomera i raz w tygodniu psa wyczesać.
            Tararara. Ile widujesz zadbanych westów? Bo ja bardzo niewiele (duże miasto, westy niestety popularne). Większość strzyżonych.
            > West to świetny kompan dla rodziny, dla dzieci, zero agresji, straszny kanapowi
            > ec, aż nadto domaga się pieszczot, jest aktywny (lubi zabawę, agility, chętnie
            > się uczy) chyba, ze śpi, co zajmuje mu ok. 20h na dobę big_grin
            > I świetnie nadaje się na pierwszego psa.
            Kanapowiec? Śpi 20h na dobę? Zdrowy pies myśliwski? Dla mnie zaprzeczenie wzorca rasy.
    • sofija_biala Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 06:22
      Cavaliera znam dobrze. Nie jest ciotkowaty. To bardzo bystry, wesoły pies, który uwielbia zabawę i zadania, rozrywkową tresurę. Do dzieci w każdym wieku - od 0 do 100 wink Też wymaga ruchu zorganizowanego. Puszczanie na podwórko nie wystarczy
      Ale trzeba go ułożyć, żeby nie był kanapowcem - zapewniam, da się.
    • morekac Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 08:12
      Jeśli to wasz pierwszy pies - to cavalier. Beagle są podobno nieco narwane....chociaż z pewnością też kochane.
      Za to cavaliery - jako długosierściste, są z pewnością bardziej kłopotliwe w czyszczeniu...
    • kamelia04.08.2007 Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 09:42
      Cavalier King Charles ciotkowaty???? wez przestan

tylko ten pies i (prawie) zaden inny
      • kamelia04.08.2007 Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 09:47
        i nie Beagle

mam porownanie jednego i drugiego. Z Beaglem wytrzymac sie nie dalo, roznosil cala chalupe

• kerri31 Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 11:45
      Zdecydowanie Cavalier. Beagle to strasznie głupie psy, z instynktem myśliwego i są bardzo ciężkie w pożyciu.
      Beagle mojej koleżanki wpierd***ł im drewniane ,świeżo pomalowane schody w domu a wszystkie zabawki jej córki są inwalidami z poobgryzanymi rękami i nogami.
      Te psy potrafią zeżreć wszystko, nawet starą, zgniłą znalezioną szmatę gdzieś na dworze, którą oczywiście potem wyrzygają w domu.
      Poza tym są brzydkie, wyglądają jak przerośnięte parówy.
      • himilke Re: Beagle czy Cavalier? 30.03.13, 12:06
        Cavalier to absolutnie najlepszy pies (z nieduzych) dla rodziny i dzieci, pogodny, odwazny, lagodny, dobrze sie uczy, nie ma, w przecwienstwie do wiekszych spanieli, duzych wymagan ruchowych, nie niszczy i jest strasznym pieszczochem. Natomiast polecam, z wlasnego bolesnego doswiadczenia, zakup psa nie tylko z dobrej hodowli ale tez ze skojarzenia, z ktorego juz byly zdrowe szczenieta, bo niestety rasa ma kilka paskudnych chorob genetycznych i nie jest prawda, ze trafiaja sie one tylko psom z pseudohodowli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka