rosapulchra-0 26.10.13, 06:35 trójkę? Mogłaś poprzestać na jednym i miałabyś doskonałe dziecko. Zatkało mnie na moment. Co byście odpowiedziały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opium74 Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 07:10 Bo takie ładne i mądre mi wychodzą ze grzechem byłoby poprzestać na jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 07:25 Jasne, warto swiatu dobrych genow dorzucic ! Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 07:32 forum.gazeta.pl/forum/w,16714,144601238,144601238,Niekulturalne_i_bezczelne_komentarze_.html Odpowiedz Link Zgłoś
czarne_porzeczki Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 07:43 Niezłe pytanie! każdą by zatkało problem w tym, że dobra riposta przychodzi do głowy trzy godziny po fakcie. co powiedziałaś? ja waham się między 'miłego dnia' a 'spie...j'. Odpowiedz Link Zgłoś
1borgia Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 07:59 dziem dobry. wszedlem na forum, zauwazylem watek i postanowilem sie dopisac. nie powinno cie zatykac, bo pytanie wlasciwie proste i niesie peweine podtekst czyli sugerowana odpowiedz. wyluszcze: urodzenie jednego dziecka i na tym koniec mozna uznac za: - wpadke podczas bardziej lub mniej przemyslanego seksu - owoc milosci mlodzienczej z czasow studenckich dawno zakonczonej - podarunek od losu bez milosci do tego, ktory dziecko mechanicznie splodzil - pamiatke po nieudanym zwiazku i najlepszym co moglo cie w zyciu spotkac - inne dwojka lub trojka potomkow osznacza: - zamierzona powtarzalnosc czynnosci mechanicznych, w ktorych znajdowalas upodobanie - pozostawanie w zwiazku z tym samym mezczyzna, wiec o wpadce czy przypadku nie moze byc mowy - nie tylko pozostawanie ale chec zycia u boku partera od 2-3 dzieci - milosc, przywiazanie, zaufanie do partera- ojca dzieci - dobranie wlasciwego materialu genetycznego i swiadoma kontynuacja drzewa geneologicznego - proba ulozenia sobie lepszego zycia jesli ojcem dzieci jest wiecej niz jeden partner - wysoka plodnosc (niektore kobiety tak maja) - dzieci wlasne plus partnera z poprzedniego zwiazku daje razem trzy sztuki - inne zapytam autorke: dlaczego zdecydowalas sie na posiadanie trojki dzieci? klaniam sie, borgia Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 08:08 > dwojka lub trojka potomkow osznacza: (...) > - pozostawanie w zwiazku z tym samym mezczyzna, wiec o wpadce czy przypadku nie > moze byc mowy > - nie tylko pozostawanie ale chec zycia u boku partera od 2-3 dzieci > - milosc, przywiazanie, zaufanie do partera- ojca dzieci > - dobranie wlasciwego materialu genetycznego i swiadoma kontynuacja drzewa > geneologicznego > - proba ulozenia sobie lepszego zycia jesli ojcem dzieci jest wiecej niz jeden > partner Możesz wyłuszczyć jaką drogą rozumowania do tego doszedłeś? Bo jako żywo widzę przed oczyma pewną panią, zwaną w okolicy "Królową Puszczy" co to miała dziesięcioro dzieci, każde z innym. Zapewne "świadomie konstruowała drzewo" Odpowiedz Link Zgłoś
1borgia Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 08:49 a to zalezy w jakim panstwie pani od 9 pociech zyje. jesli w krajach islamskich to kontrukcja drzewa genealogicznego jest obowiazkiem wiernych, by stawic czola niewiernym. jesli pani zyje np. w indiach czy w polsce (zwlaszcza na wsi i gospodarstwie) to im wiecej rak do pracy tym lepiej i nas tarosc rodzicow im latwiej. jesli zyje w skandynawii lub niemczech a pochodzi z ubozszego kraju to im wiecej zasilkow tym lepiej. sam mam pacjenta (pl), ktory ma 8 dzieci i zyje z socjalu. nie ma zadnego wyksztalcenia, nie mowi po 20 latach w jezyku kraju pobytu (ma paszport z tytulu pochodzenia), i ktory twierdzi, ze musialby dzis zarabic 5,5 tys euro netto, by pokryc oplaty 160m2 mieszkania, ubezpieczen itd. a zarobic 5,5 netto to trzeba naprawde duzo umiec. wiec naprodukowal dzieci i je wychowuje. po swojemu i po polsku. borgia Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 09:01 Wszystko to nie zmienia faktu, że pytanie o motywację w temacie ilości dzieci jest ordynarnym włażeniem z buciorami w cudzą intymność. Zwłaszcza w połączeniu z sugestią, że z dziećmi jest coś nie tak tylko dlatego, że jest ich więcej niż jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Borgia, 26.10.13, 15:43 akurat w moim przypadku było z lekka inaczej. Urodziłam trójkę dzieci i wszystkie były wpadkami. Dodam, że gdybym zaszła w czwartą, piątą czy dziesiątą ciążę, to również bym urodziła. Na moje szczęście mądrzy ludzie wymyślili antykoncepcję, dzięki której od piętnastu lat jestem niepłodna. Dla mnie wszystkie moje dzieci są doskonałe, piękne i mądre. Doskonałe, bo bardzo dobrze wychowane, grzeczne, asertywne, gdy muszą, inteligentne ponad miarę (sprawdzane w szkole, dokumentacja do wglądu), oczytane, dwu i trzyjęzyczne, uczenie sprawia im ogromną przyjemność, więc nie wagarują, są pilne, osiągają jedne z najwyższych wyników w swoich szkołach. Piękne, bo naturalne blondynki z ciemnobrązowymi oczami, mają regularne rysy twarzy, śliczne usta, proste zęby i szczery uśmiech. Mądre, bo doskonale zdają sobie sprawę, że wykształcenie, które teraz zdobywają, będzie tylko procentować w przyszłości. Mają swoje pasje, mają plany, które konsekwentnie realizują. Są moim światłem w tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 08:11 O, to, to. Pewnie powiedziałabym, że wolałam mieć troje doskonałych niż jedno. Ale na pewno też by mnie zatkało. Tak samo jak zatykało mnie za każdym razem, gdyby przypadkowo spotkani na ulicy ludzie (co to ostatni raz rozmawiałam z nimi w dzieciństwie) pytali mnie dlaczego jeszcze nie mam dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 08:40 w pierwszej chwili z pewnoscia tez by mnie zatkalo . jednak odpowiedzialabym, ze wolalam miec twojke doskonalych niz jedno. gdyby tekstem zasolila mi mamusia lub tatus jednego dziecka, to moze nawet zlosliwie dorzucilabym, ze "ludowe" przyslowie mowi, ze z jedynaka to ni pies ni sobaka a tak w ogole, to co to za logika? jak masz jedno, to jest doskonale, a jak wiecej, to wybrakowane czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 09:02 A bo to głupców nie brakuje? Ale fakt, cięte riposty przychodzą za późno, bo człeka zatyka Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 09:11 A tak mam trójkę doskonałych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 09:52 Nie mam pojecia, co powinnas byla odpowiedziec - pare fajnych tekstow juz padlo powyzej, mnie taka bezczelna uwaga na pewno tez by zatkala na dluzsza chwile I zawsze jak czytam o takich osobach, to sie zastanawiam - po co im to jest? Co to komus dalo, ze powiedzial cos chamskiego, wrednego, glupiego? No kurcze, trzeba byc naprawde gleboko skrzywionym czlowiekiem z nieszczesliwym zyciem zeby miec takie pomysly. Ale zdarza sie, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 09:55 Na taki tekst to mozna tylko rece zalamac Odpowiedz Link Zgłoś
matyldamoja Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 10:06 ja bym powiedziała, a mam trójkę że 1. ale tak mam trójkę doskonałych a nie jedno albo coś w stylu ty masz jedno a nie widzę żeby było jakieś takie doskonałe - tylko to na poziomie rozmówczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 11:57 Ja zawsze mówie że bylabym nieszczesliwa gdybym nie mogła miec wiecej dzieci niz jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 12:19 Dla mnie odpowiedź jest jasna i prawdziwa: bo na czwórkę już mi nie pozwoliło zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 14:54 Trójka, phi. ja dzis na zakupach spotkałam dobrą znajomą, która powiedziała mi, że jest w ciąży , w 6 miesiącu, ma 42 lata. To ich ÓŚME dziecko. Rozpłakałam się ze wzruszenia. To dopiero heroizm. Są ludzmi zamożnymi. I dlatego podziwam ich jeszcze bardziej za tą decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Powiem szczerze, 26.10.13, 15:46 nie zachowałam się grzecznie. Pytanie zadała mi osoba bezdzietna i samotna. Odpowiedziałam tak: jeśli ty urodzisz jedno dziecko, to zapewniam cię, że doskonałe ono nie będzie, twoje geny na to nie pozwolą. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_400 Re: Powiem szczerze, 26.10.13, 15:53 Nie ma to jak komuś przysr..., nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Powiem szczerze, 26.10.13, 16:06 Odpłaciłam pięknym za nadobne. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Powiem szczerze, 26.10.13, 16:25 Takich pytan zadawac nie nalezy, bo jest to zwyczajnie niegrzeczne i zadna useful wiedza dla pytajacego z tego nie wynika. Co nie znaczy, ze pytanie jest kompletnie bezzasadne. Sama sobie takie w jakims momencie zadawalam. Tyle, ze ja nie mam problemu z kwestionowaniem wlasnych decyzji i auto-refleksja. Niezaleznie od tego jak bolesna bywa czasem taka wlasnie auto-refleksja ... Life. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Powiem szczerze, 26.10.13, 23:33 Ale co tu ma autorefleksja do rzeczy... Niech mi ktoś wyjaśni, jaki to mechanizm miałby tu działać, jest sobie jedno dziecko - doskonałe, a jakże - i przychodzi następne; to co, to temu co już był, stworzony, ukształtowany - doskonały jako się rzekło - tajemnym sposobem czegoś ubywa???? że przestaje być doskonały??? Mam jedynaka, żeby nie było, że nie wiem co mówię. Tak poważniej, to jak myślałam sobie czasem skrycie o drugim dziecku, to raczej bałam się, że to ja przestanę być dla mojego syna idealna i doskonała, no bo przecież siłą rzeczy coś mu zabiorę... Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Powiem szczerze, 27.10.13, 01:27 bi_scotti napisała: Sama sobie takie w jakims momencie zadawalam. Tyle, ze ja ni > e mam problemu z kwestionowaniem wlasnych decyzji i auto-refleksja. Niezaleznie > od tego jak bolesna bywa czasem taka wlasnie auto-refleksja Chyba Cie nie rozumiem, nie w kwestii zadawania sobie pytan, ale w zupelnie innej kwestii...jakbys sama siebie kopala. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Powiem szczerze, 27.10.13, 11:07 Pytanie zadała mi osoba bezdzietna i samotna. no mowilam, racjonalizuje sobie pytaczka bo cierpi chocby podswiadomie jakos. Jakby nie cierpiala nie wnosilaby takich dyskusji. > Odpowiedziałam tak: jeśli ty urodzisz jedno dziecko, to zapewniam cię, że dosko > nałe ono nie będzie, twoje geny na to nie pozwolą. a to juz bylo niepotrzebne bo tego nie wiesz. Lepiej bylo jej sie w odpowiedzi zapytac czy bardzo cierpi z powodu tego ze jest bezdzietna skoro tak pyta. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Powiem szczerze, 27.10.13, 12:35 Tym bardziej dziwi, skąd te twoje takie idealne. Jak to było? Rzyg, rzyg i ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 22:34 Nic, dałybyśmy w ryj. Mocno. Dałaś???? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 23:04 Chyba nic. Z niektórymi nie warto gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
biotka Re: Dlaczego urodziłaś 26.10.13, 23:39 Ja mówię że udane eksperymenty trzeba powtarzać Odpowiedz Link Zgłoś
kimonabike Re: Dlaczego urodziłaś 27.10.13, 00:48 Uśmiechnęłabym się promiennie i powiedziała osobie, że dziękuję jej za przemyślenia dotyczące moich wyborów życiowych, po czym nigdy więcej bym się z nią nie spotkała Keep smiling, taka kultura. I ciesz się, że nie mieszkasz w Ameryce. Tam ponoć jeszcze gorzej. )))) Odpowiedz Link Zgłoś
exina Re: Dlaczego urodziłaś 27.10.13, 01:16 Znaczy, ze jak jedynak, to doskonale dziecko? Bo taki jest to rozumowania. Nawet ja, jako matka jedynaka twierdze inaczej. "Doskonałosc" dziecka zalezy od tego, jakie warunki miała matka podczas ciąży, porodu i w pierwszysch latach, ale przede wszystkim od genów, czyli charakteru dziecka i jego inteligencji. Co bym odpowiedziała? Zalezy od okolicznosci i osoby - jesli matce, to bym zignorowała i przemilczała zmieniając temat, jesli szwagrowi, kazała spierda...ć, jesli koleżance przy piwie, uśmiałabym sie, bo po co marnowac te pare godzin które trafiają sie raz na tydzien/miesiąć dla jednego babola. Jeśli tesciowa - hahaha, wiadomo. Przemilczec, jak do mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dlaczego urodziłaś 27.10.13, 11:05 boze, problem i dyskusja jakby rozapulcha zdecydowala sie na 13 a nie 3ke. Rozapulcha, zapewne pytaczka sama miala 1 dziecko albo wcale. Uwierz mi, ze ludzie sobie swoja sytuacje racjonalizuja i wynosza na oltarze, w podtekscie moze byc zas zazdrosc zwyczajnie. Gdyby tylko zapytala, bez tego wywodu o 1 dziecku i wyzszosci tej sytuacji to wiesz... Ja urodzilam dziecko pozno ( tak wyszlo niestety) a czesto bezdzietne gadaja mi ze nie chcialby byc starymi matkami. Ja poczytuje to jako zwyczajnie racjonalizowanie sobie faktu ze nie maja same dzieci i costam musza sobie tlumaczyc. Szczerze to ci zazdroszcze ze masz wiecej niz 1 dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Dlaczego urodziłaś 27.10.13, 12:37 Odpowiedziałabym: " miałabym jedno doskonałe, a tak mam troje doskonałych" Odpowiedz Link Zgłoś