Dodaj do ulubionych

Bankomaty za granicą

17.07.13, 18:04
Od czego zależy prowizja za wypłatę z bankomatów za granicą? Będziemy w Chorwacji i zastanawiam się, czy kupować euro czy kuny w Polsce czy wypłacać z bankomatu. To zależy od banku czy od karty, jaką się ma? A może warto konto zmienić? Są jakieś bezprowizyjne?
Obserwuj wątek
    • na_pustyni Re: Bankomaty za granicą 17.07.13, 18:06
      wzielam euro (przydaly sie do oplacenia noclegu), ale najczesciej i tak placilam karta - nie stracilam chyba jakos na tym, ale dokladnie nie sprawdzalam - wychodzilo mi, ze bank przelicza po dobrym kursie
    • peggy_su Re: Bankomaty za granicą 17.07.13, 20:04
      Przeczytaj sobie w necie jak jest z wypłatami i transakcjami bezgotówkowymi w twoim banku za granicą.
      Np. w mbanku z którego ja korzystałam jest tak że najpierw przelicza kurs z obcej waluty na euro, potem z euro na PLN i na koncu dolicza prowizje. Ale przeliczało dość korzystnie i nie byłam stratna.

Ze sobą w gotowce braliśmy tylko troche euro na autostrady i awaryjne drobne wydatki, a na miejscu płacilismy w sklepach kartą, za nocleg wybralismy kase na miejscu z bankomatu, na drobne wydatki wybieralismy co pare dni nieduze kwoty z bankomatu.
    • suazi1 Re: Bankomaty za granicą 17.07.13, 21:18
      Nam bardziej opłacało się płacić kartą/wypłacać z bankomatu w Chorwacji.
    • totorotot Re: Bankomaty za granicą 17.07.13, 21:41
      A tam się nie da płacić normalnie kartą?
    • sumire Re: Bankomaty za granicą 17.07.13, 21:47
      wszędzie za granicą lepiej płacić kartą albo gotówką.
      prowizje za wypłatę ze ściany płaczu potrafią oszołomić.
      • alfa36 Re: Bankomaty za granicą 18.07.13, 00:12
        Gdzie się da będę płaciła kartą. Ale wszędzie się nie da (kwatera, zakupy np. na targu- a na to w Chorwacji się nastawiam, bo chcę popróbować innego jedzenia), dlatego zastanawiam się, czy teraz, w Polsce kupic euro czy kuny, czy może jednak tam wypłacać z bankomatu w razie potrzeby. Konto mam w WBKu. Dzięki za sugestię, sprawdzę na ich stronie.
        • dorek3 Re: Bankomaty za granicą 18.07.13, 11:28
          Prawie na pewno nie opłaca Ci się kupować kun w Polsce. Będąc rok temu w Chorwacji płaciłam kartą u wypłacałam z bankomatu. Nawet po dodaniu prowizji kurs był dobry. w tym roku będąc w Bułgarii korzystaliśmy głownie z konta w EUR zasilonego przed wyjazdem. W ten sposób ominęliśmy jedno przewalutowanie i dodatkowe prowizje. Konta i karty w mBanku.
          • alfa36 dorek3 18.07.13, 14:21
            Konto w euro to konto walutowe? I dostaje się do niego kartę?
            • dorek3 Re: dorek3 18.07.13, 14:43
              tak. Mam normalną debetową VISE.
    • dido_dido Re: Bankomaty za granicą 18.07.13, 13:03
      Nigdy nie opłacało mi się kupować kun w kantorze przed wyjazdem.
      Zawsze gdzie się dało w Chorwacji płaciłam kartą (benzyna, autostrada, markety), resztę wybierałam w bankomacie. Kurs, nawet z prowizją był korzystny.
      A teraz mam rachunek w Alior Sync - tam od czerwca nie ma prowizji za wypłatę w zagranicznych bankomatach. I rzeczywiście nie ma - wypróbowałam w Maroku.

Wybieranie kun w bankomacie w porównaniu z zabieraniem ze sobą euro czy złotówek ma jedną zaletę - wybierasz tyle ile Ci jest potrzebne, nie kombinujesz ile euro kupić przed wyjazdem a potem część Ci zostaje albo brakuje.
    • alfa36 Dzięki 18.07.13, 15:55
      Dzięki Dorek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka