Dodaj do ulubionych

MY, ONI i multikulti;)

17.10.13, 22:22
Jeśli o obcokrajowcach mówicie Państwo „oni”, a o Polakach „my”, jesteście Państwo winni dyskryminacji, szowinizmu i kto wie, jakich jeszcze zbrodni. No dobrze – jesteście po prostu faszystami - pisze Łukasz Warzecha w felietonie dla WP.PL.

Bardzo mi się ten felieton spodobał. Ciekawe co się musi jeszcze wydarzyć i ile budynków wylecieć w powietrze, zanim kraje zachodu przyjmą do wiadomości, że poprawność polityczna, zwłaszcza w odniesieniu do pewnych nacji, przynosi szkodę.
Obserwuj wątek
    • adellante12 Re: MY, ONI i multikulti;) 17.10.13, 23:19
      Tolerancja to typowa cecha ignorantów których problem osobiscie nigdy nie dotknął.
    • taka-sobie-mysz Re: MY, ONI i multikulti;) 17.10.13, 23:25
      bardzo fajny felieton. dobrze się czyta, no i zgadzam się z autoremsmile
    • nangaparbat3 Re: MY, ONI i multikulti;) 17.10.13, 23:39
      Jak na razie w Gdansku podpalono meczet - to MY.
      A panu Warzesze sugerowałabym lekture podstawowego podręcznika psychologii społecznej, jesli zdumiewać che czyms innym niż ignorancją.
      • krejzimama Re: MY, ONI i multikulti;) 17.10.13, 23:48
        Jak na razie w Gdansku podpalono meczet.
        Z muslimami w środku?
        • nangaparbat3 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 06:19
          krejzimama napisał:
          w Gdansku podpalono meczet.
          > Z muslimami w środku?
          Oj, figlarka z Ciebie.
          • krejzimama Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:18
            Raczej myślę praktycznie.
            Jak już rozpalać ogień to najlepiej upiec na nim jak najwięcej pieczeni.
      • lady-z-gaga Re: MY, ONI i multikulti;) 17.10.13, 23:51
        Uczenie się życia z podręczników może prowadzić na manowce.
        Wygrywają często Ci, którzy żadnych podręczników nie czytali.
        • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:21
          10/10
      • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:00

Zamiast czytac g.warte podreczniki pomieszkaj w Duisburgu,albo w poblizu jakiegos pustostanu zamieszkanego przez romow.Zrobi ci to lepiej mit czytanie oderwanych od rzeczywistosci knig.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
        • krejzimama Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:04
          Jako prawdziwa niemiecka frau czytałas tylko Mein Kampf stąd ta nienawiść do książek.
        • kota_marcowa Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:53
          edelstein napisała:

>
          > Zamiast czytac g.warte podreczniki pomieszkaj w Duisburgu,albo w poblizu jakieg
          > os pustostanu zamieszkanego przez romow.

Edel jesteś nie na bieżąco, toć nanga jest znaną na forum miłośniczką romów i jak najbardziej obraca się w ich towarzystwiebig_grin
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:23
        Wow, jeden podpalony meczet bez ofiar na tysiące spalonych kościołów i setki tysięcy zabitych chrześcijan w Egipcie, Pakistanie (a to tylko w bieżącym roku). Jeden Breivik na tysiące terrorystów.
        Ktoś miał rację, rzeczywiście masz sprany mózg.
      • cersei8 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 14:24
        Kilka lat temu na Lampedusie proboszcz przygarnal do kosciola biednych, koczujacych uchodzcow, ONI opuszczajac go "w podziekowaniu" podpalili budynek.
        W kwestii aktow terroru, wandalizmu, nienawisci religijnej niestety to ONI "wygrywaja", zwykle w stosunku 1 meczet/zamordowny czlowiek: kilka(kilkanascie kosciolow)/osob.
        Tobie sugerowalabym zamieszkanie na kilka chocby miesiecy w Paryzu, badz innym europejskim miescie, w ktorym jest duzo ICH, bo teraz to TY zdumiewasz ignorancja...

nangaparbat3 napisała:

> Jak na razie w Gdansku podpalono meczet - to MY.
        > A panu Warzesze sugerowałabym lekture podstawowego podręcznika psychologii społ
        > ecznej, jesli zdumiewać che czyms innym niż ignorancją.
    • helufpi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 01:28
      ile
      > budynków wylecieć w powietrze,
      wysadzanie w powietrze ma się nijak do naciągania na kupno szajsu. No chyba, że terrorysta używa szybkowarów Philipiaka.

zanim kraje zachodu przyjmą do wiadomości, że p
      > oprawność polityczna, zwłaszcza w odniesieniu do pewnych nacji, przynosi szkodę
      Taaaa, np. niemieckie dzieci powinny się już w przedszkolu uczyć na pamięć wierszyka "kaum gestohlen schon in Polen". Nie będą im chromolić o tym, że nie wszyscy, że stereotyp, że niesprawiedliwość itd.
      • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:35

Nie wiedzialam,ze Niemcy sa obcy kulturowo Polakomtongue_out
        Bardziej pasuje "Z Niemiec przez Polske do Rosji"i akurat nie Ma w tym krzty nieprawdy.
        Pomine milczeniem Ile aut ginie przy granicy od kiedy ta granice otwarto.
        "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
        • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:39
          A ile zabytków oni nam zniszczyli/złupili, w tym klasy "zero"? Zburzyli nam całą stolicę, nazywaną niegdyś Paryżem północy, wybili polską inteligencję, profesorów UJ wywieźli do obozów śmierci (kwestię Żydów już nawet pominę milczeniem) i oni śmią nam (przy tym wszystkim) wypominać jakieś ich graty ginące im na granicy?
          Polacy musieliby łupić ich samochody jeszcze kolejne 100 lat by się w miarę "wyrównało".
          • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:54

Gdansk,Wroclaw to polskie sa?Cale pomorze przednie bylo niemieckie.

• krejzimama Re: MY, ONI i multikulti 18.10.13, 09:03
              Gdańsk nie był niemiecki.
              Co do Wrocławia to dopiero w połowie XVIII wieku przeszedł pod panowanie króla prac.
              • attiya Re: MY, ONI i multikulti 18.10.13, 12:31
                przeszedł pod panowanie króla czeskiego
                ale królem czeskim był jednocześnie cesarz rzymski narodu niemieckiego
                albo jego nastepcy, który często jeszcze za życia ojca był koronowany na króla czeskiego
            • lafiorka2 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:22
              edelstein napisała:

>
              > Gdansk,Wroclaw to polskie sa?Cale pomorze przednie bylo niemieckie.
              >
              > "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du
              > grade fickst"

uuuuuuuuu,koleżanka już przesiąknęła...Koleżanka już z tych co "u nas e DE,a u nich w PL..."
              wiesz?też że tak powiem"kocham dojczland",ale no...prawda jest taka,że nas jednak zniszczyli.
              • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:30

Czyli popieramy zlodziejstwo w ramach odwetu.Super.
                • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:35
                  I owszem (mówię za siebie).
                • lafiorka2 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:19
                  tego nie powiedziałam...
                  ale no sorry,trzeba pamiętać o tym co niemcy zrobili nam...polakom.
                  Te skradzione samochody,to pikus do tego z czego oni Polskę okradli...
                  Wiem...sama staram się o tym"zapomnieć"? Pamiętać,ale nie rozpamiętywać.
                  Przypomina mi się akcja,jak mieszkałam w DE i poznałam przemiłą starszą panią,która kiedyś zaprosila mnie na "sekta"(dobrze piszę?) siedzę,fajnie jest i ona oprowadza mnie po mieszkaniu,a tam portret męża SSmana.
                  I...gdzieś coś pękło.
                  • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:23
                    Dziękuję.
                  • kota_marcowa Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:58
                    > oprowadza mnie po mieszkaniu,a tam portret męża SSmana.

Wiedziała, że jesteś Polką? Nie miała żadnych uprzedzeń?
            • orien Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:21
              > Gdansk,Wroclaw to polskie sa?Cale pomorze przednie bylo niemieckie.

Oh, wiedza hisotryczna a raczej jej brak sie klania.....
              • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 11:31

Polska wiedza historyczna nie jest dla mnie wyznacznikiem,Polacy b.lubia omijac niewygodne fakty.Zaraz sie dowiemy,ze twierdze w Malborku p
                Polacy zbudowalitongue_out

• attiya Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 12:35
                  taaa...faktycznie
                  w końcu nie raz już słyszałam, że tam U WAS uczą, ze II wojnę to Polacy wywołali a obocy koncentracyjne były polskie
                  ale skoro twoja wiedza mówi nam, że Gdańsk zawsze był niemiecki, to nie ma co z tobą dyskutować
            • attiya Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 12:28
              od XVII w gdy wygasła linia Piastów
              i może nie niemieckie tylko jeśli chodzi o Wrocłam - czeskie
            • attiya Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 12:29
              dwója z historii a raczej jedynka czy też pała
              Gdańsk do rozbiorow był polski
          • goodnightmoon Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 19:33
            gazeta_mi_placi napisała:

> A ile zabytków oni nam zniszczyli/złupili, w tym klasy "zero"? Zburzyli nam całą stolicę, nazywaną niegdyś Paryżem północy, wybili polską inteligencję, profesorów UJ wywieźli do obozów śmierci

Ja tylko nieśmiało wtrącę, że warto pamiętać, od kogo wujek Hitler przejął idee obozów śmierci i nauczył się w praktyce ich budowania. Oraz kto i komu po wojnie "oddał" Polskę.
            Nie warto więc za wszystkie nieszczęścia Polski winić Niemcy - tu cała Europa dała ciała uncertain

Poza tym Niemcy chyba zostały ukarane za rozpętanie II wojny światowej - zabrano im ziemię, podzielono i do teraz stacjonują tam wojska USA i w zasadzie często teraz Niemcy muszą tańczyć tak, jak im USA zagra.
    • ichi51e Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 03:07
      No ale ze niby problem multikulti to jest problem w pk? Jak na razie mamy trzy mniejszosci - niemiecka wietnamska i ukrainska - i wszystkie trzy jakos sie asymiluja/nie wyrozniaja. Problem muzulmanow ktorzy wala tu drzwiami i oknami to naprawde nie jest problem Pl. Jedyny problem jaki widze to brak promocji autoreklamy i wsparcia dla Tatarow. Co do Cyganow to jezdza przez Europe od lat i sa takim naszym elementem folkloru - polecam Chate za wsia.
    • nangaparbat3 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 06:18
      Kota - a słyszałas kiedykolwiek o CYGANIE-TERRORYŚCIE???? Juz Ci się wszystko pomieszało. Natomiast panu Warzesze nalezałoby przypomnieć czasy, kiedy to MY masowo prowadziliśmy handel obwoźny (w Turcji na przyklad), a potem przywiezione badziewie sprzedawalismy na polskich ulicach. Nie tak dawno to było, Wielki Publicysta mogłby pamietać.
      • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:24
        W Polsce handlują Azjaci, wcześniej Rosjanie, Ukraińcy (niektórzy i obecnie)...
        Mama sama mi mówiła żeby kupić od nich choćby jakiś drobiazg bo mają ciężko i często kupowała.
        Nikt z nimi jakiś konfliktów nie miał.
        Ciekawe, że tylko Romowie biorą udział w konfliktach na linii my-oni. I nie tylko w Polsce, ale i na Słowach, Węgrzech, z Francji już rozważali żeby ich wyrzucić, ciekawe...
        • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:33
          Na Słowacji miało być.
      • kota_marcowa Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 11:01
        O terroryście nie, ale o złodziejach, pedofilach (śluby 12-13 latek) i wiele kwiatków tego typu juz tak.
        Cyganie się nie chcą integrować, tak samo jak islamiści. Nie widziałam uczciwie zarabiającego cygana, no może poza Don Vasylem tongue_out
      • cersei8 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 14:17
        Mam wrazenie, ze ta nacja jest za leniwa i za malo sklonna do poswiecen aby byla sklonna do terroryzmu... W sumie to jedyna zaleta, wiec masz racje smile
        Mysle, ze pan Warzecha tamte czasy pamieta, ale pamieta tez ze NASZA postwa byla wymuszona pewnymi uwarunkowaniami ustrojowymi.
        Poza tym ludzie ci ciezko pracowali - nie kradli, nie szturmowali MOPS-ow - na utrzymanie wlasne i swoich rodzin. Kiedy tylko mieli mozliwosc zajmowali sie mniej badziewnymi i obwoznymi interesami, czesto dajac tez zatrudnienie innym osobom.
        Ich dzieci ( takze dzieki zaradnosci rodzicow) zdobyly wyksztalcenie i warzyw na bazarku nie sprzedaja.
        U cyganow odbywa sie to nieco inaczej, przyznasz chyba sama?

nangaparbat3 napisała:

> Kota - a słyszałas kiedykolwiek o CYGANIE-TERRORYŚCIE???? Juz Ci się wszystko p
        > omieszało. Natomiast panu Warzesze nalezałoby przypomnieć czasy, kiedy to MY ma
        > sowo prowadziliśmy handel obwoźny (w Turcji na przyklad), a potem przywiezione
        > badziewie sprzedawalismy na polskich ulicach. Nie tak dawno to było, Wielki Pub
        > licysta mogłby pamietać.
        • olena.s Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 17:17
          Matko kochana.
          Nie szturmowali MOPSów bo byli nielegalnie.
          Kradli - no, skądś sie te żarciki o niemieckich autach chyba wzięły,nie?
          I wybacz, ale jezeli naszą postawę 30 lat temu wymuszała sytuacja w kraju, to co powiesz o tych, co im bomby na głowę lecą?
          A Cyganie nie dążą do władzy, stąd ich zerowe zainteresowanie terroryzmem.
          • cersei8 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 18:07
            olena.s napisała:

> Matko kochana.
            > Nie szturmowali MOPSów bo byli nielegalnie.

Mialam na mysli wspomniane przez Nange osoby sprzedajace w Polsce badziewie przywiezione z Turcji - Polacy w Polsce (wiec byli legalnie), ktorzy starali sie jakos zarobic na ile im sytuacja pozwalala, zamiast stac w kolejce po zasilek. Teraz jasne?

> Kradli - no, skądś sie te żarciki o niemieckich autach chyba wzięły,nie?

Mam wrazenie, ze te slynne niemieckie auta to raczej efekt "pracy" zorganizowanych grup wyjezdzajacych na goscinne wystepy, a nie polskich imigrantow...
            Poza tym Polacy raczej wyjezdzaja szukajac lepszego zycia zakladaja, ze nie nie zapracuja, chocby ciezka, fizyczna praca.
            Ok, zawsze bedzie jakas czesc (ale to dotyczy wiekszosci nacji) ktora bedzie krasc, kombinowac, wyludzac.

Ale to bedzie stosunek 90% pracujacych do 10% kretaczy.
            W przypadku Cyganow, muzulmanow stawialabym na 10% (choc na wyrost) pracujacych do 90 % zlodziei, zebrakow oraz pobierajacych zasilki.
            Nie widzisz roznicy?

> I wybacz, ale jezeli naszą postawę 30 lat temu wymuszała sytuacja w kraju, to c
            > o powiesz o tych, co im bomby na głowę lecą?

O ile wiem to nie we wszystkich krajach muzulmanskich bomby leca na glowe, wiec czemu sie pchaja do zepsutej Europy?
            Moze dlatego, ze bracia w wierze raczej pozwolilby im zdechnac na glownej ulicy z glodu niz dali pieniadze za nic?
            Poza tym wole zeby teraz im lecialy bomby na glowy niz za kilka lat mialy spasc kolejne glowy Europejczykow od ciosu ich maczet... Proste?
            Co wiecej powiem Ci, ze wielu znanych mi Francuzow ozlociloby tego kto wyslalby pare bomb na dzielnice muzulmanskie w ich pieknym kraju...
            Az tak ich kochaja i maja powody, wierz mi...

> A Cyganie nie dążą do władzy, stąd ich zerowe zainteresowanie terroryzmem.

Prawda, to ich jedyna zaleta; nawet jesli powodowana skrajnym lenistwem.
            • nangaparbat3 Re: MY, ONI i multikulti;) 20.10.13, 11:34
              co to znaczy, ze bys "stawiala"? Tu trzeba faktów i rozumienia, a nie plotek, uprzedzeń i "stawiania".
              O Romach nie wiesz nic. Nie wiesz, że jest ich kilka rożnych grup (w Polsce), i że ci co hadlują raczej nie korzystaja z pomocy MOPSu, ani nie żebrzą. Ci co korzystaja z MOPSu są z reguły w jednej grupie z tymi, co naprawdę ciężko pracują (natomiast o pracę im bardzo trudno, w Polsce, jakoś dziwnie sie dzieje ze wyjeżdżaja do UK, mają tam pracę, a dzieci normalnie chodzą do szkoły i za nic nie chca wracać do Polski, glównie z uwagi na szkołę właśnie - znam takich osobiscie) - w ich grupie jest też najwiecej osób wykształconych, nawet z wyksztalceniem wyższym. (Z tym ze jak ktoś sie już wyksztalci, załozy własna firmę, etc. przestaje byc postrzegany jako Cygan). Żebrzą u nas przybysze z Balkanów, z tym że nie maja mozliwości robić czego innego (niektorzy chodzą po podwórkach grając, bardzo ladnie, tego bym żebraniem nie nazwała, bo to naprawde ciężka praca).
              • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 20.10.13, 11:42
                >ci co hadlują...

Czym handlują i skąd mają towar?

> Żebrzą u nas przybysze z Balkanów, z tym
                > że nie maja mozliwości robić czego innego..

Są starszy, chorzy i niepełnosprawni? Bo ja widzę głównie osoby młode, maksymalnie w średnim wieku i na gołe oko zdrowe.
                Może i nie mają możliwości legalnej pracy, ale pełno obcokrajowców (Polaków zresztą też) pracuje nielegalnie, nie żebrze i nie kradnie.

-
                https://www.suwaczki.com/tickers/7o8b3x6acm8oyc9h.png
                • nangaparbat3 Re: MY, ONI i multikulti;) 20.10.13, 11:58
                  Kupują w jednym kraju, sprzedają w innym, robią dokładnie to samo co Polacy 30 lat temu.
                  Ci co żebrzą, nie kradną akurat, kradną nieliczni, chyba nie bardziej liczni niz kradnący Polacy (poczytaj o kradzieżach w sklepach).
                  To juz naprawde jest nudne.
                  • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 20.10.13, 14:39
                    A za co kupują ten towar?
    • kropkacom Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 06:33
      Może sama uskutecznij jakiś budynek. Po co czekać?
    • joa66 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:11
      Zawsze będziemy "my" i "oni"

My Ludzie - oni kosmici

My Europejczycy - oni Australijczycy

My Polacy - Oni Francuzi

I tak dalej.

"My" to część tożsamości.

Najważniejszy jest stosunek do "onych" i to, że w szerszej perspektywie jesteśmy ludźmi. I ta zasada powinna obejmować wszystkich.
      • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:21
        100/100
    • vilez Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:35
      O intelekcie pana Warzechy nie trza rozprawiać- widać gołym okiem big_grin (owi Cyganie to sobie dobrze radzą z ich intelektem, on zaś- nie).
      Chciałoby się napisać: o aparycji tudzież, ale to byłoby odbicie piłeczki (acz prawda w samym meritum).
      Ot, kolejny bełkot do kolekcji w serii: "jestem głupi, więc się wypowiem".
      • attiya Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 12:22
        no cóż mogę dodać oprócz tego, że podpisuję się big_grin
      • nangaparbat3 Re: MY, ONI i multikulti;) 20.10.13, 11:35
        Bingo.
    • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:49

W Niemczech tak dlugo poki panstwo nie zbankrutuje.
      Wyrok z ostatnich dni na temat Cyganow.Od kiedy wolno Romom przekraczac granice przybylo ich ok.181tys.
      Zaraz po przyjezdzie zazadali socjalu, job Center powiedzial nie i co?poszli do sadu i wygrali.Nie maja znajomosci jezyka,pracowitosc to u nich slowo,ktore nie egzystuje w slowniku.Przy dobrych wiatrach zdobeda prace przy ktorej i tak panstwo bedzie musialo ich wspierac,przy zlych Beda smierci z tego socjalu korzystac.No cudownie.
      To Jako burdel robia pod oknami to juz zuprlnie inny temat,mieszkancy,ktorzy Maja pruyjemnosc mieszkania w poblizu takiej komuny Maja dosc.Co tydzien w Berlinie jest otwierana nowa klasa dla dzieci romow.Oczywiscie za nauke od podstaw placi panstwo.Cudownie.
      Po tym wyroku jest po ptokach.Bedzie cyrk.

• bsl Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 08:56
        Moja siostra mieszka w Berlinie juz 16 lat , miala po drugiej stronie ulicy piekny park , z pieknego parku w ciągu roku zrobilo sie pole namiotowe, takiego burdelu dawno nie widzialam sad strach sie bac, syf, kila itd
        • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:08

Ksiazki o psychologii spolecznej nie,uwzgledniaja takich zachowantongue_out
          A teraz policzmy,Minimum egzystencjalne to jakies 400€.Skorzysta z tego zaokraglmy 100tys.romow,daje to pol miliona Euro miesiecznie na ich utrzymanie,nie doliczam kasy ktora zaplaci panstwo za mieszkania dla nich,za kindergeld,i innych dodatkow.
          Optymistycznie liczac to jest wydatek w roku w postaci ok. 6milionow.To jest tylko Minimum,ktore dostaja na reke,gdzie reszta?
          • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:12
            Nakazać im pracę, będą wiać aż się będzie kurzyło.
            • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:27
              Twoj optymizm zabija.Otoz ta rodzinka stwierdzila,ze obojetnie czy by wygrali czy nie to wola spac pod niemieckim kosten,niz pod rumunskim.Niestety zu pomoze tylko deportacja tych,ktorzy w ciagu pol roku nie podjeli pracy.
              • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:12
                Wiem, tak tylko marzę sobie...
                Tylko co pomoże na dłuższą metę deportacja? We Francji deportowali i jeszcze dali im na otarcie łez po kilkaset euro po czym za chwilę mieli ich z powrotem u siebie.
                Chyba, że deportować na jakąś bezludną daleką wysepkę albo uszczelnić granice, nie wiem.
                • riki_i Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 13:54
                  W Czechach padł pomysł , aby ich deportować do Indii. Stamtąd raczej łatwo nie wrócą.
      • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:10
        W którymś miasteczku w Polsce ludzie się wkurzyli i spuścili jednej takiej rodzince łomot.
        Rodzinka nie złożyła skargi bo jak się okazało cała rodzinka ( wszyscy już pełnoletni) nie umie pisać ani czytać. A skargę trzeba napisać, podpisać itp.
        Po co nam analfabeci żyjący z żebrów i rozbojów? Nie chcą ani pracować ani uczyć się.
        Po Polaku który nie chce uczyć się ani pracować każda by pojechała, że leń i nierób, a po Romach nie wolno "bo to taka kultura" ....
      • vilez Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:31
        Polacy również niemiłosiernie żerują na socjalu brytyjskim czy niemieckim.
        • edelstein Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:48

Ja akurat widze kto ustawia sie w kolejkach po socjal,nie sa to polacy.Wiekszosc na sniada skore i czarne wlosybig_grin
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:19
          > Polacy również niemiłosiernie żerują na socjalu brytyjskim czy niemieckim.

No niestety, g... prawda, w samej Wielkiej Brytanii policzono, że Polacy o wiele więcej wkładają do wspólnej kasy niż wykładają i tak samo jest w innych zachodnich krajach.
    • araceli Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:07
      A kto to jest 'my'?

Czy ja jako Polka-ateistka jestem jeszcze 'my' czy już 'oni'?
      • olena.s Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:23
        A, to zależy kiedy. I dla kogo.
      • vilez Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:32
        Oczywiście, że jesteś w grupie Oni: odrażający, brudni, źli. Lewacy to "oni".
      • joa66 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 09:41
        Dla Polaka jesteś MY
        Dla katolika jesteś ONI
        Dla ateisty jesteś MY

i tak dalej

to dotyczy miliona aspektów naszej tożsamosci - można ciągnąc dalej: my/oni wegetarianie-mięsożercy, wykształceni-niewykształceni, piesi-kierowcy......
        • gazeta_mi_placi Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 10:14
          My z Huty, my z Prokocimia itp.
        • nutka07 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 11:18
          My z Ematki wink
      • attiya Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 12:32
        wg mojej teściowej i jej zięcia zarówno ty jak i ja nie jesteśmy Polkami tongue_out
        bo prawdziwy Polak to katolik koniec kropka tongue_out
        tak na marginesie - to kim my jesteśmy tongue_out
        • joa66 Re: MY, ONI i multikulti;) 18.10.13, 12:38
          My? Kobietami.

Oni- mężczyznami

smile
    • ingryd stare jak swiat 18.10.13, 12:56
      STRACH + IGNORANCJA = NIENAWISC

przerabiali to na swojej skorze
      czarni niewolnicy
      zydzi
      innowiercy
      cyganie
      INNI

a najtragiczniejsze to ze w tej kwestii d... mozna sobie podetrzec stara rzymska maksyma
      HISTORIA MAGISTRA VITA EST

i co rusz, jak juz jest lepiej, jak wydaje sie ze juz ludzkosc zatrybila, ze juz wiecej sie nie powtorzy,
      nagle wracaja stare demony,
      znowu mozna uslyszec o ludziach smieciach, o propozycjach getta, o deportacji...

i wtedy tak trudno te wiare w czlowieka zachowac, echhh...
      • joa66 Re: stare jak swiat 18.10.13, 13:00
        Jesteś pewna , że w przypadku czarnych niewolników to "strach i ignorancja" czy jednak bardziej skomplikowany proces ?
        • ingryd Re: stare jak swiat 18.10.13, 13:06
          przeskoczylam aspekt ekonomiczny,
          "czarny niewolnik" uzylam w kontekscie apardheidu czasow wspolczesnych
          • joa66 Re: stare jak swiat 18.10.13, 14:10
            I myślisz, że jest to związane z niewiedzą i strachem "białych"?
            • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 11:43
              Jak juz z kogoś zrobisz niewolnika, zaczynasz się go bać. Skądinąd slusznie.
              • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 14:39
                Oni są niewolnikami? Ich kobiety, no cóż, owszem... Tu się zgadza nawet.
              • ingryd desegregacja 20.10.13, 14:41
                dorzuce, ze ostatnio spadlam z krzesla czytajac, ze w pld stanach USA, desegregacje w szkonlictwie wprowadzona SILA (poprzez wyrok SN) w .... 1970r. towarzyszyla temu ogolna histeria rodzicow, biale matki plakaly ze strachu, ze ich dzieci beda siedzialy w lawkach z czarnymi kolegami, byly autentycznie zalamane i przerazone
              • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:02
                nanga, wiesz o co chodziwink

Czarni niewolnicy to nie jest przykład strachu i niewiedzy. Ze strachu i niewiedzy ściągnięto ich na plantacje itd?

• joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:05
                  p.s. ja wiem, że proste równania wydają się atrakcyjne, ale to jest pisowska retoryka. A wystarczy pomyśleć 5 minut, że problem jest bardziej skomplikowany i nie ma sensu lecieć z szabelką z hasłem "naszych biją" jesli nie wiemy o co chodzi.
                  • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:55
                    Ale to w jakiś sposób jest proste - robisz z kogos niewolnika, musisz stworzyć sobie ideologie uzasadniającą jego niewolnictwo, wiesz jednak, że coś nie gra - podświadomie wiesz -, wiesz, że krzywdzisz, zaczynasz się bać.
                    W sumie wszystko jedno, czy chodzi o niewolnika czy nędzarza czy czlowieka z jakiejkolwiek dyskryminowanej grupy (przecież kobiet to tez dotyczy),ktoś nie szanujesz czyjejś godności i w związku z tym wie, że budzi nienawiść. więc sie boi, przykręca śrubę, i od nowa.
                    strach, poczucie godności, nienawiść - to są najbardziej podstawowe sprawy, jak oddychanie i jedzenie, więc w tym sensie są zdumiewająco proste.
                    • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:04
                      podświadomie wiesz -, wiesz, że krzywdzisz, zaczynasz się bać.

Obawiam się, że to Twoje pobożne zyczenia.

Nic nie wskazuje na to, że biali bali się niewolników, tak samo jak chłop na wsi polskiej nie bał się swojej krowy czy konia. To był czysty rasizm. Strach pojawił sie dopiero wraz z prawami i emancypacją - bo okazało się, że po latach "koegzystencji" (ha, ha) nic nie wiedzą o tych ludziach, z kolei po drugiej stronie pojawiała się często chęć zemsty.

Tak czy inaczej ta sytuacja ma się nijak do sytuacji Romów czy sytuacji współczesnych wyznawców islamu w Europie.
                      • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:20
                        sytuacja biali/niewolnicy moze i nie, sytuacja biali/ciemnoskórzy potomkowie niewolnikow - jak najbardziej. Tym bardziej, że Romowie rumuńscy byli dokładnie takimi samymi niewolnikami jak ciemnoskorzy Amerykanie, do II poł. XIX wieku.
                        • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:23
                          No właśnie, cieszę się, że się zgadzamy. Niewolnicy to nie to samo co potomkowie niewolników.
                          • ingryd Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:12
                            segregacja rasowa przetrwala niewolnictwo przez wieki
                            zniesienie niewolnictwa nie zmienilo polozenia niewolnika w bialej spolecznosci
                            jak wyzej napisalam w usa przetrwala ona legalnie do lat 70
                            i zapewniam cie ze bylo to spowodowane STRACHEM przed czarnym
                            biali przestawali prenumerowac gazety lokalne gdy w nich pojawialy sie nekrologi czarnych
                            robiono wszystko by utrudnic zapisywanie czarnych na listy wyborcow elektoralnych
                            a juz wezwane czarnego obywatela na sedziego lawy przysieglych grozilo linczem

kiedy zniesiono apardhaid w rpa ?
                            • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:15
                              czy dla ciebie czarny=niewolnik?
                              • ingryd Re: stare jak swiat 20.10.13, 18:26
                                dla mnie ??????
                                kpisz czy o droge pytasz?
                                zwrocilam uwage na bolesny problem desegregacji ktory wynikal z niewolnictwa i ktory trwal przez kilka stuleci,
                                inaczej boi sie czarnego edel, inaczej burowie, inczej redneck
                                • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 18:31
                                  Desegregację szarych komórek to Ty masz we łbie.
                            • riki_i Re: stare jak swiat 20.10.13, 19:10
                              ingryd napisała:

> segregacja rasowa przetrwala niewolnictwo przez wieki
                              > zniesienie niewolnictwa nie zmienilo polozenia niewolnika w bialej spolecznosci
                              > jak wyzej napisalam w usa przetrwala ona legalnie do lat 70
                              > i zapewniam cie ze bylo to spowodowane STRACHEM przed czarnym
                              > biali przestawali prenumerowac gazety lokalne gdy w nich pojawialy sie nekrolog
                              > i czarnych
                              > robiono wszystko by utrudnic zapisywanie czarnych na listy wyborcow elektoralny
                              > ch
                              > a juz wezwane czarnego obywatela na sedziego lawy przysieglych grozilo linczem
                              >
                              > kiedy zniesiono apardhaid w rpa ?

Żal za dupę ściska jak się czyta takie idiotyzmy. Apartheid w RPA zniesiono w 1994 roku , od tego czasu wyemigrowało stamtąd 3 mln Białych (głównie do Australii), a segregacja rasowa w tym kraju nadal panuje, tyle tylko, że gnojone są resztki białej ludności, jaka tam pozostała. RDZENNEJ LUDNOŚCI, bo Biali przybyli tam przed Murzynami, czego pewnie nie wiesz.
                              • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 19:48
                                RDZENNEJ LUDNOŚCI, bo Biali przybyli tam przed Murzynami, czego pewnie nie wiesz.

??????????????!!!!!

What?
                              • ingryd troche smieszno, troche straszno 20.10.13, 19:58
                                ignorancja przez wielkie I

nie kmpromituj sie, program bodajze 6kl szk podst
                                burowie przybyli do tego kranca afryki w 2 polowie XVIIw
                                alez jak ci w ogole przyszlo do glowy
                                ze rdzennymi mieszkancami afryki mogli byc biali
                                chyba ze buszmeni i hotentoci to wymysl lewactwa i poprawnosci politycznej
                                nie wiem plakac czy smiac sie ?

i poczytaj troszeczke rowniez jak ci "rdzenni" biali mieszkancy przez wieki traktowali te "naplywcza" murzynska populacje ktora ich skolonizowala

podpowiem ci, ze zyje jeszcze(choc niestety w zlym stanie) pewien wiezien-kolonizator, ktory przesiedzial 27lat w za walke przeciwko segregacji rasowej. potem zostal prezydentem a nawet laureatem nagrody nobla
                                • riki_i Re: troche smieszno, troche straszno 20.10.13, 20:56
                                  ignorantką to jesteś TY, lewacka oszołomko

gdy w drugiej połowie XVII wieku osiedlali się na tych terenach pierwsi biali koloniści, były to obszary bezludne, które zamieszkiwali jedynie nieliczni Hotentoci (wymarli, jest ich dziś ponizej 100 tys. w całej Afryce)

dzisiejsza murzyneria typu Khosa czy Zulusi przybyli tam wielokrotnie później niż Biali

• joa66 Re: troche smieszno, troche straszno 20.10.13, 21:19
                                    To może przejdźmy do konkretów: Kiedy przybyła "murzyneria", a kiedy biali?

I czy fakt, że buszmenów jest dzis stosunkowo niewielu oznacza, że to nie oni, ale biali są rdzennymi mieszkańcami południa Afryki? (przez analogię- kwestionujesz fakt, że rdzennymi mieszkańcami np Kanady są Indianie?)

No i na koniec - buszmen to nie "Murzyn" ?
                                    • joa66 Re: troche smieszno, troche straszno 20.10.13, 21:27
                                      p.s. buszmeni staraja się chyba teraz o oficjalny status rdzennej ludności i zgadnij kto ich popiera? Upraszczając - "biali".
                                    • riki_i Re: troche smieszno, troche straszno 20.10.13, 23:42
                                      Nie mam najmniejszego zamiaru robić tu wykładu uniwersyteckiego na temat historii RPA. Doczytaj sobie w necie, gdzie oprócz kłamstw dość łatwo wygooglać prawdę. Kraj ten założyli Biali w 1652 roku, gdy Holenderska Kompania Wschodnioindyjska zbudowała stację zaopatrzeniową dla swoich statków na NIEZAMIESZKAŁYM TERENIE w miejscu dzisiejszego Kapsztadu. Na terenie całej dzisiejszej RPA skąpo bytowały wówczas jedynie wędrowne ludy żółtoskórych Pigmejów Khoikhoi i San (odpowiednio: Hotentotów i Buszmenów). Kolonie zapoczątkowane w Kapsztadzie zakładała mieszanka holenderskich, niemieckich i francuskich protestantów. Dopiero później pojawiły się murzyńskie ludy Bantu, które migrowały z północy, stopniowo wypierając Pigmejów (docelowo w pustynną część zachodnią RPA) oraz w XIX wieku Zulusi (przeżywający rozkwit swego plemienia w czasach wodza Shaka). Warto też wspomnieć o działalności Brytyjczyków w XIX wieku , którzy przejęli Kapsztad (Burowie się z niego wynieśli i zaczęli kolonizować interior), założyli Durban i inne miasta oraz sprowadzili do kraju Hindusów. Powtarzam po raz kolejny - Biali byli w tym kraju pierwsi (o ile nie liczyć prawie wymarłych dziś Pigmejów), więc wszelkie brednie o uciskaniu rdzennej ludności przez strasznych kolonizatorów można sobie wsadzić w kuferek. EOT
                                      • joa66 Re: troche smieszno, troche straszno 20.10.13, 23:49
                                        Nie widzisz różnicy między założeniem państwa a ziemią zamiszkałą przez ludzi? Takich:

en.wikipedia.org/wiki/Bushmen
                                        To są żółtoskórzy pigmeje?

I co ? Rdzenni mieszkańcy Kanady to jednak nie Indianie?
                                        • riki_i Re: troche smieszno, troche straszno 21.10.13, 00:07
                                          Proszę Dobranoc
                                          • joa66 Re: troche smieszno, troche straszno 21.10.13, 13:03
                                            riki:

...outcompeted and intermarried with the Khoisan in the years after contact and became the dominant population of Southeastern Africa before the arrival of the Dutch in 1652.[6]

czy to lewackie media tak twierdzą?
                                            • riki_i Re: troche smieszno, troche straszno 21.10.13, 17:05
                                              Wy macie jakieś gładkie miejsce zamiast mózgu. W 1652 r. mieszkali na tych terenach wędrowni Hotentoci - nieliczni na tyle, że można było nazwać tę ziemię bezludną. Wymarli bardzo szybko, bo byli nieodporni na europejskie choroby, które przywlekł biały człowiek (owszem, było to zuo ). Następnie pojawiły się w drodze migracji dzisiejsze czarne ludy Bantu i Zulusi, a dodatkowo Anglicy sprowadzili Hindusów. Paniały wreszcie?
                                              • joa66 Re: troche smieszno, troche straszno 21.10.13, 17:13
                                                A kim twoim zdaniem jest lud San/Bushmeni?

wink

I podaj źródła swojej wiedzy ok?
                                                • riki_i Re: troche smieszno, troche straszno 21.10.13, 17:22
                                                  Nie są to dzisiejsze ludy Bantu. Koniec kropka.

• joa66 Re: troche smieszno, troche straszno 21.10.13, 18:43
                                                    Ale kim są a nie kim nie są wink Nie są też Norwegami, wiem.

• nangaparbat3 Re: troche smieszno, troche straszno 20.10.13, 23:34
                                    riki_i napisał:

> gdy w drugiej połowie XVII wieku osiedlali się na tych terenach pierwsi biali k
                                    > oloniści, były to obszary bezludne, które zamieszkiwali jedynie nieliczni Hoten
                                    > toci (wymarli, jest ich dziś ponizej 100 tys. w całej Afryce)

To juz naprawdę straszno.
                                    • riki_i Re: troche smieszno, troche straszno 20.10.13, 23:43
                                      Kolejna nawiedzona się odezwała. Idź do szkoły, a potem pouczaj.
                                      • ingryd wersja by riki 21.10.13, 12:38
                                        pld afryke, dziewicza, bezludna ziemie odkryli w XVII burowie. zaludnili ja, uprawiali olbrzymie polacie ziemi wlasnymi raczkami, az tu nagle skolonizowaly ich narody murzynskie przybyle..., no skad one przybyly? moze z niderlandow ? i opanowalo to murzynstwo "rdzennych" bialych mieszkancow, wykorzystujac do morderczej pracy, zamykajac w slamsach w nieludzkich warunkach, mordujac, gwalcac, torturujac i teraz oni musza masowo emigrowac do australi.
                                        wiesz co ? w sumie to konweniuje mnie ta wersja, musze ja podac dalej, bedzie kupa smiechu.
                                        • nangaparbat3 Re: wersja by riki 21.10.13, 13:02
                                          Kochana, przeoczyłaś tę cudną myśl:
                                          Holendrzy przybyli na obszary bezludne, ktore zamieszkiwali nieliczni Hotentoci (wymarli...)

Jak dla mnie cud-miod-poezja, rikifiki mistrzem niedoścignionym!
                                        • riki_i Re: wersja by riki 21.10.13, 17:02
                                          Co Ty wygadujesz? Burów nie skolonizowały żadne narody murzyńskie! Bantu przyszli za pracą i dobrobytem jak biały człowiek zaczął wprowadzać cywilizację. Mieli tak bardzo źle, że emigrowali do RPA z całej czarnej Afryki. A po 1994r. to owszem, prześladowani są właśnie Biali. I nie ma się z czego śmiać, poczytaj sobie statystyki rabunków i morderstw.
                        • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:25
                          p.s. nie powinno się popełniać błędu , który zarzuca się innym - czyli wrzucanie wszystkich do jednego worka i przyczepianie łatek "pokrzywdzony" " "zły" "dobry" itd.
                          • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:29
                            OK, co jednak zrobić z tym, ze i my jesteśmy potomkami niewolników, co zawziecie wy
                            pieramy? Jaki to ma wpływ na nasze postrzeganie świata?

"Zbliżała się rocznica ich ślubu. Grzegorz zrealizował największe marzenie. Odwiedził Kasy Stefczyka."
                            • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:36
                              my jesteśmy potomkami niewolników,

A co masz na myśli?
                              • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:57
                                Jak to co?
                                Chłopow.
                                • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:03
                                  Cały czas nie bardzo wiem o czym mówisz..Większość chłopstwa polskiego to jednak niewolnicy ekonomiczni . Poza tym to o czym teraz dyskutujemy to nie jest polski problem, tylko problem angielski, francuski czy belgijski. Czy fakt, że wszyscy jesteśmy potomkami "niewolników", ba, neandertalczyków, ma związek z tą dyskusją? Jaki Twoim zdaniem?
                                  • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:30
                                    Jacy "ekonomiczni"? Od statutów piotrkowskich (1496) zostali przywiązani do ziemi, pańszczyzna doszła do 6 dni pd łana, prawo pierwszej nocy mialo się dobrze ponoć do XIX wieku.
                                    A przytoczę chocby taką piekną historię:
                                    chlopi ze wsi (akurat klasztornej, ale dziedzice postępowali podobnie) Kasina brali "gorzałki gdzie im się podoba, a stąd intrata upada i obraza boska się dzieje [...] sądzi ojciec przeor o karę takową, aby dał każdy z nich po zlotych 8 winy i wziął plag 15, a potym całej gromadzie surowo przykazuje, aby nigdzie nigdy nie pijali, [...], pod osobliwą karą i grzywnami.
                                    • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:33
                                      Ale jaki to ma związek z tematem? Skoro o tym wspominasz, to pewnie masz jakąś tezę?
                                      • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 18:33
                                        Nie, nie mam tezy. Natomiast mam bardzo mocne przeczucie, że musi to mieć wpływ na nasze postrzeganie świata i cudzego niewolnictwa tudzież grup dyskryminowanyech etc.
                                        • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 18:48
                                          A co mas zna myśli mówiąc "nasze"? polskie, europejskie, tzw zachodniej cywilizacji?

p.s.Kiedyś linkowałam tutaj wyniki badań, że Polacy są NAJMNIEJ niechętni imigrantom.
                                          • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 23:36
                                            Polskie.
                                            • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 23:51
                                              Ale nasz , polski stosunek do imigrantów jest przyjaźniejszy niż ten w UK czy Belgii.. czy Twoim zdaniem to też wpływ "niewolnictwa chłopów"?
                                              • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 21.10.13, 13:07
                                                w państwie ślepców jednooki jest królem - porównania nie są najlepsza droga do zrozumienia.
                                                Jak już napisałam, nie mam tezy (ani nawet hipotezy).
                                                • joa66 Re: stare jak swiat 21.10.13, 14:53
                                                  A podejrzenia ? (bo nie rozumiem jak pochodzenie 'niewolnicze" -chłopskie -mogłoby wpływać na postrzeganie my - oni w jakiś wnoszący cos w temat sposób)

A porównania , owszem są jedna dróg do zrozumienia: jeżeli w kraju A występuje czynnik X i w kraju B występuje czynnik X , a dany problem/zagadnienie wyglada inaczej w obu krajach, to mozna podejrzewać , ze to nie czynnik X jest przyczyną. I odwrotnie (i na milion innych sposóbów).

Jeżeli jakiś problem jest powszechny w wielu miejscach, to trzeba brac pod uwagę sytuację we wszystkich tych miejscach, żeby zrozumiec sytuację.

Inaczej to jest zabawa w czarne-białe, podział na źli-dobrzy. Czy jesteś pewna , że sie w to nie bawisz?

• nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:45
                  Oczywiście ze ściągano ich tam z przyczyn ekonomicznych - natomiast stosunek do nich był zdecydowaniem mieszaniną ignorancji i strachu.
                  • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:53
                    Nie, mieszaniną poczucia wyższości, pogardy i ignorancji. Nie strachu.

Strach zaczął się od emancypacji , paradoksalnie.
                    • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:56
                      To przynajmniej od wojny secesyjnej strachu też.
      • riki_i Re: stare jak swiat 18.10.13, 13:56
        zaadoptuj Roma to ci wróci wiara w człowieka
        • ingryd pudlo 18.10.13, 18:22
          przez rok intensywnie pracowalam w stowarzyszeniu pomocy rodzinom romskim wyrzuconym na bruk przez wlasciciela starej ruiny ktora squatowali,
          z pomoca wladz gminy
          znalezlismy im mieszkania,
          pomoglismy wyslac dzieci do szkoly,
          i uwaga, uwaga
          ZNALEZLISMY IM PRACE (jako robotnikom w ekspoatacjach rolnych)
          tak w klasie mojego syna bylo 2 chlopcow romskich
          byli zapraszani jak wszystkie dzieci na urodziny i podwieczorki
          ja rowniez ich w swoim domu przyjmowalam

w sumie wlasnie wtedy wierzylam mocno w czlowieka
          • edelstein Re: pudlo 18.10.13, 20:30

Chyba sie poplacze,biedni,biedni,wlezli Jak swinia w zboze i pelnoprawny wlasciciel smial ich ze swojej wlasnosci wyrzucic.

• ingryd Re: pudlo 19.10.13, 03:23
              wyciagnac kase od gminy
              za swoja rudere stojaca odlogiem
              • edelstein Re: pudlo 19.10.13, 11:14

Ze swoja wlasnoscia mam prawo zrobic co mi sie zywnie podoba.Zostawic odlogiem na 15lat albo zrownac z ziemia.Nikt nie Ma prawa bez mej zgody tam zamieszkac.Stanelabym z bronia i powiedzialabym,ze licze do trzech,potem zaczne strzelac.Wypad z mej wlasnosci.

• gazeta_mi_placi Re: pudlo 19.10.13, 11:24
                  Dokładnie.
                  A jak ktoś chce mieć dach nad głową i nie jest chory niech zwyczajnie na ten dach zarobi jak większość ludzi, są wynajmy. Tyle, że za nie trzeba płacić, a żeby płacić trzeba pracować.
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: stare jak swiat 18.10.13, 14:05
        Taa, masz rację. Akceptujmy kamieniowanie (większość polskich kobiet powinna zostać obrzucona kamieniami za seks pozamałżeński), śmierć za apostazję, zabójstwa honorowe czy spalenie dziewczynek w szkole w Arabii Saudyjskiej-bo nie miały na sobie szczelnych plandek- przecież to są różnice kulturowe, których nie trzeba rozumieć. Po ch.. nam prawa człowieka.
        Jestem straszną rasistką, nie przeszkadzają mi Ukraińcy, Wietnamczycy, Kenijczycy, za to przeszkadzają mi ci cudowni muzułmanie nieprzestrzegający praw człowieka i zwierząt.
        Mam pytanie, Ingryd, gdzie mieszkasz?

--
        "Chodzi o to, by poszło w świat i dotarło tam, gdzie trzeba: tu nie ma politycznej poprawności i są niskie zasiłki. Mamy już rodzimych chamów i prostaków, nie potrzebujemy importu is.......go czy innego maczo, więc WY......AĆ" - by totorotot
        • ingryd Re: stare jak swiat 18.10.13, 18:51
          mieszkam na przedmiesciach jednej z najwiekszych metropolii europejskich, liczacej wraz z aglomeracja ponad 10 mln mieszkancow (prawdziwy bulion kulturowy)
          po prawej stronie mam sasiadow sefaradow z tunezji, 'wierzacy praktykujacy)
          po lewej stronie rodzinke mieszano tubylczo z wybrzezem kosci sloniowej (lekko wierzacy)
          po drugiej stronie ulicy malzenstwo tubylczo-algierski i malzenstwo ukrainskie

moj dentysta jest marokanczykiem (wierzacy, praktykujacy)
          samira kochana ktora mi nianaczy dzieci jest algierka (wierzaca praktykujaca)

do podstawowki dzieci chodzily do klasy z malymi malijczykami, marokanczykami, niemcami, australijczykami, portugalczykami, nawet bialorusinka daszka sie tam znalazla

do prywatnego z bardzo wysokim poziopmem nauczania katolickiego liceum do klasy europejskiej, bijezykowej (ang-niem), bylo tam wszystko, wszystkie wyznania kolory i narodowosci ze wszystkich kontynentow. mature zdali wszyscy, 20 % z wyroznieniem b. dobrym, 40% z dobrym, 30 % z w miare dobrym. wszyscy poszli do renomowanych uczelni

moje dzieci "sie wsciekaja" ,ze trzeba czekac na rebeke do 17h w sobote i nie mozna sie wyrwac wczesniej na we, a w dodatku w ramadan karim ledwo powloczy nogami i nie mozna z nim pokopac w pile. wink

po co ja ci to opowiadam?
          po to zebys zrozumiala ze to co ty opisujesz to ekstremy
          ze ci ludzie rowniez maja normalne zycie takie jak my
          (nie kazdy jest katolikiem rydzykowym czy terlikowskim)
          trzeba ich tylko poznac, nic wiecej, a wtedy strach minie

w tym roku minelo 25 lat mojej emigracji
          • riki_i Re: stare jak swiat 18.10.13, 19:54
            Ingryd nie chrzań głupot!

Jeśli stać cię na "prywatne z bardzo wysokim poziomem nauczania katolickie liceum z klasą europejską bijęzykową" gdzie "było wszystko", to nie mieszkasz na żadnych plugawych przedmieściach, tylko zapewne w miarę ogarniętej dzielnicy. Albo z kolei wozisz dzieciaka na drugi koniec miasta , gdzie jest ta szkoła.

Przypomina mi się pewien lewacki profesor z FU Berlin, który zamieszkał na Kreuzbergu i wszystkim tokował, jak to mu pysznie i multikulturowo. Ale jak dzieciaki podrosły na tyle, żeby pójść do szkoły, to zabrał dupę w troki i czym prędzej przeflancował się z powrotem do willi w Zehlendorf.

Pomieszkaj tydzień w arabskich przedmieściach Paryża czy Marsylii - o ile wyjdziesz z tego żywa, to zobaczymy czy nadal będziesz puszczać takie słodkie piardy.
            • edelstein Re: stare jak swiat 18.10.13, 20:37

Laska w slumsach
              mieszka,tylko tam jest takie multi Kulti,taki Kreuzberg albo Marzahn.Wyzej d.. nie podskoczy.To sa dzielnice do ktorych nawet Polizei sie niechetnie zapuszcza.W normalnych dzielnicach ilosc emigrantow to moze Pare procent.
              • ingryd Re: stare jak swiat 19.10.13, 03:10
                smile)))))))))))))
                mieszkam na przeciwko komisariatu
                jestes niereformowalna w swojej glupocie,
                poddaje sie
                • edelstein Re: stare jak swiat 19.10.13, 11:18

Dodaj zamknietego od lat,albo komisariatu policji islamskiejbig_grin
                  Juz wiemy,ze mieszkasz w slumsach,na serio da sie zyc inaczej,w lepszych kregach,z lepszymi sasiadami.Wspolczuje,ze nie doswiadczylas tylko kisisz sie w gettcie.Jakbys spojrzala z poziomu ludzi cywilizowanych zauwazylabys o co chodzi.
                  • ingryd Re: stare jak swiat 19.10.13, 11:50
                    hehehe
                    oj matolku, matolku,
                    sprawdzilas choc ten budzet, czy dalej duby smalone bedziesz prawic ?

jestes chodzacym potwierdzeniem rownania o nienawisci

• riki_i Re: stare jak swiat 19.10.13, 11:55
                      Kobito, jaka nienawiść? To ci których tak bronisz dyszą nienawiścią do nas i do całego cywilizowanego świata.
                      • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 14:38
                        My sobie tu tylko pogadamy i ponarzekamy i tyle tego, a w tym czasie oni przestrzelą łby niewierzących (w tym kobiet i dzieci) w centrum handlowym.
                    • edelstein Re: stare jak swiat 19.10.13, 12:31
                      Widze,ze tylko wyzywac innych potrafisz,no nic dziwnego,Jak sie zyje w takim towarzystwie trzeba umiec przetrwac.
            • ingryd Re: stare jak swiat 19.10.13, 03:21
              przepraszam, ale co TY wiesz na temat przedmiesc paryza lub marsylii ?
              • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 19.10.13, 11:21
                A Ty co wiesz? Wypuściłabyś wieczorową porą tam swoją córkę?
              • riki_i Re: stare jak swiat 19.10.13, 11:54
                To ma być riposta? Żałosna jesteś
        • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 11:46
          Popatrz - Malala i jej rodzice wlczący o prawa kobioet i dziewczynek jak najbardziej są muzułmanami. Wrzucasz ich do jednego worka z ich prześladowcami - ich i miliony innych ludzi, który ryzykuja czasem i zyciem, by tamten świat zmienic. Zamiast wspierać tych, którzy chcą upodobnic go do Twego świata, potępiasz i dyskryminujesz hurtem. Jaki w tym sens?
          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: stare jak swiat 20.10.13, 12:18
            Nie nienawidzę wszystkich muzułmanów, nienawidzę islamu i większości jego wyznawców (mężczyzn głównie i kobiet dręczących inne kobiety). Rozumiem, że dla Ciebie traktowanie ludzi (śmierć za apostazję czy stosunki homoseksualne, kamieniowanie za bycie ofiarą gwałtu, drastycznie większe kary dla kobiet) w krajach islamskich jest ok, podrzynanie zwierzętom gardeł też jest ok?
            Boję się, rzeczywiście, nie chcę mieć takiej dziczy u siebie. Nie chcę, żeby można było bezkarnie, w imię prawa dręczyć zwierzęta i ludzi (kobiety). Nie chcę dzielnic jak w Londynie czy Marsylii, do których nawet policja nie wjeżdża. Nie chcę zostać zamordowana za to, że ktoś mnie zgwałci. Nie chcę być zależna od męskich członków rodziny w każdym aspekcie mojego życia. Nie chcę być zamknięta w domu. Chcę normalnie wyjść z psem na spacer, bez ryzyka, że ktoś mnie pobije a psa otruje, bo to zwierzę nieczyste.
            Prawie 100% Polek kwalifikuje się do zostania ofiarą morderstwa honorowego, tak tylko przypominam.
            • ingryd Re: stare jak swiat 20.10.13, 14:54
              widzisz, jeszcze jeden dowod na to ze twoje fobie sa wynikiem ignorancji.
              nasluchasz sie, naogladasz wybiorczych info, bardzo czesto zmanipulowanych, nie potrafiac ich umiejscowic w ich kontekscie i wychodzi ci STRACH z wielkimi oczami.
              zapewniam cie (wiem z autopsji) ze gdybys przez kilka lat jezdzila autobusem siedzac obok turka, chodzila do dentysty marokanczyka, twoj listonosz bylby malijczykiem, a najlepszy kolega twego syna senegalczykiem, a rzeznik algierczykiem, gdybys po prosu ZYLA z nimi na codzien, nigdy bys takiego postu nie napisala, nawet do glowy by ci to nie przyszlo.
              tak per analogia : "boje sie" sie sekty rydzykowej i oszolomstwa terlikowskiego, czy to znaczy ze powinnam drzec przed wszystkimi katolikami, (a w polsce jest ich przeciez 90%) ?
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:10
                Skarbie, ja mieszkałam w stolicy europejskiej z dużą populacją muzułmanów, większość moich znajomych mieszka nadal.
                Jak wytłumaczysz, że w Oslo jest więcej 6 razy więcej gwałtów niż w wielkim Nowym Jorku? Jak wytłumaczysz, że 90-100% tych gwałtów dokonywanych jest przez islamistów (głównie Afgańczyków)?
                Nawet Olena, która jest proislamska, zamiast zaprzeczać próbowała wytłumaczyć, co myśli taki Afgańczyk (że kobiety chcą gwałtów, bo wystawiają swoje atrybuty na wierzch, gdyby nie chciały-zakutałyby się).
                Jak wytłumaczysz obrzezanie dziewczynek, dręczenie zwierząt?
                Boję się faszyzmu (bo zakłada wyeliminowanie Żydów, niewolniczą pracę niearyjskich ras), boję się rasizmu (bo zakłada gorsze traktowanie z powodu koloru skóry). Dlaczego mam nie bać się seksistowskiego islamu, niezgodnego z prawami człowieka i zwierząt? Pytam serio, chciałabym wiedzieć.
                Terlikowsczycy i Rzydzykowcy jeszcze nikogo nie wysadzili ani nie zabili-więc analogia słabo udana. Szkoda, że nie można tego powiedzieć o wyznawcach islamu.
                • ingryd Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:30
                  skad ty bierzez te statystyki?
                  jakie sa twoje zrodla,
                  pisemka typu fronda, czy raporty min spraw wewnetrznych ?
                  podaj mi linki.
                  przyklad manipulacji info,
                  w paryskim metrze facet zaatakowal nozem patrolujacego na peronie zolnierza.
                  i czego ja sie dowiedzialam w polskich mediach :
                  ze islamista ZABIL zolnierza francuskiego,
                  fakty : schzofrenik nieleczony z silnym atakiem mani przesladowczej skaleczyl nozem patrolujacego;
                  tak wiec w ten sposob zrobiono z wariata (ktory nawet nie byl muzumalninem) teroryste islamskiego;
                  jakie podrzynanie gardzel zwierzat ?
                  czys ty byla kiedys na polskiej wsi i czy widzialas jak chlopi zabijaja swinie?
                  siekiera w leb
                  na wpol ogluszona za nogi do powaly
                  i podrzynane gardlo z miska pod glowa
                  czeka sie az splynie krew (kaszanka, mniam)
                  te bzdury o rytualnym zabjaniu zwierzat do szalu mnie doprowadzaja
                  czy myslisz ze zwierzeta w ubojnach przemyslowych sa traktowane po ludzku
                  ze ktos sie przejmuje ich cierpieniem,

ja nie bronie ekstremalnych zachowan islamizmu , ja bronie nrmalnych muzulmanow
                  miedzy ktorymi jest przepasc
                  a ty w swoich fobiach wrzucasz ich do jednego wora

wiesz gdzie skrajna rasistowska prawica ma najlepsze wyniki w wyborach ?
                  na zapadlych wsiach francuskich, gdzie czarnego i araba widuje sie w tv
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:45
                    hahah, atak na WTC to nie w imię islamu był wykonany? w Kenii niedawny? w Londynie udaremniony w tym tygodniu? zabójstwo żołnierza w Londynie, gdzie morderca do kamery oznajmił, że to w imię islamu? atak w paryskim metrze za kanapkę z szynką?
                    czemu nie wejdziesz sobie na stronę FBI z informacją o najbardziej poszukiwanych terrorystach? dlaczego ponad 90% z nich to bojownicy islamscy?
                    dlaczego prawie wszyscy terroryści na świecie wysadzają się i zabijają w imię islamu?
                    gdzie kobiety za to, że zostały zgwałcone skazuje się na śmierć lub (o łaskawcy) więzienie?
                    w Polsce, UE czy krajach szariatu?
                    Nie przeszkadza Ci, że za apostazję w szariacie karą jest śmierć?
                    gdzie nie przestrzega się praw człowieka?
                    Polecam Ci Czarną Księgę Kobiet albo Does God Hate Women
                    nienawidzę wszystkich dręczących zwierzęta, zarówno polskich wieśniaków jak i muzułmanów, różnica taka, że taki wieśniak nie będzie się powoływał na wolność religijną, zapłaci karę, może nawet za recydywę dostanie zawiasy i zaprzestanie swoich praktyk
                    Nie twierdzę, że wszyscy islamiści są źli, ale prawie wszyscy, bo islam jest bardzo niebezpieczną ideologią, niezgodną z prawami człowieka. Pewnie wśród faszystów też paru spoko gości jest, którzy tak naprawdę nie uważają, że Aryjczycy powinni rządzić.
                    • ingryd Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:56
                      uffff, uspokoj sie
                      poczytaj troche, doucz sie

islam nie jest doktryna ani ideologia
                      islam jest jedna z trzech religii monoteistycznych
                      co sie dzieje w polityce
                      jak jest manipulwany przez ekstremistow, jak wykorzystywana jest nedza i bieda populacji muzulmanskiej to insza inszosc
                      ludzkie bomby, samoloty kamikaze
                      powiedz jak trzeba bys zdesperowanym by wyslac swoje dziecko oblozone dynamitem na smierc ,
                      to napewno nie moj dentysta marokanczyk, ktory zarabia godnie i wychowuje ksztalci swoje dzieci na porzadnych muzulmanow i obywateli, ani niania moich dzieci chodzaca lagodnosc i dobroc, zaden immam nie jest w stanie zrobic z nich terrorystow

• wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:05
                        > to napewno nie moj dentysta marokanczyk, ktory zarabia godnie i wychowuje kszta
                        > lci swoje dzieci na porzadnych muzulmanow i obywateli, ani niania moich dzieci
                        > chodzaca lagodnosc i dobroc, zaden immam nie jest w stanie zrobic z nich terro
                        > rystow

Ok, to teraz napisz, czy Twoja niania i Twój dentysta Marokańczyk traktują swoje córki tak samo jak synów? Zapewniają im taki sam dostęp do pożywienia, edukacji, swobody? Kontrolują na tym samym poziomie? Przyznają im niezależnie od płci takie samo prawo do wyboru swojej drogi życia, małżonka?
                        Czy uczą, że mąż może mieć kilka żon, a kobieta nie? Że żona ma być podległa mężowi? Czy kobieta islamska ma prawo wyjść za niemuzułmanina, np. chrześcijanina czy Żyda tak jak jej brat? Czy ma prawo zrezygnować ze swojej religii (prawo do swobody wyznania), a rodzice się nie odwrócą ? Czy córce mówi się, że jest mniej wartościowa od syna?
                        Zresztą ja pisałam niejednokrotnie, że mam problem z islamistami, którzy nie przestrzegają praw człowieka i zwierząt-czyli praktycznie ze wszystkimi. Z faszystami, rasistami również.
                        • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:14
                          A naprawdę uwazasz, że rożnica miedzy klitoridektomią a plastyką z przyczyn estetycznych jest znacząca, jesli abstrahujemy od różnic technicznych (narkoza, ktorej tamci po prostu nie znają)?
                          Naprawdę nie widzisz, że dziewczynki u nas traktowane są gorzej niż chlopcy, nie slyszysz dowcipasow o glupich blondynkach i wrednych tesciowych, nie dostrzegasz, ze roznica jest ilosciowa, nie jakościowa?
                          I nie lepiej odzróżniać muzułmanow skrajnie tradycyjnych od tych, którzy chcą zmian, i od tych, ktore o nie walczą?
                          • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:18
                            Znaczna . Chirurgia estetyczna jest na ogół związana z decyzją samych zainteresowanych. I dotyczy także mężczyzn.
                            • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:26
                              Jestes pewna, że to samodzielna decyzja? A przygladasz się zdeformowanym stopom kobiet na plazy czy basenie? Ryzyko i konsekwencje powiekszania piersi - też warto rozwazyc. Wszystko, żeby byc chcianą przez męzczyzn. Matki dziewczynek poddawanych obrzezaniu zmuszaja je dla ich dobra - bo inaczej nie beda chciane przez meżczyzn. Nie ma róznicy.
                              • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:35
                                Jest różnica ogromna. I szkoda, że tego nie dziwisz. Nawet najgłupsza decyzja własna jest czymś innym niż TAKA decyzja za Ciebie.
                                • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:13
                                  Nie widze specjalnej roznicy między zrobieniem wody z mózgu matce, by w najlepszej wierze okaleczala wlasną corke, czy corce, aby niszczace dla siebie decyzje podejmowała "z wlasnej woli" i jeszcze słono za to płacila. Nawiasem mowiac za biusty często bardzo placą męscy partnerzy pań. zapewne powodowani ucziem i pragnieniem zaspokojenia kobiecych marzeń.
                                  • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:19
                                    Mylisz problemy - pranie mózgu to jedna rzecz. Jeżeli uznamy, że operacja biustu jest takim samym złem jak obrzezanie dziewczynek, to w pierwszym przypadku każdy podejmuje złą decyzje tylko we własnym imieniu, w drugim- w imieniu zależnego dziecka. Nadal nie widzisz różnicy?
                                    • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:20
                                      Weź pod uwagę, że raczej nikt nie protestuje przeciwko operacjom odtwarzania błony dziewiczej popularnej w wielu kulturach. Zgadnij dlaczego.
                                      • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:24
                                        He he big_grin

Choć raczej :

sad

Jednak pewien plus tej kultury jest, tam brzydkie i piękne kobiety są sobie równe bo każda ma szmatę na ryju.
                                        Jednak była jakaś sprawa gdzie małżonek zgodnie z tradycją dopiero po ślubie zobaczył twarz żony a ta była tak szpetna, że zażądał anulowania małżeństwa czy też nawet odszkodowania.
                                    • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:25
                                      Poza tym ze sztucznym biustem można mieć orgazmy, natomiast bez łechtaczki szanse znikome, zwłaszcza że większość kobiet ma orgazmy wyłącznie łechtaczkowe.
                                    • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:36
                                      Nie widzę. Jakościowej różnicy nie widzę.
                                      • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:43
                                        Wiemy, że nie widzisz jakościowej różnicy między decyzją samodzielną a decyzją podjętą za Ciebie. Szkoda.
                                      • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:46
                                        Z ciekawości - czy widzisz różnicę między samodzielną decyzją 13 latka o wyborze wymagającej klasy dwujęzycznej a decyzją rodzica zmuszającą do takiej klasy wbrew woli zainteresowanego?
                                        • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 18:38
                                          Oczywiscie ze widze. Jednakowoż widze też, ze mnostwo i starszych, a nawet pełnoletnich uczniow ma tak wyprane mozgi, że nawet nie zadaje sobie pytania: czego JA chcę?
                                          Mam wrażenie, że Ty raczej nie widzisz roznicy miedzy samodzielna decyzją czlowieka mającego świadomość swoich emocji, a więc i pragnien i potrzeb, a osoby ulegajacej naciskom z zewnątrz na tyle silnym, by dokonywane pod ich wpływem wybory uwazać za własne.
                                          • joa66 Re: stare jak swiat 20.10.13, 18:46
                                            Nie - cały czas mówimy o obiektywnie ZŁEJ decyzji podjętej w imieniu zależnego dziecka.
                              • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:59
                                Piersi powiększają na swoje własne życzenie pełnoletnie kobiety, jest to ich własna decyzja i w dodatku kosztowna finansowo na którą nie każdą stać.
                                Nie jest to zjawisko masowe, wśród osobistych gazetkowych znajomych znam jedną jedyną taką kobietę. Z decyzji swojej jest zadowolona.
                                Zdeformowanych stóp u kobiet nie widziałam, to nie starożytne Chiny.
                          • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:08
                            Są też dowcipy o policjantach (płci męskiej), niejakim Fąfarze (również płci męskiej), Kaczyńskim (tam to dopiero się dzieje) a ostatnio na cenzurowanym są księża (płeć męska również).
                          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: stare jak swiat 20.10.13, 18:00
                            Pomijając narkozę różnica nadal jest znaczna- w jednym przypadku mówimy o decyzji dorosłego, świadomego człowieka, w drugiej o krzywdzie wyrządzonej małemu dziecku. Wiesz jakie są skutki FGM, a jakie plastyki pochwy? Co Ty porównujesz tak w ogóle?
                            Serio sytuacja kobiet u nas jest tak samo zła jak w islamie? Really? Wiesz co piszesz?
                            Powtarzam jeszcze raz: to, że sytuacja kobiet w islamie jest beznadziejna, nie oznacza, że sytuacja Europejek jest wspaniała i różowa. Trzeba mieć jednak bardzo dużo złej woli, żeby twierdzić, że w obu kulturach kobiety mają tak samo źle.
                        • ingryd Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:48
                          zona mojego dentysty jes rowniez lekarzem, gastrologiem. ich dzieci, najstarsza dziewczyna (ines) jest na ekskluzywnej uczelni handlowej (audencia,) top6 w klasyfikacji, chlopcy blizniaki jeden na dauphine (kierunek finanse), drugi na medycynie, najmlodsza (myriam) chyba w tym roku w klasie maturalnej. Sadze ze dziewczyny maja wiecej uwagi ojca, bo sa oczkiem w glowie taty, chlopcy wychowywani bardzie surowo, popychani przez rodzicow do uprawiania sportow, obydwaj trenuja wyczynowo plywanie. pytalam czy dziewczyny dobrze gotuja? pani, to nie te czasy, nie wiem jak ja je za maz wydam, smiech, one tazin nie potrafia zrobic.

samirka, prosta kobieta z wieloletniej bardzo biednej rodziny,
                          przyjechala z jedna torba i synem pod pacha, rozwiedziona;
                          jedynym celem w jej zyciu bylo wyksztalcenie syna.
                          udalo sie, mehdi skoczyl bts ksiegowosci
                          i pracuje w preznej firmie, dobre zarabia
                          i mieszka z ukochanka, hiszpanka z pochodzenia, dzieci narazie brak
                    • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:12
                      >czemu nie wejdziesz sobie na stronę FBI z informacją o najbardziej poszukiwanych terrorystach? dlaczego ponad 90% z nich to bojownicy islamscy?

Och, Ty paskudna rasistko tongue_out
              • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 15:58
                ingryd napisała:

> tak per analogia : "boje sie" sie sekty rydzykowej i oszolomstwa terlikowskiego
                > , czy to znaczy ze powinnam drzec przed wszystkimi katolikami, (a w polsce jest
                > ich przeciez 90%) ?

A ksiedza Oka sie nie boisz??? Co???
              • edelstein Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:03

Od kilku lat mieszkam w kraju multi Kulti,spostrzezenia mam bardzo odmienne.
                Nie bez powodu wyslalam dziecko do przedszkola bez muzulman.
                • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:01
                  >Nie bez powodu wyslalam dziecko do przedszkola bez muzulman.

Słuszna decyzja.
      • edelstein Re: stare jak swiat 18.10.13, 14:23

buhahahahhaa strach i ignorancja.Raczej podstawy matematyki,panstwo wykancza harujacych ludzi podatkami,by utrzymac rzesze romow i muzulman.
        Wszyscy zwolennicy nieudanej integracji powinni obowiazkowo utrzymywac ze swojej pensji jedbego roma lub muzulmanina.Podliczmy.400euro kasy do reki 600euro za wynajem mieszkania takiemu delikwentowi.To Jak,jestes gotowa wydac 1000euro miesiac w miesiac w ramach integracji?

• ingryd ignorancja 18.10.13, 19:09
          powtarzasz totalne bzdury ludzi chorych z nienawisci

podpowiem, (zebys sie nie kompromitowala)
          sprawdz jak wyglada budzet twojego kraju adopcji
          (bo nie zapominaj ze czy ty masz paszport czy nie, jestes adoptowana, tak jak turcy i inni kolorowi, ktorych tak nienawidzisz)
          no wiec sprawdz i porownaj jak sie maja procentowo do siebie srodki pomocy spolecznej do srodkow przeznaczonych np na uzbrojenie, albo obsluge dlugu narodowego, lub administracji publicznej. wtedy moze zrozumiesz na co ida twoje podatki

acha i sprawdz jeszcze w jakim zakresie te rzesze turkow zapie...jacych na budowach ze swoich skladek na ubezpieczenia socajalne pozwala zyc w dobrobycie niemieckim staruszkom

albo jeszcze jedna rada : jesli tam gdzie mieszkasz jest metro, przejedz sie pierwszym skladem o 5h rano, i powiesz mi czy zapelnione bylo blondynami z niebieskimi oczami

a juz na sam koniec to wydaje mi sie ze tak skrupulatnie wyliczasz te zasilki innym, zapominajac jak kiedys ty je bralas, jako emigrantka, bezrobotna, samotna matka

• edelstein Re: ignorancja 18.10.13, 20:23

Jasne jasne,szczegolnie ta bajeczka o samotnej matce,ktora utrzymywala sie z zasilkow jest slodka.
            Trafilas Jak kula w plot dziecinkobig_grin ale zgaduj dalej.
            Turcy na budowach,hehegehe,slyszalam tosjan,polskie,niemcow,ale turkow tam nie Ma.
            • edelstein Re: ignorancja 18.10.13, 20:26

Rosjan,polakow

• ingryd Re: ignorancja 19.10.13, 03:12
              ignorancja, jeszcze raz ignorancja
              (by nie wytknac wprost glupoty)
              • edelstein Re: ignorancja 19.10.13, 12:35
                Piszesz o sobie?big_grin
          • nangaparbat3 Re: ignorancja 20.10.13, 11:51
            jesli tam gdzie mieszkasz jest metro, przejedz sie pierwszym skladem o 5h rano, i powiesz mi czy zapelnione bylo blondynami z niebieskimi oczami

Piekne.
            • edelstein Re: ignorancja 20.10.13, 12:27

Nie raz wracalam z imprezy o 5nad ranem i to nie turcy i romowie w tym skladzie siedzieli,wiec sie nie podniecaj.

• wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: ignorancja 20.10.13, 12:50
                No, ja też nie pamiętam, żeby w Brukseli o 5.00 rano Marokańczycy, Turcy czy inni muzułmanie jechali do pracy, raczej (niestety) głównie Polacy i inni z Europy Środkowej i Wschodniej.
                Specjalnie spytałam koleżanki mieszkającej w Londynie, głównie Polacy, Hindusi, jakieś tam białe kołnierzyki. Zapytam jeszcze na fejsie koleżanki z Paryża i z Nowego Jorku, zobaczymy co odpowiedzą.
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: ignorancja 20.10.13, 14:41
                  Koleżanka z Nowego Jorku napisała mi, że u nich jest tygiel kulturowy i rasy się wymieszały, ciężko powiedzieć, kto dojeżdza rano o 5 do pracy metrem, ale raczej wszyscy, również blondyni o niebieskich oczkach.
                  • ingryd Re: ignorancja 20.10.13, 15:08
                    pozwolisz ze ci odpowiem jako mieszkanka tej drugiej metropolii,
                    wiec zdarza mi sie jechac 1 metrem i rer'em (na pierwszy samolot do wawy)
                    i zapewniam cie ze jestem jedyna blondynka w wagonach.
                    jada nim zmeczeni, senni, kolorowi ludzie o spracowanych dloniach, zniszczonej skorze i podkrazonych oczach.
                    to samo metro o 9h gdy jade do pracy ma zupelnie inny ladunek, jasny, pachnacy, wymakijowany.

i jeszcze jedno, kilka miast francuskich (lille, amiens) na znak protestu przeciwko rasizmowi i ksenofobii zorganizowalo tzw dni "bez emigranta", tzn dano na 3 dni platny urlop wszystkim pracownikom pochodzenia emigranckiego.
                    zgadnj co sie stalo?
                    okazalo sie ze zycie w tych miastach zostalo sparalizowane
                    stanely budowy, autobusy, wywozka smieci, restauracje, szpitale, dostawa towarow, dystrybucja poczty, centra handlowe, stolowki szkolne, itd, itp

• wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: ignorancja 20.10.13, 15:13
                      Życie bez imigranta?
                      Jasne, głównie bez Polaka, przybyszów z byłej Jugosławii itp.
                      Trzeba było wymyśleć sobie życie bez islamskiego imigranta, a później rozpisać sobie wyniki wg płci: kobiet i mężczyzn, ewentualnie wg kraju pochodzenia.
                      Jestem przekonana, że wyniki byłyby bardzo niepoprawne politycznie.
                      • ingryd Re: ignorancja 20.10.13, 15:37
                        we francji emigracja z europy wsch i sr w porownaniu z emigracja afrykanska jest nic nieznaczaca; nie zapominaj ze to kraj ktory byl potega kolonialna, na bazie ktorej zbudowal swoje bogactwo ekonomiczne, a takze dzieki ktorej szybko wykaraskal sie ze zniszczen 2 wojen swiatowych (tania sila robocza sprowadzana do metropolii)
                    • joa66 Re: ignorancja 20.10.13, 15:17
                      Zakładam, że rozumiesz na czym polega nierzetelność 'dnia bez bez imigranta"?

Co nie znaczy, że jestem zwolenniczką odsyłania "do domu" imigrantów, zwłaszcza, że spora część jest u siebie.
              • gazeta_mi_placi Re: ignorancja 20.10.13, 14:33
                I dobrze, przynajmniej bezpiecznie dotarłaś do domu.
                • ingryd Re: ignorancja 20.10.13, 15:12
                  taaaa, na takiej warszawskiej pradze bialo az milo, a jakos bardziej mi strach wieczorem przejsc sie w okolicach stalowej czy dworca wilenskiego, niz po ,uzywajac terminologii edel, moim "getcie"
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: ignorancja 20.10.13, 15:21
                    Chciałabym poznać odpowiedź na pytanie dlaczego francuskie (i nie tylko francuskie, w innych państwach dzieje się to samo) no-go areas, gdzie nawet policjanci boją się zapuszczać, są dzielnicami islamskimi, a nie katolickimi, polskimi?
                    Neuilly-sur-Seine odwiedzasz, czy się boisz?
                    • joa66 Re: ignorancja 20.10.13, 15:27
                      Tu odpowiedź jest dosyć prosta - dzielnice wykluczonych nie są przyjazne.

Natomiast proces wykluczania jest bardziej skomplikowany.
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: ignorancja 20.10.13, 15:33
                        Ok, inne pytanie. Dlaczego Polacy, Wietnamczycy i inni dalecy Azjaci, Ukraińcy, Chorwaci nie są wykluczeni, a przybysze z Północnej Afryki tak? Do tego stopnia, że tworzą swoje getta? Dlaczego jedni się asymilują, a drudzy nie?
                        • ingryd Re: ignorancja 20.10.13, 15:46
                          jeszcze raz ignorancja
                          oni nie tworza swoich gett
                          poczytaj troche w jakich warunkach i kiedy i po co ich do tych nowych osiedli sprowadzono,
                          i co potem sie z nimi stalo w momencie pierszego kryzysu ekonomicznego lat 70
                          gdy juz byli niepotrzebni bo pracy dla nich zabraklo

chinczycy, azjaci zas absolutnie skupiaja sie sami w swoich srodowiskach, tworzac "swoje" dzielnice (13, belleville ) gdzie od drobnego handlu do wielkiej dystrybucji opanowali wszystko, oni raczej niestety kiepsko sie asymiluja moze przez problemy jezykowe, sadze ze rowniez przez faktor ekonomiczny a i przestepczosc od tej drobnej po zorganizowana jest ogromna

wiesz neuilly sur seine, czy champs elysées jest o polnocy bardziej niebezpieczne niz petite couronne parisienne
                        • joa66 Re: ignorancja 20.10.13, 15:51
                          Może dlatego, że Polacy Ukraińcy, Wietnamczycy nie pochodzą ze środowisk wykluczonych?

Naprawdę jest różnica między imigracją dobrowolną a niewolnictwem/kolonializmem.

Ale integracja, a raczej jej brak to zawsze wina obu stron. Wina "Europy" jest historycznie oczywista, natomiast o winie samych zainteresowanych mówić nie wolno. Ktoś kiedyś na podobnym topiku odwołał się do doświadczeń Holocaustu - chyba się zgadzam. Nikt nie śmie wspominac o winie zainteresowanych, bo to przecież rasizm, itp. Ba, często nie śmiemy mówić o obowiązkach, z tego samego powodu.

A chyba nie tędy droga do rozwiązania problemu.
      • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 11:41
        Bo czlowiek to taki szympans, niestety nie bonobo. Szympansy co jakis czas podniecają sie i ruszają w poszukiwaniu slabszych, poruszających sie w pojedynkę czlnków "obcej" grupy. Jak znajdą, tłuką. To może trwać - nie od razu utluką na śmierć, na przyklad po pół roku. Ale bywaja w tym dość wytrwałe.
        • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 14:36
          Słabsi raczej oni nie są, niezwykle ciężko ich się pozbyć lub przynajmniej zmusić do akceptowania zasad i prawa danego kraju.
          Jak matka - Polka nie zechce puścić dziecka do szkoły będzie miałam nieprzyjemności, kuratora, opiekę społeczną, wszystko łącznie z odebraniem dziecka.
          Matka Romka może bezkarnie nie puszczać dziecka do szkoły (co jest obowiązkiem) i nikt jej nic nie zrobi.
          I kto tu jest na pozycji silniejszego?
          • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 16:17
            Bzdury, policja sie tym zajmuje, do tego stopnia, że kiedy poszlam pogadać o pobiciu znajomego Roma, bardzo uprzejmi [policjanci przez kwadrans nie byli w stanie pojąc, że nie chodzi mi o nieposylanie dzieci do szkoły.
            • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:02
              To skąd pełno analfabetów u Romów? Niedawno jedni ludzie spuścili w końcu łomot jednej rodzince romskiej, oni nie zgłosili tego nigdzie albowiem cała rodzina (dzieci w tej rodzinie pełnoletnie) nie umiała pisać ani czytać.
              • nangaparbat3 Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:14
                Trzeba było im pomoc, Gazeciu. Przynajmniej jakis pozytek by z Ciebie był.
                • gazeta_mi_placi Re: stare jak swiat 20.10.13, 17:27
                  A oni mi w czymś pomogli? Nie przypominam sobie. Pomaga mi (a właściwie członkowi rodziny) osoba innej narodowości, że tak powiem nawykłej do uczciwej pracy. Taka ze mnie wybiórcza rasistka.
                  A co mnie spotkało od Romów? Tylko chamstwo i rzut kamieniem (serio).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka