Dodaj do ulubionych

Pytanie odnośnie latania samolotem

18.06.13, 01:23
Laik ze mnie i dzisiaj się nad tym zastanawiałam... Czemu na lotnisku trzeba stawiać się tak wcześnie? Kazali mi przyjść 2 godziny przed i długo czekałam na odprawę, po odprawie też siedziałam bez sensu. W dodatku doszło spore opóźnienie, więc kwitłam na lotnisku naprawdę długo. Nie znam się na tym, robię co mi każą, ale powiedzcie mi - po co?
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 02:03
      Wystarczy pomyśleć ze 200 osób z danego loty ,zjawia sie pól godziny przed odlotem?
      Zdarza wszystkich odprawiać, przejść przez ochronę lotniska, sprawdzić bagaże i je zapakowac???
    • kosc_ksiezyca Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 02:25
      Bo 190 osób przyjdzie na 2h przed, a 10 się spóźni i tak trzeba na nie czekać. Gdyby kazano przyjść na 30 min przed odlotem, spóźnialscy pojawialiby się pewnie pół godziny po odlocie.
      • ceide.fields Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 07:29
        Zależy od godziny wylotu. to co się dzieje ostatnio na Okęciu w "godzinach szczytu" na kontroli bezpieczeństwa woła o pomstę do nieba. Odprawa trwa 5 minut, a stanie w kolejce do kontroli ponad godzinę.

No ale to nie tylko specyfika Okęcia, w Hiszpanii, Włoszech czy Finlandii tez często tworzą się korki.
      • paliwodaj Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 07:30
        dokladnie, krzywda nikomu sie nie dzieje gdy posiedzi sobie 2 godziny. Sama mialam "przyjemnosc" spoznic sie na lot z USA do Polski . Na nasze szczescie w nieszczesciu bilety byly zle wystwione i nie kosztowalo nas to 6 tys $ i na drugi dzien moglismy wyleciec. Nigdy nie jest tak ze odprawa kazdego pasazera idzie gladko, tym bardziej dzis gdy wiele lotow realizowanych jest przez inne niz pasazerowi wydaje sie linie, bilety sa drukowane na rozne sposoby, sa bledy i inne cuda
        • ceide.fields Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 08:10
          Jakie drukowanie biletów? Chyba gdzieś w odległej południowoamerykaśskiej dziurze. Kto teraz drukuje bilety?
          • caroninka Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 08:20
            W samym srodku Europy- lotnisko. To takie dziwne? Lecialas kiedys bez biletu? My od kilku lat kupujemy bilety online, a na lotnisku dostajemy je przy zdaniu bagazu. Niby na piekne oczy maja wpuscic na poklad, bo bilet trzeba okazac przynajmniej dwa razy.
            • ceide.fields Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 08:25
              Latasz od kilku lat i nie wiesz, że to co dostajesz na lotnisku przy odprawie bagażowej, to nie bilet tylko karta pokładowa czy boarding pass jak kto woli?

Młodziutka musisz być, skoro nie pamiętasz jak wyglądał bilet lotniczy w wersji "papierowej". smile
              • mruwa9 Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 10:19
                a ty nie wiesz, ze wiele linii lotniczych wymaga, zeby sobie samemu wydrukowac karte pokladowa i na lotnisku nie dostajesz nic?
                • wtopek Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 10:27
                  tanie linie owszem, w tradycyjnych masz zwykle wybór odprawa online, self check-in na lotnisku albo standardowo przy odprawie bagażu, coraz popularniejsze są "karty" w komórce

je też od lat mnie widziałem "papierowego biletu", chyba ostatni raz gdzieś pod koniec lat 90-tych przy locie z Nairobi do Kapsztadu SAA, a jeszcze wcześniej pamiętam bilety lotowskie do Stanów żmudnie wypełniane odręcznie przez panią w biurze LOT-u, to była taka kilkustronicowa książeczka smile
              • caroninka Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 10:27
                Widocznie latam czesciej niz Ty , skoro spotykam sie i z jednym i z drugim. Pelny bilet lotniczy przy odprawie bagazu dostalam dla przykladu wczoraj, bo tego wymaga firma, z ktorej lot wykupilam. Poza tym niektore lotniska wogole wymagaja by sobie samemu bilet wydrukowac.
                • wtopek Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 10:29
                  nie drukujesz biletu, tylko kartę pokładową

a przewoźnik wymaga od ciebie kart (albo ich oddartych odcinków, na niektórych lotniskach oddzierają, na innych nie)
    • klubgogo Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 08:35
      Dla mnie jedynym uzasadnieniem jest fakt, że te wszystkie bagaże trzeba jeszcze zapakować. A i tak znajdą się tacy, którzy na ostatnią chwilę.
      • mruwa9 Re: Pytanie odnośnie latania samolotem 18.06.13, 10:45
        kwestia kontroli bezpieczenstwa bagazu rejestrowanego i samych pasazerow.
        Bo ilosc stanowisk kontroli bezpeiczenstwa pasazerow bywa zbyt mala i trzeba czasem naprawde dlugo stac w kolejce. A potem jest nerwowe przepychanie sie pasazerow na ostatnia chwile , wpychanie przed kolejke, bo boarding juz trwa, za chwile zamkna bramke, a do pokonania jeszcze kilometr chodnikow...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka