Dodaj do ulubionych

Staz po 35 +

26.09.13, 19:55
Jako dlugotrawle bezrobotna ( rok ) kwalifikuje sie na staz i dzis urzad pracy takowy mi zaproponawal. W miedzy czasie zrobilam kurs opiekunki dla dzieci i stad ten kurs. Mialabymbyc pomoca nauczyciela w przedszkolu. Z pierwszej chwili euforia a po rozmowie z pania dyrektor zwatpienie. Kurs ma trwac 3 msce bez zadnej gwarancji zatrudnienia ( nawet nie chciala poruszyc tego tematu, zobaczymy za 3 msce to porozmawiamy) i jasno okreslila na czym mialaby polegac moja praca, czytaj sprztaniu, sprzataniu, i jeszcze raz sprzataniu. Do jutra mam dac odpowiedz i sama juz nie wiem . Czy warto postawic caly dom do gory nogami dla 2400. W swojej naiwnosci wierzylam ten staz pomoze mi w zdobyciu doswiadczenia a teraz juz sama nie wiem. Moze lepiej zostac przy swoim starym zawodzie tam szukac pracy. Czy ktoras z was przekwalifikowala sie tak o 180 st ? i dala rade?
Obserwuj wątek
    • green.ginewra Re: Staz po 35 + 26.09.13, 20:08
      ale czym ryzykujesz? Jeśli jesteś trwale bezrobotna, to chyba warto spróbować?
      • stara.stazystka Re: Staz po 35 + 26.09.13, 20:21
        bo zaczynam watpic czy to ma sens. Cala ta zmiana branzy .Pakowanie sie w robote od 7 do 15 lub 9-17 za grosze i bez jakiejkowiek szansy na dalsza prace. takie mam wrazenie, ze szukaja tylko tymczasowo. Zawsze to sila robocza za ktora placi nie pracodawca. Zastanawiam sie czy w takim wieku tstaze powinny istniec.
        • joa66 Re: Staz po 35 + 26.09.13, 20:25
          A jaki masz inny wybór? Siedzenie w domu?

Weź pod uwagę, że te 3 miesiące mogą też być cenne dla Ciebie - pomogą Ci odpowiedzieć na pytanie czy odpowiada Tobie ta branża.

p.s. Moja siostra się przekwalifikowała w tym wieku.
        • net79 Re: Staz po 35 + 26.09.13, 20:25
          2400 to kwota dzielona na trzy miechy?
          • stara.stazystka Re: Staz po 35 + 26.09.13, 20:41
            tak, na miesiac 816 zl . Wiem teraz nic nie zarabiam ale tez nie wydaje w sensie -dojazd do pracy ,przedszkole dla syna . Policzylam ze zostaloby mi cos ok 100 zl. Czyli nic , bardziej liczylam na doswiadczenie i ewentualna prace ale mam wrazenie ze ani doswiadczenia nie zdobede a tym bardziej pracy.
            • shellerka Re: Staz po 35 + 26.09.13, 20:44
              no ale jak masz zdobyć doswiadczenie nic nie robiąc?...

też pracowałam na studiach za niecałego tysiaka, po to żeby po kilku miesiącach móc wpisać: "skończone studia i doświadczenie zawodowe".

to się nazywa wiesz jak? INWESTYCJA.
    • shellerka Re: Staz po 35 + 26.09.13, 20:43
      przepraszam, ale te 2400 to kwota za miesiac? za trzy miesiące? brutto? netto?

bo jeśli za miesiac i netto, to nie wiem nad czym się zastanawiasz, o ile nie jesteś osobą zapisaną do UP tylko i wyłącznie dla ubezpieczenia, natomiast jeśli to kwota za trzy miesiące i brutto, wtedy rozważyłabym, czy to faktycznie coś co chcesz robić na dłuższa metę, bo jeśli tak, to brałabym, a w międzyczasie dopisałabym to do CV i szukała pracy na własną rękę z tym "doświadczeniem" i odbytymi kursami w CV po okolicznych żłobkach i przedszkolach prywatnych.

jak ci się nie chce, to nawet jak ci zaproponują 3600 czy 4800 to zawsze znajdziesz jakieś przeciw i dobrze. bo zawsze to miejsce dla kogoś kto naprawdę chce coś robić, a nie tylko siedzieć i narzekać, ze nie można.
      • stara.stazystka Re: Staz po 35 + 26.09.13, 20:55
        wyzej pisalam ze 3msc . i tez pisalam ze skakalam z radosci jak sie dowiedzialam o stazu ale po rozmowie nabralam watpliwosci. Czy nie trace czasu, pakujac sie na 3 mce do miejsca gdzie prawdopdobnie nie ma szans na prace. Moze powinnam szukac jednak z swoim zawodzie a nie pchac sie w niankowanie.Po stazu niewiem czy moje szanse sie zwieksza przy tak duzej ilosci absolwentow pedagogiki. Ja mam wysztalcenie ekonomiczne. Przez rok bylam bezrobotna z wyboru. Nie szukalam pracy, siedzialam z dzieckiem. Przed wakacjami zaczelam rozmyslac o pracy ale do starej branzy nie chcialam wracac stad ten kurs. A teraz juz sama nie wiem.
        • shellerka Re: Staz po 35 + 26.09.13, 21:00
          to teraz pomyśl, ze jakieś 75 % absolwentów pedagogiki mysli tak jak ty teraz czyli "po wuja mi praktycznie darmowy staż?!" to takie trzy miesiące zmarnowane.

tylko, co teraz wpiszesz w cv? seidzenie z dzieckiem?
        • ida771 Re: Staz po 35 + 26.09.13, 22:22
          potraktuj to jako zdobywanie wiedzy o sobie samej- czy jest to faktycznie droga ktora chcesz isc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka