Dodaj do ulubionych

Pogrzeb malego dziecka - na czarno?

21.07.13, 17:58
Ja wiem, ze strój nie jest najważniejszy w obliczu takiej tragedii. Naprawdę wiem, ale w coś sie ubrać trzeba.
Moja mama tez nie wie czy na czarno czy może coś jasnego i tez sie nad tym zastanawiała.
Dzieciatka malenkie, żyły tylko pare godzin. Smutne bardzo i niesprawiedliwe.
Byliście kiedyś na pogrzebie takiego małego dziecka? Mam nadzieje, ze nie, ale może i tak wiecie.
Obserwuj wątek
    • gazdzinazdaleka Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 18:27
      Na ciemno (czarno, czarno-szaro itp.), ale rzeczywiście nie strój w tej sytuacji jest najważniejszy. Tak, życie nie jest sprawiedliwe.
    • kamea_chateau na czarno-nie 21.07.13, 18:35

na czarno ewentualnie najbliższa rodzina,
      w inne stonowane kolory - szary granatowy fioletowy reszta żałobników.
      Chociaż można i na biało to też kolor żałoby...
      • asqe Re: na czarno-nie 21.07.13, 18:42
        To moje bratanice. Pytam, bo właśnie sie pakuje. Większość moich ubrań jest ciemna - czerń, granat, fiolet. Zastanawiałam sie czy dorzucić coś jasniejszego.
        • cherry.coke Re: na czarno-nie 21.07.13, 18:51
          Moim zdaniem granat/szary/popielaty bylyby w sam raz...
        • kamea_chateau biały 21.07.13, 20:48
          to też kolor żałoby
          sad
          • ichi51e Re: biały 01.04.14, 20:37
            Owszem ale raczej nie ubieraja sie w niego zalobnicy tylko dzieci.
            • annajustyna Re: biały 01.04.14, 20:53
              Bluzka moze byc biala.
    • cherry.coke Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 18:35
      Na ciemno moim zdaniem. To jednak pogrzeb. Smutne bardzo.
    • run_away83 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 19:01
      Na ciemno, proste klasyczne ubrania, niewyszukane, bez ozdób. Nie musi być czarne, granat, grafit, brąz, cimny fiolet, szary też może być.
    • kannama Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 21:09
      no własnie ceremonia nie do końca jest jednakowa
    • zurekgirl Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 21:13
      Nie ubralabym sie na czarno, ale w jasniejsze stonowane kolory i przyczepila na szpilke dwie malutkie czarne wstazeczki jako symbol malenstw, ktore sie przyszlo pozegnac.
    • solejrolia Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 21:16
      na czarno.
      • kerri31 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 21:37
        Śmierć dziecka oraz jego pogrzeb jest przepełniony niewinnością, stąd dominujący kolor bieli. Białe trumny, białe ubranka, białe kwiaty.
        Dorosłych nie chowa się w białych ubraniach i białych trumnach więc to nie do końca ta sama ceremonia.
        Ubrałabym się elegancko z akcentami bieli właśnie.
        • ekaczmarczyk Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 21:40
          Dokladnie, tak jak napisalam wczesniej, szary , fiolet czern ,z akcentami bieli. Masz racje Kerri
          • annakate dawno, dawno temu 21.07.13, 22:10
            Dawno temu śmierć malutkich dzieci była rzeczą na tyle powszechną, że po dzieciach nie nosiło się żałoby (po innych członkach rodziny były dość precyzyjne reguły, ile się nosiło żałobę pełną, ile tzw. półżałobę) - stąd może wątpliwości. Dlatego treny Kochanowskiego były tak egzotyczne - współcześni dziwili się, czemu on tak po dziecku rozpacza? Teraz pogrzeb dzieci potraktowałabym jak każdy pogrzeb - bliska rodzina na czarno, daleka i znajomi dopuszczalne białe dodatki, ew. fiolet, szary. Nie bardzo rozumiem, na czym polega problem w sensie technicznym latem - zimą nie każdy ma ciemny płaszcz, ale czarną sukienkę to chyba każda kobieta ma.
            • verdana Re: dawno, dawno temu 21.07.13, 22:13
              Na pewno nie każda...
    • asqe Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 21:32
      Wolalabym.

Ciebie chyba po...
      Co?! Mam sie teraz oplakujacego brat pytac czy bardziej przeżywał smierć babci czy swoich córek? Nie muszę, słyszę, kiedy z nim rozmawiam.
      Jak można być tak podlym człowiekiem. Jeśli uznalas pytanie za głupie, idiotyczne czy jakie tam jeszcze mogłas po prostu powiedzieć. Nie mogę być teraz z rodzina. Pakuje sie, więc sie zastanowilam co. W pierwszym odruchu czerń, potem przeczytałam tez o jasnych kolorach. Zapytałam.

Dobra widzę, ze głupio ten wątek zalozylam, nie powinnam była. Widocznie jestem kretynka - masz racje.
      • ekaczmarczyk Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 21:38
        Moim zdaniem, szary, fiolet, moze czarny ale nie calosc.
    • asqe Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 22:07
      Dziewczyny, dzięki za pomoc, tym ktore cos poradzily bez dodatkowych niepotrzebnych komentarzy.
      Gdybym przewidziala reakcje jednej z forumowiczek to w życiu bym tego wątku nie założyła.
      Zdolowalam sie jeszcze bardziej.

Forum czytam namiętnie od jakiegoś czasu, choć sie nie udzielam.
      Trollem nie jestem.
      • verdana Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 22:13
        Czytam to forum od lat.
        Z takim chamstwem, nieczułością i brakiem empatii nie zetknęłam sie nigdy. Są pewne granice, na które można sobie pozwolić nawet anonimowo i na forum.Zgłosiłam część postów do skasowania, kilka juz na szczęście poleciało, mam nadzieje,z ę polecą i dalsze. Za pewne wypowiedzi co najmniej dwóm osobom należałby sie po prostu ban.
        Naprawdę, trzeba byc złym człowiekiem, by sobie robić żarty w takim wątku.
        Współczuję. Myślę, zę ubierz sie tak, jak będziesz czuła, ze trzeba - nie sądzę, aby to w tej sytuacji miało znaczenie.
        • asqe Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 22:25
          Dziękuje.
          Masz racje, to nie ma w sumie znaczenia. Zastanowilam sie, bo pakowalam walizkę. Tak normalnie, po ludzku, głupio
    • lily-evans01 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 22:49
      Niestety byłam - wszyscy byli na ciemno lub na czarno, ciemne kurtki, szale itp. (zimny październik).
      Wszyscy poza mną mieli też takie wielkie wiązanki z żałobnymi wstęgami, ale to już wyglądało okropnie, okropnie ponuro.
      • przystanek_tramwajowy Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 22:56
        Ja kiedyś czytałam, że strój ciemny (choć niekoniecznie czarny), kwiaty białe.
        • przystanek_tramwajowy Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 22:57
          Przepraszam, ciągle zapominam o sygnaturce.
      • laquinta Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 22:57
        ily-evans01 napisała:

> Wszyscy poza mną mieli też takie wielkie wiązanki z żałobnymi wstęgami, ale to
        > już wyglądało okropnie, okropnie ponuro.

Mysle, ze pogrzeby dzieci powinny kolorystycznie odbiegac od tradycyjnych czarnych pogrzebow doroslych. Wszystko powinno byc jasne, nawet ubrania zalobnikow. No i w ogole czern na cmentarzach jeszcze bardziej przytlacza.
        • annakate Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 23:05
          Chyba jesteś odosobniona w takim mysleniu, pogrzeb to pogrzeb, niezależnie od wieku zmarłego powinna obowiązywać powaga i szacunek dla uczuć najbliższych, wyrażany w sposób przyjęty w naszej kulturze, m. in powściągliwym strojem. Nie bardzo sobie wyobrażam - na pogrzebie dzieci miałoby byc kolorowo? A zamiast kwiatów - baloniki? Zeby nie było przytłaczająco? Pogrzeb nie jest wesoła imprezą i lepiej tego nie zmieniać. Jest przygnębiający, bo i powód niewesoły, i nie ma co udawać, że jest inaczej.
          • iwles Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 23:31

jeżeli rodzice dziecka mieliby życzenie baloniki zamiast kwiatow przyszlabym z balonikami.
            Nie smiej się z takich gestow, ale na pogrzebie dzieci nawet zabawki czy pluszaki nie bylyby nietaktem.
          • lily-evans01 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 23:40
            Nie baloniki, ale te wstęgi z czarnymi pasami na bukietach i te 2 maleńkie bielutkie trumienki, to było potworne, mnie samej było strasznie od samego patrzenia, choć to nie była moja rodzina.
            Jeśli nawet ja miałam do tego pogrzebu taki stosunek emocjonalny, że ledwo stałam na nogach, to już nie jestem w stanie wyobrazić sobie odczuć rodziców po stracie, a także niestety dziadków.
            Kupiłam białą wiązankę, mnóstwo drobnych białych kwiatków, wstążki białe - tak mi się to jakoś skojarzyło z dzieciństwem i niewinnością.
      • konwalka Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 22:59
        autrko wątku, przyjmij prosze wyrazy szczerego wspolczucia- chociaz podobno slowa niewiele znaczą
        ale jak widzimy w niektórych re- słowa niestety mogą znaczyć zbyt wiele
        gdyby nie fakt, że zależy ci na merytorycznych odpowiedziach, podałabym wątek do skasowania
        padły tu teksty obleśne
        i w tym smutnym temacie głównym- pamietam z dziecinstwa, jak moja babcia mówiła, że na pogrzeb dziecka nie ubiera sie na czarno; podobnie zresztą jak dzieci nie ubiera sie w czern

mysle, ze zrozumienie znajdziesz na stracie dziecka-spróbuj popytać (bez narażania sie na prymitywne, ordynarne bęcwalstwo)
        • asqe Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 23:04
          Wiesz co, merytoryczne odpowiedzi już otrzymałam w ilości wystarczającej, przeczytałam i bardzo wszystkim ich udzielajacym dziękuje.
          A jeśli można podać wątek do skasowania to bardzo bym prosiła. Bardzo.
          Myślałam, ze nie ma takiej możliwości, żeby wątek przez mnie założony został skasowany na moja prośbę.
          • przystanek_tramwajowy Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 23:12
            Napisz do moderatorek w sprawie skasowania wątku.
          • misterni Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 23:15
            Parę lat temu zmarła siedmioletnia córeczka mojej koleżanki. Ponieważ dziewczynka nie lubiła ciemnych kolorów, jej matka prosiła, żeby przyjść na pogrzeb w jasnych. Mała uwielbiała za to kolor różowy i każdy przyniósł kwiaty właśnie w tym kolorze. Niektórzy nawet się ubrali na różowo.
            Wiadomo, że Wasze Maluszki nie miały jeszcze upodobań kolorystycznych, ale nie ubierałbym się na czarno.
            Ponieważ nie wiadomo, czy jasne kolory nie uraziłby rodziców dzieci, ubrałabym się w szarości lub fiolet, z białymi dodatkami.
            Bardzo, bardzo Wam współczuję.
        • laquinta Re: 21.07.13, 23:16
          Pozwolilam sobie przeredagowac Twoje kondolencje, bo zrobilo mi sie zal Autorki watku, ze musi w kolko czytac o potwornosciach jakich tutaj sie dopuszczono.

- autrko wątku, przyjmij prosze wyrazy szczerego wspolczucia- chociaz podobno slowa niewiele znaczą
          pamietam z dziecinstwa, jak moja babcia mówiła, że na pogrzeb dziecka nie ubiera sie na czarno; podobnie zresztą jak dzieci nie ubiera sie w czern

mysle, ze zrozumienie znajdziesz na stracie dziecka-spróbuj popytać -

• misiowamama-2 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 22.07.13, 13:49
        też byłam , dwa razy sad
        Wszyscy raczej w ciemnych tonacjach, czerń, szary, granat ale przeplatane bielą. Kwiaty białe.
        Przykre sad
    • edelstein Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 21.07.13, 23:17
      Szarosci,biele,fiolety i obowiazkowo biale kwiaty.-
      Moje wyrazy wspolczucia,taka tragedie ciezko ogarnac slowem i mysla.Duzo sily,zycze na teraz i pozniej.
      Wypowiedzi niektorych pozostawie bez komentarza.
      -
      GazetaMiPlaci: dziadek jeszcze dycha i moze zmienic zapis na swoja corke jak dowie sie,ze wnuczka chce wyrzucic matke z mieszkania.
      mytka82:Nie ma takiej opcji,dziadek w stanie agonalnym.
      GazetaMiPlaci:No to chwala Bogubig_grin
      Wniosek:Z rodzina najlepiej wychodzi sie na zdjeciach!
    • madipadi Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 22.07.13, 12:27
      Droga Autorko, wiem, że prosiłaś o skasowanie wątku ale ponieważ jeszcze jest to chciałabym Ci coś napisać - może to przeczytasz. Twoje pytanie i ten wątek świadczy o Tobie jak najlepiej, wyraża Twoją troskę o bliskich. Czytając Twoje posty wierzę, że postarasz się dać rodzicom tych maleństw swoje wsparcie, najbardziej jak to będzie możliwe. A wsparcie rodziny i przyjaciół to bardzo, bardzo dużo. Sama przekonałam się o tym bardzo niedawno.
      Madipadi - mama synka aniołka, który żył tylko12 godzin.
    • agab51 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 22.07.13, 21:04
      Współczuję....
      Słów brak.....
      Moja córka była na jasno rożowo ubrana. ale kwiaty- oczywiście białe.
      A my wszyscy na czarno, bez wyjątku. bo to pogrzeb. bo to żałoba. nie szkodzi, że małe dziecko.
      Bardzo to wszystko przezywałam, i żałobę nosiłam dobre 3lata, bo tak właśnie czułam.
      czerń. i tylko czerń.nie fiolet, ani nawet nie szary. taka była moja rozpacz, czarna. nie wyobrażam sobie jak w tamtym czasie miałabym ubrać coś, cokolwiek, białego...
      .... jeszcze raz współczuję...
    • elwira_piaseczno [...] 01.04.14, 13:46
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • majenkir Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 13:50
        Nice try wink
      • morgen_stern Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 13:55
        Wstydziłabyś się takiej chamskiej reklamy.
      • irima2 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 13:55
        Matko, jak można w takim temacie spamować....
        • majenkir Re: 01.04.14, 13:57
          No co, jaki biznes, takie tematy.
      • stacie_o Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 13:57
        Ten post to żenada roku. ..
      • zonkastonka Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 14:00
        Na pogrzeb własnej, urodzonej martwo córeczki w 2006 r. założyłam białe spodnie i różową bluzkę. Prawdę mówiąc nie pamiętam, w co byli ubrani żałobnicy. Kwiaty były wyłącznie białe.
        Byłam (i jestem) tak przekonana o niewinności tych dzieci, że czerń mi nie pasuje....

Na wszelki wypadek jednak założyłabym coś stonowanego.
      • cilantre Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 14:16

Elwira - jesteś nienormalna sad
      • edelstein Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 15:00

Jesli ceremonie pogrzebowe prowadzicie tak Jak sie reklamujecie to pozostaje tylko wspolczuc waszym klientom.
        Wykreslcie "profesjonalizm" z reklamy.
      • a1ma Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 15:01
        Ojp, rozumiem, ze nie jest łatwo reklamować dom pogrzebowy, ale chyba sa jakieś granice.
    • lily-evans01 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 17:07
      Niestety byłam - bardzo podobna sytuacja.
      Wszyscy byli na czarno, na ciemno, były tradycyjne wiązanki z tymi wstążkami z czarną obwódką.
      Rozumiem, o co ci chodzi - odruch jest taki, że w wypadku śmierci dzieci cała ta celebracja żałobna sprawia jeszcze większą przykrość.
      Ale mama dzieci i tak nic i nikogo nie widziała, nic do niej nie docierało.
    • kol.3 Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 20:20
      Na pogrzeb małych dzieci ponoć żałoby się nie wkłada.
      Sama na pogrzeb swojego dziecka włożyłam beżową plisowaną spódnicę i ciemnobrązową kurtkę. Nikt chyba nie był na czarno.
      • bei Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 21:13
        Kolor garderoby jakiś spokojny, nie moze byc krzykliwy.
        Kwiaty biale..
        Bardzo współczuję.....przytulam...
    • aankaa Re: Pogrzeb malego dziecka - na czarno? 01.04.14, 21:49
      to post sprzed pół roku wywleczony przez chamską reklamę
      czytajcie, proszę - oprócz tekstu - także datę jego założenia !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka