Dodaj do ulubionych

Prośba- sterydy i spirometria

04.11.13, 08:03
Może któraś z Was będzie wiedziała.
1. Otóż, mój syn wczoraj rano brał sterydy (2x Metypred i 2x Zyrtec), miał wstrząs anaf. (średni, ale trzeba było wziąć).
2.Przed chwilą się dowiedziałam, że możemy dziś o 15.00 wykonać spirometrię (na którą mieliśmy jeszcze poczekać, a przydałoby się już teraz, bo coś się znowu pogorszyło z płucami i oskrzelami).
I pytanie brzmi: czy sterydy, które wziął wczoraj rano, będą dziś o 15.00 jeszcze rozszerzały płuca i oskrzela? Muszę podjąć decyzję, czy jest sens jechać na to badanie, a nie mam kontaktu z lekarzem.
Dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 08:11
      Jedzcie i zglowcie lekarzowi robiacemu badanie - on bedzie wiedzial najlepiej (zyrtec chyba bez znaczenia bo to nie steryd a antyhistamina?)
      • ichi51e Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 08:12
        Mialobyc zgloscie* smile
      • vilez Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 08:14
        Tak ( z tym Zyrt.)
        Ano, tak zrobię, jak się wcześniej nie dodzwonię.
    • nowi-jka Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 08:31
      wiekszosc leków działa max 12godz wiec to bez znaczenia po takim czasie
      • nowi-jka Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 08:37
        doczytałam ze domieśniowo podany działa do 12 godz, o wziewnej postaci nie doczytałam ale podejrzewam ze krócej, nie bez kozery te inhalacje przy problemach robi sie 3-4 razy dziennie
        no i az tak bardzo to on chyba nie rozszerza tych płuc bio jednak typowo rozkurczowe leki to nie metypred
    • dorek3 Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 09:22
      O ile ja się nam na geografii to metypred jest sterydem a więc działa p/zapalnie a nie rozszerzająco. Podany domięśniowo działa do 17 godzin.
      • vilez Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 09:42
        Dzięki wielkie smile

(Brał też wziewnie Ventolin, ale ten działa rozszerzająco doraźnie, tzn. krótko, więc tego się nie obawiam.)
        • helufpi Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 09:59
          Zyrtec nie jest sterydem.
          Sterydy likwidują stan zapalny, nie rozszerzają. Po sterydach można robić od razu spirometrię.
          Rozszerzają beta-mimetyki, czyli właśnie Ventolin. Ventolin, owszem, działa szybko, tzn. od razu po psiknięciu, ale efekt rozszerzenia się przez pewien czas utrzymuje. Nie pamiętam ile, więc to byś musiała sprawdzić, ale na pewno w godzinach, nie w minutach.
          • vilez Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 10:07
            Tak, wiem, że Z. jest antyhist. (Podaję zawsze razem z Metypr. To i napisałam razem, z rozpędu).
            Summa summarum, mamy odłożyć to badanie, jako i zresztą drugie, jutrzejsze (testy skórne) - bo też za szybko. Ma być kilka dni przerwy. Popieprzyło nam to trochę, bo czekaliśmy na ten termin skórnych badań, a znowu ta spirometria wpadła dziś okazyjnie. No nic...
            • helufpi Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 10:45
              U nas po Zyrteku trzeba odczekać bite 14 dni, żeby robić testy skórne. Zawsze o to pytają i przypominają. Co innego z krwi - to można robić od razu. Jeśli chodzi o spirometrię - robią u nas przy każdej wizycie rutynowo, po osiągnięciu przez dziecko wieku, w którym współpracuje.
              • vilez Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 10:53
                Hm, dali nam nowy termin skórnych na 12-tego, czyli za 8 dni.
    • vilez Re: Prośba- sterydy i spirometria 04.11.13, 09:54
      Już się dowiedziałam, lekarz potwierdził, że jednak kilka dni przerwy musi być.
      Dzięki serdeczne za odpowiedzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka