Dodaj do ulubionych

pies dziabie

15.09.13, 10:02
pies ma rok - nie jest moj na marginesie. od szczeniaka lapie zabami za rece a gdy schowa sie rece to i nogi tongue_out. czy jest jeszcze szansa by ja tego oduczyc? jest to pies, kotry ciagle by sie bawil, gdy przyjezdza drugi pies nie daje jej spokoju tylko non stop zaczepia do zabawy. mam wrazenie, ze traktuje domownikow jak inne psy i chce sie z nimi bawic wlasnie lapiac zebami albo kitląc sie cala na kolana.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: pies dziabie 15.09.13, 10:08
      wlasnie takie psy przyczynily sie do trwalego zerwania przeze mnie pewnych kontaktow rodzinno-towarzyskich...
      Poogladajcie zaklinacza psow...
    • gonabe Re: pies dziabie 15.09.13, 10:10
      Oczywiście, że traktuje domowników jak inne psy, to jest normalne, nienormalne jest to, że pies nie wie kto jest w stadzie psem alfą. normalnie ułożony pies wie, że ludzie są od niego wyżej w hierarchii i nigdy nie pozwoli sobie na gryzienie po rękach czy po nogach. Psa trzeba wychować i ustwić dominację w stadzie. Jaka to jest rasa ? Bo pies ma już rok czyli może być już gigantyczny jak to jakaś duża rasa albo dalej mały, a metodę ustawiania trzeba dostosować do wielkości psa. Ja mam doga niemickiego i powiem szczerze, że sama bym w życiu nie ustawiła rocznego doga bez pomocy specjalisty bo to już jest konik, a nie pies...
      A wracając do tematu trzeba psa tego oduczyć smile
    • nangaparbat3 Re: pies dziabie 15.09.13, 10:11
      Nasz poprzedni pies tak robił, jako szczenię, miał wtedy jakieś 4-6 miesiecy. Akurat
    • lady-z-gaga Re: pies dziabie 15.09.13, 10:16
      Wszystkie szczeniaki kilkumiesięczne to robią i wszystkie powinny z tego wyrosnąćsmile w opisanym przypadku własciciele zaniedbali wychowanie psa, potrzebna im fachowa pomoc, bo pewnie gryzienie nie jest jedynym problemem.
    • zurekgirl Re: pies dziabie 15.09.13, 10:17
      Jak pies sie nie nauczyl, ze ktos w stadzie rzadzi (przynajmniej jedna osoba powinna nie byc dziabana), to niedlugo czeka was walka o przewodnictwo w stadzie. Nie zdziw sie, jak pewnego dnia ty lub maz kazecie psu zejsc z kanapy, a on sie na was rzuci. Trzeba wtedy za wszelka cene wygrac z psem, czyli powalic go na podloge i zmusic, zeby sie odwrocil brzuchem do gory. Tak jakby zmusic psa do poddania. Mam nadzieje, ze masz malego psa, u nas z dobermanem nie bylo latwo, ale pies poczul autorytet mojego taty i byl wzgledny spokoj.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: pies dziabie 15.09.13, 10:25
        pies jest kundlem wilczurowatnym nieco. wzieta byla ze schronu gdy miala 7 mies. mysle, ze to kwestia braku umiejetnosci wlasicieli (starsi juz ludzie), ktorzy mieli wczensiej te psa i tez dziabal i skakal az zmadrzal sam. probowalam juz maczac rece w pieprzu- to tylko kichala tongue_out, lapac za zuchwe i uciskac, wkladac palaca w gardlo, piszczec jak szczeniak (ze boli tongue_out) i gowno. moze to tez kwesia tego, ze nie miala za bardzo zabawek gdy byla szczeniakiem i nie miala czego gryzc. chociaz gdy trafila do domu nie byla jakims niszczycielem. czy przeciaganie liny to dobra zabawa zeby pokazac kto rzadzi? zawsze ja wygrywam ale musze sie strasznie zapierac zeby zebow sobie nie wybic tongue_outtongue_outtongue_out
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: pies dziabie 15.09.13, 10:29
          dodam jeszcze ze dziabie gdy chce ja poglaskac albo wytargac za uszy. sama tez czasem przychodzi ale to juz rzadziej. generalnie jest psem bardzo pobudzonym i rozkojarzonym. potrafi tak latac wokol domu, bawic sie itp ze jak wraca to ledwo lapie oddech, serce jej wali i wyglada jakby miala zaraz pasc na atak serca tongue_out mam wrazenie, ze biega i szaleje ponad swoje psie mozliwosci.
          • marcowa_aprilla Re: pies dziabie 15.09.13, 10:51
            moze pies jest niewyzyty, ma mnostwo energi i musi sie wyszalec
            z braku laku ,z nadmiaru emocji szczypie
            najlepiej by bylo spotkac sie z jakims treserem zeby pomog a samodzielnie sprobowac po pierwsze sie z nia bawic duzo i jak chce dziabnac to zainteresowac ja np pileczka czy czyms innym
            moze uda sie ja zafiksowac na jakies zabawce i wtedy jak zechce gryzc to wystarczy jej zabawke pokazac a zapomni o szczypaniu

metody silowe rzadko sie sprawdzaja a wygrywanie w przeciagniu na linie to juz wogole bez sensu, baw sie z nia i tyle, nie musisz wygrywac zeby pokazac swoja przewage
            zle zachowanie lepiej ignorowac, odwracac sie od psa, a nagradzac dobre
            jak bedziesz zle zachowujacego sie psa odpychac to to tez dziala na niego i zacheca do dalszej aktywnosci
          • gonabe Re: pies dziabie 15.09.13, 11:02
            No to z psem jest problem. Bo jest już dosyć duży ( kundel wilczur to jednak nie jork) i wydaje mi się, że pies czuję się alfą, pies normalny wyżywa się na spacerach w trakcie zabawy, a nie lata po domu jak powalony. Roczny pies powinien już wiedzieć co i jak. Ja bym się bała takiego psa i jedyne co można powiedzieć to specjalista, albo szkoleniowiec albo behawiorysta... Bo z takim psem może dojść do tragedii kiedyś, jego alfienie będzie się pogłębiać, a źle ułożony pies to zagrożenie dla właścicieli, dla innych ludzi podczas spacerów, dla innych psów,dla dzieci, dla kotów... no dla wszystkich jeśli właściciele nie umieją psa kontrolować...
            Dominację zaczyna się od małych rzeczy np, udajesz że jesz z jego miski, a dopiero potem dajesz mu jeść, to jest chyba najprostsze ale też niebezpiecznie bo pies jak już myśli, że jest alfą może się rzucić na właścicieli więc te moje rady mogą być do kitu, dobrą opcją jest też zdominowanie psa podczas spaceru, objęcie władzy ale to też bałabym się to robić z bydlakiem...
            • lady-z-gaga Re: pies dziabie 15.09.13, 11:08
              pies normalny wyżywa się na sp
              > acerach w trakcie zabawy, a nie lata po domu jak powalony.

Roczny, dość duży pies potrzebuje co najmniej dwoch długich (godzina minimum) spacerow, aby się wyżyć smile wątpię, czy pies, o ktorym mowa, tyle dostaje
              Nawet, jesli pies ma ogrod, po ktorym moze sam biegać, nie zaspokoi to jego potrzeby rozładowania energii. Domieszka krwi owczarka sugeruje, że zwierzak potrzebuje zadań i współpracy z człowiekiem.
              • japanunieprzerywalempanieposle Re: pies dziabie 15.09.13, 11:24
                a nie lata po domu jak powalony"

po domu nie lata - no chyba, ze szuka drugiego psa, wtedy nie wyrabia na zakretach. w domu tylko odpoczywa po lataniu.
                • japanunieprzerywalempanieposle Re: pies dziabie 15.09.13, 11:26
                  z checia bym ja brala na spacery ale tam nie ma gdzie. chodzilabym z nia tylko skrajem ulicy. na pole uprawne tez jej nie puszcze...
                  • aqua48 Re: pies dziabie 15.09.13, 12:32
                    Gryzienia po rękach łatwo oduczyć. Jak pies łapie za dłoń przyciska mu się (nie mocno, tak, żeby krzywdy nie zrobić, tylko spowodować niewygodę) jęzor do dolnej szczęki, co powoduje, że pies natychmiast wypuszcza rękę z pyska. Patrzy mu się jednocześnie w oczy i mówi stanowczym głosem NIE. Po paru razach nauczy się, że takie szczypanki dobre w stadzie, nie są właściwe. A chętnego do zabawy, młodego, dziabiącego psa warto uczyć wykonywania poleceń, bo dziabanie to zazwyczaj znak, że się nudzi.
                    • japanunieprzerywalempanieposle Re: pies dziabie 15.09.13, 12:43
                      aaaa widzisz. to jezor trzeba przyscisnac a nie sama zuchwe uciskac... a co do zabawy to normalne, ze roczny pies tak reaguje na drugiego psa? bawilby sie z nim 24/h. czy poprostu jest nadpobudliwy?
                    • be.a Re: pies dziabie 15.09.13, 13:03
                      a masz dobry sposób na oduczenie skakania ? Mam mieszanca z owczarkiem, roczny i nie moge sobie poradzic żeby nie skakała.
                      • japanunieprzerywalempanieposle Re: pies dziabie 15.09.13, 13:05
                        jak kiedys na mnie skakal pies (inny) to sie odwracalam od niego i przestal skakac ale chyba tylko na mnie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka