katarzynka200 03.09.13, 20:29 dzis zważyłam plecak syna, okazuje sie 7 kg, waży 40kg. nie uniesie tego jutro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 20:33 Jako że moje dzieci mają szafki w swoich szkołach, to nie noszą doń żadnych ciężarów. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 20:36 Tornister z zawartością trzecioklasisty, powyżej 5 kilogramów. Ile dokładnie, to nie mam pojęcia, bo wagę mam tylko do 5. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 20:37 Sam młody waży 29 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 20:38 ale dzieci które poszły rok wcześniej nie są traktowane jakoś inaczej? wymaga sie od nich to samo co od dzieci które pszły o czasie? ja pisze do kuratorium i uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 20:44 ale że niby mają mniej książek mieć bo są młodsze?jak sobie to wyobrażasz? siedmiolatki robią coś w ćwiczeniach a sześciolatek siedzi i się nudzi bo nie musi mieć ? Plecak mojej córki pierwszoklasistki waży stanowczo za dużo-nie była go w stanie założyć...część ksiazek została w skzole, przybory plastyczne także a i tak ciężki jak diabli-zwłąscza ż ejutro akurat wf. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 figrut 03.09.13, 21:13 > Tornister z zawartością trzecioklasisty, powyżej 5 kilogramów. Możesz napisać, co jest spakowane? Bo mój też III klasa, też 29kg, ale plecak waży 2,5kg Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 20:39 Tyle ile sniadanie bez wody, bo maja w szkole, plus waga plecaka, plus waga cienkiego folderu z kilkoma karkami. troche wiecej jak jest dzien biblioteczny. Klasa 3, szkola nielokalna. Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 20:45 W 4 klasie bywało i 9 kg (7 lekcji, w tym w-f a więc strój, 6 x podręcznik, 6 x ćwiczenia,6 x zeszyt, do tego wymagany atlas na przyrodę i słowniczek na polski). Ponieważ doszłam do wniosku że to chore, ten cały system, a moja córka waży 28 kg i nie chcę żeby dzwigała ciężar 1/3 wagi swojego ciała, więc w tym roku ma plecak na kółkach. Szafek nie ma w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesniowamama07 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 20:47 Obserwowałam dziś w szatni tornistry/plecaki kolegów syna - niektóre tak duże, że gdyby dziecko było z gumy, po zapakowaniu niezbędnego w szkole ekwipunku samo mogłoby się do nich zmieścić. I niepolecane przez nauczycieli plecaki na kółkach, absurdalnie niewygodne i ciężkie... Moje dziecko ma szafkę w klasie, kupiłam lekki, nieduży (ale porządny) plecak, który sam waży 0,5 kg. Razem z butelką wody i śniadaniem dziś plecak ważył 1,8 kg, gdy zaczną się lekcje i noszenie książek pewnie dociągnie do 2,5 kg. Moje dziecko to 6-latek... PS. Plecaków dzieciom nie wybiera MEN. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 21:05 Dlaczego te na kółkach są absurdalnie niewygodne i ciężkie...? Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesniowamama07 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 03.09.13, 21:12 Zapytaj specjalistów, co sądzą o kręgosłupach małych dzieci, które a. ciągną taki plecak za sobą, b. noszą go po schodach. Mówię o sześcio, siedmiolatkach. Dzieci starsze, III-IV klasa to już inna bajka, nie wypowiadam się. Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 10:19 bo o wiele bardziej szkodzą niż pomagają. Ciężar noszony na plecach w tornistrze rozkłada się powiedzmy prosto równomiernie, ciężar ciągnięty za sobą jedna ręką rozkłada się tylko na tę jedną stronę, w efekcie czego nie prowadzi to na pewno do prostego kręgosłupa. tak najogólniej mówiąc., Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 10:24 Dodatkowo kręgosłupowi nie służy dźwiganie plecaka na kółkach po schodach w jednej ręce. I nie, dzieci nie zakładają na plecy, bo zazwyczaj szkoda im czasu. Takie poczyniłam obserwacje w szkole mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 2,5kg klasa III 03.09.13, 21:11 > dzis zważyłam plecak syna, okazuje sie 7 kg która to klasa? i co składa się na ten ciężar? Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: ja juz wole nie ważyć 03.09.13, 22:07 Bo sie tylko zdenerwuję. Pisze o plecakach od IV kl. wzwyż... Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: ja juz wole nie ważyć 03.09.13, 22:19 Niestety, dużo za dużo. Wg norm ministerialnych wywieszonych bezczelnie na tablicy przy szatki, plecak nie powinien ważyć więcej niż 10% wagi dziecka. Plecak (zapakowany, bo sam plecak raczej z tych lżejszych) mojej 5-klasistki waży ponad 20% jej wagi. Tylko 2 nauczycieli jak na razie pozwoliło zostawic po jednej książce w szkole, szafek nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Najgorsze jest to, że szafka wiele nie pomoże, gdy 03.09.13, 22:30 mamy system, w którym lekcji do odrabiania sporo i te wszystkie książki i ćwiczenia potrzebne są i w szkole i w domu. Maluchy I-III zostawiają sobie w szkole te wszystkie plastyczne dyrdymałki - bloki, farby, plasteliny, ale nie bardzo widzę, co mogłyby zostawiać starsze dzieciaki, żeby odciążyć te za ciężkie i dla dorosłego tornistry... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Najgorsze jest to, że szafka wiele nie pomoże 03.09.13, 22:48 W starszych klasach tez uzywają materiałów plastycznych. U nas kto chce moze sie złozyc 12 zł na rok i za to nauczycielka kupuje materiały plastyczne, które są w szkole. Więc tego nie trzeba nosić. W szafkach możnaby zostawiać podreczniki i ćwiczenia, jesli z danego przedmiotu w danym dniu nic nie zadano. W szafkach mogłyby byc buty na WF (bo ubrania to raczej trzeba uprać po każdych zajęciach). U nas mozna zostawić w klasie instrument muzyczny, jesli akurat nie jest zadane cos do nauczenia (flet jest lekki, ale takie dzwonki to juz nieźle ważą). Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Najgorsze jest to, że szafka wiele nie pomoże 04.09.13, 00:22 Kartki z cwiczeniami wystarczy wydzierac z cwieczen i przyniesc do domu. Ja ksiazki cwiczen nigdy nie widzialam, bo do domu trafiaja tylko kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Najgorsze jest to, że szafka wiele nie pomoże 04.09.13, 07:22 No własnie,co po szafce,jak książka potrzebna w domu.No chyba,że rodzić drugi komplet domowy kupi Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Najgorsze jest to, że szafka wiele nie pomoże 05.09.13, 16:27 Wystarczyłoby wrócić do systemu podręcznik + zeszyt. Ćwiczenia do każdego przedmiotu poza WF to całkiem spory dodatek do wagi tornistra w starszych klasach. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: 2,5kg klasa III 04.09.13, 12:34 anias29 napisała: > > dzis zważyłam plecak syna, okazuje sie 7 kg > > która to klasa? i co składa się na ten ciężar? 4 klasa, w plecaku sa ksiązki zeszyty, jedzenie dodam ze dziecko poszło rok wczesniej do 1 klasy, jako 6cio latek Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 07:38 Dziecko ponizej 30 kg, plecak powyzej 5, czwarta klasa, czarna rozpacz Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 08:27 antyideal napisała: > Dziecko ponizej 30 kg, plecak powyzej 5, czwarta klasa, > czarna rozpacz nie wiem czy ci pomogę, ale mój syn dotychczas (a raczej w 4 klasie) zaczął do szkoły jeździć hulajnogą (taką z większymi kółkami). Plecak zakładał na kierownicę. jego koledzy również tak robili. jest lżej...więc proponuję taką kupić.... aktualnie nie jeździ bo złamał w niej widelec, ale zamierzamy ją szybko naprawić bo prawie 7 kg. plecak dla dziecka 30 kg. to zdecydowanie za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 10:46 Na razie jeszcze nie chodzi sam, miedzy innymi ze wzgledu na ten plecak - do szkoly ma okolo 2,5 km i nie wyobrazam sobie maltretowania przez prawie pol godziny kregoslupa takim ciezarem- ale niedlugo pewnie zacznie, moze wyprobujemy to rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 07:46 Teraz (początek III klasy) waży ok. 5kg, z wodą i strojem na wf. Buty na wf można trzymać w szkole, farby i takie tam też, podręczników nie. Ale najczęściej plecak wazy więcej, bo ona ma w szkole różne zajęcia dodatkowe, na które trzeba a to strój, a to instrument, a to dodatkowy podręcznik, w zimie w ramach w-fu noszą łyżwy (można je w szkole zostawić, ale my w zimie często chodzimy wieczorem na lodowisko), buty do biegówek i takie tam. Tylko że... do szkoły to wszystko niosę ja. Młoda niesie tylko od wejścia do szatni, w której połowę rzeczy zostawia, i z szatni do sali, z której potem nie wychodzą z plecakami. Do świetlicy nie trzeba przechodzić z plecakiem, bo każda klasa ma swojego nauczyciela świetlicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 08:50 sa szafki w klasie tornister+ze 2 zeszyty cwiczen+sniadanie niewiele, wiecej wazy to, co zabiera ze soba na siwetlice Odpowiedz Link Zgłoś
drzwiobok Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 09:58 Córka 31 kg, IV klasa, 5 lekcji, przeszło 6 kg. Wczoraj w szkole co niektóre dzieci, które jeżdżą autobusem lub mają daleko do domu, płakały, bo tak bolały ich plecy. Córka po przyjściu ze szkoły plakała, bo bolał ją kark i głowa. Ręce opadają. Pytanie. Co można zrobić z TYM problemem zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 10:13 Ja bym zaczęła od zważenia samego plecaka. No bo jak plecak czy tornister waży 3 kg, to niewiele trzeba do niego włożyć, żeby było 7. Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 10:20 U nas plecak ważył 0,7 kg, a po wpakowaniu 6 książek, ćwiczeń i zeszytów , jakiś wymaganych rzeczy na dany dzień w stylu farby, wf czy bloków, piórnika , śniadania ważył 7 kg a czasem więcej. Dlatego w tym roku jest na kółkach, choć zdaję sobie sprawę że jest to dobre rozwiązanie tylko poza zimą (no chyba, ze nie będzie w tym roku śniegu). Ten na kółkach waży 1,3 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
drzwiobok Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 12:32 Plecak szkolny z Jansport waży 0,38 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 12:48 przystanek_tramwajowy napisał: > Ja bym zaczęła od zważenia samego plecaka. No bo jak plecak czy tornister waży > 3 kg, to niewiele trzeba do niego włożyć, żeby było 7. > plecak moze 30 dag wazy, bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 12:48 drzwiobok napisała: > Córka 31 kg, IV klasa, 5 lekcji, przeszło 6 kg. Wczoraj w szkole co niektóre dz > ieci, które jeżdżą autobusem lub mają daleko do domu, płakały, bo tak bolały ic > h plecy. Córka po przyjściu ze szkoły plakała, bo bolał ją kark i głowa. Ręce o > padają. > Pytanie. Co można zrobić z TYM problemem zrobić? dzwoniłam do swojej gminy do wydz edukacji i pani mi przez tel powiedziała ze niestety jej dziecko też dźwiga cięzki plecak.....dobre organizopwane sa podobno jakies programy lekki plecak, tak mi powiedziała, ja na zebraniu to porusze. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Ale realnie - czego byś chciała mogąc decydować? 04.09.13, 15:39 "Poruszysz na zebraniu", że niby czego chcesz? Jak napisałam wyżej - dzieci nie noszą do domu butów na zmianę, materiałów plastycznych. To zostawiają w szkole. Ale nawet zakładając, że np. będą szafki - moim zdaniem to nie rozwiązuje problemu tak długo, jak długo dziecko w domu musi odrabiać lekcje, czy po prostu powtarzać materiał korzystając z podręcznika i notatek w zeszycie. A od IV klasy tak jest właściwie zawsze. Dlatego choć ubolewam nad ciężarem plecaka, nie widzę realnych możliwości radykalnego odciążenia go w takiej (z zadaniami domowymi, podręcznikami na ciężkim papierze) rzeczywistości. Chętnie poczytam zatem propozycje w temacie, może i u moich dzieci w szkole dałoby się zastosować. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to lobbowanie za podręcznikami na lżejszym papierze/elektronicznymi, no ale to - nawet zakładając sukces - nie jest rozwiązanie natychmiastowe, a dzieci dźwigają już dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
kolina01 Re: Ale realnie - czego byś chciała mogąc decydow 04.09.13, 17:12 Mam syna w 4klasie i rzeczywiscie, ilość książek i ich waga mnie przeraża. Program lekki plecak- to przede wszsytkim problem wydawnictw i nauczycieli - którzy rozwaznie powinni traktowac ta cała ilość cwiczen Bo jak slysze, że do prac technicznych ma nosic zawsze ksiazke - gruba, bo na 3 lata, cwiczenia - ciensze, ale tez na 3 lata i 80 kartkowy zeszyt w kratke, to mi sie noz w kieszeni otwiera Pewnie niedługo też materiały na te prace techniczne do kompletu poniesie Do plastyki też ksiązka +cwiczenia+ jakas dodatkowa wielka teczka plastyczna z wyprawka, plus oczywiscie przybory i to do noszenia. Na wf- w klasach 1-3 mogl miec te same buty w ktorych chodzil po szkole (chodzili w adidasach), teraz zrobili nowy parkiet i na sale gim. mozna im wejsc tylko w bucikach przebranych tylko na ta sale. Jak ida na boisko, to moga w butach tych co po szkole na w-f. Oczywiscie zostawic w szkole tych butow, nie ma gdzie Do polskiego pani laskawie pozwolila im zostawic ksiazki na parapecie w szkole Polski ma w tej klasie jakies 6 klas - wiec leza kupki z kazdej klasie na parapecie Bo na szczescie do tej ksiazki jest mooltibook za 4 pln i w domu mozna korzystac z internetowej wersji tego podrecznika. Ale zeszyt do polskiego tez pani sobie zażyczyła 80 kartkowy Tak wiec w szkole troche mebli by sie przydalo Ale z tym problem, bo choc szkola nie wykorzystuje swoich zasobów, to wynajmuje sale np. prywatnej szkole muzycznej, gdzie popoludniami przychodza ludze z zewnatrz (czesne w tej szkole muzycznej kosztuje 360/480pln za miesiac, wiec chetnych wsrod uczniow jest mało ) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: Ale realnie - czego byś chciała mogąc decydow 05.09.13, 08:59 kolina01 napisała: > Mam syna w 4klasie i rzeczywiscie, ilość książek i ich waga mnie przeraża. Prog > ram lekki plecak- to przede wszsytkim problem wydawnictw i nauczycieli - którzy > rozwaznie powinni traktowac ta cała ilość cwiczen Bo jak slysze, że do prac > technicznych ma nosic zawsze ksiazke - gruba, bo na 3 lata, cwiczenia - ciensze > , ale tez na 3 lata i 80 kartkowy zeszyt w kratke, to mi sie noz w kieszeni otw > iera Pewnie niedługo też materiały na te prace techniczne do kompletu ponies > ie może na technike bedzie nosił młotek codziennie, jakies drewienka, po 3kg, po co w domu zostawiac Odpowiedz Link Zgłoś
jamniorra Re: Ale realnie - czego byś chciała mogąc decydow 04.09.13, 18:02 Aaa , napisałam taki długi post i go szlag trafił. Ale napiszę jeszcze raz, trudno. Chciałam powiedzieć jak to wyglądało za "moich czasów", niezbyt odległych, bo SP skończyłam w obecnym stuleciu, a dwie książki z których się uczyłam w klasach 4-6 ciągle są w użyciu w mojej ex-SP Czy te ławki w których siedzą wasze dzieci, uczniowie klas 4-6 i dalej, są jednoosobowe? No chyba nie. Czy siedzą codziennie z kimś innym? też mało prawdopodobne. To po kiego grzyba każde dziecko nosi podręcznik + zeszyt +ćwiczenia. Zrobiłam tak może z 5 (!!) razy na 9 lat edukacji, po klasach 1-3. Z dziewczynami z którymi siedziałam w ławce miałyśmy stały podział na przedmioty i podręczniki - co która nosi, plus jak np. w środę było 6 lekcji - 4 "jej" i 2 "moje" to umawiałyśmy się co dodatkowo wezmę. każda swoje miała do języków obcych. Co do ćwiczeń - nie nosiłam ich codziennie, a przynajmniej nie z każdego przedmiotu, bo nie używaliśmy ich codziennie. Np z polskiego była tam tylko gramatyka i nauczycielka każdorazowo mówiła kiedy przynieść ćwiczenia (SP) lub wyznaczyła jeden stały dzień w tygodniu na gramatykę(gimnazjum). w gimnazjum leżało toto w jej szafce w sali. Jak omawialiśmy jakąś lekturę , a omawialiśmy jakieś 8-10 rocznie, to brałam tylko ową lekturę, a nie podr+ćw, co raczej oczywiste. Przyroda - nosiłam, matematyka - też, ale tu były chyba 3 częsci na rok, więc waga nie była tragiczna.Do historii ćwiczenia nosiliśmy na "żądanie" i tylko w SP. Rzeczy plastyczne oczywiste (blok a3, pastele, kredki zwykłe) były w szafce w tzw. pracowni plastycznej, wszystkie klasy miały tam zajęcia z plastyki/muzyki/techniki. Rzeczy mniej oczywiste typu liście, patyki i inne diabli-wiedza-co nosiło się "na żądanie". Na muzyce w SP śpiewaliśmy ,a nie dowiadywaliśmy się,że Bach miał 20 dzieci ,a Mozarta pochowano w podrzędnej mogile (nic straconego, o tym uczyli w gimnazjum). śpiewniki zostawialiśmy w sali. Plan lekcji w SP , przyrody to miałam chyba 4 godziny tygodniowo z czego dwa razy po 1h i raz 2h pod rząd, co ułatwiało wyjścia w plener (dość rzadkie) i przeprowadzanie doświadczeń, oglądanie pod mikroskopem itd ( na prawie każdej lekcji). Polski podobnie, miałam raz 2h pod rząd, ale polskiego było 6h więc i tak codziennie. Buty na zmianę - no cóż. "architektura budynku" w SP nie pozwalała na ich zostawianie, gdyż szatnie były po jednej przy każdej sali, tzn każda klasa miała swoją salę, pracownię wychowawcy gdzie robiliśmy gazetki , podlewaliśmy kwiatki itd i zanim bym doszła w butach z pola do butów szkolnych na 2.piętrze to błoto/śnieg byłoby na całych schodach i połowie korytarza, więc mogłabym sobie zmienianie darować. Zmieniało się w holu i przechodziło przez coś ala bramka pod obserwacją pań woźnych. W gimnazjum buty się zostawiało, a w liceum nie zmieniało (poza zimą). Buty na wf - nie miałam czegoś takiego. Na sali ćwiczyło się w trampkach, a na boisku w butach sportowych w których się przyszło do szkoły. Chyba ,że się przyszło w szpilkach. to wtedy dodatkowe. W SP nie miałam podręcznika do plastyki/muzyki/techniki/informatyki. Zeszyty - nie było konkretnych wymagań. PS. Plecak i tak był ciężki. Odetchnęłam jak poszłam na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Ale realnie - czego byś chciała mogąc decydow 05.09.13, 09:04 No tak, najlepiej założyć że nie da się. Wystarczyłoby aby ktoś wpadł na pomysł, że książki zostają w szkole i są do pracy na miejscu, a w domu są ćwiczenia, które mają perforowane kartki z zadaniami, pani zadaje w poniedziałek ćwiczenie nr np. 42, a dzieci we wtorek przynoszą kartki z rozwiązanym ćwiczeniem. Można? Można. W przypadku mojego dziecka, pani i tak daje jakieś kserówki do rozwiązania w domu, a książki są bez sensu noszone w tą i z powrotem, przydają się sporadycznie. No i jaki w tym sens? Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 10:20 1 klasa, 3 kg i dziś ma angielski więc dodatkowy ciężar to ksiązki z angielskiego, normalnie jakieś pół kg mniej. Nie jest źle Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 15:54 Klasa druga sp - 5,5 kg. Moja niskorosła córka waży 18 kg... Odpowiedz Link Zgłoś
wiola_wd Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 05.09.13, 00:26 u nas dokładnie tak samo, tzn. wczoraj książki, angielski i religia, dodatkowo teczka z wyprawką, woda i śniadanie - 5,8 kg, dobrze,że stroju na wf nie musiała brać. Teraz zważyłam plecak spakowany na jutro - 3,6 kg, dojdzie tylko kanapka rano - jest wyjątkowo lekki bo tylko książka i zeszyt ćwiczeń, piórnik, jakaś teczka z wycinankami, zazwyczaj bywa cięższy, tak około 5 kg. Klasa druga, moja córka też drobniutka, jakieś 18,5-19 kg, 118 cm, w zeszłym roku plecak ważył tyle samo ale ona wtedy jako sześciolatka ważyła 15,5 kg i miała 106 cm - wtedy plecak to była 1/3 jej wagi... dobrze, że sporo urosła bo ciężar plecaków raczej nie zmaleje... Aha, sam plecak ma lekki, coś około 650 g. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 15:57 dzis plecak cięzki bardzo ale cala wyprawka i pierwsze części podręcznika , ćwiczen, wycinanki, zeszytow poszły do szkoly. W plecaku wróciła sniadaniówka i zeszyt do korespondencji. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Z innego punktu widzenia ... 04.09.13, 18:37 Dołożę kilka słów jako nauczycielka. Zaczynam pracę z klasą czwartą i wczoraj wytłumaczyłam dzieciom, że do szkoły noszą tylko zeszyt. Ćwiczenia zostają w szkole, zbiór zadań i podręcznik zostają w domu (szkoła ma używane podręczniki z poprzednich lat). A dzisiaj większość dzieci znowu przyniosła wszystko Musimy jeszcze nad tym popracować Gdyby musiały nosić wszystko, waga plecaka nie spadałaby niżej 5kg. Odpowiedz Link Zgłoś
drzwiobok Re: Z innego punktu widzenia ... 05.09.13, 09:03 I to podejście podoba mi się. Córka miała praktycznie już wszystkie zajęcia z nauczycielami i tylko jeden (!!) nauczyciel powiedział, że może być jedna książka na ławkę. Dziś plecak ważył 6,8kg i 4 dzieci, które chodzą razem z córką, zawiozłam samochodem. Dzieci nie umiały zarzucić, założyć plecaków na plecy, musiałam im pomóc. Pewnie na przerwach zarzucają plecaki na jedno ramię.... Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 04.09.13, 21:22 Pierwszak, plecak a w środku piórnik, pojemnik na kanapki, bidon, jakieś autko, zeszyt informacji, książka z pracą domową szt. 1, zeszyt w kratkę - waga 1,3 kg. Jeśli dołożę angielski i religię to dobije do 2kg. Co jest w plecaku Twojego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 05.09.13, 07:55 No i co zrobisz ? Rozumiem że zaniesiesz mu ? Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 05.09.13, 08:22 Ach, zapomniała bym - nie, ja swojemu dziecku nigdy nie nosiłam i nie będę nosiła. Syn - V klasa SP - plecak zważony przed chwilą - 8,4 kg razem z piciem i drugim śniadaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: ile ważą plecaki waszych dzieci? 05.09.13, 08:36 Ktoś ironicznie napisał "i co zrobisz? zaniesiesz mu?". Jeśli chodzi o mnie i moją córkę, to TAK, zaniosłabym, a raczej zawiozłabym samochodem. Dziecko 10-letnie, IV klasa to na prawdę jeszcze wcale nie taki duży człowiek. Łatwo o wadę postawy. --- Odpowiedz Link Zgłoś