Dodaj do ulubionych

mentalność innych nacji

19.09.13, 10:38
Ok, my Polacy jesteśmy znani z cwaniactwa,krętactwa, narzekania i pewnie pieniactwa...to co z innymi nacjami? W czym są od nas lepsze, jakie cechy ich mentalności Wam się podobają,wzbudzają zazdrość/podziw? Albo po prostu wzbudzają sympatię i sprawiają, że z chęcią byście emigrowali i wtopili się w tłum... Francuzów/Włochów/Skandynawów?
Obserwuj wątek
    • joxanna Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 10:40
      Wszyscy są cwaniakami, krętaczami, narzekają i kradną.

Ale niektórzy robią to z wdziękiemsmile
    • joa66 Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 10:48
      Pomijając to z "czego znani są Polacy" (tutaj emigracja mogłaby się wypowiedzieć jaką reklamę robi, bo oceny sa budowane glownie na podstawie ich zachowania), rozumiem, że pytasz o cechy, ktorych stereotypowy Kowalski nie ma a "powinien" mieć?

Chyba luz (Irlandia) i pewność siebie (Francja) smile
      • edelstein Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 12:43
        Jasne,na kogos trzeba zwalicbig_grin
        -
        "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
    • iwoniaw Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 10:59
      Odkąd zdarzyło mi się pomieszkiwać tu i tam oraz czytać autochtońskie gazety, doszłam do wniosku, że tak samobiczowanie z powodu "narodowych" cech, jak i szowinizm wynikający z "narodowej" wyjątkowości są obecne w równym stopniu w Polsce, co i poza nią. Żeby było śmieszniej, często są to w różnych krajach dokładnie te same cechy, które czynią "nas" wyjątkowymi (czy to na chwałę czy obciach dla narodu).
      • cherry.coke Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 13:11
        iwoniaw napisała:

> Odkąd zdarzyło mi się pomieszkiwać tu i tam oraz czytać autochtońskie gazety, d
        > oszłam do wniosku, że tak samobiczowanie z powodu "narodowych" cech, jak i szow
        > inizm wynikający z "narodowej" wyjątkowości są obecne w równym stopniu w Polsce
        > , co i poza nią. Żeby było śmieszniej, często są to w różnych krajach dokład
        > nie te same
        cechy, które czynią "nas" wyjątkowymi (czy to na chwałę czy obc
        > iach dla narodu).

Hehe, dokladnie. Polacy sie samobiczuja wiadomo za co, a Irlandczycy za: uleglosc, wygodnictwo, krytykowanie ambicji innych (tu sie bardzo podziwia Amerykanow i uwaza, ze Irlandia to dziura, ktora zabija ambicje).

Ze zjawisk podoba mi sie:
        - luz i obracanie wszystkiego w humor
        - przyjazne nastawienie do swiata, odruchowa chec pomocy, przyjazna ciekawosc, wiezi spoleczne
        - sklonnosc do kompromisu, a nie udowadniania kto wie lepiej
        - brak pretensjonalnosci i zadecia
        - malo reklam i w ogole takiej nachalnej komercyjnosci
        - otwarcie na swiat i inne nacje

W porownaniu z Pl slabo wypada za to:
        - punktualnosc, solidnosc
        - ambicja i ogolnie tzw. drive
        - publiczne chlanie bez umiejetnosci kontroli
        - smiecenie - miasta sprzataja, sa rozne konkursy na najczystsze miasteczko, ale niektorzy smieca po prostu drastycznie
        - transport publiczny - gestosc i czestosc, bo wygodny i czysty jest, tylko malo go
    • gazeta_mi_placi Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 12:14
      Nienawidzę wszystkich (jak w temacie).
    • podkocem Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 12:32
      Hiszpanie są okropnymi krzykaczami. Czasem mam wrażenie, że cały naród ma jakieś problemy ze słuchem i ADHD.
      • vilez Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 14:12
        Północni są spokojniejsi.
    • podkocem Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 12:35
      Anglicy, co by na nich nie powiedzieć, są w większości bardzo grzeczni. Dziękuje, prosze, przepraszam w użyciu non stop nawet przez tych okropnych rozwydrzonych nastolatków.
    • black-cat Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 13:52
      Nie wiem z czego jesteśmy / inne nacje są znane, ale wiem jak mi się kojarzą.
      Polacy - krętacze, narzekacze i złodzieje samochodów
      Włosi i Grecy - lenie i brudasy
      Hiszpanie - niewychowani krzykacze
      Amerykanie - niedouczone grubasy
      Rosjanie - wódka, wódka, wódka
      Francuzi - długie nosy, zdradzający żony /partnerki
      Niemcy - zdyscyplinowani niebieskoocy blondyni z zamiłowaniem do porządku
      Skandynawowie - emocjonalny chłód, tzw. zimny chów i gile do pasa u małych Skandynawiątek
      Anglicy - pępki świata, dystans, przerost trzeciego migdałka i wiecznie opuszczona żuchwa
      Czesi - poczucie humoru i wdupiemanie
      To tak na szybko. Co ciekawe znam przynajmniej po kilka osób z wymienionych przeze mnie narodowości i nijak się mają do moich skojarzeń.
      A mieszkać bym chciała w Wielkiej Brytanii. Kocham ten kraj miłością ogromną i gdybym była młodsza albo miała gorszą sytuację rodzinną / finansową pewnie bym wyemigrowała.

• marianna72 Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 14:01
        black-cat napisała:

> Nie wiem z czego jesteśmy / inne nacje są znane, ale wiem jak mi się kojarzą.
        > Polacy - krętacze, narzekacze i złodzieje samochodów
        > Włosi i Grecy - lenie i brudasy

Nie wiem czy trafilam na taki rejon wloch ale przy tutejszych kobietach ja czuje sie leniem i brudasem one wiecznie cos pucuja a ja siedze na forumwink))
      • bi_scotti Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 14:34
        black-cat napisała:

> Nie wiem z czego jesteśmy / inne nacje są znane, ale wiem jak mi się kojarzą.
        > Hiszpanie - niewychowani krzykacze
        > Amerykanie - niedouczone grubasy
        > Rosjanie - wódka, wódka, wódka
        > Francuzi - długie nosy, zdradzający żony /partnerki
        > Niemcy - zdyscyplinowani niebieskoocy blondyni z zamiłowaniem do porządku
        > Skandynawowie - emocjonalny chłód, tzw. zimny chów i gile do pasa u małych Ska
        > ndynawiątek
        > Anglicy - pępki świata, dystans, przerost trzeciego migdałka i wiecznie opuszcz
        > ona żuchwa
        > Czesi - poczucie humoru i wdupiemanie

Cudne smile
        Teraz juz wreszcie wiem dlaczego tak mnie zawsze ciagnie do Rosjan i Czechow wink

• cherry.coke Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 15:12

> Hiszpanie - niewychowani krzykacze
        > Amerykanie - niedouczone grubasy
        > Rosjanie - wódka, wódka, wódka
        > Francuzi - długie nosy, zdradzający żony /partnerki
        > Niemcy - zdyscyplinowani niebieskoocy blondyni z zamiłowaniem do porządku
        > Skandynawowie - emocjonalny chłód, tzw. zimny chów i gile do pasa u małych Ska
        > ndynawiątek
        > Anglicy - pępki świata, dystans, przerost trzeciego migdałka i wiecznie opuszcz
        > ona żuchwa
        > Czesi - poczucie humoru i wdupiemanie

I nic juz wiecej nie potrzeba big_grin
        • bsl Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 15:18
          chyba zmienie miejsce zamieszkania i męza smile
          bo wcale nie jest tu tak smiesznie wink a mąz wodki nei pije big_grin

ale z "wdupemaniem"w RC sie zgadzam smile
      • joa66 Xenophobe's guides 19.09.13, 15:27
        www.xenophobes.com/
    • szamanta Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 14:19
      Ja i moja rodzina pochodzi z Itali ,dopiero zaledwie od kilkulat mieszkam w Pl i widze wiele pokrewienstw . Jest to naród baardzo glosny ,temperamenty, emocjonalny lecz rowniez rodzinny i zażyly .
      Polacy mają dużo wspolnego z nimi bo takze nie zaliczają sie do stoickiego usposobienia, ani oazy spokoju , zas cholerykow i raptusów, rodzinność tez u was to tradycja ,tak wiec sporo cech wspolnych odszukałam
      • myelegans Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 15:06
        szamanta, gdybys sie nie przyznala, ze jestes w Polsce od kilku lat, to nie zgadlabym. Masz styl wyksztalconej osoby, dbajacej o ladny jezyk, z malutkimi krasnoludkami, ktore mozna zlozyc na karb internetowej nieformalnosci.

Gratulacje big_grin
    • viviene12 Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 15:11
      OMG

coz za inteligenty inaczej watek
    • sanciasancia Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 15:18
      Amerykanie są bardzo uprzejmi.
      • kietka Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 15:22
        stereotypami karmia sie ci, ktorzy nic poza swoja wiocha nie widzieli smile
        • bi_scotti Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 15:39
          kietka napisała:

> stereotypami karmia sie ci, ktorzy nic poza swoja wiocha nie widzieli smile

Wszyscysmy w tej zupie: Global Village tongue_out
      • viviene12 Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 16:02
        cudne, dziekismile
        • bsl Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 16:11
          kocianna i to by było na tyle wink
    • ann.38 Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 16:01
      Anglicy są grzeczni i uprzejmi, nieskorzy do przepychanek, złosliwych komentarzy w miejsca publicznych. Naprawdę to widać w urzędach, przychodniach, sklepach, środkach komunikacji, na ulicy itp.
    • goodnightmoon Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 16:05
      A ja uważam, że nie ma czegoś takiego, jak "mentalność nacji".
      Każdy pojedyńczy człowiek jest inny i inaczej się zachowuje. Przypisywanie ogólnych cech całemu narodu jest krzywdzące dla poszczególnych obywateli i świadczy o ograniczoności "przypisywacza" tongue_out
    • mamusia1999 Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 17:18
      ponoc niemcy nie maja latwo na emigracji w szwajcarii, bo sa zbyt bezposredni, obcesowi. chyba nam polakom tez to wadzi.

albo ja jestem mutant albo moze mam wyjatkowo....pokrecona Mame. oto najnowszy kwiatek:
      przyjechali jej przyjaciele (malzenstwo) z mlodosci. spotkali sie raz w kanjpce, chca sie spotkac ponownie. Mama: "no to przeciez WYPADA zaprosic ich do domu (a nie pasuje jej). ale oni nigdy takich wizyt nie lubili. wiec ja ich zaprosze, zeby nie bylo, a oni na pewno odmowia i spotkamy sie na miescie. niemiec by tego nie wymslil.

ksiazka steffena muellera "Viva Polonia" mnie ubawila setnie (chyba po polsku nie ma). z sympatia wylapal zachowania na prawde wyjatkowe. moje ulubione polskie maniery(i rozpoznane np. u Mamy): wpadasz do kogos, proponuje herbate. nie wypada przyjac za pierwszym razem. a gospodarz musi nalegac i namawiac. gdzies za 3 razem gosc herbate akceptuje.

u nas to wygladalo do niedawna tak. idziemy (u mnie) z Mama na zakupy. Chcesz cos slodkiego, to laduj do koszyka (wiem, ze lubi i sobie dogadza)? "Nie, skad, a cos ty!" no to mijamy regaly. Foch! Bo ja mutant juz dalej nie indaguje.

• agaja5b Re: mentalność innych nacji 19.09.13, 17:43
        Ja to chyba tez z tych mutantów, choc w Polsce mieszkałam i mieszkam. Często mi się zdarzają takie sytuacje że ktos się za plecami za cos fochnął, albo nie wiedział co myslec, bo nie nalegałam. Jakos tak mam że jak proponuję raz i ktos odmawia to uznaję że nie chce i więcej nie nalegam, a okazuje się że jednak należało. Podobnie jak sama mówię "nie" to znaczy dokładnie "nie", a ktoś z uporem maniaka nalega to zdecydowanie kończę wymianę zdań a odebrana jestem jako... nieśmiała, bo wstydziałam się propozycje przyjąc. No zaiste mutant ze mnie, teraz już wiembig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka