Dodaj do ulubionych

Przybieranie na wadze wraz z wiekiem

08.04.13, 19:21
Mam 38 lat. Od około 4 lat zauważam, że pomimo zdrowego odżywania i sportu, zamiast chudnąć lub choćby utrzymywać wagę, co roku przybieram na wadze ok. 1-1,5 kg. Aktualnie od miesiąca usiłuję zgubić choćby 1 kg i nic z tego, a ważąc 66 kg przy wzroście 1,60 m czuję się bardzo niekomfortowo. Teraz po zimie stwierdzam, że o ile w pasie mój obwód się nie zmienił, to bardzo przytyły mi nogi i wyglądają teraz fatalnie sad
Ostatnio ktoś powiedział mi, że większość kobiet wraz z wiekiem tyje w sposób nieunikniony i być może wkrótce dojdę nawet do 70kg???
Tak się po prostu zastanawiam, czy ma sens ta zdrowa dieta i wyciskanie siódmych potów na fitnessie, skoro i tak waga będzie rosła. Owszem ćwicząc czuję się lepiej i nie chcę z tego rezygnować, ale może niepotrzebnie aż tak pilnuję jedzenia, skoro i tak nic nie wychodzi z odchudzania?
Dodam, że stosuję dietę niskoglikemiczną, jem dużo warzyw, chudego mięsa i ryb, unikam pustych węglowodanów. 2x w tygodniu zumba lub aerobik, 1-2 x rowerek stacjonarnie, teraz mam nadzieję wreszcie ruszyć zwykły rower, do tego raz w tygodniu razem z mężem staramy się zrobić długi spacer z kijkami (ok. 10 km) - zależnie od pogody. A waga ani drgnie, tzn. drga, tylko nie w tą stronę, co trzeba sad
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:25
      w tym wieku? dobrze po 40 to mozna uznac za bardziej prawdopodobne a na pewno po menopauzie
      potem nastepuje ewentualnie starcze chudniecie ale to ok 75 r.z. chyba ze ktos jet schorowany znaczniej wczesniej
    • stuletnia_stokrotka Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:28
      złe forum na poruszanie tego tematu
      od zawsze wiadomo,że ematka nosi najwyżej rozmiar 36,w porywach do 38, nie tyje w ciąży a jeśli przytyje to zrzuca w 3 tygodnie, wygląda na 17 lat czyli również się nie starzeje...
      a ty skoro tyjesz to na pewno żresz.innej możliwości nie ma w świecie ematkowym tongue_out
      • rozamund Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:34
        > a ty skoro tyjesz to na pewno żresz.innej możliwości nie ma w świecie ematkowym
        > tongue_out

No tak. Chyba się przestawię na nasączane wodą waciki...
      • saszanasza Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 07:30
        stuletnia_stokrotka napisała:

> od zawsze wiadomo,że ematka nosi najwyżej rozmiar 36,w porywach do 38, nie tyje
        > w ciąży a jeśli przytyje to zrzuca w 3 tygodnie, wygląda na 17 lat czyli równi
        > eż się nie starzeje...

no to prawie jawink tyle że mi ostatnio na siłowni instruktorka dawała 25 lat a mam 37sad ale rozmiar 36 w porywach do 38 (choć chodzącą zgrabnością raczej nie jestem)
        • e-milia1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 07:32
          bo mozna miec rozmiar 36 a tluszczyk bedzie dalej gdzies pod pachami wisial wink
    • 1sofia1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:33
      Wg mnie wszystko zależy od genów, ja mam 39 lat i cały czas ważę jak 20-latka, 45-46kg, ciężko mi dobić do 50kg, tj w życiu tyle nie ważyłam, poza okresm ciąży, ale w mojej rodzinie wszystkie babeczki sa drobne i filigranowe.
      • rozamund Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:37
        U mnie wszystkie kobiety raczej są normalnej budowy, ani specjalnie drobne, ani grube. Patrząc na zdjęcia, babcia utyła dopiero po menopauzie, a moja matka wciąż jest w miarę szczupła. tak więc chyba nie ten tor
      • adwarp Re: 1sofia1 08.04.13, 20:48
        a ile masz wzrostu?
        • 1sofia1 Re: 1sofia1 08.04.13, 22:06
          Mam 165 cm, bardzo źle się czuje ze swoją wagą, bo uważam że kobieta powinna mieć troszkę krągłości, ale jak trudno jest przytyć, mnie by wstarczyło z 5kg.
    • marzeka1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:34
      A badanie robiłaś? Bo mam 45 lat, 160 cm i ważę 59 kg (też więcej niż kiedyś)- ale w porównaniu z tobą jestem ruchowym leniuchem i tak zdrowo się nie odżywiam? Dlatego pytam o badania? Bo sama u siebie zauważyłam spowolnienie metabolizmu, kiedyś wystarczyło mniej jeść, odstawić na trochę słodycze, a waga szła w dół, teraz - niekoniecznie.
      • rozamund Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:39
        tzn. jakie badanie? Przypuszczam, że pewnie chodzi o tarczycę?
        Miałam jakiś czas temu badaną tarczycę, bo mam na niej guzek, zresztą rosnący. Endokrynolog zapisał mi Euthyrox w najmniejszej dawce. Po pół roku wyniki wróciły do normy i kazał mi ten Euthyrox odstawić, ale może niepotrzebnie?
        • e-milia1 to masz odpowiedz-tarczyca 08.04.13, 19:47
          masz guzek i kazal odstawic? marsz do innego specjalisty. tyjesz bo masz problemy z tarczyca, podejrzewam, ze niedoczynnosc, mozliwe ze i hashimoto. bez tabletek bedziesz tyla, i tak dobrze sie trzymasz dzieki temu, ze uprawiasz sport inaczej wazylabys duzo wiecej. moj ginekolog i lekarz internista zdjagnozowali niedoczynnosc trczycy, interista polecil brac hormony, endo powiedzial zebym odstawila bo nic mi nie jest. widzisz jacy to specjalisci...
        • e-milia1 co do leku. na ogol wyniki 08.04.13, 20:13
          zawsze wracaja do normy po czasie, ale dzieki lekom wlasnie. odstawiasz tabletki, problemy wracaja. hmmm.
      • verdana Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:40
        A ja mam taką nieśmiałą refleksję - jeśli z wiekiem większość kobiet przybiera nieco na wadze i ma problemy ze zrzuceniem tej wagi - to może jest to, hm...- uzasadnione biologicznie? I walka o odzyskanie figury 18-latki wcale nie jest taka dobra dla zdrowia?
        Ostatecznie produkcja hormonów żeńskich także sie zmniejsza z wiekiem, osoby grubsze produkują ich nieco więcej. Tak się zastanawiam, czy nieświadomie sporo kobiet nie burzy sobie równowagi hormonalnej, usiłując schudnąć, gdy organizm zdecydowanie mówi "nie"!
        Ps. Nie mówię dla wyjaśnienia o tyciu spowodowanym niekontrolowanym obżeraniem sięsmile
        • ganna_risatdinova Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:47
          > A ja mam taką nieśmiałą refleksję - jeśli z wiekiem większość kobiet przybiera
          > nieco na wadze i ma problemy ze zrzuceniem tej wagi - to może jest to, hm...- u
          > zasadnione biologicznie? I walka o odzyskanie figury 18-latki wcale nie jest ta
          > ka dobra dla zdrowia?

Jestem podobnego zdania, jako 20parolatka ważyłam 46-47 kilogramów przy wzroście 170 cm i wyglądałam jak chodząca śmierć. Teraz, kiedy już mi bliżej niż dalej do 40stki ważę ok. 60 kg i uważam to za prawidłową wagę. W końcu nie jestem małą dziewczynką, tylko dojrzałą kobietą, z piersiami, biodrami i pupą.
          Zresztą kontrolnie zapytałam jakiś czas temu mojego faceta, czy nie powinnam trochę schudnąć. Autentycznie popatrzył na mnie jak na wariatkę. W ogóle nie wiedział, o co mi chodzi. To bardzo ważne, jeżeli mężczyzna akceptuje ciało swojej kobiety, a wiem, że mój facet uwielbia moje ciało.
          • madzioreck Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:14
            W ogóle nie wied
            > ział, o co mi chodzi. To bardzo ważne, jeżeli mężczyzna akceptuje ciało swojej
            > kobiety, a wiem, że mój facet uwielbia moje ciało.

Wydaje mi się, że ważniejsze jest jednak, czy my akceptujemy siebie. Dopiero później facet i reszta świata. Mój mąż też patrzył na mnie jak na wariatkę, kiedy chciałam się odchudzać, nawet kiedy dobijałam niemal setki... także to akurat nie zawsze jest dobry drogowskaz wink
            • ganna_risatdinova Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:24
              U mnie to działa trochę inaczej, bo ja jestem bardzo krytyczna w stosunku do siebie. I dlatego potrzebuję czasem takiego drogowskazu z zewnątrz, bo sama np. nie wiem, czy 60 kg przy 170 cm wzrostu to jest dobrze, czy to już otyłość olbrzymiawink.
              Ale muszę powiedzieć, że podobam się znakomitej większości facetów w pracy, a to zdecydowanie robi mi dobrze na duszęsmile.
              • madzioreck Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:31
                Chyba każdemu robi dobrze na duszę, jak się podoba ludziom wink Tyle, że ja akurat podobam się jeszcze wtedy, kiedy siebie już nijak nie akceptuję - i wtedy owszem, podobanie się innym jest miłe, ale nie zmienia faktu, że powyżej iluś tam kilo sobie przestałam się podobać smile
        • rozamund Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:48
          No właśnie, też się tak zastanawiam nad tym spowolnieniem metabolizmu, na ile to jest naturalne, a na ile można ten przyrost wagi kontrolować. Być może gdybym nic nie robiła, to już ważyłabym te 75 kg albo więcej.
          Nawiasem mówiąc, wcale mi nie zależy na figurze nastolatki. Mając 18 lat, ważyłam 49 kg i tak do urodzenia 1 dziecka. Po 2 dziecku ważyłam 57 kg i w tej wadze czułam się najlepiej.
          • e-milia1 niedoczynnosc powoduje wlasnie 08.04.13, 19:53
            spowolnienie metabolizmu. moj ginekolog twierdzi, ze bardzo duzo kobiet wlasnie w tym wieku zaczyna miec problemy z tarczyca i tyja. tlumacza to sobie wlasnie wiekiem i spowolnionym metabolizmem. sama przechodzilam cos podobnego po drugim porodzie i probowano mi wmowic, ze jest to normalne bo urodzilam i jestem po 30-stce. a ja cwiczylam i biegalam jak glupia a waga nic. idz sie zbadaj do innego lekarza.
        • kawka74 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 21:06
          I walka o odzyskanie figury 18-latki wcale nie jest ta
          > ka dobra dla zdrowia?

Jeśli się jako osiemnastka miało sylwetkę charta, to nie jest, choćby ze względu na skórę. Bardzo szczupłe kobiety starzeją się brzydziej, te troszkę grubsze marszczą się zdecydowanie mniej i mają częściej ładniejszą, gładszą skórę.
          • nabakier Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 21:39
            Bo ja wiem, ja zawsze byłam szczupła, i zmarszczek nie miałam i raczej nie mam.
          • triss_merigold6 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 21:41
            To prawda. Mając 18 lat ważyłam 45 kg, przez kilka następnych lat czasem nawet mniej. Teraz z taką wagą wyglądałabym upiornie. Miałam kiedyś znajomą, która przed 40-tką była właśnie taką nieustannie skutecznie odchudzającą się kobietą z wystającymi kolanami i przebijającymi przez skórę obojczykami. Czułam się przy niej jak rosła Maryna. D Skórę miała fatalną, suchą jak pieprz mimo stosowania naprawdę dobrych kosmetyków i licznych zabiegów.
            • nabakier Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 21:43
              No, ale ci naturalnie szczupli nie mają więcej zmarszczek.
            • aandzia43 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 10.04.13, 12:17
              Mam koleżankę pięćdziesiątkę, która odkąd pamiętam pieprzy o odchudzaniu i czyni to zapewne. Wygląda jak zasuszona kobyła (sorry), wysoka, koścista, cerę ma jakąś taką suchą nienaturalnie i obwisłą tu i ówdzie mimo świetnych kosmetyków, a skórę na udach wiszącą już od wielu lat. Kiedyś miała cerę podobną w typie do mojej, czyli taką raczej zwyczajną z tendencją do bycia wrażliwą. Teraz wiek jej skóry jest o jakieś 10 lat do przodu w porównaniu z moją. Podejrzewam, że waży mniej więcej tyle, ile ważyła, gdy miałyśmy po 20 lat. Ja już dawno nie wink
              Druga koleżanka, kiedyś chudziutka, teraz przytyła szczęśliwie o parę kilo i wygląda świetnie. Na ciele i na twarzy.
        • duola77 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 23:37
          z wiekiem większość kobiet przybiera
          > nieco na wadze i ma problemy ze zrzuceniem tej wagi - to może jest to, hm...- u
          > zasadnione biologicznie?

ano jest , zanika funkcja jajników , tkanka tłuszczowa syntetyzuje(całe życie) hormon z grupy estrogenowej i teraz one pomagają łagodniej znieść objawy perimenopauzy

za dużo tłuszczu to też niedobrze bo z kolei odpowiada za nowotwory estrogenozależne

to tak prosto i w skrócie(olbrzymim)

ja jestem szczupła i zawsze mi mówiono ,że jestem predystynowana do wczesnej osteoporozy

no jestemsad
        • lauren6 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 09:19
          verdana napisała:

> A ja mam taką nieśmiałą refleksję - jeśli z wiekiem większość kobiet przybiera
          > zasadnione biologicznie?

Nieco - tak.
          Jak to nieco zamienia się w lekką nadwagę to nie widzę uzasadnienia poza złymi nawykami lub chorobą. W tkaim wypadku dla zdrowia zawsze lepsze będzie zrzucanie tych nadmiarowych kg, nawet jeśli to ma zaburzyć jakąś równowagę hormonalną.
        • a.nancy Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 09:22
          też tak mi się wydaje.
          a poza tym 50-latka ważąca tyle co chuda 18-latka i tak nie będzie wyglądać równie dobrze. i zmarchy (nie tylko na twarzy) u takiego chudzielca bardziej wyłażą.
    • ardzuna Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:39
      Jestem w twoim wieku i ostatnio dość często robię jednodniowe posty, bo nie mogłam zgubić 3 kilo nabytych po jakiejś hotelowej kiludniówce. Działa, zapewniam cię. Może jeszcze za dużo jesz i tyle. Chude mięso też jest tłuste.
    • nabakier Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:39
      Ja przytyłam ok. 6 kg w wieku 45-47. I jakoś trudno mi to zrzucić, choć po prawdzie, za bardzo konsekwentnie to się o to nie staram. Znaczy, nie radzę sobie z apetytem na słodkie. I żrę to słodkie bardziej, niż kiedyś sad (od kilku dni nie żrę)
      W wieku 38 to takich wahań nie miałam absolutnie. Moim zdaniem za wczeąnie. Ale są teksty na perimenopauzę, kup i zrób.
      • verdana Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 19:41
        Moja gin mówi, że w tym wieku przytycie jest OK, ze tak ma być.
        38 latka moze mieć problemy, jeśli wiecznie sie odchudzała - metabolizm zwalnia, a ciąć nie ma z czegosmile
        • nabakier Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 21:08
          a co z moimi dżinsami? wink
          • verdana Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 18:54
            To jest problemsmile Ale i pretekst do kupienia sobie nowiutkichsmile
    • inguszetia_2006 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 20:00
      Witam,
      Moim zdaniem - za bardzo się głodzisz i jedziesz na permanentnym efekcie jo-jo. Pomoże ci tylko dobry dietetyk, który rozpisze odpowiednią dietę.
      Pzdr.
      Ing
      • rozamund Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 20:07
        Ależ ja się wcale nie głodzę. Jem 4-5 posiłków dziennie, około 1800-2000 kalorii, tylko po prostu pewnych rzeczy nie jem wcale (np. ryżu, ziemniaków, ciężkich sosów itd.), a jeśli już, to bardzo rzadko.
        • mayaalex Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 20:45
          Ale przy diecie 2000 kalorii to chyba nie masz za bardzo szans na schudniecie? Chyba ze cwiczysz naprawde sporo.
          • e-milia1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 20:47
            hmmm
            • e-milia1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 20:48
              najlepiej sie na smierc zaglodzic...
              • rozamund Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:22
                Jeszcze odnośnie diety. Po urodzeniu drugiego dziecka i odstawieniu go od piersi (bo niestety karmiąc wcale nie chudłam), udało mi się zrzucić 7 kg właśnie z 64 na 57 dzięki diecie Montignac. Potem niestety albo dieta przestała działać, albo coś z tą tarczycą musiało się popsuć. W każdym razie, prowadzę zdrową kuchnię opartą o proste, naturalnie składniki: piekę pełnoziarnisty chleb na zakwasie, dużo warzyw, organiczne mięso, nie używam cukru, nie jem produktów z wysokim IG. Mąż schudł mi na tej diecie bardzo ładnie i wciąż się trzyma. Nie wierzę w diety ograniczające ilość kalorii, głodówki próbowałam raz i porzuciłam po zemdleniu w miejscu publicznym, a na popularnym Dukanie wytrzymałam półtora dnia, bo czułam się bardzo źle.
                • e-milia1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:26
                  bralas te leki po drugiej ciazy? u mnie pojawily sie problemy wlasnie po drugiej ciazy. biegalam, chodzilam na fitnes i nie chudlam. kazdy mi wmawial, ze lata robia swoje. poszlam do lekarza dopiero jak zaczelam sie fatalnie czuc. na to, ze cos nie jest tak, wpadlam po trwajacej 10 dni grypie zoladkowej, gdzie nie schudlam ani grama (nie jadlam prawie nic przez te 10 dni).
                  • rozamund Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:30
                    Tak, po drugiej ciąży. Poszłam przypadkowo na USG tarczycy, bo akurat była taka akcja w lokalnym szpitalu, że badali wszystkim chętnym. Wyszedł guzek i potem trafiłam na leczenie, ale w tej chwili nic więcej nie robię poza badaniem tego guzka raz na rok
                    • e-milia1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:33
                      mysle, ze tarczyca jednak ci szaleje. przeczytalam toj post i doszlam do niosku, ze przy twoich nawykch zywieniowych i ilosci ruchu powinnas chudnac. przynajmniej na poczatku...
                • bri Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 10:13
                  Nie wierzę
                  > w diety ograniczające ilość kalorii,

No to masz odpowiedź dotyczącą swojego tycia. Żeby schudnąć konieczny jest ujemny bilans energetyczny i kropka. Niskie IG nie oznacza, że posiłek jest niskokaloryczny, a czasem wręcz przeciwnie. Wraz ze spadkiem wagi maleje również bazowe zużycie energii, dlatego na początku na Montignacu chudłaś. Teraz masz 7 kg mniej, więc organizm potrzebuje mniej energii na utrzymanie systemu i spala mniej. Weź sobie do siaty siedem kilo cukru i wbiegnij po schodkach na piąte piętro to zobaczysz na czym polega różnica. Ćwiczenia areobowe to jest bardzo nieefektywny sposób na odchudzanie (chociaż oczywiście mają inne zalety), bo godzinę zumby można nadrobić raptem dwoma kanapkami. Czy te ćwiczenia, które wykonujesz przynajmniej stanowią dla Ciebie jakiś istotny wysiłek? Masz okazję porządnie się zasapać i spocić? Jeśli nie jesteś w stanie ograniczyć kalorii to musisz się przerzucić na ostrzejszy trening.
        • bri Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 10:38
          Jestem od Ciebie 11 cm wyższa i dużo cięższa, a zauważalnie chudnąć zaczynam dopiero przy diecie ok. 1900 kalorii dziennie. Wszystko wskazuje na to, że jesz za dużo. Nawet po wdrożeniu skutecznego leczenia nieodoczynności tarczycy, żeby schudnąć trzeba trzymać dietę, wiem o tym z doświadczenia. Do ćwiczeń areobowych organizm szybko się przyzwyczaja i z czasem stanowią one coraz mniejszy wydatek energetyczny - widziałam masę instruktorów aerobiku, ćwiczących dzień w dzień po kilka godzin, którzy byli "przy kości".

Jeśli mdlejesz po jednodniowej głodówce to może masz problem z gospodarką insulinową, bo to nie jest normalny objaw. Poza tym sprawdź czy naprawdę zjadasz tyle kalorii ile myślisz - prowadź przez jakiś czas dzienniczek zapisując wszystko, co zjadłaś i wypiłaś (także np. alkohol). Obliczając wynik pamiętaj, że zwykły chleb baltonowski chociaż ma wyższe IG niż razowiec z nasionami, ma też mniej kalorii, a kromka takiego chleba waży o połowę mniej niż kromka razowca.
    • nangaparbat3 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 20:09
      Moze te nogi to mięśnie, nie tluszcz? I jak z ubraniami - jesli nie porobiły się za ciasne, naprawdę może chodzic o to, że dużo od ćwiczeń przybylo Ci mięśni - wtedy można przybrać na wadze.
      • e-milia1 co z tymi guzkami? 08.04.13, 20:11
        przeciez z tego moze byc nowotwor, do tego nie bierzesz lekow...
        • nangaparbat3 Re: co z tymi guzkami? 08.04.13, 21:23
          Ę ?
          • e-milia1 dlaczego Ę ? 08.04.13, 21:34
            guzek moze byc niezlosliwy a moze oznaczac cos powazniejszego. w momencia zaprzestania brania lekow, guzek moze zaczac dalej rosnac lub moze pojawic sie wiecej guzkow... wiem, autorka byla u lekarza, ale to, ze kazal jej po tak krotkim czasie odstawic hormony, budzi moje obawy...
            • rozamund Re: dlaczego Ę ? 08.04.13, 22:13
              Właśnie wróciłam z zumby i widzę, że wątek się rozrósł smile
              Co do guzka, miałam robioną biopsję jesienią i wyszło, że guzek jest koloidowy, nie ma w nim komórek nowotworowych. Ale fakt, że musiałabym powtórzyć badania z krwi. Standardowo robiłam TSH, T3 i T4. Powinnam zrobić jeszcze jakieś badania? Jutro zapiszę się do innego endokrynologa.
              • e-milia1 zrob na poczatek te 08.04.13, 22:22
                moze na jakies forum sie udaj? jak masz stare wyniki to polecam forum: hashimoto gazeta. panie potrafia tam bardzo dobrze odczytywac wyniki. dobrze, ze guzek niezlosliwy. moj maz mial jakis czas temu wycinany...
    • altz Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 20:39
      Są choroby, przy których się tyje, pomimo normalnego jedzenia, ale nie ma ich dużo, najczęściej jest to cukrzyca, kłopoty z tarczycą, kłopoty z limfą (gdzie się tyle od wody).
      Większość osób po prostu za dużo je, a coraz mniej się rusza. 40-latka może nadal wyglądać atrakcyjnie, tak samo jak mężczyzna w jej wieku. Niestety, trzeba sobie te kilokalorie ograniczyć, jeśli jest ich za dużo i przejść bardziej na warzywa, niż na cukierki. smile

Słyszałem o metodzie niedojadania dwóch dni dzień po dniu, wtedy się kurczy żołądek i to podobno zazwyczaj wystarcza.
      Osobiście sobie robię dwa tygodnie solidnego wysiłku w czasie urlopu, chudnę trochę z tego, co złapałem zimą, i mam spokój na dwa rok. wink
      • e-milia1 ale pani prowadzi sportowy tryb zycia... 08.04.13, 20:42
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 20:43
        po dwudziestym roku zycia metabolizm spada- to jest fakt z publikacji naukowych. nie pamietam ile procent rocznie
        • bi_scotti Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 21:59
          A czemu czujesz sie "niefajnie" przy 160 cm wzrostu i 66 kg wagi? Jesli prowadzisz czynny tryb zycia, dobrze spisz i sensownie sie odzywiasz to ile chcialabys wazyc i dlaczego koniecznie mniej? Przy tym wzroscie i tej wadze, tluszcz Ci sie zza paska nie wylewa, na pewno spokojnie biegasz do autobusu czy wchodzisz na 10 pietro w bloku, masz zapewne na czym usiasc i czym odetchnac - w imie czego chcesz koniecznie wazyc mniej? No, nie rozumiem. Take it easy, nie jestes wielorybem, czy jakby to BK elegancko ujal "kaszalotem"!
          • e-milia1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:04
            ja waze troche mniej przy 166 cm i jest mi z tym zle bo "nadwaga" kumuluje sie w brzuchu, ktory niestety jeszcze nie zanikl calkowicie po 2 porodzie. uprawiam duzo sportu wiec rozumiem bol kolezanki. bo gdyby czlowiek sie zapuscil i nic nie robil to jeszcze zrozumiale. ale meczysz sie, wysilasz a efektow 0
          • rozamund Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:16
            Czuję się bardzo niefajnie. Mam niestety tendencję do odkładania się tłuszczu na brzuchu i pośladkach, górę mam dość szczupłą, a tuż pod biustem zaczyna mi się taka paskudna oponka sad Nie chciałabym za bardzo chudnąć, moja koleżanka schudła ostatnio 8 kg i faktycznie wygląda teraz 5 lat starzej, tak jak ktoś wspomniał wyżej. Mnie wystarczyłoby 4-5 kg, żeby pozbyć się fałdek z pleców, tej oponki i brazylijskiego tyłka. No i żeby nogi mi trochę schudły...
            • yoko0202 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 23:37
              jeżeli ćwiczysz regularnie (4 x w tygodniu, jak piszesz) i odżywiasz się prawidłowo, to tycie nie jest tutaj normalne, i tak jak wyżej sugerowano powinnaś zrobić badania.
              tycie z wiekiem dotyczy raczej osób, które się nie ruszają, ponieważ faktycznie przemiana materii może trochę zwalniać, ale regularny sport i regularne posiłki bardzo nakręcają metabolizm, więc w Twoim przypadku nie o to chodzi.
              ja jeszcze nie mam 40-ki ale powoli dobijam, wagę mam taką samą 'całe życie', z drobnymi wahaniami, siłownia/bieganie/inne sporty 4x w tygodniu, ważę 53 kg i muszę się pilnować z żarciem w tym sensie, żeby jeść konkretnie, bo w przeciwnym razie błyskawicznie gubię wagę.
              [a kiedyś bywało różnie, momentami wręcz miałam wrażenie, że tyję od powietrza, ale wtedy nie uprawiałam sportów i musiałam strasznie pilnować diety]
          • lady-z-gaga Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 09:50
            bi_scotti napisała:

> A czemu czujesz sie "niefajnie" przy 160 cm wzrostu i 66 kg wagi? (...)
            Przy tym wzroscie i tej wadze, tluszcz Ci s
            > ie zza paska nie wylewa,

Przy tym wzroście i tej wadze tłuszcz zza paska na pewno się wylewa, dziewczyna musiałaby byc kulturystką, żeby było inaczej. Ja nie mówię, że oponka to zbrodnia, ale niektorym ludziom jednak przeszkadza i wiek nie ma nic do tego. Po 40-ce albo 50-ce nie ma sensu dążenie do wagi, jaką się miało w liceum, nie znaczy to jednak, że wystający brzuch albo "boczki" są normą.
    • kobieta_z_polnocy Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:11
      To że metabolizm zwalnia z wiekiem to nie jest nic nowego. Tym niemniej w twoim wieku, przy odpowiedniej diecie i ilości ruchu nie powinno się tyć "z powietrza". Albo nie odżywasz się aż tak zdrowo jak ci się wydaje i ruszasz się mniej niż ci się wydaje, albo rzeczywiście coś jest nie tak z twoim zdrowiem i warto się przebadać.
      • e-milia1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 22:27
        ona byla na zumbie i nie chudnie, a to o czyms swiadczy. moja kolezanka po roku zumbowania schudla juz 28 kg....
    • duola77 Re: Pomoc na problemy z wagą 08.04.13, 23:26
      mi już ciśnienie skoczyło i klikam na kosz
    • bei Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 08.04.13, 23:29
      Kazdy ma inny metabolizm, teoretycznie to on wraz z wiekiem zwalnia, praktycznie to od 36 lat ważę tyle samo co w wieku lat 14.
      • evee1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 02:00
        Moj metabolizm dziala chyba wstecz wink. Zawsze byl wolny i ja nigdy nie bylam chuda, ale jestem tez dobrze zbudowana i umiesniona, co pewnie ma spore znaczenie. W okresach najwiekszego "szczuplactwa" wazylam 58-60 przy wzroscie 166 i nosilam rozmiar 40.
        Wsrod moich kolezanek, ktore sa juz blizej 50ki niz 40tki widze, ze szczuple sa wlasciwie tylko te, ktore nigdy nie mialy problemow z waga i mogly zrec ile wlezie. U tych, ktore musialy uwazac na to co jedza widac niestety stala tendencje zwyzkowa. Ja niestety naleze do tej drugiej drupy. Z jedzenia nie mam juz niestety co ciac, bo jestem srednio na 1200 kcal dziennie. Zreszta dietetyk oceniwszy moj jadlospis stwierdzil, ze odzywiam sie prawidlowo, tylko za malo jem nabialu (a ten bez kalorii nie jest). Chodze na intensywne specery, jezdze rowerem (w weekend to nawet po gorach wink), zima sporty na zewnatrz zamieniam na gym, tylko narty zostaja. Staram sie przynajmniej 3 razy w tygodniu dostarczyc sobie intensywnego godzinnego ruchu. I dupa, blada, waga wcale nie spada, a czasem nawet rosnie. Ciezko mi sie z tym pogodzic, ale chyba bede musiala niestety.
        • bi_scotti Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 02:35
          Znaczy sie, ze jestes jak najbardziej NORMALNA kobieta i na dodatek masz duze szanse obronic sie przed osteoporosis, szczegolnie jesli grzecznie posluchasz dietetyka i pogodzisz sie z tym nabialem na talerzu smile My mamy tyc! Nie za duzo ale tak wlasnie odpowiednio z wiekiem zeby ta zdrowa warstwa "cialka" chronila slabnace kosci. Sama sobie odpowiedz na pytanie: gdy poslizgnie sie na lodzie skóro-koscista pani po 50tce, co ja ma ochronic przed zlamaniem biodra, nadgarstka, kolana, czegokolwiek? A gdy sie poslizgnie na tym samym lodzie taka okraglejsza 50tka, co ja bedzie chronilo przed podobnymi uszkodzeniami? Wiadomo, nie o to chodzi zeby sie utuczyc jak prosiatko ale warto zachowac umiar w oszalalym dieting i odchudzaniu sie gdy juz czlowiek nabil sobie jakis bardziej znaczacy mileage lat, bo Matce Naturze warto jednak ufac - ona nas chce chronic jak dlugo sie da smile
          No i ostatnie reasearch udowadniaja po raz kolejny, ze kilkuprocentowa nadwaga w tzw. "pewnym wieku" jest nie tylko jak najbardziej normalna ale wrecz korzystna paradoksalnie nawet dla zdrowia serca! Oczywiscie, we wszystko z umiarem i glowa ale to sie chyba rozumie samo przez sie.
          • e-milia1 bi_scoti nie zgodze sie. za duzo tluszczu tez nie 09.04.13, 07:22
            dobrze a sport jest wlasnie po to by wzmocnic miesnie i zarazem poprzez to kosci.
    • burina Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 02:56
      A może zastanówmy się na ile takie tycie, jest jednak uzasadnione kulturowo? Pamiętam, jak kiedyś poszłam na mszę we Włoszech i jak bardzo mnie zaskoczył widok tamtejszych 'moherowych beretów'. Żeby nie było, że to geny tak Włochom ułatwiają szczupłe starzenie się: oprócz tego, że ludzie byli przeciętnie zgrabniejsi, to dodatkowo mieli ładne zadbane fryzury (70latka z długimi zafarbowanymi na złoty blond włosami nie jest rzadkością), stylowe ubrania. Może to jednak działa trochę na zasadzie mimikry? Zabiegane studentki potrafiące przeżyć dzień o jogurcie i bułce stają się paniami domu, mogą w końcu poszaleć w swojej własnej kuchni, mają przynajmniej jednego kompana do biesiadowania...

No i czymże jest ten zwolniony metabolizm (u zdrowej osoby) jak nie oznaką tego, że potrzebujemy sobie dostarczać mniej energii? To, że na jakimś etapie życia potrzebowałam 3 bułek na śniadanie, żeby się najeść nie oznacza, że w innym będę potrzebować więcej niż 1.
      • evee1 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 04:10
        Hmm, to chyba jakies inne Wloszki widzialysmy. Dla mnie starsze Wloszki en masse specjalnie wiele nie roznia sie od starszych Polek, no, moze wiecej ich chodzi ubranych na czarno wink.
        Poza tym nie mowimy o sytuacji, kiedy problemem jest zjedzenie 3 bulek, tylko o sytuacji, kiedy problemem jest zjedzenie polowy bulki.
        • bi_scotti Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 04:19
          Google images "Old Italian women":
          https://3.bp.blogspot.com/_049O4YhYX1w/StI06YWZW0I/AAAAAAAABDw/4q4l4PtWKyk/s400/Friendly+Old+Italian+Laides+By+Supermuch
          big_grin
          • paliwodaj Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 04:50
            faktycznie maja blond wlosy do pasa ;-DDDD
            ja jestem w tym samym wieku co autorka. Zarzynam sie doslownie cwiczac ( zumba 2 razy/tydzien, treningi 2 razy, rower nawet przy mrozie codziennie pol godziny ) I jakies tam efekty sa, ale gdybym miala 20 lat bylabym juz szkieletem obleczonym w miesnie tu i owdzie.
            Metabolizm zwolnil i tyle, naprawde pot musi codziennie po d... leciec zeby waga drgnela w pozadana strone.
            Nigdy nie jadalam zbyt duzo, moj 11 letni syn zjada zdecydowanie wiecej. Nie licze specjalnie kalorii, ale tez mam wyrzuty sumienia gdy zjem kawalek ciasta
            • e-milia1 a badalas tarczyce? 09.04.13, 07:26
              ja sie tak czepial tej tarczycy bo jej sie nie bada lub ignoruje. ja widze po kolezankach, ze jak zaczely w koncu dbac o tarczyce i brac leki to i po 40-stce udalo im sie zgubic nadwage. czemu tak sobie wmawiaie, ze tycie z wiekiem jest czyms normalnym. jesli osoba cwiczy i uwaza na to co je to nie powinna tyc. moja znajoma cwiczy od 15 lat, ma 62 lata i od tch 15 lat utrzymuje te sama wage.
      • e-milia1 a czytalas dokladnie jej pierwszy post? 09.04.13, 07:24
        przeciez kobita sobie wikszosci odmawia i uprawia duzo sportu.
        • saszanasza Re: a czytalas dokladnie jej pierwszy post? 09.04.13, 07:44
          też uważam że powinnaś zbadać dokładnie tarczycę, nie tylko Tsh ale inne parametry które dadzą dokładny obraz, zwłaszcza że masz guzka, tego się nie bagatelizuje.
          ja mam częściowo usuniętą tarczycę ze względu na guzka właśnie którego biobsia nie była w stanie jednoznacznie określić. nie biorę żadnych leków na niedoczynność bo poziom hormonów pomimo braku połowy tarczycy mam bardzo dobry. odkąd zaczęłam ćwiczyć - chudnę, mam 37 lat więc teoretycznie powinnam tyć.
    • morgen_stern Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 09:03
      Prawie w tym samym wieku zaczęłam tyć, a zawsze byłam wręcz chuda i to był dopiero szok. Żeby to była tylko kwestia większego tyłka, ale zrobiłam się taka rozlazła, ociężała. Nadal nie miałam nadwagi, ale czułam się źle. Zaczęłam regularnie ćwiczyć, mocno ograniczyłam cukier i w moim przypadku na szczęście wystarczyło. Nadal jestem bardzo szczupła, ale nie mam niedowagi i jakoś się nie martwię o pomarszczoną skórę na starość tongue_out
    • lady-z-gaga Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 09:58
      To nie jest naturalne w Twoim wieku, przebadaj się.
      • morgen_stern Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 10:53
        Co ty opowiadasz? Tycie około kilograma ROCZNIE przed czterdziestką nie jest naturalne w jej wieku? big_grin
        • lady-z-gaga Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 14:21
          Mea culpa, przeoczyłam ten kg rocznie. smile
          Zwróciłam uwagę na wiek, wzrost, aktywność fizyczną i zdrową dietę.
          Skoro jednak jest to tylko kilka kg w ciągu paru lat, to znaczy, że wczesniej tez nie była szczupła.
          A najtrudniej - prawie niemożliwe- jest zrzucic kilogramy "zasiedziałe", takie, do ktorych organizm przyzwyczaił się przez większość życia. Dwa aerobiki i pełnoziarniste pieczywo nie pomogą, trzeba mocniejszych działań. smile
          • e-milia1 lody z gaga, jakie sporty uprawiasz, ze masz taka 09.04.13, 15:54
            wiedze? z tego co piszesz, wiekszosc pan po 30 musialaby byc otyla lub dorze przy kosci wink
            • lady-z-gaga Re: lody z gaga, jakie sporty uprawiasz, ze masz 09.04.13, 20:07
              Za diabła nie wiem, o co Ci chodzi i co wyczytałas z mojego postu smile
    • ewasuwek Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 14:57
      ja mam 39 lat i też nie udaje mi sie schudnąć pomimo zdrowego odżywiania się i 3 x w tygodniu fitness. J
      Jedynym pocieszeniem jest to, że po prostu nie przybieram na wadze i od ok. 2 lat ważę 62 kg.
    • d.o.s.i.a Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 18:52
      Ja mam dokladnie tak samo i mysle, ze to normalne.
      Jako mloda dziewoja wazylam 53-55 kg. Przez pewien okres nawet 47. Po 30tce to bylo juz 57-58, a jakis rok temu ze zgroza zauwazylam na wadze 63... Zrzucilam 2 kg, ale pozostaje powyzej 60tki. Mysle, ze wszystkie male grzeszki sie po prostu kumuluja. Pare niespozytkowanych kalorii tu i tam i robi sie kilogram...
      Przeszkadza mi nadmiar tluszczu na brzuchu i posladkach, ale odchudzanie rzeczywiscie jakos niespecjalnie mi idzie. W dodatku padla mi kondycha na maksa i zastanawiam sie co z tym fantem zrobic, a leniwa jestem.
      • aqua48 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 09.04.13, 19:30
        Ja ważę od dwunastu lat podobnie, ale inaczej rozkłada mi się tłuszczyk, po czterdziestce zrobiłam sie nieco krąglejsza no i łatwiej tyję (Święta!), a zrzucenie nadmiaru zajmuje mi trzy miesiące, wiec zamiast się tyle męczyć staram się utrzymywać stałą wagę.
        • nabakier Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 10.04.13, 11:29
          Nie strasz mnie sad
    • bella_roza Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 10.04.13, 11:43
      u mnie to samo niestety, zbliżony wiek. przestałam walczyć z wiatrakami i staram się więcej nie tyć - tzn nie obżerać i trochę ćwiczyć. do granicy nadwagi bmi jeszcze mam pewien zapas. no i twarz lepiej wygląda jak się ma te parę kg więcej niż mniej.
    • nabakier Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 10.04.13, 11:53
      To ja mam pytanie do znawczyń (się nie śmiejcie wink ) Gdybym, powiedzmy, chciała zejść z wagi tylko 3-4 kg, to jak stwierdzić, że to już schodzi tłuszcz, a nie -tylko woda? Bo początkowo traci się precież wodę. Czy to trzeba zejść, dajmy na to z 5 kg, żeby trzy były tłuszczu? Jak to jest?
      • e-milia1 pocwicz troche to ci zejdzie jedno i drugie :) 10.04.13, 12:01
        0)
      • lauren6 Re: Przybieranie na wadze wraz z wiekiem 10.04.13, 12:03
        Kup sobie taką wagę, która oblicza % zawartość tłuszczu, wody itd w organizmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka