Dodaj do ulubionych

Diwne imie po raz enty

29.05.13, 12:12
Zawsze mi sie wydawalo ze jestem tolerancyjna i ze jak ktos chce dziwne czy originalne imie prosze bardzo. Nie uwazam ze serialowe imie swiadczy o debilowarosci rodzicow. W swiecie anglojezycnym juz w ogole (choc jak moja zagraniczna przyjaciolka na czesc mojego towazysza zyciowego nazwala swojego syna (!) Sasha (uprzedze ze Tz nie aleksander - ona po prostu chciala jakies polskie imie... uncertain) Ba - moje wlasne dziecko m originalne imie. Roksany,Kacperki, Oliwerki, nawet Xawerki splywaja po mnie jak po kaczce. Ale... Czytam bloga i laska ma dwoch synow : Dobrana i Gniewka. No ludzie... Tez mialam faze w cielectwie ze nazwe dziecko Jaksa (na czesc Jaksy z Przylbic i kapturow) ale Dobran? Dobek jak mniemam? Dobek-sobek...
No poprostu rece mi opadly jaka jednak jestem ograniczona... sad
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:26
      Mnie rozwaliło swojego czasu tylko jedno połączenie. Chodziło o bliźniaczki: Amanda i Anastazja. Gorzej chyba tylko mogła być Konstancja i Dżesika suspicious
    • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:28
      Gniewko jest super
      to moje marzenie, ktore niestety ( dla dziecka stety, wg rodziny) nigdy nie zostanie spłenione

Dobran mi sie nie podoba

Ale Dobrosława-Dobrusia- bardzoooo
      • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:29
        aha- ja byłam aneta-skarpeta i przezyłam
        • heca7 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:35
          Na jakieś wycieczce spotkałam rodziców z dwójką dzieci (wyglądały na bliźnięta) Amandą i Amadeuszem wink Mimo, że brzmią podobnie jak dla mnie są z innej bajki.
          Natomiast Dobran (tak to się odmienia?) i Gniewko odpadają bo jak dla mnie jeden kojarzy się z dobrem a drugi z gniewem wink
          • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:40
            mamy znajomych, ktorym niedawno urodził sie syn- Bartek

i wspominaliśmy jak to ojciec bartka kiedys, dobrze wstawiony, mówił jakie to piekne imie MIECZYSŁAW- MIECZ i SŁAWA- takie męskie, groźne i walecznewink

i było to dla nas takie zabawne patrzec na Bartka i wyobrażać sobie, że to Miecio

big_grin
            • maltry Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:14
              Mój mąż Mieczysław, obecnie ok. 40-tki - kiedy się poznaliśmy ja miałam niespełna 18 lat, on 21 i najpierw myślałam, że żartuje z tym imieniem a potem długo się zastanawiałam, kto mu taką krzywdę wyrządził tongue_out Ale u nich taka rodzinna tradycja od 3 pokoleń, mąż odgrażał się, że syna też zarejestruje w urzędzie jako Mieczysława ale jakoś udało mi sie go przekonać i został Wojciech.
              Chociaż jakiś czas temu mama w piaskownicy wołała synka : Kaziu, Kaziu, chodź już do domu - Kaziu miał ze 2 latka smile
              • ichi51e2 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:43
                No wlasnie sek z imieniem ze obiektywnie kazdemu sie podoba (badz nie) cos innego. Mnie sie Miecio kojarzy ze Zlosliwym Mieciem z "szkolny lud okulla i ja" i przez to jakos czule mysle o tym imieniu.
                Podsumowujac -obiektywnie mozna nienawidzic "Konstantego" a potem sie spotyka takiego fajnego kolezke imieniem Kocio i juz wtedy w ogole to tylko Konstanty. To czlowiek robi imie nie imie czlowieka - jasna sprawa. Ale czasem takie oderwane od czlowieka sie imie slyszy i dreszcz przechodzi....
                • karro80 Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 13:13
                  ooo muszę sobie przypomnieć tę książkę - fajna była<miałam, ale nie widzę, ani u siebie, ani u rodziców>
                  To było z tym jak chyba główny bohater czyści ze szkodników<tarczniki???> roślinki w pokoju nauczycielskim?
              • mozambique Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 18:24
                no cóz mój ślubny tez tak ma
                i jego ojciec i dziadek tez tak mial
                syn z drugiego malzenstwa jego ojca tez tego imienia
                chyba jakas arystokracja albo co ...
                my mamy syna ...... i nadalam mu dwa imiona takze królewskie ale Kaziem to on niejest i nie będzie , zaparłam sie kopytami

a co powiecie o slicznym malym Józiu w beciku? dziecko slodkie , tak gwoli scislosci powiem
                • ichi51e2 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 21:04
                  Jozia mi boy-zelanski zepsul
      • mx3_sp kolejna fanka seriali 29.05.13, 13:11
        "Gniewko jest super" a Amelka, Zosia, Jasiek to już passe?
        • aneta-skarpeta Re: kolejna fanka seriali 29.05.13, 14:16
          weź mnie nie rozsmieszaj

Gniewko pdobało mi sie duzo wcześniej- z 5-6 lat temu- wiem wiem-wiesz lepiejbig_grin

natomiast wymienione imiona tez mi sie bardzo podobają- najmniej Amelia

i wiele wiele innych

lubie tradycyjne imiona- nawet niepopularne
          • mx3_sp Re: kolejna fanka seriali 29.05.13, 14:17
            "weź mnie nie rozsmieszaj" nawet nie próbuje.
            • aneta-skarpeta Re: kolejna fanka seriali 29.05.13, 14:22
              a jednak Ci się udałosmile
          • aneta-skarpeta Re: kolejna fanka seriali 29.05.13, 14:21

z 2010 roku

Autor: aneta-skarpeta ☺ 04.01.10, 15:41

heheh

to ja mam Szymona

a drugie chcialabym Gniewko ( Gniewosław)- prosze sie nie śmiaćtongue_out

partner najpierw byl bardzo przeciwny,a po roku gledzenia "gwiewko
            gniewko" stwierdził, ze juz mu sie podoba tylko nie zrobi takiej
            krzywdy dzieckubig_grin

córka pewnie bedzie Wanda

;P
      • to_ja_tola Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 19:20

> Ale Dobrosława-Dobrusia- bardzoooo

Miałam koleżankę,jak do tej pory jedyną z imieniem Dobrusiasmile
    • blond_suflerka Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:33
      A kiedy Gniewko urodzony? Może to opcja ze względu na 'przepis na życie'?wink
      Imiona jak imiona. W sensie jak to z rzadkimi imionami bywa. Jakoś specjalnie mnie to nie rusza. Ja bym tak dziecka nie nazwała no ale co kto lubi.
    • najma78 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:38
      No poprostu rece mi opadly jaka jednak jestem ograniczona... 

No, jestes.

Dziecko ma na imie Dobran a nie Dobek. Dobran jak i Gniewko jest oryginalnym imieniem, wyroznia sie z tej masy Jakubow, Kacprow i Filipow. Nie doprawdy do jest takiego w tych imionach ze ci rece opadly, komus sie spodobaja i komus nie, rzecz gustu.
    • angazetka Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:42
      Dobran. Dziwnie, fakt. Ale co z tego? przeszkadza ci czy jak?
    • lauren6 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:47
      Zamiast Gniewka powinien być milionowy Kuba, Mateusz lub Kajtek, tylko po to, żeby nic ci nie opadło big_grin
    • mdro Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 12:56
      Stare słowiańskie imiona, może rzadko używane (choć moja siostra miała kolegę o imieniu Gniewko), ale co w tym złego? Nawiasem mówiąc, to oba są zdrobnieniami - Gniewko od Gniewomira ("uśmierzającego gniew"), Dobran od Dobromira, oba więc mają jak najbardziej pozytywne znaczenie. Mieli rodzice pewien zamysł i co w tym złego? Np. przedwojenny premier miał na imię Sławoj, a jego rodzeństwo: Bożywoj, Dobrosława, Tomiła i Mirosław. A może rodzimowiercami są?
      • arwena_11 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:02
        Dobran to zdrobnienie od Dobromira? Pierwszy raz słyszęsmile. Mój tata ma na imię Dobromir zdrabniamy Dobrek.
        • mdro Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:10
          Bo to staropolskie zdrobnienie wink.
      • olena.s Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 18:50
        Albo - od Gniewosza.
    • fomica Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:04
      A mnie sie bardzo podobaja staropolskie czy słowiańskie imiona. Sa takie dostojne, kojarza mie się z kulturą i wykształceniem smile Natomaist nie cierpię imion Jakub i Kacper, pierwsze dziwnie się zdrabnia (co to za imie dla chłopaka - Kuba??), a drugie juz mi sie ulewa bo za dużo ich dookoła. Najdziwniejsze imiona nadane znajomym dzieciom to Namir, Bastian i Kosma.
      • rhaenyra Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:17
        mi sie Kosma bardzo podoba smile
        • joanekjoanek Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:43
          mi się kojarzy z kosmkami jelitowymi smile
    • hanalui Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:08
      ichi51e2 napisała:

> No poprostu rece mi opadly jaka jednak jestem ograniczona... sad

Pocieszajace jest ze widzisz ze jestes ograniczona big_grin...to pozytyw tej calej bajki.

I nie od dzies wiadomo ze dla mas i plebsu najfajniesza jest znana melodia czy piosenka, ktora sie zna big_grin
      • bi_scotti Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:26
        Mody wracaja. Byl juz okres na Mieszkow, Ziemowitow, znalam siostry Ojcumile i Bratumile, rozni rodzice maja rozne fascynacje.
        Dla mnie ciekawostka jest np. to, ze znane mi mlode Marysie w wieku od 2 do 25 nie maja problemu ze swoim imieniem, natomiast wszystkie znane mi Marie z mojego pokolenia badz starsze mialy zwyczaj przedstawiania sie jako Maryle, Majki, jedna kazala na siebie mowic Rima a druga Mysza. Ot, taka zmiana pokoleniowa tongue_out
        • goodnightmoon Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 00:01
          bi_scotti napisała:

> Mody wracaja.

Dobrze jednak, że obecnie nikt (szczególnie z rodziny Benz'ów) nie wpada na pomysł nazwać córki pięknym starym imieniem Mercédès.
    • kiddy Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:21
      A mnie wszelkie Oliwierki, Wiktorki, Sandry i Klaudie bawią, za to Gniewka i Dobrana uważam za ciekawe imiona, choć syna bym tak nie nazwała.
      • goodnightmoon Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:34
        kiddy napisała:

> A mnie wszelkie Oliwierki, Wiktorki, Sandry i Klaudie bawią, za to Gniewka i Dobrana uważam za ciekawe imiona, choć syna bym tak nie nazwała.

Ale co chcesz od Wiktora i Klaudii? Mile, zwyczajne i popularne imiona.
        • kiddy Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 14:54
          Ja wiem, czy zwyczajne? Na pewno popularne. Mnie się kojarzą średnio. Tak że każdemu co innego.
    • kanna Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:27
      Z dwojga złego to Andżelika chyba lepsza, przynajmniej dzieci inne kojarzą takie imię.. uncertain

Już widzę, jak w przedszkolu będzie 20 razy pytany przez każde dziecko, jak ma na imię.
      • mx3_sp a która ma Czesława lub Grażynkę? n/t 29.05.13, 13:28
        • bi_scotti Re: a która ma Czesława lub Grażynkę? n/t 29.05.13, 13:53
          Nie moje ale w rodzinie mamy 7-letnia Grazynke - sweet kid smile
          Mamy tez zreszta i Bozenke do kompletu ale ona ma juz cos 13 czy 14 lat i podobno jej kolezenki i koledzy nazywajo ja Bo. Cool.
          • wuika Re: a która ma Czesława lub Grażynkę? n/t 29.05.13, 13:58
            Grażyna była wśród rozpatrywanych przeze mnie imion. Mam taką ukochaną ciocię, imię dla mnie rewelacyjne.
            • aneta-skarpeta Re: a która ma Czesława lub Grażynkę? n/t 29.05.13, 14:25
              mi się Grażyna podoba, natomaist moja mama ma tak na imię i mówi, że jako dziecko go nie znosiła- i mi obrzydziłasmile
        • gulcia77 Re: a która ma Czesława lub Grażynkę? n/t 29.05.13, 18:28
          Moja mama jest Grażyna i jeśli przepowiednie mojego endo się sprawdzą i po operacji nam się uda to córka będzie Urszula Grażyna, a syn Stanisław Artur smile.
      • elle_hivernale Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 13:53
        Znany mi przedszkolak łyka wszystkie imiona jak gęś kluski, bez żadnych uprzedzeń. Dla niego naprawdę nie ma różnicy czy ktoś ma na imię Alan czy Adam.
        • xyxzza Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 14:07
          elle_hivernale napisała:

> Znany mi przedszkolak łyka wszystkie imiona jak gęś kluski, bez żadnych uprzedz
          > eń. Dla niego naprawdę nie ma różnicy czy ktoś ma na imię Alan czy Adam.

Bo tak właśnie mają dzieci. Dopiero po reakcji dorosłych orientują się, że imię jest niecodzienne ("JAK ma na imię twoja koleżanka? Roberta?????? Naprawdę????)

Kiedy mój syn się urodził, jego prababcia ponuro przepowiadała, że wszyscy będą się śmiać z jego imienia, koledzy będą go Oleksy nazywać. I co? Nic. Dzieci nie wiedzą, kto to Oleksy, a imię Aleksy przyjmują tak samo naturalnie jak Kuba, Mateusz, Oliwier czy Eryk.
          • nika8811 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 14:27

Witam. U mnie też miały być Gniewomir i Dobrusia, ale mąż się ostro sprzeciwił.Jak dla mnie to piękne stare imiona, ale Dżesika, Andżela i Kewin to już porażka jak dla mnie. Pozdrawiam
            • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 14:29
              mam koleżankę Bognę

mówi, że ciężkie miała dzieciństwowink

ale strasznie mi się podoba Bodzia
              • mx3_sp pewna kuzynka Aurelia 29.05.13, 14:47
                przedstawia się jako Anna dopiero na zaproszeniu ślubnym dowiedziałam się że jest Aurelią - wstydzi się tego imienia w dalszym ciągu.
                • aneta-skarpeta Re: pewna kuzynka Aurelia 29.05.13, 15:00
                  to ma duzy problem, bo mogłaby zrobic z tego imienia atut- skoro już takie ma

szkoda życia na stwarzanie problemów tam gdzie ich nie ma

ja swojego imienia tez nie lubię- i to strasznie, ale albo sobie zycie zatruję, albo pokochamwink

ps. mamie już podziekowałamwink
                • goodnightmoon Re: pewna kuzynka Aurelia 29.05.13, 15:19
                  To nie łatwiej zmienić, jeśli już tak bardzo nie lubi swojego imienia? uncertain
                  Znam jedną Aurelię, bardzo ładna dziewczyna i dostojnie nosi swoje imię.
          • goodnightmoon Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:22
            xyxzza napisała:

> imię Aleksy przyjmują tak samo naturalnie jak Kuba, Mateusz, Oliwier czy Eryk.

Moja babcia z uporem maniaka tak właśnie nazywa mojego syna, który ma na imię Alex smile
            • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 16:21
              znajomi chcieli nazwac dziecko Laura

ale babcia mówiła Lałuraaa

i im obrzydziła przed narodzinamismile
              • goodnightmoon Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 16:32
                aneta-skarpeta napisała:

> znajomi chcieli nazwac dziecko Laura, ale babcia mówiła Lałuraaa i im obrzydziła przed narodzinami smile

No i szkoda, bo Laura to śliczne imię.
            • xyxzza Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 20:49
              goodnightmoon napisała:

> xyxzza napisała:
              >
              > > imię Aleksy przyjmują tak samo naturalnie jak Kuba, Mateusz, Oliwier czy
              > Eryk.
              >
              > Moja babcia z uporem maniaka tak właśnie nazywa mojego syna, który ma na imię A
              > lex smile

A na mojego Aleksego teraz mówią Alex smile
    • ashraf Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 14:51
      Rozróżniam imiona dziwne (w sensie - rzadko spotykane) i imiona wybrane przez głupotę rodziców. Do tej drugiej grupy zaliczam wszelkie Dżessiki (te okropne spolszczenia), Kevinów, Esmeraldy itd. Imiona staropolskie są zupełnie nie w moim guście, ale to imiona polskie i nie widzę nic niestosownego w ich nadawaniu. Na co natomiast bardzo zwracam uwagę to na zestawienie imienia i nazwiska. Z ładnym nazwiskiem wiele rzadkich imion brzmi dobrze, z nazwiskiem typu Kapusta czy Niedźwiedź warto pozostać przy klasycznym, prostym imieniu (Anna, Piotr itd.).
      • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:13
        Dżesika sama w sobie urocza, ale Dżesika Kapusta- jest po prostu odlotowabig_grin
      • bi_scotti Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:13
        ashraf napisała:

> Rozróżniam imiona dziwne (w sensie - rzadko spotykane) i imiona wybrane przez g
        > łupotę rodziców. Do tej drugiej grupy zaliczam wszelkie Dżessiki (te okropne sp
        > olszczenia), Kevinów, Esmeraldy itd.

No ale Malgorzata, Katarzyna, Jerzy, Jozef etc. to tez sa spolszczenia tyle, ze nie powstaly "na naszych oczach/uszach" - juz dla naszych wnukow i prawnukow beda pewnie tradycyjnymi, polskimi (!!!) imionami gdy jakies nowe typu Xia albo Koonnoo beda budzic sprzeciw tongue_out Life.
        • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:17
          no niby tak, ale...smile

Wiesia- choc tradycyjna- raczej nie jest popularna obecnie
          Sandra- choc dosyc egzotyczna, nie razi tak jak Brajan
        • ashraf Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:29
          Poczytaj sobie kto nazywa dzieci Brajan albo Dżessika. To imiona nadawane przez najniższe warstwy społeczne, którym wydaje się, że w ten sposób dziecko "więcej osiągnie". Poza tym te imiona rażą w takiej wersji i już.
          • bi_scotti Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:45
            ashraf napisała:

> Poczytaj sobie kto nazywa dzieci Brajan albo Dżessika. To imiona nadawane przez
            > najniższe warstwy społeczne, którym wydaje się, że w ten sposób dziecko "więce
            > j osiągnie". Poza tym te imiona rażą w takiej wersji i już.

A wiesz kim byly "dorotki" tongue_out
            C'mon, panta rei, za 30 czy 40 lat PL bedzie miala moze Dzessike Nowak jako prezydenta i Brajana Wisnie jako premiera i kwestia ich imion bedzie detalem niewartym uwagi. Nie zakopycaj sie tak w tym piachu "tradycji" - nie warto smile
            • ashraf Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:50
              Mylisz tradycję z dobrym gustem. Nie każde dziecko musi mieć imię staropolskie czy w ogóle polskie, ale imiona z seriali, czy brzmiące "po amerykańsku" w zestawieniu z nazwiskiem typu Kopeć są po prostu żenujące.
              • bi_scotti Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 17:16
                ashraf napisała:

> Mylisz tradycję z dobrym gustem. Nie każde dziecko musi mieć imię staropolskie
                > czy w ogóle polskie, ale imiona z seriali, czy brzmiące "po amerykańsku" w zest
                > awieniu z nazwiskiem typu Kopeć są po prostu żenujące.

Eeee ... tam, ja znam duzo bardziej zenujace issues niz nazywanie sie Dzessika Kopec. Serdecznie zycze nam, Polakom, np. noblistki w fizyce albo wybitnej spiewaczki operowej o tak chwytliwym imieniu i nazwisku big_grin Masz problem z nazwiskiem Kopec? Dlaczego Jadwiga Kopec ma byc mniej "zenujaca" niz Dzessika Kopec? Nie poniala sad
                PS. Mam znajoma o pieknym, starym nazwisku Nedza i wybitnie egzaltowanym-artystycznym imieniu, ktorym ja obdarowali szaleni, poetyccy rodzice. Gdzies do czasow poznego high school planowala szybko wyjsc za maz i zmienic nazwisko wink Potem jej przeszlo, wychodzac w koncu za maz nazwisko panienskie zachowala i po prostu pokochala zestaw jaki dostala od starych. Good for her.
                • ashraf Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 18:31
                  Szczerze wątpię z powodów jak powyżej (kto nadaje takie imiona). Nie mam nic do nazwiska Kopeć. Po prostu Dżessika Kopeć brzmi ośmieszająco i wskazuje na bezmyślność i chęć popisania się rodziców. Ewa Kopeć czy Kasia Kopeć budzi zupełnie inne konotacje.
                  • bi_scotti Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 19:03
                    ashraf napisała:

> Ewa Kopeć czy Kasia Kopeć budzi zupełnie
                    > inne konotacje.

Powaznie? Kopec jest kopec, smierdzi i juz, niezaleznie od imienia przed. Pech dziedziczenia, ani Ewa, ani Brajan od tego nie uciekna. Life.
                    • ashraf Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 20:16
                      Imie dziecka sie wybiera, z nazwiskiem gorzej. Rzecz w tym, by madrze wybrac.
                    • ichi51e2 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 21:32
                      To ty niezla hrabina musisz byc skoro rod Kopciow ci smierdzi. www.sejm-wielki.pl/n/Kope%E6
                  • minia0000 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 23:10
                    > Po prostu Dżessika Kopeć brzmi ośmieszająco i wskazuje na bezm
                    > yślność i chęć popisania się rodziców. Ewa Kopeć czy Kasia Kopeć budzi zupełnie
                    > inne konotacje.

To więc jakie nazwisko będzie dobrze brzmiało z imieniem Dżessika???
                    • ashraf Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 06:46
                      IMHO zadne wink
      • undoo Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 21:31
        Jestes bardzo dobra, ze decydujesz, co kto moze i co komu wypada w wyborze imienia. Pozostajac wzruszona Twoja dobrocia i jedynie slusznym dobrym smakiem w pas sie klaniam i tyle oddalam.
    • majenkir Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 14:59
      A ja znam Blanke, ktora tak na prawde jest Blandyna. big_grin
      Piekna kobieta....
      • cersei8 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:14
        Moja corka ma na imie Blanka smile
        Wspominana tu Amelia tez bardzo mi sie podoba ale ze wzgledu na lacinskie znaczenie tego slowa jakos nie chcialam tak nazwac corki.

A Mieczyslaw kojarzy mi sie nieodmiennie z Mieeetkiem z dowcipu o facecie i kozie smile
        • bi_scotti Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:48
          cersei8 napisał(a):

> A Mieczyslaw kojarzy mi sie nieodmiennie z Mieeetkiem z dowcipu o facecie i koz
          > ie smile

Mieczyslaw zawsze bedzie mi sie kojarzyl z F. Rakowskim tak samo jak Wojciech z Jaruzelem i to jest skaza (bolesna niechec do tych imion), ktorej nie potrafie sie pozbyc. Przyznaje z pewnym zazenowaniem ... Ale zadnemu malemu Wojtkowi krzywdy nie zrobie big_grin
          • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 16:22
            w latach 80tych trafiła się Isaura

a mimo to po 30 latach nadal to serialowa Isaurawink
            • bi_scotti Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 17:09
              Isaura sie nie przyjela, zdarza sie. Ale Dzessiki i Brajany sie przyjmuja, widac polska woda i powietrze lepiej im sluza wink Dzessika w wersji pisanej Jessica wymawianej jako Hessika byla tez kilka/kilkanascie lat temu bardzo popularna w Hiszpanii i w krajach latynoskich, wiec "cos" w tym imieniu musi jednak byc big_grin Je ne sais quoi tongue_out
              • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 22:00
                Jessiki to takie łądne blondynki o błękitnych oczach, oliwkowej karnacji, słodkie i uroczewink
        • gazdzinazdaleka Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 14:40
          Amelia to staroniemieckie imię i według różnych źródeł oznacza: pilną, odważną, ewentualnie z łaciny pracowitą. Co więc jest w tym znaczeniu odpychającego?
          A wątek o imionach zabawny. Płytki jak kałuża, ale zabawny smile
    • guderianka Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 15:50
      Fajne !
      Gdybym miała jeszcze syna nazwałabym go Mieszko! wink
      • aneta-skarpeta Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 16:22
        też piękne
      • mamaemmy Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 17:19
        guderianka napisała:

> Fajne !
        > Gdybym miała jeszcze syna nazwałabym go Mieszko! wink

bardzo mi się podoba,ale śialismy sie z mężem.że mówiący gwarą mówiliby TU MIESZKO MIESZKO smile
        • guderianka Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 17:46
          Pamiętasz piosenkę gdzie wlasnie były słowa 'Mieszko, Mieszko nasz koleżko..." ? wink
          • azja-odkuchni Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 17:56
            To tu emigrantki mogą się popisać... Jedna z koleżanek mojego dziecka ma na imię Raszpla ( nie wie co to znaczy po polsku i nigdy jej nie powiemy) jeden kolega ma na imię Hogun, jedna z moich ulubionych Chinek ma na imię Ciajo ( mój dzieciak mówi na nią Jajo) a zaprzyjaźniona z nami Chińska dziewczynka nazywana jest przez mamę Siusiu ( już wiedzą co to znaczy po polsku i bardzo się z tego śmieją) a kto wymówi Vishwanath Pratap Singh, Sarvepalli Radhakrishnan bez problemu dostanie w nagrodę uścisk dłoni prezesa.
            --
            azjaodkuchni.blogspot.sg/
            • bi_scotti Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 18:13
              azja-odkuchni napisała:

> a kto wymówi Vishwanath Pratap Singh, Sarvepalli Radhakrishnan bez problem
              > u dostanie w nagrodę uścisk dłoni prezesa.
              > --

Easy-breezy, wszystko kwestia przyzwyczajenia jak i bezproblemowe rozroznianie na ulicy osob pochodzenia koreanskiego, wietnamskiego, chinskiego, japonskiego albo somalijskiego, etiopskiego, nigeryjskiego, z Ghany ... Global village smile
            • ola33333 Re: Melina 29.05.13, 19:16

to dosc popularne niemieckie imie..
              Nie tlumaczylam niemieckim znajomym, ktorzy tak nazwali corke, co to znaczy..
              • bi_scotti Re: Melina 29.05.13, 19:23
                ola33333 napisała:

>
                > to dosc popularne niemieckie imie..
                > Nie tlumaczylam niemieckim znajomym, ktorzy tak nazwali corke, co to znaczy..

Z tego, co pamietam, jest jeszcze Udo. Na okolicznosc posiadania syna smile
                • ola33333 Re: Melina 29.05.13, 19:52
                  jest, jest Udo to maz kolezanki, ale jakos nie kojarzy mi sie cielesnie smile
                  • bi_scotti Re: Melina 29.05.13, 20:28
                    ola33333 napisała:

> jest, jest Udo to maz kolezanki, ale jakos nie kojarzy mi sie cielesnie smile

Moze jak zobaczysz fantastycznie meskie udo Uda, to Ci sie zacznie kojarzyc tongue_out
                    https://9.s.dziennik.pl/pliki/3831000/3831727-uda-300-227.jpg
                  • goodnightmoon Re: Melina 29.05.13, 23:58
                    ola33333 napisała:

> jest, jest Udo to maz kolezanki, ale jakos nie kojarzy mi sie cielesnie smile

Oooo właśnie, Udo to nasz pediatra.
                    Ale mnie bardziej rozczula "Matthias" wymawiane "matjas" - zawsze się w przedszkolu uśmiecham, kiedy wołają jednego z 5 śledzików smile
    • majenkir Re: 29.05.13, 17:56
      A moj tato ma na drugie Roch I zaluje, ze nie na pierwsze.
      • kryptopiryna Re: 29.05.13, 18:04
        A mnie się bardzo podoba imię Prudencjusz dla chłopca i Grabkowsława dla dziewczynki, co wy na to? Chłopczyk Prudek i dziewczynka Grabcia, jakie to słodkie. Na pewno nazwę tak dzieci, jak je będę miała. Moj drugi wybor to Rękoczyn i Kręczygłowka. Będą się wyrożniały pośrod tych Kubusiow, Zoś i Antkow.
        • kryptopiryna Re: 29.05.13, 18:28
          I jeszcze bardzo wyrożniające się spośrod Ań, Małgoś, Tomkow: Pręcisława czyli mała Pręćka, Pręcia, Krzykogniewosz, Gniewosz robi się zbyt oklepane.
          Co sądzicie? Ja uważam, że imię powinno być oryginalne, jedyne w swoim rodzaju i odzwierciedlające duszę.
          • minia0000 Re: 29.05.13, 23:16
            > I jeszcze bardzo wyrożniające się spośrod Ań, Małgoś, Tomkow: Pręcisława czyli
            > mała Pręćka, Pręcia, Krzykogniewosz, Gniewosz robi się zbyt oklepane.
            > Co sądzicie? Ja uważam, że imię powinno być oryginalne, jedyne w swoim rodzaju
            > i odzwierciedlające duszę.

To może nazwij córkę Kryptopiryna??
        • goodnightmoon Kradnę Kręczygłowkę!!! 29.05.13, 23:41
          kryptopiryna napisała:

> Moj drugi wybor to Rękoczyn i Kręczygłowka. Będą się wyrożniały pośrod tych Kubusiow, Zoś i Antkow.

Jeśli Pan Bóg obdarzy mnie kiedyś córką to rezygnuję z wymarzonej Aliny na rzecz Kręczygłówki big_grin
    • carramell Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 18:48
      świetny blog. kiedyś go znalazłam, gdy szukałam materiałów o metodzie Montessori.
      nadal do niego wracam.
      uważam, że Gniewko i Dobran mają wspaniałe dzieciństwo. i wspaniałą matkę. i całkiem normalne, choć niezbyt często spotykane, imiona.
      tyle że ja jestem zwolenniczką oryginalnych imion.
      • bbuziaczekk Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 19:10
        Moi znajomi maja syna ROGERA
        Oboje polacy i oboje mieszkaja w Polsce.

Startowal kiedys do mnie chlopaczek o imieniu WIESŁAW a na nazwisko mial GŁĄB - to dopiero bylo dobre polaczenie big_grin a mialam wtedy 18 lat a on jakos 20-21
        Na dodatek przyjechal do mnie pozyczonym starym autem i w dziurawych rozklejonych butach big_grin czyli czysty Wiesio Głąb big_grin
      • ichi51e2 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 21:41
        To prawda ze super! I sliczne madre chlopaki - wlasnie dzieki takim - babki za 20 lat beda chcialy nazywac synkow Gniewkami i Dobranami smile))
    • kkalipso Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 19:53
      Mnie to się takie dziwne imiona nie podobają,jak sobie wyobrażę,że miałabym tak w parku dziecko wołać to jakiś niesmak czuję.Nie lubię twardych,trudnych imion,które trzeba dwa razy powtarzać.Nie lubię też większości modnych imion.Gdybym miała jeszcze syna to nazwałabym Piotr,Paweł,Marek,Daniel.Córkę Sandra uwielbiam te imię jest takie kobiece.Nie znam ani jednej małej Sandry(siostra mnie namawiała,żebym tak moją małą nazwała)nie nazwałam nie żałuję,ale myślę o tym czasami jak rozmawiam na temat imion.

A moja mała na imię ma......
      • cygarietka Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 22:51
        Ja mam córkę Sandrę, jest mała wink

• kkalipso Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 23:06
          Piękne imię ,zazdroszczęsmile
    • inguszetia_2006 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 20:09
      Witam,
      Ładne te imiona i mają wielką moc. Moją córkę podrywał kiedyś na wakacjach Mieszko, a ojciec Mieszka podrywał mnie;-P Nie udało się ani jednemu, ani drugiemu, ale polubiłam tę parkę. Teraz jak słyszę imię - Mieszko, to widzę małego brzdąca, który bierze za rękę moją córę i gdzieś tam ją ciągnie, a ona daje się ciągnąć w siną dal, bo nie ma siły się sprzeciwić.
      To był piękny widok. Siła wojownika i stratega oraz wdzięk i uległość niewiastytongue_out
      Pzdr.
      Ing
    • kerri31 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 22:57
      Wyobrażam sobie tego Gniewka za kilkanaście lat w pubie z kolesiami, piją piwko, dosiadają się fajne laski ,wszyscy się przedstawiają a on: Gniewek, miło mi.
      Laski padają pod stół ze śmiechu i już spod niego nie wychodzą. Gniewek spierd... bocznym wyjściem.
      • polifonia1983 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 23:05
        Cóż, zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że Gniewko nie będzie gustował w chamskich kretynkach.
    • kamelia04.08.2007 Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 23:07
      kochana, na zajecia przyszły 2-letnie bliźniaczki Barbara i Vanessa.
      jednej imie nadawał chyba ojciec, drugiej matka.
      • czar_bajry Re: Diwne imie po raz enty 29.05.13, 23:47
        Gniewko jest super, chciałam żeby mój wnuk tak się nazywał ale dzieci stanęły okoniemtongue_out

Mój syn ma imię międzynarodowe córki w sumie też chociaż nie tym kierowałam się przy wyborze imion.
        • kryptopiryna Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 07:26
          Gniewko, Gniewek, czy też Krzykogniew poczeka na piękną intelektualistkę Architekturę, Turkosławę, Grzybobromirę, czy coś w tym stylu. Na nazwisko będą mieli Pyć, albo Wypych i urodzą im się cudne dzieci o rownie oryginalnych imionach. Poezja dla ucha. A jak to cudownie wyrożnia.
    • memphis90 Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 08:52
      Wolałabym Dobrana od Xawerego. Widać, że rodzice zadali sobie trud szukając orginalności, a przeciwieństwie do rodziców Dżessik, Xavierków i Brajanków, gdzie orginalność jest coraz bardziej umowna, a i źródło niepewnesmile

A czy jest tu ktoś, kto ma np. Halszkę? Bardzo lubię to imię, ale na żywo spotkałam tylko jedną dziewczynę, już dorosłą, która je nosi.
      • czarnakrowawkropkibordoo Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 13:30
        Dobran mi się nawet podoba, ale nie mogłabym się pozbyć skojarzeń z Dobbym
      • olena.s Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 13:59
        O, albo Sonka. Też ładnie, i pod fajnego króla można się podczepić.
        • czar_bajry Re: Diwne imie po raz enty 30.05.13, 14:56
          A i dodam jeszcze że zawsze kierowałam się tym aby imię pasowało do nazwiska.
          Nazwisko mam stonowane i nawet Jessica i inna Vanesa by się z nim nie gryzłatongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka