Dodaj do ulubionych

Zakończenie roku - kwiaty itp

26.06.13, 21:20
Dziewczyny, moja córka ma niedługo zakończenie roku. Trójka klasowa zebrała po 15 złotych na kwiaty dla wychowawczyni, siostry od religii i pani od angielskiego, czyli wszystkich nauczycielek, które uczą klasę. Słyszałam, że niektórzy rodzice jeszcze planują dawać jakieś bombonierki od siebie. Poza tym córka ma dostać świadectwo z wyróżnieniem, więc możliwe, że dostanie je od pani dyrektor na apelu. Więc pewnie dobrze by było, żeby miała kwiaty dla pani dyrektor. Tak będzie dobrze - jakieś cukierki dla pani, kwiaty dla dyrektorki? A co z paniami ze świetlicy? Córka chodzi, panie są trzy, bardzo miłe wszystkie, świetne się zajmują dziećmi.
Obserwuj wątek
    • maggorlo Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:31
      Zawsze tak jest.
      Najpierw na zebraniu rodzice ustalają składki na kwiaty dla wszystkich nauczycieli. Większośc cieszy się, ze bedzie jeden duży wspólny bukiet.
      Ale nie może być zbyt pięknie.
      Zawsze znajdzie się jakaś nadgorliwa mamusia, która kupi jeszcze specjalny bukiecik, czekoladki, kawki... od jej córeczki/syneczka (no bo jak to?!?) i niech inne dzieci, tych mniej gorliwych rodziców, czują się jak kołki z pustymi łapkami.
      • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:43
        Ja tez się na początku ucieszyłam, powiedziałam nawet, że to dla pani też lepiej dostać jeden bukiet niż tyle mniejszych, a usłyszałam w odpowiedzi od kilku mam, że coś tam jeszcze od siebie wypada. No i zgłupiałam. I jeszcze to świadectwo z wyróżnieniem i nie wiem, czy to dzieci dostaną ze swoimi kolegami w klasie czy od dyrektorki na apelu, jak było u mnie w szkole. I tez nie chciałabym, żeby inne dzieci dały, a moja córka nie miała, zwłaszcza, że dla dyrektorki trójka chyba nie kupuje, więc pewnie mamy mogą pokupować. Co do pani wychowawczyni, to miałam taki plan, że będę miała, ale schowane i zobaczę, jak sytuacja wygląda, nie chciałabym być nadgorliwa, ale też nie chciałabym, żeby córka się źle poczuła, jak reszta przyniesie. A na panie ze świetlicy klasa się nie składa, a naprawdę bardzo je lubię, są fantastyczne, dlatego pomyślałabym, że byłoby miło, gdyby tez coś dostały, zwłaszcza, że nie maja swoich klas.
      • attiya Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:44
        oj fakt, nawet dziś widziałam przemykające mamusie z torbami wypełnionymi grantami, mimo, że wcześniej były w imieniu całej grupy wręczone kwiaty i słodkości - symboliczne
    • mika_p Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:35
      > świadectwo z wyróżnieniem, więc możliwe, że dostanie je od pani dyrektor na
      > apelu. Więc pewnie dobrze by było, żeby miała kwiaty dla pani dyrektor.

A ty widziałaś kiedykolwiek, żeby ktokolwiek, kto odbiera jakąkolwiek nagrodę czy wyróżnienie, wymieniał ją na cokolwiek? Nie, po nagrodę/dyplom/uścisk_dłoni_prezesa idzie się z pustymi rękami.

Po kwiatku dla pani ze świetlicy możesz przygotować.
      Bombonierkę dla wychowawczyni sobie daruj.
      • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:44
        > A ty widziałaś kiedykolwiek, żeby ktokolwiek, kto odbiera jakąkolwiek nagrodę c
        > zy wyróżnienie, wymieniał ją na cokolwiek? Nie, po nagrodę/dyplom/uścisk_dłoni_
        > prezesa idzie się z pustymi rękami.

U mnie w liceum łazili z kwiatkiem.
        • blue_romka Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:50
          Ja sobie nie wyobrażam sytuacji, że dziecko dostaje od dyrektorki świadectwo i w zamian wręcza kwiatek. Nie, nie i nie.
          Wychowawczyni też nie.
          Paniom z świetlicy możesz.
          I zamiast się martwić, że córka źle się poczuje nie mając dodatkowego prezentu dla wychowawczyni, wytłumacz jej na czym rzecz polega, że ona robi dobrze, a ci z grantami źle.
          • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:51
            No to całe szczęście, mam jeszcze nadzieję, że więcej rodziców będzie myślało tak samo.
            • grave_digger Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:54
              Moi wyróżnieni uczniowie nigdy nie wręczali kwiatów dyrektorce na zakończeniu w auli. To oni są nagradzani. smile
    • przeciwcialo Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:56
      Moi pójdą z różyczką dla wychowawców. paniom w świetlicy podziękują słownie, paniom woźnym też.
    • slonko1335 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 21:57
      Poza tym córka ma dos
      > tać świadectwo z wyróżnieniem, więc możliwe, że dostanie je od pani dyrektor na
      Ty tak na serio czy chciałaś się tym wyróżnieniem w taki wysublimowany sposób pochwalić?

Kwiaty od dzieci są skłądkowe dla pań i wystarczy. Jak masz ciśnienie wielkie to niech córka dołoży laurkę od siebie z życzeniami udanych wakacji(bo rozumiem, że to jakieś wczesnoszkolne dziecko?). Paniom ze świetlicy ewentualnie zaniosłabym kwiatek czy tam jakąś czekoladę.
      • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:12
        > Ty tak na serio czy chciałaś się tym wyróżnieniem w taki wysublimowany sposób p
        > ochwalić?

Napisałam i nie zastanowiłam się, a to faktycznie mogło sprawić komuś przykrość. Przepraszam Cię, Słonko.
        • slonko1335 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:14
          To był żart, spokojniesmile
          Reszta mojej wypowiedzi już bardziej w temaciesmile
          • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:27
            > To był żart, spokojniesmile

To też, spokojnie również.
            • slonko1335 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:29
              ooo rany myślałam, że się przejęłaś, że moje dziecko nie dostanie wyróżnienia na apeluwink
              • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:31
                Przejęłam się bardzo, sama wyróżnię Twoje dziecko, żeby Ci nie było przykro. smile
                • slonko1335 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:44
                  Spoko, spoko tylko jeszcze jakiś apel musimy zorganizowaćsmile
                  Jakby miewali to na pewno byłoby jakieś wyróżnienie bo to mundre dzieci som... a tak..cóż...dobrze, że jest forum i ematki i ktoś się ulitowałsmile
    • beataj1 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:17
      A nie wystarczy zamiast przejmować się biednymi dziećmi co to będą sie źle czuły bez kwiatka wytłumaczyć im że te kwiatki to efekt nadgorliwych rodziców i że to straszna wiocha.

Prawda czasem wiele ułatwia. Dziecko chyba jest w stanie zrozumieć że przesada nie jest dobra.
      Mi rodzice to wytłumaczyli gdzieś w okolicach 4 klasy. I szybko zaczęłam patrzeć na te biedne dzieciaki z dodatkowymi kwiatkami/prezancikami itd ze współczuciem a nie z zazdrością. Tym bardziej że zwykle za takim dzieckiem kręciła sie gdzieś dysząca z przerostu ambicji matka szepcąca scenicznym szeptem - idź do pani dyrektor i podziękuj. IDŹ....
      • zofijkamyjka Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:30
        beataj1 napisała:

> A nie wystarczy zamiast przejmować się biednymi dziećmi co to będą sie źle czuł
        > y bez kwiatka wytłumaczyć im że te kwiatki to efekt nadgorliwych rodziców i że
        > to straszna wiocha.

Dla mnie wiochą są składkowe kwiatki i prezenty ... wręczane przez rodziców. Moja córka chce zawsze osobiscie dac pani kwiatek i podziekować. Dlaczego ma nie miec tej przyjemności?
        • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:34
          Nie wiem, jak to u nas będzie rozwiązane, ale chyba nie rodzice dadzą, tylko dzieci, może jakieś jedno w imieniu całej klasy? Rodziców sobie nie wyobrażam.
          Pamiętam, jak na moim bierzmowaniu kwiaty i jakiś prezent biskupowi dawała mama koleżanki, jeszcze przed nim przyklęknęła i pocałowała w rękę. Nie wiem, czy nie trafiła w pierścień, czy tak miało być. To nie była moja mama, a ja się wstydziłam, bez sensu zupełnie.
          • zofijkamyjka Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:37
            jowita771 napisał:

> Nie wiem, jak to u nas będzie rozwiązane, ale chyba nie rodzice dadzą, tylko dz
            > ieci, może jakieś jedno w imieniu całej klasy?
            A nie lepiej indywidualnie ? nawet jak dzieci dają to sa to "wybrańcy" Ja np. nie bardzo lubie ten zwyczaj składkowy.
            • beataj1 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:42
              To wszystko jest do ustalenia. Można ustalić że indywidualnie. Każde dziecko daje kwiatki i już nie cudujemy z dużymi bukietami od RR. Ale jeśli jest ustalone że daje sie tylko duże bukiety od RR ze składek to wyskakiwanie z indywidualnymi dodatkowymi kwiatkami bo Amelka tak lubi panią od przyrody jest po prostu słabe.
              • zofijkamyjka Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 23:02
                beataj1 napisała:

> To wszystko jest do ustalenia. Można ustalić że indywidualnie. Każde dziecko da
                > je kwiatki i już nie cudujemy z dużymi bukietami od RR. Ale jeśli jest ustalone
                > że daje sie tylko duże bukiety od RR ze składek to wyskakiwanie z indywidualny
                > mi dodatkowymi kwiatkami bo Amelka tak lubi panią od przyrody jest po prostu sł
                > abe.

Dlaczego jest to słabe? Dlaczego zakładasz, że wszyscy musza mówic jednym głosem...a może ja w ogóle nie chce nic dawac pani nauczycielce bo np. jestem niezadowolona, albo moje dziecko jej nie lubi... tongue_out takie narzucanie jednego głosu jest słabe.
                • misterni A czy to musi być wspólny bukiet? U nas 26.06.13, 23:13
                  tak to to rozwiązujemy, że każde dziecko wręcza po jednym kwiatku kupionym ze składek klasowych. W pierwszej klasie były to róże, w zeszłym roku słoneczniki, w tym roku będą eustomy. I pięknie, i każdy usatysfakcjonowany.
                  • zofijkamyjka Re: A czy to musi być wspólny bukiet? U nas 29.06.13, 19:15
                    misterni napisała:

> tak to to rozwiązujemy, że każde dziecko wręcza po jednym kwiatku kupionym ze s
                    > kładek klasowych. W pierwszej klasie były to róże, w zeszłym roku słoneczniki,
                    > w tym roku będą eustomy. I pięknie, i każdy usatysfakcjonowany.

i to jest całkiem fajny pomysł, u nas nie przeszedł....
            • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:44
              Mnie się spodobał, ucieszyłam się, że mam to z głowy. Ale jak przeczytałam post, że gdzieś trójka kupuje dla każdego dziecka jednakowy kwiat, to podoba mi się bardziej niż jeden bukiet. Podsunę ten pomysł naszej trójce na następny raz. Ale ogólnie kupowanie składkowe wolę.
              • gryzelda71 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 07:13
                Fajny pomysł z tym kwiatkiem od każdego dziecka.Kupicie tez tym,których rodzice nie złożyli się?
                • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 07:20
                  Nie wiem, czy ktoś się nie złożył, jakoś tak założyłam, że wszyscy się złożą. Gdyby jednak nie, to nie wiem, jeśli dziecko, które się nie dołożyło, miałoby swoje kwiaty, to bez sensu mu dokładać, gdyby nie miało, to dobrze by było dać takiemu dziecku kwiatek, żeby nie czuło się źle.
        • beataj1 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:39
          Zawsze kwiatki wręczały jakieś tam mniej lub bardziej zadowolone z tego faktu dzieci. Rodziców z kwiatkami nigdy nie widziałam. Ale jesli gdzieś to sie tak odbywa to masz racje. Wiocha i to straszna dla tych rodziców i pewnie w starszych klasach dla dzieci. Jakoś tak jest że nikt nie lubi lizusów. Nawet jak to są rodzice.
      • saszanasza Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 07:47
        A nie wystarczy zamiast przejmować się biednymi dziećmi co to będą sie źle czuł
        > y bez kwiatka wytłumaczyć im że te kwiatki to efekt nadgorliwych rodziców i że
        > to straszna wiocha.
        >
        dokładnie tak wczoraj powiedziałam swojemu synow, po tym jak dowiedziałam się że jego kolega z klasy w tygodniu wręczył wychowawczyni prezent w postaci długopisu na zakończenie roku (żeby to chociaż była 6 klasa, ale chłopiec kończy 4).

no nie mogłabym tak, nie widzę żadnego racjonalnego uzasadnienia, poza podlizaniem się nauczycielce.
    • rozwielitka3 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:19
      kwiaty indywidualne dla dyrektor -NIE!!
      Panie ze świetlicy (rzadko coś dostają)ucieszą się z malych czekolad ładnie zapakowanych. Nie kupuj kwiatów od siebie ani nic innego już dla nauczycieli
      • little_fish Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:23
        w klasie mojego syna funkcjonuje rozwiąznie, że dla wychowawczyni rada rodziców nie kupuje bukietu, tylko 26 jednakowych kwiatków - każde dziecko osbiście wręcza pani kwiatek i wszyscy zadowoleni - pani ma duży piękny bukiet, a nie ma dzieci wyróżnionych - wszyscy dają kwiatka
        • slonko1335 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:48
          Fajny pomysł- podkradnę na przyszłość.
    • zofijkamyjka Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:24
      jowita771 napisał:

>Poza tym córka ma dos
      > tać świadectwo z wyróżnieniem, więc możliwe, że dostanie je od pani dyrektor na

Nigdy nie widziałam aby dziecko odbierajace nagrodę z rąk dyrektora dawało mu kwiatki. Zapytaj dziecko która pania lubi i której chce dac kwiatka...
    • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:29
      Dzięki, dziewczyny, cieszę się, że tak piszecie, bo mnie te mamy klasowe trochę przestraszyły tymi tekstami, że wypada, a jeszcze woźna dołożyła, bo tez powiedziała, że rodzice "i tak zawsze coś przynoszą". Dla mnie też przesada.
    • iwoniaw Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:45
      U nas zawsze są kwiatki kupione przez trojkę dla wszystkich dzieci - tzn. każde dziecko dostaje takiego samego kwiatka i wręcza wychowawczyni, w efekcie pani ma jeden bukiet takich samych kwiatków, co i ładniejsze i wygodniejsze niż dwadzieścia rozmaitych koncepcji.
      W pierwszej klasie jedna czy dwie osoby wyskoczyły z indywidualnym bukietem, nie za ciekawie to wyglądało, w kolejnych latach już nie.
      Nigdy nie widziałam, żeby ktokolwiek na dowolnym etapie edukacji odbierając nagrodę wręczał wręczającemu wink cokolwiek.
      Paniom ze świetlicy bym na Twoim miejscu kupiła po kwiatku albo jakieś cukierki, jeśli córka chce podziękować i na tym bym poprzestała.
      • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 22:46
        > Paniom ze świetlicy bym na Twoim miejscu kupiła po kwiatku albo jakieś cukierki
        > , jeśli córka chce podziękować i na tym bym poprzestała.

Nie przyszło mi nawet do głowy, żeby na tym nie poprzestać, myślałam o czymś symbolicznym właśnie, nie o jakimś kosztownym prezencie.
        • julka-4 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 23:00
          Jowita czy Twoja córka nie chodzi z moją do szkoływinkW naszej klasie również kupujemy wspólne kwiatki z pieniędzy klasowych.Za to równoległa pierwsza wymyśliła sobie właśnie indywidualne wręczanie kwiatków pani dyrektor po odebraniu nagrody na apelu.wink
          • jowita771 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 23:07
            Nie słyszałam, mam nadzieję, że nie, ale u mnie w szkole nie raz widziałam, jak ktoś zasuwał do dyrektorki z wiechciem i już mnie to nie zdziwi, w liceum to wręcz się wyróżniał ktoś, kto kwiatka nie miał, dyrektorka dawała kwiatek wice i dopiero wyczytywała następnego ucznia. Wyglądało to, jak życzenia po ślubie.
    • misterni Pierwsze słyszę o dawaniu kwiatów pani dyrektor 26.06.13, 22:48
      gdy ta wręcza nagrody wink. Pani dyrektor dostanie kwiaty od RR i starczy smile
      • gryzelda71 Re: Pierwsze słyszę o dawaniu kwiatów pani dyrekt 27.06.13, 07:16
        Mało słyszałaś jak tak.Często dzieci wręczają kwiaty p.dyrektor jak odbierają świadectwa wypaskowane.
        • misterni Re: Pierwsze słyszę o dawaniu kwiatów pani dyrekt 27.06.13, 11:09
          Moje dzieci co roku od 13 lat odbierają świadectwa czerwono paskowe, wiec obserwuję siłą rzeczy też inne dzieci odbierające - nigdy nie widziałam, żeby ktokolwiek dawał w tym momencie kwiaty dla pani dyrektor.
          • gryzelda71 Re: Pierwsze słyszę o dawaniu kwiatów pani dyrekt 27.06.13, 12:35
            Zapraszam jutro do szkoły mojego dziecka.Dam rękę obciąć,ze ktoś da kwiatka p. dyrektor odbierając świadectwo.
    • landora Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 26.06.13, 23:09
      Miałam świadectwo z paskiem przez całą podstawówkę i całe liceum, nigdy nie dawałam kwiatków na auli dyrekcji.
      Generalnie dawaliśmy kwiatki od klasy, a indywidualne kwiatki każdy kupował nauczycielom, którym był szczególnie wdzięczny.
      • aga_sama Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 01:02
        Mój rysuje kartki laurki. Są okrutne smile
        Bukietu dla wychowawczyni nie będzie, bo ta mieszka daleko i zwiędną po drodze.
        Będzie badyl w doniczce
        • kanga_roo Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 08:44
          u nas jeden wspólny bukiet. ale ja uważam, że takie rozwiązanie to pójście po najmniejszej linii oporu i na odwal się. zwalnia dzieci całkowicie z myślenia. przecież pracowały z tymi nauczycielami cały rok, z jednymi było fajnie, z innymi mniej, ale jakiś etap za nimi. warto się nad tym chwilę zastanowić, podsumować (pan x jest super, zawsze miał dla mnie czas, panią y średnio lubię, bo krzyczy, wychowawczyni surowa, ale sprawiedliwa itd) i zdecydować, czy chcemy to nauczycielowi przekazać i podziękować. nie mówcie mi, że takie "docenienie" przez dziecko nie będzie dla nauczyciela bardziej satysfakcjonujące - i mobilizujące do dalszej pracy - niż bukiet z rozdzielnika. no ale łatwiej powiedzieć, że ten czy tamten rodzic chce się podlizać. na ogół mówią to ci, którym się nie chce nawet z dzieckiem tematu omówić, spytać, czego by chciało dziecko. przy okazji nauczyć, jak podziękować z klasą - co się w życiu bardzo przydaje. moi nawet na koniec roku w przedszkolu koniecznie chcieli paniom podziękować. kiedy starszak poszedł do szkoły, myślałam - odpuszczę, będzie wspólny bukiet. z młodszą szykowałyśmy laurki dla przedszkolanek, a starszak pyta "a dla moich nauczycieli?" smile
          • mika_p Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 12:00
            Z moich wieloletnich obserwacji (czyli: własnych jako ucznia i matki dwójki dzieci w wieku szkolnym) wynika, że indywidualny kwiatek (gdy ustalony jest grupowy) ma najczęściej charakter podlizu, a jesli jest więcej niż jeden, to dla nauczycieli przedmiotów "wazniejszych", a nie dla tych naprawdę zasługujących na wyróżnienie. W sensie, pani od matematyki prędzej dostanie kwiatek niż pani od muzyki.
            • kanga_roo Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 13:46
              a to jakoś specjalnie obserwowałaś? w celu?
              dla mnie to taki sam głupi stereotyp jak to, że różowy to dziewczyński kolor, a chłopaki nie płaczą.
              to znaczy, nie wykluczam, że część dzieci i rodziców kombinuje właśnie w ten sposób, ale generalizowanie jest niefajne. ja wogóle nie lubię tych grupowych zwyczajów, taka jestem aspołeczna, że lubię odpowiadać za siebie i robić tak, jak uważam, a nie tak, jak chce stado. i tego samego uczę dzieciaki. jeśli zdecydują, że chcą w jakiś sposób podziękować nauczycielom, czy innym pracownikom szkoły lub przedszkola, mają moje pełne poparcie. jeśli nie - też OK.
    • paskudek1 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 09:20
      my zastosowaliśmy zasadę prostą: sa wspólne kwiaty od klasy dla wychowawczyni, nauczycieli uczących w klasie. Dodatkowo w tym roku, jako że klasa 3 i rozstają się z panią kupiliśmy prezent dla wychowawczyni, uznaliśmy że na prawdę zasługuje na to. Wczoraj jeszcze wpadłam na pomysł na kwiatki dla nauczycieli świetlicowych, ponieważ w tym roku cała klasa chodziła na tę świetlicę a tam sa na prawdę wspaniali ludzie. A w 4 klasie raczej już dzieciaki chodzić nie będą bo u nas pierwszeństwo mają klasy 1-3, i słusznie. Jeżeli koleżanka zdąży to po kwiatku zamówi. I mam nadzieję, ze nikt się nie wyłamie smile.
      z kwiatkiem dla pani dyrektor jak ktoś chce, idąc po nagrodę, może iść. Jego sprawa.
      • pat761 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 12:09
        U nas jest wspólny prezent od całej klasy (składkowy). Kwiaty są indywidualną sprawą każdego ucznia i jego rodziców. System składkowych kwiatów się nie sprawdził i tak część przychodziła z kwiatami "od siebie".
        • heca7 Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 12:30
          U nas w IV klasie dzieci mają kupione ze składek kwiatki i po jednym wręczają pani. Na koniec uzbiera się spory bukiet róż. Do tego podobno jakaś kawa i koniec. Córka też będzie odbierała świadectwo na sali gimnastycznej i nie zamierzam nic jej dodatkowo dawać.
    • ruta.dl Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 27.06.13, 14:21
      a ja jestem przeciwna dawaniu kwiatow/upominkow na koniec roku.
      Ja w swojej pracy kwiatow i czekolady nie dostaje, tylko wynagrodzenie, wiec dlaczego nauczyciele MUSZA dostac te kwiatki? To jest ich praca, wiadomo ze trzeba podziekowac, jak juz musi byc kwiatek to wystarczy symboliczna roza. Ale prezenty?
      • kub-ma Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 30.06.13, 13:49
        NIE MUSZĄ!
      • zofijkamyjka Re: Zakończenie roku - kwiaty itp 30.06.13, 17:57
        ruta.dl napisała:

> a ja jestem przeciwna dawaniu kwiatow/upominkow na koniec roku.
        Ja też ale nie da rady, zawsze musi być składkowy prezent. Wolałabym aby z tych składek kupic dzieciom jakąs pamiątke.
    • jowita771 Juz po 29.06.13, 18:29
      Córka nie dawała nic paniom, pani dyrektor nie dostała żadnych kwiatów, tylko jedna dziewczynka wręczyła jej i pani wychowawczyni jakieś prezenty, jak odbierała dyplom na sali. Pani wychowawczyni już w klasie dostała parę pudełek czekoladek od konkretnych dzieci i jedną bombonierkę + bukiet od całej klasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka