Dodaj do ulubionych

Odradzam merlin.pl

09.09.13, 10:23
Dobrze, ja wiem, ze zaraz przeczytam, że to moja wina i że merlin jest super, a ja głupia, ale opiszę sytuację.
Na początku sierpnia kupiłam komplet podręczników, spodobało mi się, że wystarczyło wpisać miasto, szkołę i już wyskakiwał cały komplet.
Dostałam maila, że dziękjuą za wpłatę i zamówienie zrealizują do 21 dni, podając ostateczną datę dostarczenia przesyłki na 23 sierpnia.
Do 23 sierpnia nie przyszło nic, oprocz mailowej ankiety, jak oceniam usługę.
Poczekałam do 26 sierpnia i wystawiłam negatywną.
O, od razu merlin się pobudził i prosił o anulowanie opinii bo jest krzywdząca i nieprawdziwa, bo przecież książki miały przyjść 30 sierpnia (NIEPRAWDA, mam maile).
28 sierpnia przyszły trzy książki, ale nie komplety, tylko jakiś podręcznik, jakieś ćwiczenia.
I mail, że część wysłali, a część doślą później, więc odeślą mi pieniądze za tą drugą część, a ja mam je znowu wpłacić na nowe zamówienie. Paranoja.
Dobra, dzwonię do merlina i słyszę: jesteś-48-w-kolejce, jesteś-47-w-kolejce.
Po 20 minutach pan potwierdził te rewelacje i obiecał, że do 4 września książki przyjdą.
3 września dostaję maila, że oni tych książek nie mają, nigdy nie mieli i mieć nie będą i mogę czekać aż kiedyś się pojawią albo zwrócą mi pieniądze.
No, cholera jasna!
Dziecko tydzień jedzie na ksero od kolegi, głupio mu, bo to I klasa, a książek nie ma.
Zamówiłam znowu, przez poczciwe Allegro, kurier dzwonił, że dziś po 11 będzie.
Ale nie udało się zamówić tylko podręcznika albo tylko ćwiczeń, więc te co już merlin przysłał - muszę mieć (70 zł poszło się kopać), a zwrotu nie chcieli przyjąć, bo minęło już 10 dni.

Może i ktoś z was był szczęśliwy z kontaktów z merlinem, ale ja przestrzegam, nie idźcie tą drogą!
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 10:31
      wszedzie sie mozna naciąć. dlatego ja sprawy podreczników zalatwiam w czerwcu i "spię spokojnie" przez wakacje.
      • mindtriper Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 10:33
        Z pewnością do drugiej klasy kupię w czerwcu!
        Ze starszym jakoś nie było tego problemu.
      • owianka Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:01
        Pisałam już w tym roku w innym wątku. Nacięłam się dokładnie tak jak Ty kilka lat temu, od tego czasu kupuję gdzie indziej. Widać, że historie sprzed paru lat nic ich nie nauczyły.

O, tu napisali:
        pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,125292,14558285,Gdzie_sa_moje_podreczniki___Merlin_spoznia_sie_z_zamowieniami_.html#BoxSlotII3img
        • marcela16 Re: Odradzam merlin.pl 05.12.13, 13:02
          ja akurat w merlinie kupiłam cały komplet wg listy, po wyborze szkoły, miasta. Odbierałam osobiscie paczkę (to chyba mnei uratowało) bo w paczce były pogięte ćwiczenia, jakby ktos nanich jeżdził przed pakowaniem, szare, zakurzone i pogiete.
          Jedyne wyjscie bylo zostawic i czekać na wymianę. Ale składając zamówienie powieliło mi się dwa razy i okaząło się ze sa dwie paczki tych samych zestawów. A więc pan wpadł na pomysł że mi wymini z tego drugiego zamowienia i bedzie ok.

Za to komuś innemu zamawiłam do gimnazjum i na liście były inne ksiazki do j.polskiego niż chciała szkoła.Więc to nei do konca jest ok.
    • iwoniaw Jak też odradzę 09.09.13, 10:34
      Kilkukrotnie (żeby nie było - dawałam im szansę!) zamawiałam prezenty (Dzień Dziecka, Mikołaj) z _miesięcznym_ wyprzedzeniem, żeby nie na ostatnią chwilę - i co? Ano dokładnie to, co opisujesz - najpierw nie mają towaru i wyślą już za chwileczkę już za momencik, następnie nie mają i mieć nie będą, a w ogóle to może coś innego wybierzesz, potem mają, ale cena inna, w końcu - no łaskawie oddamy ci twoje pieniądze (które już tygodniami trzymamy na koncie, a dostępność w momencie zamawiania na stronie widniała "do 24 h"!) - fakt, że po pierwszej takiej akcji próbowałam kupować już wyłącznie za pobraniem, po którejś nieudanej próbie nawet tam nie wchodzę. Amatorzy i kiepścizna.
    • e_r_i_n Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 10:40
      Ja często kupowałam w Merlinie i raz tylko była taka sytuacja, że coś miało być, a nie było.
      Ale ostatnio już nie korzystam - są tańsze miejsca.
      • misterni Re: Odradzam merlin.pl 10.09.13, 22:17
        Ja podobnie jak Erin - powodów no narzekań nie maiłam, ale wolę kupować gdzie indziej, z powodu cen właśnie.
    • princy-mincy Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 10:40
      U mnie y,o dokładnie tak samo, choć na szczescie nie dotyczylo podręczników.
      Nacielam sie dwa razy, teraz wchodzę tam tylko poczytać recenzje książek ale nie zamówie juz ńiczego.
      Wole zamawiać przez empik lub allegro.
      • arwena_11 Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 10:55
        Ja w tej chwili odebrałam maila z Merlina, że nie zrealizują zamówienia ( karty pracy do WOSu do gimnazjum ), bo nie mają ( dodruk ma być ok 20/09 ). Zamówiłam to 3tyg. temu.

Mnie też wkurza, że przyjmują zamówienia nie mając w magazynie towaru. Ale ja płace przy odbiorze ( albo w pkt, albo kurier, zależy od kwoty )

W tym roku robiłam zamówienia dla całej szkoły, więc szło w tysiące i zdecydowanie polecam Bonito ( najtaniej i najdokładniej ) i Gandalfa ( zrobili zakupy hurtowe ) no i współpraca bezpośrednio z wydawnictwami
        • naturella Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:05
          U mnie wszystko skończyło się dobrze, ale też miałam stres. 8 sierpnia zamówiłam podręczniki dla syna i córki, w trakcie zamówienia pokazywało mi czas realizacji 16 dni, a jak już zapłaciłam, to dostałam informację, że zamówienie w trakcie realizacji, czas zamówienia 21 dni roboczych. Lekko się wkurzyłam, ale w końcu podręczniki przyszły 2 września.
    • joanna.pio Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:12
      Ja w merlinie nie kupuję niczego od kilku lat. Nie kupowałam co prawda podręczników, ale zwykle komuś wymarzoną książkę lub płytę na prezent. Schemat zawsze ten sam - dziękują za wpłatę i zamówienie, milczą przez tydzień, w sumie mija prawie miesiąc jak się dowiaduję, że w sumie tego, co zamawiałam i tak nie mają i przez najbliższe miesiące mieć nie będą.
    • malila Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:19
      Mam podobne doświadczenia i już w merlinie nie kupuję. Niestety, taką strategię (na stronie wpisać, że towar jest dostępny, a po wpłacie poinformować, że towar właśnie się skończył i trzeba poczekać na nową dostawę, która przyjdzie po miesiącu albo nie przyjdzie w ogóle) przyjmuje coraz więcej sklepów internetowych.
    • lisciasty_pl Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:19
      Ja też się naciąłem ostatnio, książki kupione w poniedziałek (wszystkie "dostępne"), koniec końców jedna wyleciała z zamówienia a resztę dostałem w sobotę. Kiedyś to działało lepiej.
      Gdzie teraz warto kupować?
      • malila Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:26
        Ja w Profit24 teraz kupuję.
      • majarzeszow Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:42
        ja 3 razy skorzystalam z bonito.pl i raz aros.pl - bez zarzutu. co nie znaczy, ze nie beda sie kiedys zachowywac jak gigant merlin smile
        w przypadku podrecznikow jedna rada - nie w sierpniu, bo moze i kilka zlotych tansze, ale skórka niewarta wyprawki.
    • vilez Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:28
      Po przebojach w księgarniach internetowych (po trzech tygodniach łaskawie odpowiadają, że czegoś nie ma i musiałam szukać gdzie indziej, a tam też coś podobnego), podręczniki kupuję wyłącznie w stacjonarnej księgarni. Przynajmniej wiem, co kupiłam i ile mi brakuje.
    • aniuta75 Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:33
      Oj to dobrze, że tam nie zamawiałam książek.
      I polecam profit24 - zamówiłam w piątek i w poniedziałek ksiązki juz były. Znajomi zamówili jakos w środku tygodnia i na drugi dzień już mieli.
    • joana.mz Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:34
      Bardzo niefajnie.
      Ja nigdy nie skorzystałam z Merlin.
      Podręczniki kupiłam w jakiejś księgarni przez allegro czytając wcześniej komentarze. Kupiłam parę złotych drożej ale od sprzedawcy, który właśnie nie miał w komentarzach nic co wskazywałoby na jakieś braki, wystawianie towaru, którego nie ma. Zamawiałam w czerwcu.
    • merit_p Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 11:54
      Korzystam z merlina długo i bardzo regularnie, ale kupuję tylko beletrystykę, podręczniki i książki fachowe w wyspecjalizowanych księgarniach. Nie zdecydowałam się na kupowanie tych rzeczy u nich ze względu na cenę i dostępność - w przypadku podręczników różnice cenowe sięgały 20% i nie mieli kompletów. A ja lubię zamówić raz a dobrze i zapomnieć.

Jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło, żeby coś nie dotarło czy nie mieli czegoś, co mieć mieli. Wrażenia mam bardzo pozytywne. Lubię ich za spory wybór, ceny pewnie by się znalazło korzystniejsze, ale przyzwyczaiłam się do nich i jest mi wygodnie tam kupować.
    • a.nancy Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 14:00
      > Może i ktoś z was był szczęśliwy z kontaktów z merlinem, ale ja przestrzegam, n
      > ie idźcie tą drogą!

eee, czyli jak ktoś jest szczęśliwy, to ma natychmiast przestać, bo TY miałaś złe doświadczenia? smile
      nigdy nie kupowałam podręczników w merlinie, ale jestem ich klientką od dawna, 99% książek kupuję właśnie tam i tylko raz zdarzyło się, że spóźniali się z wysyłką i w końcu przyznali, że książki nie mają. raz - na 9 lat smile
      • mindtriper Re: Odradzam merlin.pl 10.09.13, 22:27
        eee, jakby to powiedzieć... Może przeczytaj cały wątek?
        Krótki jest w miarę, nie zmęczysz zwojów.
    • podkocem Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 14:12
      W merlinie kupuję od grubo pięciu lat i NIGDY nie było problemów. Aż to sierpnia tego roku. Zamówienie złożone 17 sierpnia miało zostać zrealizowane w ciągu max 6 dni roboczych. W koncu niekompletne dotarlo 3 września. Najgorsze było to, że przez to, że czesc artykułów wyleciało (bo nie mieli a czekać nie chciałam) obniżyła się wartość zamówienia a tym samym wzrósł koszt kuriera! Też mnie to wkurzyło i zraziłam się do tego sklepu.
    • pitahaya1 Dołączam:( 09.09.13, 15:58
      Zamówiłam podręczniki dla dziecka. Te trudno dostępne a u nich "dostępne 3-6 dni". Przy czym w regulaminie jest wyraźnie, że to jest termin wysyłki.

No i co się okazało?

Pomijam, że poza jedną, reszty podręczników nie ma. Termin 3-6 dni zdaniem konsultanta nie jest terminem wysyłki lecz...terminem dostarczenia im książek do ICH magazynu. Do tego mam doliczyć ok. 4 dni na wysyłkę.

Nie pomogło tłumaczenie, że przepisy, że prawo mówi iż umowa ich też zobowiązuje do wywiązania się z niej. Co tam. Prawo ich nie zobowiązuje do niczego. Nie mam racji, bo książki mają obiecane i już. Mam czekać.
      Na moje pytanie, co w sytuacji, gdyby jakimś cudem te obiecane książki do nich nie dotarły, pan stwierdził, że wtedy dadzą mi znać, ale co się martwię, książki mają obiecane.
      Ale nawet gdyby jakimś cudem...mogę poczekać aż ściągną z innych wydawnictw. Uwaga!! Wtedy nie obowiązuje ich termin realizacji zamówienia.

Przyszła tylko jednak książka. Teraz czekam na zwrot pieniędzy. Pozostałe zamówiłam na Allegro. Przyszły dwa dni później.

MERLINIE!!! dziękuję Ci za zrobienie mnie w konia. Drugi raz się nie dam.
      • agni71 Re: Dołączam:( 09.09.13, 17:12
        No dobra, jak sie robi pierwszy raz zamówienie w Merlinie, to mozna nie wiedzieć. Ale na przyszlośc radzę wziąc pod uwage, ze na stanie maja tylko produkty opatrzone terminem realizacji 24h. Wszystko inne oznacza, ze nie maja i będa szukac, sprowadzać. Zawsze tak u nich było. Zreszta podobnie jest w empiku, wszystko co ma termin realizacji pow. 24h jest sprowadzane i różnie to moze być z faktyczna dostepnością.
        • pitahaya1 Re: Dołączam:( 09.09.13, 22:23
          Dlatego ja pytałam, czy mają te książki dostępne nie tyle u siebie w magazynie co u wydawcy. Dostałam zapewnienie, że książki są, pozostaje tylko kwestia ich dostawy do Merlina.
          Dlatego zamówiłam i opłaciłam z góry wysyłkę. Gdyby mi powiedzieli, że nie ma pewności co do dostępności, zamówiłabym gdzie indziej.
    • kerri31 Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 17:55
      Z twojego opisu sytuacji w życiu tam nie kupię a chciałam ....
      Dzięki za relacje.
    • mama.tadka Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 18:41
      Miałam taką samą sytuację w Merlinie rok temu, książki do szkoły zamówiłam na początku sierpnia, a do września dostałam pojedyncze sztuki. Zdecydowałam się wtedy na ten sklep, bo niby mieli wszystkie ksiązki, które były mi potrzebne, a nie chciałam mnożyć zamówień.

Od roku nie robię u nich żadnych zakupów programowo, choć byłam tzw. wiernym klientem (zamówienia co dwa miesiące, nie na kilkadziesiąt złotych bynajmniej).

I rozprzestrzeniam wśród znajomych złą opinię o tym sklepie.
    • kamunyak Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 19:08
      Kiedys takie rzeczy załatwiała szkoła i był spokój.
      Tez taniej bo zakup hurtowy.
      • yazaman Re: Odradzam merlin.pl 09.09.13, 22:17
        Listę podręczników szkoła zamieściła na swojej str 15 czerwca, w tym samym dniu zrobiłam zamówienie, Merlin miał 'dostępne' wszystkie książki i ćwiczenia, inne sklepy nie - więc zdecydowałam się na M. Przysłali wszystkie książki (nawet jedne ćwiczenia podwójnie wink ) po 4 dniach roboczych. Schemat ten powtarzam od trzech lat - ale zawsze w czerwcu, od razu po podaniu przez szkołę listy podręczników.
        W spr podwójnych ćwiczeń zadzwoniłam jak im zwrócić, bo za wysyłkę nie miałam zamiaru płacić, bo z jakiej racji, poinformowano mnie, że ich strata i niech służą komuś potrzebującemu smile
        • zuzanna56 merlin.pl 10.09.13, 10:39
          Ja w tym roku zamówiłam około 20 sierpnia i po 7 dniach wszystko dostałam. Gimnazjum głównie.
    • gogologog Re: Odradzam merlin.pl 10.09.13, 11:25
      > Na początku sierpnia kupiłam komplet podręczników, spodobało mi się, że wystarc
      > zyło wpisać miasto, szkołę i już wyskakiwał cały komplet.
      O tak z pewnoscia - w tym balaganie edukacyjnym z pewnoscia. Kazda szkola, kazdy nauczyciel na pasku innego handlarza -> wszedzie rozne ksiazki.

> Dostałam maila, że dziękjuą za wpłatę i zamówienie zrealizują do 21 dni, podają
      > c ostateczną datę dostarczenia przesyłki na 23 sierpnia.

hmm poczatek sierpnia i to pewnie 2-go w piatek po III sesji eliksiru

> Do 23 sierpnia nie przyszło nic, oprocz mailowej ankiety, jak oceniam usługę.
      > Poczekałam do 26 sierpnia i wystawiłam negatywną.

Miedzy 23 i 26 byla sobota i niedziela... A to oni nie pracuja 24/7/365????????

> Dobra, dzwonię do merlina i słyszę: jesteś-48-w-kolejce, jesteś-47-w-kolejce.

poczatek wrzesnia - szczyt sezonu ja ksiazki ... dlaczego tam tak duzo ludzi???

> Dobrze, ja wiem, ze zaraz przeczytam, że to moja wina i że merlin jest super, a
      > ja głupia,

glupia to bardzo delikatnie powiedziane
      • anyaa Re: Odradzam merlin.pl 10.09.13, 14:28
        Merlin słynie z 'promocji" około świątecznych.
        Wrzucają na stronę jakąś zabawkę/grę w baaardzo atrakcyjnej cenie (dostępność 24h), a potem się okazuje, po długim czekaniu, ze przedmiotu nie mają i nie będą mieli. A na zwrot kasy czeka się bardzo długo.
      • mindtriper Re: Odradzam merlin.pl 10.09.13, 22:24
        Dobra, jak widzisz, sługusie, słabo wypada ten twój pracodawca...
        • gogologog Re: Odradzam merlin.pl 12.09.13, 22:59
          > Dobra, jak widzisz, sługusie, słabo wypada ten twój pracodawca...

Ty sie dobrze czujesz?
          Chyba naprawde masz cos z glowa mocno nie teges ...
          "Glupia" to byl komplement mocno na wyrost ...
    • asia06 Re: Odradzam merlin.pl 10.09.13, 22:11
      Ja kupuję w Merlinie od kilku lat. Przesyłki krajowe i zagraniczne. Kilkanaście ich było. Nigdy nie miałam żadnego prablemu. Fakt, nie kupowałam tak podręczników.
    • czarneoczy Re: Odradzam merlin.pl 11.09.13, 09:34
      ja też się z nich wyleczyłam...
      teraz jedynie "kupuję" tylko jeżeli są faktycznie super ceny na zabawki/klocki lego/inne pie...ty i to pod warunkiem, że na czasie mi nie zależy i że szlochać nie będę jak okaże się tradycyjnie, że towar jedynie na papierku istniał tongue_out i oczywiście tylko za pobraniem, dobra ciocia nie jestem, żeby im darmowej pożyczki udzielać
      i o dziwo mnie zaskoczyli w tym roku straszliwie jak sie okazało, że faktycznie udało mi się kupić trzy zestawy klocków lego (zresztą linkowane tu na forum) za 50 parę złotych O_O
      autentycznie nie wierzyłam jak prawie miesiąc po złożeniu zamówienia (i całkowitym zapomnieniu o tymże) dostałam maila, że leci do mnie kurier z całym zamówieniem tongue_out
      książki wolę zamówić w matrasie lub empiku, często aros albo bonito.
      podręcznikami będę się martwic za 3 lata
      --
      latanie to właściwie prosta sztuczka. Wystarczy rzucić się w kierunku Ziemi i w nią nie trafić...
    • podkocem Re: Odradzam merlin.pl 05.12.13, 12:26
      UP... Gdyby komus przyszło do głowy robic teraz zakupy w tym sklepie na gwiazdke, niech sobie poczyta co było w sierpniu...
      • anel_ma Re: Odradzam merlin.pl 05.12.13, 13:24
        ja zrobiłam, przedwczoraj chyba
        dzis dostałam sms-a, ze juz moge odebrac w paczkomacie
        jak coś bedzie nie tak, to dam znać

kiedyś u nich zamawiałam tylko z odbiorem osobistym, ale mi sie odechciało czekac w kolejce
        zobaczymy jak bedzie tym razem

ale podręczników chyba bym wolała tak nie kupować, z rozrzewnieniem wspominam czasy szkoły, kiedy sie stało w długiej kolejce do księgarni na Kredytowej (W-wa) albo kupowało od handlarzy z samochodu, pewnie mi to rzewność przejdzie, jak dziecko pójdzie do szkoły wink
      • aga_wer Re: Odradzam merlin.pl 05.12.13, 13:37
        Przez ostatnie 1.5 mc zrobiłam tam 4 zamówienia, mój brat ze 3. Każde przyszło kompletne, niezniszczone, szybko, także nie generalizujmy smile
        • agni71 Re: Odradzam merlin.pl 05.12.13, 14:52
          Od 6 października zrobiłam u nich 9 zamówień - wszystko było super (szybka realizacja, szybka reakcja na zgłaszane zmiany w zamówieniach, szybka dostawa). Jedynie z tym 9. mi podpadli juz troche, bo od kilku dni wisi "autoryzacja udana", produkty oznaczone sa jako "zarezerwowane" - no i kicha, nic sie nie dzieje.... Wysłałam zapytanie, ale pewnie jutro dopiero odpowiedzą...No, ale statystycznie, nie mam z nimi większych problemów, a bywają takie akcje, że ich ceny sa bezkonkurencyjne, a to jest dla mnie wazne, bo lubię dzieciom kupować fajne (a te niestety sa najczęściej drogie) prezenty smile
    • anusia_magda Re: Odradzam merlin.pl 05.12.13, 13:30
      ja kupiłam tam płytę cd i dostałam z połamaną oprawką a raz dostałam bez folii więc ostatnio przerzuciłam się na empik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka