26.05.13, 15:16
Możecie mi powiedzieć, co kieruje ludźmi, którzy kąpią się w Gangesie?
Pomijam jakieś bzdurne wierzenia o oczyszczeniu, ale chodzi o ludzi ,,normalnych'', którzy są świadomi, że z tą rzeką jest cos nie tak, a i i tak chcą tam zażyć kapieli?
Głupota? Ciekawość (czego)?
Obserwuj wątek
    • m_incubo Re: Ganges 26.05.13, 15:20
      Może spytaj kogoś, kto się kąpał?
      • baczyn_ska8 Re: Ganges 26.05.13, 15:24
        Tak, wiem, powinnam spytac osoby, która wyjechała z takim pomysłem, ale jakoś nie pomyslałam o tym.
        I po prostu tak się teraz nad tym zastanawiam.
        • marychna31 Re: Ganges 26.05.13, 15:31
          To nie złośliwość, tylko naprawdę chciałabym cię o to dopytać.
          Serio to cię nurtuje?
          • baczyn_ska8 Re: Ganges 26.05.13, 15:36
            Może tak: po prostu tego nie rozumiem.
            Są chyba czystsze rzeki, a nie same rzeki-ścieki, żeby to akurat w nich się kapać, nie?

Może przesadzam, ale dziwi mnie to.
    • woman_in_love jak to co? religia nimi kieruje 26.05.13, 15:48
      a od religii nie oczekuj (zazwyczaj) logiki.

"To święta rzeka. Zanurzenie w jej wodach to wielkie błogosławieństwo dla ludzi wierzących. Po prostu wy tego nie rozumiecie" - jak powiedział jeden z kąpiących się.
      • jak_matrioszka Re: jak to co? religia nimi kieruje 26.05.13, 17:15
        Ze sie w Gangesie zanurzaja mnie nie dziwi, ale taki np. Baltyk swiety chyba nie jest w zadnej religii, a tylko stanowcze zakazy sanepidu powstrzymuja (i to nie wszystkich) od kapieli...
        • woman_in_love Bałtyk jest tak czysty w stosunku do Gangesu 26.05.13, 17:19
          że gdyby nie był słony, to zaprawiony w boju Hindus piłby z niego wodę. Bez przegotowania. Po prostu nie rozumiesz jakim ściekiem jest Ganges.
          • baczyn_ska8 Re: Bałtyk jest tak czysty w stosunku do Gangesu 26.05.13, 17:25
            Widac niektórzy lubią rzekę trupią, ze składem zbliżonym do ścieków w studzienkach kanalizacyjnych.
    • ardzuna Re: Ganges 26.05.13, 17:21
      A ty jesteś katoliczką? To powiedz co tobą kieruje ze maczasz rękę w wodzie święconej przy wejściu do kościoła i nanosisz ją na siebie? Badania wskazują że ma ona czystość zbliżoną do Gangesu.
      • baczyn_ska8 Re: Ganges 26.05.13, 17:24
        Nie, katoliczką nie jestem.
        Coś jeszcze?
        • jak_matrioszka Re: Ganges 26.05.13, 17:26
          Ale jezeli mieszkasz w Polsce, to katolikow masz pod dostatkiem, czyli bez problemu mozesz sie zapytac "u zrodla".
          • baczyn_ska8 Re: Ganges 26.05.13, 17:31
            To w tej wodzie święconej pływają trupy? Wlewa się tam litrami chemikalia i inne syfy?
            • jematkajakichmalo Re: Ganges 26.05.13, 22:17
              Od razu trupy...
              Wystarczy, ze w taka niedziele zamoczy tam niemyta lape kilkaset/kilka tysiecy (zalezy od wielkosci kosciola)... jeden ma luszczyce, inny przeszedl wlasnie ospe, a jeszcze inny podrapal sie chwile wczesniej po doopie... W tyc okolicznosciach Ganges to sama przyjemnosc big_grin
              • 5justi Re: Ganges 26.05.13, 22:21
                smile
                dlaczego od razu po doopie?
                mogłaś to napisać delikatniej... smile
                • jematkajakichmalo Re: Ganges 26.05.13, 23:08
                  przepraszam... ujme to tak: skrobnal sie w odbycik albo dlubnal w nosku big_grin
                  • baczyn_ska8 Re: Ganges 27.05.13, 21:51
                    Nie rozśmieszaj mnie.
                    Ganges to ekologiczna katastrofa.
                    Wątpie, żeby woda święcona też takową była.
                  • feleedia Re: Ganges 28.05.13, 08:11
                    Że tak powiem...urzekł mnie twój zwyczaj grzebania sobie w rowie i nosie. Nie przenoś go jednak na większość społeczeństwa big_grin
                    • baczyn_ska8 Re: Ganges 28.05.13, 13:27
                      big_grin
      • mindtriper Re: Ganges 27.05.13, 22:21
        Podaj źródło tych badań albo nie ośmieszaj się swoją yntelygncją.
        • baczyn_ska8 Re: Ganges 27.05.13, 22:45
          To do mnie...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka