Dodaj do ulubionych

"Twój Ruch" udaje lewicę

07.10.13, 09:41
Z hasłem "likwidacja ZUS" big_grin
To rodzaj niemieckiej FDP- z liberalizmem gospodarczym (a często i neoliberalizmem) i wymykiem liberalizmu obyczajowego. Mam nadzieję, że się na tym udawaniu lewicy rypną jeszcze szybciej, niż Ruch Palikota.

Gwarancja świadczeń państwowych w zakresie emerytalnym i zdrowotnym (ZUS) POWINNA BYĆ WPISANA DO KONSTYTUCJI. Expressis verbis.
Żeby żaden rząd i żadne ugrupowanie nie śmiało manipulować przy nich. Karane jak zdrada stanu.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 09:43
      Dla mnie ta partia ( i poprzednia) przypomina historię PPPPiwa big_grin
    • araceli Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 09:46
      vilez napisała:
      > Gwarancja świadczeń państwowych w zakresie emerytalnym i zdrowotnym (ZUS) POWIN
      > NA BYĆ WPISANA DO KONSTYTUCJI.

To sobie sama gwarantuj. Każdy powinien mieć tyle ile sobie odłoży.
      • vilez Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 09:52
        A czy ja napisałam ILE każdy ma mieć, i że RÓWNO? Czytać potrafisz? Gwarancja.
        • triss_merigold6 Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 09:57
          Proponuję zapoznać się z rozwiązaniami chilijskimi, bo na nich był wzorowany nasz system z OFE. Chile skutki już przetestowało i efektem jest przyjęcie rozwiązań z minimalną gwarantowaną emeryturą obywatelską. Po prostu koszty wsparcia socjalnego okazały się zbyt duże.
          • vilez Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 10:01
            Ale czemu do mnie piszesz o OFE? Ja jestem przeciwna OFE.
            • triss_merigold6 Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 10:06
              Odnoszę się do świadczeń gwarantowanych przez państwo, też jestem przeciwna OFE.
              • vilez Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 10:24
                Jestem, lewicowcem, i uważam że emerytury jako takie muszą być gwarantowane przez państwo.
      • przystanek_tramwajowy Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 09:56
        Powinno się zlikwidować składki emerytalne, zostawić tylko zdrowotne i wypadkowe. A na emeryturę niech każdy zbiera sam. Ten system i tak jest już fikcją.
        • riki_i Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 12:03
          przystanek_tramwajowy napisał:

> Ten system i tak jest już fikcją.

Zależy dla kogo. Pokolenie 40+ które ma naliczony kapitał początkowy dostanie jeszcze jaką taką emeryturę, acz wedle siły nabywczej będzie ona sporo niższa niż te aktualnie przyznawane. Natomiast młodzież ma kompletnie przekichane, 90% z nich przez całe życie nie odłoży więcej niż na emeryturę minimalną. Dlatego nieuchronnie zmierzamy w stronę emerytur obywatelskich, które jednak będą głodowe.
        • minor.revisions Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 14:54
          > e. A na emeryturę niech każdy zbiera sam.

Na przykład rodzice dzieci niepełnosprawnych, którzy musieli zrezygnowac z pracy i dostają jakieś zasiłki pielęgnacyjne w wysokości kilkuset złotych miesięcznie na siebie i dziecko. Jak będą sensownei gospodarowac i ustalać priorytety, to zawsze coś odłożą.
          <ściana>
    • asia_i_p Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 12:19
      No, to jeszcze zależy co rozumieją przez likwidację ZUS.

Czy likwidację wszelkich świadczeń gwarantowanych przez państwo czy też likwidację fikcji, że to ubezpieczenie, zauważenie faktu, że to są podatki i działanie zgodnie z tym. Bo nie jestem pewna, czy różnice w poziomie emerytur wynikające ze zliczania indywidualnego składek na pewno są wystarczająco duże, żeby opłacały się gigantyczne koszty związane z ich wyliczaniem.

Być może chodzi im o system kanadyjski - każdemu minimum socjalne, a co kto sobie ponadto uzbiera, to jego.

Gwarancja świadczeń powinna być, ale manipulować trzeba, bo istnieje szansa, że znajdzie się system bardziej efektywny. Gdyby założyło się, że ubezpieczenie zdrowotne jest podatkiem, na przykład, opieka w zakresie podstawowym przysługuje każdemu (skoro i tak praktycznie na to wychodzi, jak się znajdzie kogoś poza systemem, to się szuka, gdzie go w ten system wpisać) i zrezygnowało z zawiłego wyliczania kto jest gdzie ubezpieczony, to może by się zaoszczędziło parę groszy.
      • vilez Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 12:25
        Jak zdążyłam poznać Palikota (a poznałam nawet osobiście), to chodzi jednak o likwidację gwarancji w ogóle. Ten jego system obywatelski, który ma zastąpić ZUS, to nic innego jak dobrowolna spółdzielnia ubezpieczeniowa.
        Niech on sobie będzie ta FDP czy innym havnem, ale niech nie udaje lewicy.
        • minor.revisions Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 14:55
          vilez napisała:

> Jak zdążyłam poznać Palikota (a poznałam nawet osobiście), to chodzi jednak o l
          > ikwidację gwarancji w ogóle. Ten jego system obywatelski, który ma zastąpić ZUS
          > , to nic innego jak dobrowolna spółdzielnia ubezpieczeniowa.

a, czyli chce doporwadzić do tego, co ostatnio spowodowalo zamknięcie sklepiku z rzadem w USA?
          big_grin
          • vilez Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 14:59
            On sobie chyba z tego nie zdaje sprawy. Prędzej będzie z nim tak, jak z FDP- że sromotnie przegrają wyboru po latach bycia czymś w rodzaju politycznej "pójdę z każdym, byle być przy korycie".
            • minor.revisions Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 15:02
              vilez napisała:

> On sobie chyba z tego nie zdaje sprawy.

gazet nie czyta?
              bo głupi chyba nie jest.
              • vilez Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 15:10
                I to jest zagadka. Nie jest, a czasem ma tak głupie posunięcia, że aż mdli.
              • minor.revisions a nie, sorry 07.10.13, 15:11
                oczywiście, że czyta, że głupi nie jest i że ZDAJE SOBIE Z TEGO SPRAWĘ.
                Ale też wie, że to jest ukryta bomba zegarowa i że tej bomby nie zauważą krótkowzroczni (czyli większość), więc on teraz na tym skorzysta, a jak sie rypnie, to to już kto inny bedzie naprawiał.
                Obrzydliwy typ.
    • brzydula_betty Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 15:07
      Ale Ruch Palikota miał/ma jednak sporo ciekawych pomysłów, np z likwidacją funduszu kościelnego
      • vilez Re: "Twój Ruch" udaje lewicę 07.10.13, 15:11
        Miał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka