riki_i 25.09.13, 15:32 A oto optymistyczny reportażyk, z którego wynika, że nie ma to jak namachać sobie szesnaście drobiazgu i przenieść się w Bory Tucholskie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plater-2 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 15:35 forum.gazeta.pl/forum/f,16714,Rodziny_WIELODZIETNE_z_wyboru_.html Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 15:50 Akurat za jest wielodzietna z glupoty.Nie stac ich na te dzieci. "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst" Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 15:51 Zanamy, znamy to kino. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 15:41 No faktycznie. Natalia, która chce się z własną rodziną wyprowadzić z domu rodzinnego od dwóch lat prosi gminę o choćby mały pokoik. Jak wpadłą na taki pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:13 Natalia sporo ponizej 30tki a juz czworeczke dzieci ma, tez dobry wynik bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 15:47 No bardzo optymistyczny,linoleum juz tak przetarte,ze zaraz beton wyzierac bedzie,sciany pomalowane plakatowkami i rozwalajace sie meble.Cud,miod normalnie.Gmina placi im za mieszkanie,a oni twierdza,ze ludzi kole w oczy ich szczescie.Glupi babsztyl narobil dzieciakow,ktore teraz powtarzaja historie mamusi i czekaja na pokoiki,bo tez sie zaczely rozmnazac Jak kroliki. Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:14 Optymistyczny po zbóju. Nastukali szesnastkę, i póki co zapowiada się, że szesnastka będzie się mnożyć w postępie geometrycznym. Fantastyczna recepta na życie w czyściutkiej ruinie, ze wspomaganiem od państwa, bez perspektyw na polepszenie bytu. Ale grunt, że przyznali mieszkanie w starej szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:48 "- A niech gadają, ja swoje wiem. Co komu do tego, ile dzieci rodzi." Nic nikomu do tego, póki rodzina żyje na własny koszt, a nie na koszt podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 11:41 Przesadzacie, w domu nie ma nałogów, przemocy, czysto, skromnie - fakt, ale ile rodzin żyje w jeszcze skromniejszych warunkach albo trochę lepszych za to jak w chlewni? Nie wiem czemu czepiacie się tej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
taka-sobie-mysz Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:15 gdyby mieli 4 lub 5 dzieci i dostali by mieszkanie od gminy, to bym się oburzała, jak niektóre forumki. Sama chcciałabym mieć 3 lub 4 dzieci, ale mierzę zamiary na siły i wiem, że zwyczajnie mnie na tyle dzieci nie stać. Ale ludzie! Oni mają 16 dzieci! Przy takiej ilości "dziatków" nie byli by sobie w stanie sami kupić nawet budy dla psa. Poza tym nie chciałabym mieć tyle dzieci, więc im nie zazdroszczę, nawet jeśli dostali mieszkanie za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:21 Nie oburzam się. To jasne - jest szesnastka, pomoc się należy. Ale córka idzie tym samym tropem - uważa, że mieszkanie dostaje się od gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 19:35 Ale córka idzie > tym samym tropem - uważa, że mieszkanie dostaje się od gminy. I to obala koronny argument wielodzietnych wszelkiej maści, że należy im pomagać, bo wychowują przyszłych podatników. Tu jasno widać, że wychowują kolejne roszczeniowe pokolenie, jedynie oddolnie sprawne, bo im się należy; Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 19:43 Jedna córcia ma czwóreczkę, a druga dopiero jedno. O tatusiach-mężach panienek ani słowa, wnoszę więc, że to była partenogeneza. Jaka mać, taka nać, przecież żadna z dziewczyn nie zapłaci w życiu ani grosza podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 20:41 triss_merigold6 napisała: > Jedna córcia ma czwóreczkę, a druga dopiero jedno. O tatusiach-mężach panienek > ani słowa, wnoszę więc, że to była partenogeneza. > Jaka mać, taka nać, przecież żadna z dziewczyn nie zapłaci w życiu ani grosza p > odatków. Nie wiem czy zauważyłaś. Dwoje kolejnych wnucząt jest "w drodze" Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:32 A ja wolę żeby moje podatki wspierały takie rodziny, niż miałby być przeznaczone na przeżarcie przez polityków i urzędników. Na ich limuzyny, komórki, tablety ,wypasione fotele w zacisznych gabinetach, na bankiety i diety ... Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:37 A to jest albo - albo? Odpowiedz Link Zgłoś
77kunda Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:54 ja rozumiem że tak wielka rodzina to mega wydatek ale tam dzieci powielają sytuacje rodziców, córka nie mając własnego lokum ma już 4 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:58 I żal do gminy, że gmina nie chce jej dać mieszkania. Zupełnie nie wiadomo dlaczego, przecież ona tak ładnie prosi. Odpowiedz Link Zgłoś
gonabe Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 17:27 cały art. był dla mnie jako tako ok. do momentu w którym to córka z czwórką dzieci wypowiada się o mieszkaniu lub pokoiku którego gmina dać nie chce... no i na co nam taki przyrost naturalny? Kolejni nieudolni życiowo ludzie... Ja rozumiem jakby miała na te dzieci pieniądze albo chociaż swoje dzieci wychowałaby na normalnie funkcjonujących w społeczeństwie ludzi, a nie na maszyny do produkcji wnucząt... No jak hodowla psów, choć nie, to raczej pseudo hodowla, bo tym ludziom raczej rodowodu brakuję, no i w prawdziwej hodowli ZK musi wydać zgodę na dopuszczenie, a Ci się płodzą bez opamiętania... bo przecież gmina pomoże. Matka chwaląca się, że u nich żadnej patologi nie ma... no wcale nie ma patologii serio serio ... Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 18:38 gonabe napisała: No jak hodowla psów, choć nie, to raczej pseudo hodowla, bo tym lu > dziom raczej rodowodu brakuję, no i w prawdziwej hodowli ZK musi wydać zgodę na > dopuszczenie, a Ci się płodzą bez opamiętania Trudno o większą patologię od tego, co zaprezentowałaś powyższymi słowami. Zresztą nie tylko ty, cały ten wątek pokazuje, jak mało w was szacunku dla drugiego człowieka. Gdyby nie internet mieliłybyście ozorami z psiapsiółami i sledziły zza firanki sąsiadów, uzywając sobie do woli tak samo jak uzywacie klikając na tym forum. Forum emama niczym ławeczka w starym blokowisku. Obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 19:28 A ona szanuje tych co im za dom placa? "- A niech gadają, ja swoje wiem. Co komu do tego, ile dzieci rodzi." Po tym tekscie powinny byc zabrane wszystkie zasilki i wypad na bruk. Skoro ludziom nic do tego,to niech sama sie zajmie swoja dzieciarnia,ktora mnozy sie rownie optymistycznie. A ty to po co tu jestes,misje jakas masz? "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst" Odpowiedz Link Zgłoś
gonabe Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 19:30 Czemu patologia w moich słowach? Mają 16 cioro dzieci. Nikt nie napisał gdzie pracują ani co robią by dzieci wyciągnąć ze spirali " MOPSU'. Już najlepszym przykładem jest córka z czwórką dzieci, o której jedyne co napisali to ,że czeka na jakiś pokoik od gminy. Czemu nie ma mieszkania? Choćby wynajętego? Wybacz ale nie robisz sobie czwórki dzieci czekając na pomoc państwa... Jeśli tak, to ja też proszę o mały domek w górach, bo fajnie by było tam sobie jeździć na narty Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 21:05 No jak hodowla psów, choć nie, to raczej pseudo hodowla, bo tym lu > dziom raczej rodowodu brakuję, no i w prawdziwej hodowli ZK musi wydać zgodę na > dopuszczenie, a Ci się płodzą bez opamiętania... bo przecież gmina pomoże. DNO Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:09 > DNO niestety internet to jest spluwaczka bez dna, można tak bez końca Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 16:57 Dobry Bóg brak rozumu im płodnością wynagrodził. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 17:04 Szkoda, że nie ma tam nic o marzeniach dzieci. Mogłyby być szokujące dla przeciętnego czytelnika... Odpowiedz Link Zgłoś
caroninka Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:01 O tym samym pomyslalam. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 17:31 Myślisz, że oni tacy szczęśliwi i uśmiechnięci na pokaz? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:58 To czy ktos szczesliwy na zdjeciu nijak sie ma do reala. Zawsze mnie uderzalo ze na zdjeciach z okresu drugiej wojny swiatowej jest tylu usmiechnietych wesolych ludzi. Czy sa czy nie sa oni sami wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 11:33 Uśmiech na zdjęciu nie ma nic współnego z poczuciem szczęścia na codzień. Na żadnym zdjęciu nie mam tak pięknego uśmiechu i szczęśliwej miny, jak na tym, które zrobiono mi kilka tygodni po śmierci najbliższej osoby kiedy byłam przekonana że życie mi się skończyło. Chociaż oni chyba są szczęśliwi, mam wrażenie, że rodzić dzieci i dostać mieszkanie od gminy to ich definicja szczęścia. Przekazywanie takiej postawy dzieciom powoduje że łapię nerwa, choćby dlatego że sama zastanawiam się czy już stać mnie na dziecko, czy lepiej jeszcze poczekać. Zastanawiam się czy ten artykuł celowo jest napisany takim okropnym językiem. "mieszkali na pokoju" co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 25.09.13, 17:40 riki_i napisał: > nie ma to jak namachać sobie szesnaście drobiazgu i przenieść się w Bory Tucholskie Ewentualnie przeniesc sie do Stanow I zyc jak paniska z wlasnego szolu na TLC WEB EXTRA: Around the House with Michelle Duggar - CBN.com Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 17:44 Pani powinna sprobowac moze kp? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 18:02 I feminizmu tam nie ma, miejsce dziewczyn jest w kuchni i przy dzieciach. Super po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 16:05 I co z tego? Każdy w Polsce ma prawo wychować dzieci według swojego światopoglądu o ile nie jest on sprzeczny z prawem. Gdybym była mężczyzną wybrałabym za żonę taką kobietę, a nie jakiegoś babochłopa z marszu feministek. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 18:23 Optymistyczny? Parzą się jak zwierzęta, mnożą jak króliki, żyją w ruderze na koszt podatników, a dzieci powielają schematy, bo ta co ma już 4 i chce pokoik od gminy, pewnie też dobije do szczęśliwej 16. I do tych, co uważają, że pomoc się należy bo dzieciaczków tyle, normalni ludzie zanim zaczną się płodzić na potęgę, zwykle zadbają o własne lokum. Ja tu optymizmu nie widzę, raczej bezmyślność i patologię. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 18:25 Zazdrość o geny aż się wylewa Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 18:44 Ciekawe gdzie autor tego artykułu widzi, że jest "czyściutko"? Albo gdzie są te ściany pomalowane na wesołe kolory, z postaciami z bajek??? Poza tym właściwie nie wiem co powiedzieć. Tym dzieciom na pewno jest lepiej niż Madzi, Nadii, Wiktorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 20:48 Ciekawe, ze tatus szczesliwej gromadki sie nie wypowiadal. Nie chcial dostac etykietki dziecioroba? Poza tym interesuje mnie myslenie tej kobiety, takie...beztroskie. Ot zmachali sobie 16 drobiazgu, a mieszkanie maja dostac od panstwa "boimsienalezy". I nie widza owego panstwa jako kieszeni sasiadow i ludzi wokol, tylko obcy urzad, z ktorym nalezy sie wyklocic i wydrzec co 'im sie nalezy'. Bo maja dzieci. Takie PRL owskie myslenie, gdy mieszkania dostawalo sie z przydzialu po odczekaniu jakiegos tam czasu. I teraz im tez sie "nalezy" taki przydzial-nie mysla w kategoriach nowych czasow -"musze na mieszkanie zarobic>mam gdzie mieszkac>mam tyle dzieci, na ile mnie stac".... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 20:49 Po prostu genialnie! Jedyną przygoda w życiu była sesja zdjęciowa, jedno dziecko mogło pojechać na kolonie, a jak się kolejne rodziły, to mamusia nawet się noworodkiem nie zajmowała, bo starsze były przy nim. Po prostu supcio. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 21:07 wypowiedzi w tym watku mocno zweryfikowaly moje zdanie o niektorych z Was wątek - dno Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 21:35 na_pustyni napisała: > wypowiedzi w tym watku mocno zweryfikowaly moje zdanie o niektorych z Was > wątek - dno Co proponujesz, krynico mądrości? Mamy klaskać w łapki i popierać taką przyszłość narodu? Czy może zrzucić się na paczki z klockami lego? Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 08:43 Uderz w stol... Odpowiedz Link Zgłoś
caroninka Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:04 A jakie jest Twoje zdanie w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 11:37 A tu w ogóle jest jakiś temat? Powiedzmy, że jest to wielodzietność - nie rusza mnie, ruszają mnie ludzie roszczeniowi, ale jeszcze bardziej rusza mnie chamstwo, a chamów w tym wątku nastapił prawdziwy wysyp. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 12:10 na_pustyni napisała: > A tu w ogóle jest jakiś temat? Powiedzmy, że jest to wielodzietność - nie rusza > mnie, ruszają mnie ludzie roszczeniowi, ale jeszcze bardziej rusza mnie chamst > wo, a chamów w tym wątku nastapił prawdziwy wysyp. Aha, czyli mamy nazywać szambo perfumerią, wtedy będzie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 14:31 > Aha, czyli mamy nazywać szambo perfumerią, wtedy będzie dobrze? Tak, wtedy będzie dobrze jak to fajnie i łatwo na forum być szlachetnym, pomocnym i wyrozumiałym, poczuć się lepiej oburzając się i wykrzykując: Dno! Obrzydliwe jesteście! Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 19:04 Ty do mnie piszesz? Jesli dla Ciebie nazywanie ludzi wielodzietnych kundlami nie jest dnem, to coz poczac. Poza tym nie pisze na forum, zeby poczuc sie lepiej, wszlachetniej i co tam jeszcze, wiec pudlo madziorku - chcialas byc zlosliwa, ale nie wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 27.09.13, 00:37 zjawisko językowe porównanie jako środek stylistyczny jest ci znane? Odpowiedz Link Zgłoś
1yna-taka Re: 16 dzieci, przykre to 25.09.13, 21:30 Beznadzieja, tyle dzieci one na pewno nie są szczęśliwe,. Życie nie polega tylko na wyżywieniu gromady dzieci. W artykule napisano, że ktoś przysłał karton dla dzieci z ubraniami i słodycze które mama odłożyła na święta do paczek, dla mnie to cholernie przykre. Nazywanie ich szczęśliwą rodzinom jest bardzo na wyrost. W dodatku dzieci te już zaczynają obficie się rozmnażać, czyli nikt nie wpoił im zasad normalnego funkcjonowania, nie mają ambicji, nie chcą wyrwać się ze środowiska biedy w której dorastały to smutne. Jednak nie ma się co dziwić Wrona Sokoła nie urodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 21:50 Znam mnostwo rodzin i mnóstwo dzieci. W tym rodzinę, gdzie aktualnie wychowuje się jedenaścioro dzieci (od 2 miesięcy do 17 lat). Gdybym mialam w tej chwili male dziecko i musiala je komus oddać, własnie ich bym wybrała. Rodzina z reportażu nie wydaje się ani patologiczna, ani nieszczesliwa. Mieszka w budynku, gdzie byla kiedys wiejska szkoła, zlikwidowana (oszczędności zapewne), państwo polskie od tego nie upadnie, ani nawet podatków nam nie podniosą. Niektore komentarze świadczą chyba o jakichś glebokich problemach piszacych. Nie wspołczuję - w pewnym wieku trzeba już troche panować nad jadem, jaki szuka ujscia. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_online Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 21:56 jedyna rozsadna wypowiedz w tym watku. poziom osob piszacych ostatnio na forum jest porazajacy i wysyp obrzydliwych watkow w ostatnich dniach, dopisywanie sie do watku o brzydkich czy biednych kobietach i sypanie nazwiskami, szok. i na koniec, nick verdany i jej wypowiedz w tym watku daje po oczach Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 21:58 O co kaman? Powołala się na reportażyk. Panienki zresztą też płodne jak mamusia i jedna po drugiej zaciążają. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_online Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 22:19 owszem, dyskutowac mozna, ale osoby tu piszace, gdyby mialy bezposrednia okazje to by zapluly i kamieniami obrzucaly ta rodzine, za to ze nie sa tacy super hiper jak Wy i nie mysla tak rozsadnie jak wy. druga rzecz, sypac nazwiskami znanych osob, kto bardziej brzydki-bo anonimowe jestescie? powiedzialybyscie to w twarz? a pokaz swoje zdjecie jedna z druga. mam wrazenie ze pisza tu jakies malolaty bez zadnej edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 25.09.13, 22:37 szesnastka to pikus widzialam keidys reportaz o bodajze osiemnastce z czego polowa obciazona choroba genetyczna- niezdolne do samodzielnego zycia, lezace na lozkach dzieciaki, wymagajace calodobowej opieki no, ale za to pozostala dziewiatka zdrowa jak te rydze szczesliwym tatusiem gromadki jest lekarz (sic!), ktory mowi, ze antykoncepcja to zuo i wymysl szatana i oni z zona przyjmuja kolejne dzieciatka- zdrowe i chore- jako bozy dar i jak bedzie wiecej- to bedzie mamusia sie nie pojawila w studiu zeby rownie radosnie opowiadac o swoim zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
77kunda Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 07:01 Każdy niech ma tyle dzieci ile chce ale niech też ma na to pieniądze a nie żebrze na wszystko od państwa , niech im dadzą rodzinny i dodatek za wielodzietność czy dzieciakom stypendium szkolne , ale niech rodzice dadzą coś od siebie i nie tylko miłość i talerz zupy ale to minimum a gdzie reszta gdzie szkoła gdzie wyjazd na wakacje gdzie realizowanie pasji dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
wies-baden Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 07:36 Nie przytoczę nazwiska polityka, który zapytany o swoją *ósemkę* czy * dziewiątkę* powiedział, że dzieci nie życzą sobie by mówić o ich wielodzietnej rodzinie, bo się wstydzą. Niech to będzie komentarzem do tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:13 Nie przytoczę nazwiska polityka Ty też się wstydzisz? Polityk pewnie też się wstydzi, że ma tyle dzieci ach, jakie to katolickie Odpowiedz Link Zgłoś
puza_666 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 07:51 Jeżeli dla kogoś szczęściem jest wegetacja na skraju nędzy to jego sprawa i nic nam do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamako2216 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 08:10 Jestem oburzona większością wypowiedzi w tym wątku.Zastanawiam się dlaczego ematki dyskryminują rodziny wielodzietne. Jeżeli jest taka rodzina jak ta w artykule,gdzie nie ma patologi,dzieci są zadbane,głodne nie chodzą to o co chodzi?. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 08:40 A skąd wniosek, że głodne nie chodzą? To był wywiad wyłącznie z matką. Ona jest w tym układzie szczęśliwa. Jaki ma kobieta kontakt z rzeczywistością tego nie wiemy, ale euforia z jaką się wypowiada o swojej życiowej sytuacji pozwala sądzić, że słaby. Jedyna wypowiedź dziecka, to zażalenie dziecka-matki na gminę, że nie chce mieszkania dać. A ja naprawdę chętnie przeczytałabym wypowiedzi dzieci. I tak pewnie nie byłyby szczere, bo dzieci wstydziłyby się faktów, ale nawet te podkolorowane byłyby, jak sądzę, szokujące. I wcale bym się nie zdziwiła, gdyby wśród marzeń znalazło się "jeść zawsze do syta", "mieć choć jedną rzecz nową/tylko moją", "zobaczyć coś innego niż tylko własny dom". Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:11 Nie Ma patologii?rozmnazanie sie na koszt panstwa i przekazywanie takiego sposobu na zycie potomstwujest patologia?zaloze sie,ze dzieci w zyciu wolowiny nie jadly. "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst" Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:13 Przecież ty jesteś Niemką podobno, to co Cię obchodzi na co idą polskie podatki? Zajmij się tym kto pobiera Wasze, zdaje się, że o wiele większe zasiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:48 UE jest,Jak Polska przez takich darmozjadow bdzie sie staczac to my bedziemyy musieli pieniazki posylac.Jak do Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 11:47 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 27.09.13, 00:42 tu nie chodzi o żadna dyskryminację ani pogardę. niestety jest wysoce prawdopodobne, ze te dzieci nie są tak szczęśliwe jak mamusia. mi tych dzieci potwornie żal. acha, mam kontakt z rodzinami wielodzietnymi wymagającymi pomocy i wiem, że dzieciom nie jest potrzebna do szczęścia jedynie miska zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 08:26 Paranoja Ja tu widze bezmyslnosc i skrajna nieodpowiedzialnosc. Wiekszosc ludzi decydujac sie na dziecko, czeka az beda mogli zapewnic mu mieszkanie, jedzenie, ubranie, itd. Moze wszyscy radosnie zazadaja od "panstwa" wymarzonych domow, pieniedzy czy w obecnych warunkach chociaz dobrze platnej pracy... Rodziny z kazda iloscia dzieci sa ok, dopoki tym dzieciom zapewniaja utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 08:32 I przeraza mnie ten podzial obowiazkow wzgledem plci. Mamy XXI wiek - myslalam, ze juz wszyscy wiedza cos na temat rownosci plci, charakteru i tozsamych predyspozycji do obowiazkow domowych i okolodzieciowych. Wszystkie mamy, ktore RADOSNIE ZRZUCAJA opieke nad malymi dziecmi na starsze dzieci, dziadkow nie budza mojego szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 08:42 > I przeraza mnie ten podzial obowiazkow wzgledem plci. Mamy XXI wiek - myslalam, > ze juz wszyscy wiedza cos na temat rownosci plci, charakteru i tozsamych predy > spozycji do obowiazkow domowych i okolodzieciowych. > Wszystkie mamy, ktore RADOSNIE ZRZUCAJA opieke nad malymi dziecmi Nie wiem czy się śmiać czy płakać... Wszyscy wiedzą, ale - jak widać - tylko teoretycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
taka-sobie-mysz Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 15:37 he, he, faktycznie dobre Ciekawe, czy autorka tego posta w ogóle załapie jak to przeczyta Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 08:50 Nie wiem jak tam u nich jest z płaceniem za tą stodołę ale koledze gmina zaproponowała syfiaste mieszkanie (norę) bez toalety, łazienki i niesprawnymi piecami (przy trójce dzieci), z czynszem prawie 400zł+opłaty. Bezproblemowo wynajął normalne dwupokojowe mieszkanie za 400zł+opłaty w sąsiedniej miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 08:56 Za 400zł?!? Gdzie można wynająć za tyle mieszkanie? Nie pytam złośliwie tylko z ciekawości Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:07 W Bielawie. Ja w Świdnicy za kawalerkę 37m kw. płacę 600zł, a mój brat w Żarowie (odłegłość 10km) tyle samo płacił za 3 pokoje. Im mniejsze miasto tym ceny niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
naturalna59 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:13 w Borach Tucholskich., zreszta nie tylko, oprocz Warszawy sa jeszcze inne miejsca w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 09:35 Dzięki Nie zdawałam sobie sprawy, że rozbieżności są tak wielkie. Ja biorę za 33m2 w Ursusie (Wawa)... 1500zł. Naprawdę, nie żartuję. To są dwa pokoje z aneksem kuchennym. Już dwa lata mam tego samego najemcę. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:08 Ja tam nie wiem - może i są szczęśliwi i dobrze im się tak żyje. Nie wnikam. Dla mnie to po prostu niepojęte, jak można do tego stopnia nie panować nad swoją płodnością. Jest w tym coś wręcz obrzydliwego, ten facet-dzieciorób i kobieta, która większość życia przechodziła z brzuchem i cieknącymi piersiami... Fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:19 Dla mnie to po prostu niepojęte, jak można do tego stopnia nie panować nad swoj > ą płodnością. Jest w tym coś wręcz obrzydliwego, ten facet-dzieciorób i kobieta > , która większość życia przechodziła z brzuchem i cieknącymi piersiami... Fuj. Wstrętne to co napisałaś. Naprawdę obrzydliwe. Mogę zrozumieć oburzenie, że rodzina korzysta z pomocy społecznej albo nie zapewnia odpowiedniej opieki dzieciom, ale brzydzić się ciąży i dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:21 W takiej liczbie? Owszem. Bo kojarzy się to z zupełnym bezmyślnym brakiem kontroli nad własną fizjologią. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Zadam głupie pytanie: 26.09.13, 10:26 myślicie, że oboje coś odczuwają podczas seksu? Odpowiedz Link Zgłoś
1yna-taka Re: Zadam głupie pytanie: 26.09.13, 10:30 mx3_sp napisała: > myślicie, że oboje coś odczuwają podczas seksu? myślę, że tak, chęć posiadania kolejnego potomka, ale z racji wieku i posiadanych już dzieci, wątpliwe, ale może jeszcze 4kę trafią Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Zadam głupie pytanie: 26.09.13, 10:32 mam na myśli fizjologię, zapewne pani rodziła sn i po 16 to raczej mięsień nie bardzo się obkurcza. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:27 A odkąd zaczyna się obrzydzenie? Od trzeciego dziecka? od piątego? dziesiątego? A może od drugiego-są tu osoby które kochają pisać innym "a po co Ci było drugie dziecko?" Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:33 oj wydaje mi się, że Oni też to słyszeli być może z 10 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:34 Od gromady, która żyje w warunkach XIX-wiecznych i zaczyna radośnie powielać los rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:37 Ale nie piszemy o ich warunkach materialnych tylko, że to obrzydliwe mieć dużo dzieci. Tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:43 Dla mnie obrzydliwe jest rodzenie ośmiorga rok po roku. Fizjologicznie obrzydliwe. Niekorzystne zdrowotnie i dla matki i dla dzieci. Potem wypisują takie na pomocnych mamach, że dzieci mają kumulacje - anemia, problemy kardiologiczne, astma, zaburzenia rozwojowe i intelektualne, wszystko naraz, oczywiście leczyć trzeba, a nie ma kasy na leki, rehabilitację i lepsze warunki mieszkaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 11:46 Akurat ta Pani jak na 48 lat i tyle dzieci wygląda lepiej od niejednej 40 latki z jedynakiem. Dałabym jej spokojnie z 5 lat mniej, a zapewne kremów odmładzających nie używa ani po spa -ch nie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
caroninka Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 11:48 A co ma wyglad tej kobiety do tego, jak zyja jej dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 17:01 gazeta_mi_placi napisała: > Akurat ta Pani jak na 48 lat i tyle dzieci wygląda lepiej od niejednej 40 latki > z jedynakiem. > Dałabym jej spokojnie z 5 lat mniej, a zapewne kremów odmładzających nie używa > ani po spa -ch nie siedzi Tego zapewne może pozazdrościć tej matce przynajmniej połowa forumek. Taka jedna pani z drugą zmienia nicka i pisze ,,ratunku , ważę 120 kg, co robić drogie forum żeby zrzucić wagę ?". A wiele twierdzi ,że rozmiar 46 jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 18:59 rozm 46 to nie jest 120 kg taka waga to rozm 54/56? moja ciocia warzyła 125 kg i nosiła rozm. 56 Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 18:59 ważyła Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 20:02 noname2002 napisała: > A odkąd zaczyna się obrzydzenie? Od trzeciego dziecka? od piątego? dziesiątego? > Obrzydzenie zaczyna sie od czytania tego wątku. Nie jestem tzw. obrzydliwa, żolądek ma wyjatkowo odporny, ale tym razem naprawde czuję mdlości. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 20:44 nangaparbat3 napisała: > Obrzydzenie zaczyna sie od czytania tego wątku. Nie jestem tzw. obrzydliwa, żol > ądek ma wyjatkowo odporny, ale tym razem naprawde czuję mdlości. To nie czytaj ! Ewentualnie włóż palca w gardło - poleci i poczujesz ulgę... Ps. To żadna metoda dyskusji, pałać świętym oburzeniem moralnym. My tu rozprawiamy o problemie, który jest czytelny i klarowny. Taka rodzina jest po prostu dysfunkcjonalna społecznie i wymaga utrzymywania przez podatnika, a do tego wszystkiego replikuje takie same życiowe postawy na potomstwo. Czekam na merytoryczny argument, dlaczego mamy klaskać w łapki i wołać do mamusi z reportażu "jeszcze, jeszcze" Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 21:27 Nie rozprawiacie - przynajmniej znaczna część Was - o żadnym problemie, tylko zrobilyscie sobie z nich worek treningowych. Masz rację: RZYG. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 26.09.13, 10:41 Napisałam przecież - "dla mnie", Ty możesz sobie uwielbiać ten stan i utrzymywać go permanentnie, jak ta pani z reportażu. Nie mam podejścia do ciąży jako do "stanu błogosławionego" z elementami świętości Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: 16 dzieci-szczęśliwa rodzina w Borach Tuchols 27.09.13, 14:15 Dla mnie to po prostu niepojęte, jak można do tego stopnia nie panować nad swoj > ą płodnością. Jest w tym coś wręcz obrzydliwego, ten facet- dzieciorób i kobieta > , która większość życia przechodziła z brzuchem i cieknącymi piersiami... Fuj. Ja pie..., weź się jebnij w ten pusty czerep. Co za hejterski wątek Odpowiedz Link Zgłoś