Dodaj do ulubionych

Plesniejacy czosnek

10.04.13, 15:28
Jak przechowywac czosnek? Myslalam ze czonsek sie nie psuje (za szybko).
W norwegii mozna kupic tylko ten chinski i jak mama mnie odwiedza to przywozi mi zawsze ten maly, polski. I to juz drugi raz, kiedy po niecalym tygodniu ten czonsek plesnieje.
Co jest? Wydawalo mi sie, ze taki czosnek w warkoczu to mozna trzymac i trzymac. A moze ten czosnek jakis lewy?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Plesniejacy czosnek 10.04.13, 15:36
      jest pare mozliwosci
      masz wilgotna chate
      ten niby polski czosnek jest chinskim odpadem
      nie wierze w teksty typu u mnie mozna kupic tylko chinski
    • iziula1 Re: Plesniejacy czosnek 10.04.13, 15:45
      Psuje się bo ma za mało chemii w sobie suspicious
      Nie wiem jak go przechowujesz.
      Ja swój wkładam na samo dno lodówki, mam specjalna szafkę na warzywa i owoce. Tam może leżeć dość długo. Choć, u mnie czosnek nigdy długo nie leży - uwielbiamy kuchnie włoska a tam czosnek i śmietana jak woda smile
      • bi_scotti Re: Plesniejacy czosnek 10.04.13, 15:49
        OMG, przeczytalam tytul watku "Plesniejacy czlonek" i 2 wpis od razu Whiskacza - nomen omen, eh tongue_out
        • jamesonwhiskey Re: Plesniejacy czosnek 10.04.13, 15:52
          hihi ale zarcik
          no nic nie pozostaje nic innego jak smiac sie ze swojej slepoty
        • zona_mi Re: Plesniejacy czosnek 11.04.13, 12:05
          > OMG, przeczytalam tytul watku "Plesniejacy czlonek"

Ja też.
    • redheadfreaq Re: Plesniejacy czosnek 10.04.13, 15:56
      Bo nie jest polski, najprawdopodobniej, niestety sad
    • jamesonwhiskey Re: Plesniejacy czosnek 10.04.13, 15:58
      u mnie w sklepie smieszna sprawa
      jest czosnek , hiszpanski i chinski "organic", no i chinski drozszy heheh
      • adellante12 Re: Plesniejacy czosnek 11.04.13, 10:57
        Tylko weź pod uwagę ze 99% "hiszpańskiego" czosnku to przemycany z Chin syf...
        A jak wierzysz ślepo w etykietki to poszukaj bo kiedyś bardzo głośno nawet u nas o tym sie zrobiło.
    • aniuta75 Re: Plesniejacy czosnek 11.04.13, 11:05
      Trzymam w lodówce w szufladzie na warzywa smile. Nic mi nie pleśnieje a może leżeć naprawde długo.
    • lelija05 Re: Plesniejacy czosnek 11.04.13, 11:07
      Następnym razem jak mama ci przywiezie, to go sobie posadź, jak nie lubisz spraw "ogrodowych" to może ratunek w suszonym?
      Gdzieś czytałam jak odróżnić polski czosnek od chińskiego i tam właśnie było napisane, że chiński pleśnieje, polski kiełkuje.
    • mala-mila Re: Plesniejacy czosnek 11.04.13, 11:10
      jezu, przeczytałam pleśniejący członek, aż mną wzdrygnęło...

a co do czosnku - ja trzymam w lodówce i nigdy nic się z nim nie stało.
    • podkocem Re: Plesniejacy czosnek 11.04.13, 11:15
      Mnie tez pleśnieje, ale nie po tygodniu. Zdarzało mi sie trzymać czosnek hiszpański czosnek 3 miesiace. W szafce, koło cebuli i ziemniaków. Teściowa nam daje czosnek hiszpański w ilościach hurtowych. Raz nie zmieścił się do walizki i wieźliśmy w podręcznym. Kiedy podchodziliśmy do odprawy celnej, zapytałam co powiemy gdy nas o ten czosnek zapytają. - że to na wampiry - ustaliliśmy wspólnie smile Angielski czosnek kupuję w małych ilościach bo szybciej się psuje. Może faktycznie powinnam go do lodowki wkładać?
    • jak_matrioszka Re: Plesniejacy czosnek 11.04.13, 13:00
      Ktory to chinski? Ja kupuje taki maly pakowany po dwie sztuki w siateczce, trzymam w lodowce i mi kielkuje, nigdy nie splesnial (moze mu za malo czasu dalam?). W Remie kupuje bo mam najblizej, nie wiem czy w innych sklepach jest cos inego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka