mamaemmy 23.09.13, 23:04 średnio. Tak sobie chciałam porównać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia_i_p Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:10 Około 100 zł, nie licząc weterynarza, bo to trudno uśrednić - żwirek Benek samozbrylający, karma Acana. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:14 Coś ok 150 zł bez weta. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:27 Mokre 10£ ( mokre) + 24£ (suche)+ 8£ (żwirek) około 30£ (ubezpieczenie, nie wiem dokładnie bo jeszcze schodzi za psa) 72 za 3 koty. Plus mięso ale tego nie oblicze bo kupuje razem z naszym. Żwirek mało używany bo są wychodzące. Co roku dochodzi 150£ za komplety szczepień za wszystkie 3. Wychodzi około 30£ za jednego kota razem ze szczepieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:28 A i jeszcze tabletki na odrobaczenie i 10£ miesięcznie za krople na pchły za kota. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:20 Ja chyba nie jestem dobrym przykładem, bo np. przez internet kupuję ok 20kg karmy, która w sklepie jest po ok 25PLN za kg a mi wychodzi po 15, moje 3 koty jedzą to ok 5-6 miesięcy, twój jeden jadł by pewnie ze 2 lata albo lepiej W sumie dużo nie kosztują, bo są na diecie i jedzą tylko suchą karmę (przyznaję się, że czasami dostają kociego fastfooda w saszetkach, którego uwielbiają ), piasek, mniej więcej raz do roku wet (tfu tfu odpukać), pierś z kuraka, kawałek wątróbki dostają przy okazji robienia ludzkiego jedzenia. Na szczęście nie chorują, bo jednak największy koszt to weterynarz. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:26 Aha piasek lubią z lidla i fajnie bo jest tani Czyli na 3 koty: ok 60 karma, 40-50 piasek, dycha maks 2 na przysmaki. Czasami dostają coś bez czego mogłyby się doskonale obejść jak np. fontanna do picia, drapak, domek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy kota_marcowa 23.09.13, 23:31 to co Ty za karme kupujesz? ja juz na moim Fredim próbowałam wszystkie karmy polecane przez to forum i na innych forach i mój Fredi najbardziej lubi Royala-jesli chodzi o sucha,a jesli chodzi o mokra to gourmet gold. Co parę dni dostaje żolądki gotowane lub/i skrzydełka z marchewką-pokrojone w kosteczkę.. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: kota_marcowa 23.09.13, 23:42 No royala właśnie, ale żeby się opłaciło i wyszła taka cena, to niestety trzeba brać dużą ilość, teraz kupiłam właśnie 12kg, bo akurat była w promocji . No i sporo kasy pochłania mokra karma, moje mokrej nie dostają, więc ten wydatek odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
martha_marcy_may_marlene Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:30 Dwie stówki schodzą jak nic. Sucha RC jeszcze kittens, albo Mastery. Mokry Hills - zestaw 12 saszetek - dawkowane po pół dziennie. Żwirek silikonowy po 30 zł, lub dorwany w promocji w Tesco po 15 zł za opakowanie. Drogi skurkowaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:37 martha_marcy_may_marlene napisała: > Mokry Hills - zestaw 12 saszetek - dawkowane po pół dziennie. ostatnio -przez strone www zamówiłam sobie próbke HILLSa -i przyjechal pan,dal mi próbkę suchego i mokrego zarcia. Suchy...mój Fredi nie chcial go jesc,musiałam mu mieszac to w gotowanych żolądkach(jak Britt) ale mokra karmę -zjadł..tyle,że mokra to nawet z Biedronki zje.. Ile płacisz za te 12 saszetek?Bo spaliłam katalog Odpowiedz Link Zgłoś
martha_marcy_may_marlene Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:42 Szczerze, to nie patrzyłam na cenę. Ale jeśli liczyć 100 zł na suchą karmę, 20 na zabawkę, to wychodziłoby ok. 60-70 zł na mokry zestaw Hillsa. Sprawdź na zooplus, powinno być taniej. Mój gupi kot się rzuca jak dziecko Oświęcimia na Felixa, a takiej 100% mięsnej Animody to wcale nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:45 ale mokra karmę -zjadł..tyle,że mokra to nawet z Biedronki zje.. Ha ha ha, to jest ten właśnie koci fastfood moich, za badziewną saszetkę z biedry albo lidla dałyby się zabić Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su a propos fast foodów 23.09.13, 23:54 Czy Wasze koty lubią whiskasa? Bo mój kiedyś jadł, ale teraz gardzi i suchą i mokrą. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: a propos fast foodów 24.09.13, 00:18 Akurat tej karmy moje nigdy nie chciały jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: a propos fast foodów 24.09.13, 15:40 Jeden rodzaj saszetek tylko i wyłacznie i żadna inna nawet z wysokiej półki nie wejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
martha_marcy_may_marlene Re: a propos fast foodów 24.09.13, 18:33 Moja kota whiskasem nie pogardzi, ja jej nie kupuję, ale jak jedzie na wakacje do mojej mamy, to tam dostaje. I wcina aż miło. Zważywszy na to, że wyjeżdża na wakacje tak z 3 razy do roku, to myślę, że od tego fastfoodu nie umrze. Zresztą ja też lubię chipsy i kurczaka z Burger Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:32 Prawie nic !! Sporadycznie dostaje mokre żarełko i to w małych puszeczkach, więc i suma niewielka. Żwirek mąż kupuje w sporych ilościach i starcza na długo. Tak samo z suchą karmą czyli 10 kg+ 5 kg innego i mieszamy. Więc wydatek miesięczny prawie równy zeru. Jedyny koszt to chyba woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:38 malgosiek2 napisała: > Prawie nic !! > Sporadycznie dostaje mokre żarełko i to w małych puszeczkach, więc i suma niewi > elka. > Żwirek mąż kupuje w sporych ilościach i starcza na długo. > Tak samo z suchą karmą czyli 10 kg+ 5 kg innego i mieszamy. > Więc wydatek miesięczny prawie równy zeru. > Jedyny koszt to chyba woda. a jaka karme mu kupujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 06:37 Przez net Royala. Kota to maine coon i po sterylizacji. Więc karma jest dla tej rasy i dla kotów po sterylce. Dlatego dwie karmy kupujemy. Puszeczki Puriny, Acana różnych. Kocich ff raczej nie kupuję. Mąż jakoś trafia na dobre ceny karmy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 08:50 malgosiek2 napisała: > Prawie nic !! > Żwirek mąż kupuje w sporych ilościach i starcza na długo. > Tak samo z suchą karmą czyli 10 kg+ 5 kg innego i mieszamy. > Więc wydatek miesięczny prawie równy zeru. > Jedyny koszt to chyba woda. Trochę to jednak sensu ma mało, może nie wydajecie piniędzy co miesiąc, ale raz na pół roku czy rok jednak musicie wydać więcej na żwirek, skoro mąż kupuje w większych iloścach i 15 kilo karmy. Podziel tą kwotę przez ilość miesięcy na jaką zapas zakupów starcza i gwarantuje ci, że nie będzie równa prawie zeru. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 23.09.13, 23:35 200 na łebka bez weta Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 00:42 Przyjeżdża do nas raz na 2,5 miesiąca kurier z dwoma wielkimi worami karmy - jedna RC dla alergików, druga dla MC i naszej rosyjskiej zarazem, i do tego wór żwirku drewnianego, niepylącego. Płacimy 380zł. Kupując w sklepie normalnym, wyszłoby pewnie spokojnie ze 430zł Odpowiedz Link Zgłoś
yaga7 Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 06:18 Jak dostawały przez parę lat tylko suche i nie miały problemów ze zdrowiem, kupowałam duże worki karmy na parę miesięcy i koszty były praktycznie żadne. Teraz jeden chory, więc koszty leków i weta co miesiąc to ok. 200 plus koszty żarcia - oba przestawiam na mokre, żeby miały więcej wody, więc tu podejrzewam jakieś 200-300 na oba. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 07:15 Bez weta - 50 zł mokre jedzenie, 25-35 suche (zjada w sumie ok kilograma miesięcznie, a ja kupuje royal canin na wagę), żwirek ok. 70-100zł (w zależności od tego czy silikonowy czy zwykły). Czyli minimum 145, maksimum 185 zł, ale czasem kupujemy jakaś zabawkę, dropsy witaminowe, przysmaki itp - ale nie jestem w stanie określić kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
1yna-taka Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 08:28 Nie mam kota, ale mam psa takiej samej wielkości Wydaje średnio 200zł na msc w tym wliczam już opłaty za weta ok 3 razy w roku jak się nic nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 08:40 Na jednego kota nie przekraczam 100 zł. Karmę kupuję w większych ilościach, bo wychodzi dużo taniej. Podobnie ze żwirkiem. Kupuję też saszetki w niedużych ilościach w ramach dopieszczania łakomczuchów. Z reguły kupuję Orijen i royala dla grubasów (mam dwa koty), czasem jak zapomnę zamówić w necie, to w zwykłym zoologicznym kupuję wspólne chrupki dla sterylizowanych kotów. Żwirek cat's best eco. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 08:43 Raz na parę miesięcy kupuję 20 kg karmy za 400 pln + kilka worków żwirku cats best eco plus (40 litrów kosztuje 90 pln, starcza na dłuuuugo). 2 koty mam. Czyli miesięcznie to wychodzi gdzieś 40-50 pln na kota, nie licząc weterynarza. Do weta odpukać zbyt często nie chodzimy, właściwie tylko wtedy, kiedy nasze futra wybierają się za granicę i muszą mieć szczepienia w paszporcie. To jest stówa na dwa koty co dwa-trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 08:54 Plus opłaty związane z osobną kawalerką dla kota w Warszawie. P.s. Jak kot jest stanu wolnego chętnie się z nim ożenię Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 08:57 Więcej niż niektóre Panie mają alimentów na dziecko ( ). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 09:08 Kilkadziesiąt złotych na karmę. No ale moja kota jest stara i na diecie, je tylko suche i tyle, co kot Do kuwety ma podarte reklamy z tesco i lidla, więc kupowanie żwirku odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 09:16 Bardzo mało, nie liczyłam nigdy. Do weterynarza raz w roku, na co dzień sucha akrma RC i co drugi, trzeci dzień mokra saszetka. Żwirku praktycznie nie zużywa bo kot wychodzacy. Odpowiedz Link Zgłoś
tumigutek5 Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 10:05 A polećcie jakiś dobry i tani sklep internetowy gdzie można zakupić żarcie ... Maniuch żre RC na zmiene dla MC i po strylce (bo jaj juz brak) , zamówiłabym sobie tez zapas żwirku Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 10:13 > A polećcie jakiś dobry i tani sklep internetowy gdzie można zakupić żarcie ... Nie wiem czy można i czy moderacja zaraz nie wytnie Ja kupuję w zooplusie, o którym dowiedziałam się właśnie z emamy. Mają fajne promocje, a od 99zl dostawa gratis. www.zooplus.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 15:32 Animalia jest lepsza: www.animalia.pl Na stronie od razu masz podane czy towar jest od ręki czy należy poczekać dzięki temu można uniknąć długiego oczekiwania, dostawa błyskawiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 15:34 ja kupuję w telekarma.pl, bo mają dostawy po 18:00. Wcześniej kupowałam w KrakVecie. Chyba Krakvet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 15:50 ja kupuje tylko w AFN, ponieważ dochód przeznaczony jest na bezdomne zwierzęta. sklepafn.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 16:49 A jak z dostawą? Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 18:16 w Krakowie jest za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 10:21 Ok. 30 zł na karmę+raz w roku szczepienie 30 zł. Żwirek odpada, bo kot wychodzący. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 13:47 W zooplusie kupuje jakos raz na dwa - trzy miesiace 12 kg RC dla sterylizowanych - 189 zl i zwirek cats best eko plus 20 l - 49,80. Do tego na dwa dni rozdzielam jedna puszke musu gourmeta (2,5 puszeczka) dla calej ferajny, ale to tylko dlatego, ze Rysiek bierze lekarstwo w tym musie wlasnie rozciapane a reszta potworow tez musi posmakowac. Lekarstwo Ryska: 16,50 raz na dwa miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 16:45 zapomnialam napisac, ze mam 3 koty. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Do tych co kupują bardzo duże ilości na raz 24.09.13, 15:29 które kot je np pół roku. Nie boicie się, że taka karma otwarta przez tyle miesięcy traci na wartości? Mnie wet mówił, że karmę po otwarciu powinno się zużyć w ciągu 3-4 tygodni. Co do kosztów - mój kosztuje mnie grubo ponad 100 zł, dokładni nie liczę, oprócz suchego orijena (koszt około 80-90 zł/m), zjada trochę surowizny - wołowina, wątróbka drobiowa, pierś z kurczaka, jajka przepiórcze, czasem trochę kaczki, no i żwirek 30-40 zł/m. Szczepień, odrobaczania, zabawek nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Do tych co kupują bardzo duże ilości na raz 24.09.13, 16:57 No własnie ja dlatego nie kupuję takich mega paczek. Taka długo otwarta karma reaguje (utlenia sie czy coś) i może alergizować. A że mój kot miał objawy alergiczne swego czasu po dużej paczce RC, to zrezygnowałam i z tej karmy i z dużych paczek. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Do tych co kupują bardzo duże ilości na raz 24.09.13, 18:52 Jak kupuję 20kg, to są to 2 paczki po 10 próżniowo pakowane, otwieram jedną i przesypuję do hermetycznie zamykanych puszek albo robię tylko małą dziurkę i odsypuję część, a resztę szczelnie zawijam i zaklejam. Nie leży luzem i nie wietrzeje. Jedzą bardzo chętnie, nic im nigdy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 15:38 Karma jakies 3 dychy, saszetki jakieś 3 dychy, 2 żwirki to 2 dychy, surowizna jakieś 2 dychy. ewentualny weterynarz to osobna pula. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 15:38 w sumie chyba bardzo mało, bo około 80-90 zł./m-c na dwa koty. Karmy różne - Acana, Britt, Pro Plan, Orijen, żwirek Cat's Best Eko Plus, od czasu do czasu saszetki jako taki trochę śmieciowy przysmak, bo lubią. Kupuję supermarketowe puszeczki Purina gold, czy jakoś tak. Rzadko im to daję, więc nie mam specjalnych wyrzutów sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 17:51 150 - karma, nieokreślona kwota na przekąski - plasterek szynki, kawałek piersi z kurczaka. Żwirek 60 zł wielka paka na 3-4 miesiące, czyli około 15 zł/m-c. Czyli 165-180 zł/m-c. Odpukać, do weterynarza teraz nie chodzę, ale był czas, kiedy w ciągu miesiąca wydalam 1200. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Ile wydajecie na miesiąc na KOTA 24.09.13, 18:41 Trudno oszacować, bo zakupy robię większe, ale raz na kilka miesięcy. Myślę, że wyjdzie max 70 zł/miesiąc. Nie liczę wizyt u weta. Żwirek tylko zimą, bo od wczesnej wiosny do wczesnej zimy kota buszuje na dworze i z kuwety w domu nie korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś