Dodaj do ulubionych

Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic?

29.08.13, 12:19
Idziemy dzis z moim bratem do naszego drugiego brata,ktory ma 4mies.dziecko.Wizyta,ot tak na kawę wieczorkiem.
Czy wypada cos im kupic albo czy nalezy ?Nie jestem chrzestą,moj drugi brat,z ktorym idę nim jest.Idę zobaczyc jak tam sie miewa i co ogolnie u nich slychac.Spotkanie na ok.2 godziny.
Cos im kupic?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 12:23
      Imo wypada kupić jakąś grzechotkę czy inną zabawkę dla małego dziecka.
    • podkocem Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 12:31
      Wypada kupić coś dla nowego dziecka w rodzinie, zwłaszcza bratanka! Skoro ma 4 miesiace, zabawka dla dziecka 6m+ będzie dobra. Grzechotek ma juz pewnie zatrzęsienie, ze śpiochów też za chwilę wyrośnie.
    • mama_duzych_dzieci Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 12:40
      Czy to jest pierwsza wizyta u nowego członka rodziny. Bo jeżeli tak - to nie wypada iść z pusta ręką. Jeżeli nie, to nie ma obowiązku na każda wizytę kupować coś dla dziecka. Ale za to można kupić dobra butelkę wina, upiec jakieś ciasto czy kupić sezonowe owoce.
    • angazetka Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 12:44
      Trzeba, nie trzeba, dziwna rozkmina... Ja bym CHCIAŁA coś kupić.
    • saszanasza Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 12:46
      ja nie poszłabym z gołymi rękami do obcej osoby a co dopiero do brata. Żal ci kilkudziesięciu złotych?
      • fomica Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 17:00
        >Żal ci k
        > ilkudziesięciu złotych?
        Bez obrazy, ale to kompletnie idiotyczne podejście. I teraz żeby udowodnić że im nie żal tej stówy goście przytargają stos grzechotek, śpioszków, kocyków, pluszaków i innego barachła a rodzice mają potem kłopot gdzie to upchnąć. Prezenty powinny byc kupowane z głową a nie żeby ambicjonalnie udowodnic że "mnie stac i mi nie żal".
        Jesłi ktos naprawdę nie ma pomyslu na prezent dla dziecka, to lepiej sobie darować niz wyrzucac kase w błoto na dwudziestą grzechotkę, a np. kupic owoce czy ciasto dla rodziców.
        • saszanasza Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 30.08.13, 00:13
          Nie sądzę żeby ktokolwiek oczekiwał drogiego prezentu. Dla mnie to kwestia kultury czy też obyczaju...owszem bardzo stereotypowe podejście ale tak to funkcjonuje...nowo narodzonym dzieciom daje się symboliczne prezenty zakładając oczywiście że kogoś na to stać.

Niekoniecznie na kolejnych wizytach, na pierwszej wypada po prostu.
    • odi507 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 13:17
      Wizyta kolejna,nie pierwsza.Na pierwszą maluch dostal mate edukacyjna.Stosunki mamy dobre/poprawne choc widujemy sie b.rzadko,kazdy ma swoje zycie,swoje problemy.
    • czerwiec_2012 [...] 29.08.13, 13:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aqua48 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 14:00
        Kupiłabym dla dziecka jakiś drobiazg, nawet na wyrost, zawsze to radość dla rodziców, że się o ich dziecku pamięta. Najbliższa rodzina jesteś.
        • opium74 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 14:07
          paczka pieluch zawsze jest mile widziana przez rodziców big_grin
          • podkocem Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:39
            Nie zawsze smile Ja bym nie chciała dostać pieluch, chyba, że akurat te których moje dziecko używa.
          • na_pustyni Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 20:17
            nie chcialabym dostac pieluch
          • pederastwa Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 21:12
            NIe chciałabym dostać pieluch, podpasek, papieru toaletowego, kostek do WC ani żadnego innego prezentu związanego z wydalaniem.
      • iwles czerwiec_2012 29.08.13, 19:51

Sygnaturka !
        za duza jest, albo suwaczek, albo linki

Max. wielkośc to ok. 4 linijki tekstu.
        • czerwiec_2012 Re: czerwiec_2012 29.08.13, 21:45
          Sorry, już "sprzątnięte"wink
    • kiddy Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 14:10
      A ja powiem tak. Jeśli chcecie kupić, żeby tylko coś przynieść, to sobie darujcie. Takie prezenty kupowane pro forma zwykle robią za durnostojki. Podejrzewam, że grzechotek, pierdółek itp. mają ma kopy. Lepiej zapytać, czy nie woleliby paczki pieluch czy chusteczek. Jeśli to kolejna wizyta, to ja bym sobie nie zawracała głowy, najwyżej kupiłabym dobre ciasto w cukierni.
    • szamanta Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 14:30
      Ja zawsze jak ide do jakieś osoby (nie ważne czy spokrewnionej czy nie) i wiem ze po raz pierwszy na oczy zobaczę czyjegoś małego berbecia to tam cos pod ręka dla niego mam. Oczywiście bez szału, róznie np. małą poduszeczek (przyda się kiedy będzie starsze np. do wózka)lub jakiś kocyk polarowy, czy ręczniczek dziecięcy ,+plus chusteczki nawilżające czy cos powiązanego z pielęgnacją dziecka wrzucę mu tam do łóżeczka smile
      Głownie przy pierwszej wizycie z pustymi łapkami nie idę
    • nowi-jka Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 14:43
      kup skiazeczke taka za kilak złotych sztywna, na razie tylkopogryzie ale za chwile bedzie przydatna ale to i niedrogie i wszedzie kupisz i nigdy tego nei jest za wiele w przeciwienstwie do grzechotek reczniczków i innych takich
      • czar_bajry Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 14:47
        Nic nie kupuj... skoro masz aż takie dylematy.
        • kietka Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 14:58
          co to za głupie zwyczaje, kupowania prezentów dzieciom przy wizyzie na kawe.

moze dziewczyna pyta, bo z kasa krucho, a dziecku 4m wszystko jedno, czy ma 5, czy 6 grzechotek, do ochronki chyba nie idzie, zeby dzieci wspierac w biedzie.
          • szamanta Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 15:06
            kietka - za każdym razem idąc na kawe nie ma potrzeby kupowania dziecko czegoś tam, ale wg mnie (tu zaznaczam, ze to jest mój punkt widzenia) jeśli to jest PIERWSZA wizyta od narodzin dziecka to tak symbolicznie można dzieciaczkowi cos tam podarować
            • naturella Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 15:13
              To powinno wynikać z potrzeby serca, a nie z jakiś odgórnych "nakazów".

Moja siostra jest w ciąży i nakupiłam całą torbę ciuszków w secondhandzie (na podstawie moich doświadczeń, takie ciuszki, które na pewno się przydadzą, łatwo się zakłada itp - ja mam dwoje dzieci, a siostry będzie pierwsze), wylicytowałam jej folię na gondolę na allegro, na urodziny kupiłyśmy z mamą wspólny prezent w postaci fotelika do samochodu - wszystko to wynika ze znajomości jej potrzeb i jakiejś chęci sprawienia radości, czy jakiejś tam pomocy.
              • bi_scotti Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 15:26
                Zgadzam siez "potrzeba serca" smile Osobiscie, mialabym zero potrzeby kupowania czegokolwiek 4-miesiecznemu bratankowi, na ktorego potencjalnie tylko sie popatrzy, ewentualnie polaskocze po piecie. Natomiast idac do brata (czy kogokolwiek) na kawe i pogawedke, mialabym silna "potrzebe serca" przyniesienia ze soba wina albo ciasta, albo czegos w ogole do tej kawy wink Ale ja najczesciej mam silniejsze potrzeby serca wobec pogadujacych doroslych niz spiacych niemowlat tongue_out Milej wizyty!
                • mayaalex Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:01
                  A ja odwrotnie, bardzo zawsze lubilam niemowlaki i dzieci w ogole i jako bezdzietna moglam sobie pobuszowac wreszcie w dzieciecych sklepach przy okazji takich wizyt smile
                  • ledzeppelin3 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:09
                    Miło by było, gdybyś jakiś drobiazg kupiła.
    • aknaszilak Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:13
      A nie możesz kupić paczki ściereczek do pupy, sudocremu lub pierwszego przecieru dla niemowląt? Gdyby młody miał 3 lata pewnie byś wzięła kinder niespodziankę, czekoladę, kolorowankę - coś niedużego, ale świadczącego o tym, że chcesz sprawić przyjemność.
      Niemowlak nie doceni, ale taki drobiazg ścierkowo/kremowo/pieluchowy będzie miły. Inaczej, mi by było miło.
      • rhysmeyers22 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:26
        pieluszki zawsze sie przydadza tongue_out albo jakis ciuszek ,zatrzesienie w sklepach teraz ,mozna jakis fajny wynalezc ,ja bym kupila i cos dla malca i ogolnie-wino itp
        jak do kogos ide z wizyta ,niewazne pierwszy raz czy nie to zawsze mam drobiazg pod reka,i dlamnie to przyjemne i dla gospodarzy tez.bankructwo mi z tego powodu nie zagrozi.
        • podkocem Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:37
          Z punktu widzenia matki dwójki małych dzieci wolałabym np książeczkę, coś naprawdę neutralnego absolutnie dla każdego dziecka. Pieluszki są różne, różne rozmiary, różne firmy, można nie trafić. Podobnie z chusteczkami i sudocremem. Nie każdy używa sudokremu, chusteczki też produkuje wiele firm. Mam kolezankę która "tylko huggisy", a ja tylko pampersy, a trzecia wielorazówki. I masz babo placek smile
          • rhysmeyers22 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:41
            dzieciak ma 4 miesiace wiec ksiazeczka to chyba nie teges
            a pozatym to bratanek wiec mozna sie zorientowac i podpytac ,co uzywaja czego by potrzebowali ,to raczej co innego niz wizyta u obcych gdzie sie strzela w ciemno
            • podkocem Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 23:53
              > dzieciak ma 4 miesiace wiec ksiazeczka to chyba nie teges

za 2-3 miesiące będzie już teges smile Książeczki to fajna rzecz i niemal nigdy za wiele, a grzechotki starczają na krótko i nie trzeba ich wiele. Ja po swojej starszej mam chyba z 10 dla młodszej - uważam że to o wiele za dużo. Jak mi ktoś kolejną przyniesie, oknem wyrzucę tongue_out
              • rhysmeyers22 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 30.08.13, 01:15
                no moze ,zalezy jak sie patrzy.ja wolalabym kupic cos co jest przydatne tu i teraz nie za pare miesiecy ,za ten czas zdaze jeszcze kupic takze teges tongue_out
                co do grzechotek zgadzam sie,ale stawiam na kosmetyki dla maluchow jakas oliwka itp i pieluchy naprawde -to sie nigdy nie zmarnujetongue_out ewentualnie bodziak itp
    • 18lipcowa3 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:32
      Jasne że wypada, co to w ogole za wiochmeńskie pytanie.
      • kietka Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 16:44
        na prawde nie musisz nic kupowac, jezeli kupilas dziecku mate edukacyjna, poczekaj do urodzin/swiat/dnia dziecka.
        Idac w gosci nie powinnas tez przynosic ciasta, kawy, wina, herbaty i papieru toaletowego.

Jezeli idzie na kawe do kogos, to jedyne co mozna zrobic wzamian to zaprosic na rewizyte i wtedy sie wykazac.
        • d.d.00 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 21:17
          kietka napisała:

> Idac w gosci nie powinnas tez przynosic ciasta, kawy, wina, herbaty i papieru t
          > oaletowego.
          dlaczego nie?
      • d.d.00 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 20:15
        wiochmeńskie - hehehe, łądne określenie smile
        • na_pustyni Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 20:18
          na czasie 2o lat temu
        • 18lipcowa3 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 21:24
          d.d.00 napisała:

> wiochmeńskie - hehehe, łądne określenie smile

i jeszcze ten ''wypad''
    • memphis90 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 20:01
      Wiecie co- ja naprawdę nie chciałabym dostać pieluch, chusteczek do pupy czy sudocremu od gości przychodzących do mnie na kawę uncertain Jak idę do znajomych to też nie przynoszę im papieru toaletowego i kremu na grzybicę pochwy, bo a nuż im się przyda- przynoszę za to rzeczy, które są przyjemne i służą dobrej zabawie np. wino big_grin Dlatego bratankowi podarowałabym jakiś miły drobiazg, ale - rany- nie chusteczki nawilżane!
      • mynia_pynia Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 21:19
        A ja najbardziej lubię jak przyjeżdża moja mama albo siostra bo one nic nie przywożą, a ja mam już dość misi czy zabawek nawet takich za 2 stówki. Nawet pieluchy by mnie ucieszyły byle w dobrym rozmiarze, byle by nie chusteczki bo używam tylko niebieskich z rosmana wink
      • rhysmeyers22 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 21:20
        boze a ty porownujesz prezent dla4 miesieczniaka w postaci pieluch ktore dzieci zuzywaja na potege i ktore zwyczajnie sa bardziej przydatne niz 15 wiesniacka grzechotka, z kremem na grzybice dla doroslej baby?
        lopatologicznie to bedzie tak-doroslym nie przynosi sie zazwyczaj w prezencie pieluch,sudocremu and srajtasmy ,za to niemowlakom jak najbardziej wypada podarowac kosmetyk w postaci chusteczek,oliwke ,krem albo pieluchy.
        • czerwiec_2012 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 21:48
          Oj, ja za każde pieluchy byłam wdzięczna, serio! Tyle tego szło i nadal idzie... I jak wiele osób sądzę, że lepiej pieluchy, niż grzechotkę itp., ale jak to nie pierwsza wizyta, tylko kolejna, to nie potrzeba.
      • kiddy Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 23:33
        No widzisz, a ja bym wolała mieć zapas tych pieluch i chustek niż kolejną grzechotkę, pluszaka czy jakąś durnostojkę.
    • d.d.00 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 20:15
      jasne, kup coś, ale mały i niezobowiązujący drobiazg - skoro to nie pierwsza wizyta.
    • na_pustyni Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 20:19
      kup cos, jakas grzechotke, gryzak
    • mama_kotula Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 20:21
      Nie lubię zwyczaju przynoszenia stuffu dla dziecka przy okazji każdej wizyty u kogoś. Ja bym nie brała.
    • seniorita_24 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 29.08.13, 20:22
      Na pewno bedzie im milo jesli przyniesiesz jakis drobiazg np.ladne body o rozmiar wieksze lub onny element garderoby chyba, ze maja nadwyzki dzieciecych ubran lub zupelnie inny gust.
    • d.d.00 i co, kupiłaś coś? :P 29.08.13, 21:16

• araceli Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 30.08.13, 00:00
      Naprawdę uważacie, że przy każdej wizycie domu gdzie jest dziecko trzeba mu coś kupić? Drobiazg - byle coś? Rozumiem, że przy pierwszej ale każdej ?!?!?
      • rhysmeyers22 Re: Wypad do bratanka-czy "trzeba"cos kupic? 30.08.13, 01:10
        ja to robie z przyjemnoscia,sa to drobiazgi ale przydatne i przemyslane .no i codziennie chyba nie chodze z wizyta zeby to taki dramat byl .paczka pieluch,jakis ciuszek itp-nie bardzo rozumiem,fortuny to nie kosztuje a jest milym gestem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka