Dodaj do ulubionych

co na okna-prośba o radę

27.10.13, 16:21
hej, mam już szczerze dość zmieniania firanek, zasłon. prania, prasowania, wieszania...
chcę się pozbyć karniszy i mam dylemat, bo nie wiem co się teraz wiesza w oknachsmile
zastanawiam się pomiędzy żaluzjami poziomymi (od samego sufitu), roletami rzymskimi, a nawet przez myśl przeszły mi żaluzje pionowe.
żaluzje drewniane odpadają (jestem na nie za biednasmile), rolety i plisy też jakoś mi nie pasują.
co emama ma w oknach i co poleca??
zdaję się na Wasz wysublimowany gustsmile
dzięki.
acha mieszkam w domu i do wymiany byłby cały dół: salon, jadalnia, kuchnia i okno na klatce. łącznie 8 okien.
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 17:20
      Nie pomogę Ci, bo nie wyobrażam sobie okien bez firan i zasłon tongue_out Których zresztą nie prasuję (firanek absolutnie, zasłony mam chyba ze dwie zmiany do pokojów dzieci, gdzie nie da się bez prasowania, na szczęście to małe zasłonki). Firanki w dużym pokoju mam aktualnie jedne, więc prosto z pralki idą z powrotem na karnisz (odwirowane, nie powiedziałabyś, że są nie prasowane). A pionowe żaluzje w mieszkaniu to pomysł nie do przyjęcia.
      • marina2 Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 17:55
        żaluzje pion/poziom czy tam rolety wewnętrzne tak naprawdę przegrywają z zestawem firana ,zasłona jesli chodzi o utrzymywanie czystości.firany wypierzesz i pachną i są idealnie czyste.a karnisze/mam drewniane/ to ręczna robótka i w zyciu ich tak nie odkurzysz,zeby było idealnie bez kurzu.
    • loola_kr Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 18:19
      ja mam rolety rzymskie, w sypialniach rolety plisowane.
      Nienawidzę firanek i zasłon. Podoabją mi się też żaluzje poziome bardzo drobne ale na oknach, nie wiszące na ścianach. Nie jestem przekonana do wieszania ich na ścianie do podłogi... Pionowe absolutnie nie, fatalne są w użyciu.
    • mynia_pynia Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 18:28
      Mam rolety. Albo mam je odsunięte i widać z każdej strony jak się po tyłku drapię albo mam je zasłonięte i ja nie widzę nawet własnego obejścia wink.
      Firan nie lubię, mam zamontowane karnisze i czasami wieszam proste płócienne zasłony (ale instrukcja użytkowania identyczna jak przy roletach). Proponuje nie wywalać karniszy na zawsze.

• feleedia Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 18:51
        Jak widać przepranie zasłonek i powieszenie ich 3x w roku przerasta panienkę.

Takie czasy, trza gosposię zatrudnić big_grin
        • green-blue-eye Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 19:37
          a no przerastasmile niestety mam takie karnisze że za każdym razem muszę je odkręcać, ściągać żabki (zamienne firany z tuneli na żabki) i przykręcać z powrotem. tak więc uważam że mam prawo po 2 latach mieć tego dosyćsmilez samym dołem, schodzi mi cały dzień
    • neffi79 Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 18:57
      żaluzje pionowe są nieciekawe, pasują do biura
      ja mam rolety rzymskie, zawieszane przy samym suficie, profesjonalnie odszyte (nie żadne badziewie z Allegro) jedna roleta kosztowała 1200zł (kuchenna na okno typu balkonowego) i warto zapłacić więcej za jakość
      uszyta z włoskiego materiału Horion w kolorze perłowej bieli z lekkim połyskiem.
      Wrażenie jest niesamowite i ogolny podziw wśród odwiedzających nas znajomychsmile
      I takie cóś polecam.
      • lukas.2004 Re: co na okna-prośba o radę 31.07.15, 07:38
        A jak dba się o czystośc takiej rolety? Sama się nad nimi zastanawiam, bo pięknie wyglądają, tylko nie wiem jak z ich strona praktyczną jest.

• katriel Re: co na okna-prośba o radę 31.07.15, 13:50
          > A jak dba się o czystośc takiej rolety?

Nie wiem, jak się dba o czystość takiej super-hiper jak ma neffi.
          Ja mam w paru miejscach zamiast zasłon rolety rzymskie z Dekorii (tam, gdzie akurat nie ma albo nie chcę zostawiać wolnego miejsca obok okna na odsunięcie zasłony). Kosztowały tyle samo co zasłony i pierze się je w pralce tak samo jak zasłony.
    • neffi79 Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 19:02
      ps. tez jienawidzę karniszy dlatego w salonie i sypialni mam karnisz ukryty w suficie (w czasie budowy zrobili mi specjalna wnękę gdzie schowałam karnisz szynowy i listwę LED a zasłony są tylko po bokach - okno bez firan) prezentuje sie boskosmile
      Załuję ze nie zrobiłam tego wszędzie.
      Córka chciała mieć karnisz więc ma taki (prostota bez zadnych widocznych żabek czy kółek, zasłony boczne na tasmie):
      www.karnisze-sklep.pl/pl/p/KARNISZ-POJEDYNCZY-SQUARE-ZASLEPKA/461
    • green-blue-eye Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 19:40
      biorę pod uwagę jeszcze żaluzje (rolety) mocowane na oknach i ew.karnisz z jakimś przewieszonym materiałem.
      macie racje co do żaluzji pionowych, nadają mimo wszystko chłodny, biurowy charakter.
    • lusitania2 Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 19:51
      krajobraz mi wisiwink w oknach.
      Na parapet polecam ładne kwiatki i wystarczy.
    • jola-kotka Re: co na okna-prośba o radę 27.10.13, 22:21
      Mam wertikale i moim zdaniem są ok.
    • malajkat7 Re: co na okna-prośba o radę 22.07.15, 09:18
      moim zdaniem super rozwiązaniem na okna mogłby być markizolety. Fakro niedawno wypuściło taką nowość. Zobacz sobie link www.fakro.pl/produkty/wszystkie-produkty/markizy-do-okien-pionowych/markizy-do-okien-pionowych-vmb/
      • aras553 Re: co na okna-prośba o radę 31.07.15, 03:33
        Moja kuzynka ma założone takie właśnie markizy, jest z nich bardzo zadowolona, mówiła że naprawdę dużo dawały w te upały a poza tym jest w domu ciszej i hałas z ulicy nie przeszkadzał dziecku spać
    • bufo.bufo Re: co na okna-prośba o radę 31.07.15, 14:24
      Mój mąż nie mógł znieść firanek i zasłon, pozbyliśmy się ich na rzecz rolet typu "dzień-noc", a żeby ochronić się dodatkowo przed upałem zamontowaliśmy rolety zewnętrzne tam, gdzie słońce najbardziej operuje.
      • feromona Re: co na okna-prośba o radę 31.07.15, 14:33
        Mam żaluzje metalowe białe poziome + zasłony dla ozdoby.
        Żaluzje bardzo lubię regulują natężenie światła i chronią przed upałem.
        Nie polubiłam się z roletami zwykłymi, rzymskimi. Plisy też mi nie podchodzą, ale tych akurat nie miałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka