Dodaj do ulubionych

kręcone włosy

05.11.13, 14:03
ma moje dziecko.
Plącze się to to, sterczy sianowato, a po związaniu w kucyk wygląda jakby prąd ją poraził (ma mnóstwo drobnych, krótszych włosów, które sterczą, dopiero pianką lub lakierem można przygładzić). Większość kręconych (normalny skręt), kilka pasemek jakby mniej się kręci i wygląda jakby nie były w komplecie.
Co dzień jest wrzask. Włosy sztywne, okropnie splątane.

Używam jakiejś odżywki do włosów kręconych, jedwabiu, kombinowałam już z różnymi szamponami (dla dzieci, dla dorosłych). Nic.

Mam koleżankę, która swoich kręconych włosów nie czesze wcale (nawet po umyciu) - zero. Tak wiem, to niepojęte - dla mnie również. No i moje dziecko zapragnęło tak jak ciocia. Tyle, że cioci skręt jest ze dwa razy mocniejszy.
Sama mam proste, cienkie włosy. Nie potrafię sobie poradzić z pielęgnacją włosów córki.

Jakieś rady? Sprawdzone kosmetyki?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: kręcone włosy 05.11.13, 14:31
      Znajdz fryzjera specjalizujacego sie w kreconych wlosach bo inaczej dzieciak bedzie wygladal jak strach na wroble jesli z tego nie wyrosnie. Faktycznie przy mocno kreconych rozczesywanie tylko pogarsza. Ja daje odzywke czesze na mokro a potem tylko palcami...
    • redheadfreaq Re: kręcone włosy 05.11.13, 14:52
      Mocno kręcone włosy czesze się TYLKO na mokro i NIGDY na sucho, bo efekt będzie taki, jak mówisz: masa bólu i siano sterczące we wszystkie strony. Właśnie dzięki nieczesaniu suchych włosów skręt się utrwala. Odżywki jak najbardziej tak. Lakier, pianka - tylko dodatkowo wysuszą włosy.
    • nanuk24 Re: kręcone włosy 05.11.13, 15:04
      Kreconych wlosow sie na sucho nie czesze. Wiem, co mowie, bo takie mam. Jezeli wlosy nie sa myte codziennie, ich codzienna pielegnacja, to ukladanie i "czesanie" palcami.
    • lykaena Re: kręcone włosy 05.11.13, 15:06
      Mam mocno kręcone włosy
      Czesanie na mokro, a później tylko takie podkręcanie palcami.
      Żeby nie były zbyt wysuszone chodzę na ozon i nie używam suszarki jak się nie spieszę, a rzadko się spieszę, więc zdarza mi się dosłownie kilka razy w roku.
      2x w tygodniu wsmarowuję olej.
    • landora Re: kręcone włosy 05.11.13, 15:07
      Jak najbardziej pojęte wink
      Ja moich też nie czeszę, w trakcie mycia rozczesuje je woda, potem już nie trzeba.
    • madzioreck Re: kręcone włosy 05.11.13, 15:13
      > Mam koleżankę, która swoich kręconych włosów nie czesze wcale (nawet po umyciu)
      > - zero. Tak wiem, to niepojęte - dla mnie również. No i moje dziecko zapragnęł
      > o tak jak ciocia. Tyle, że cioci skręt jest ze dwa razy mocniejszy.

...może i niepojęte, ale dla kręconych włosów w większości jedynie słuszne wink Ciocia może mieć mocniejszy skręt, bo go nie rozciąga codziennie szczotą.
      Jedwab nic nie poradzi na sztywność suchość, bo to silikony. Może przygładzić ewentualnie, bardziej chroni przed mechanicznymi uszkodzeniami włosów. No i ratuje mnie, jeśli jednak mnie podkusi rozczesać się na sucho (okresowo wychodzi mi sporo włosów i trafia mnie, jak nimi obłażę, więc wyczesuję).
      Odżywki (polecam Joannę, Mrs. Potters, odżywki Isana i Alterra) do spłukiwania i bez. Kręconym włosom dobrze też robi olejowanie, chociaż nie wiem, czy dziecko będzie zachwycone wink
    • samotari87 Re: kręcone włosy 05.11.13, 19:03
      Nie czesac na sucho. Czesac tylko na mokro. Nie pozwalac klasc sie do lozka z mokra glowa.
    • eliszka25 Re: kręcone włosy 05.11.13, 20:05
      do rad dodam tylko, ze na suche wlosy mozesz wyprobowac jakis olejek do wlosow, np. garniera. ja mam wprawdzie takie tylko "pogiete" wlosy, ale jak w mokre wetre sobie ten olejek, to duzo latwiej sie rozczesuja i sa bardziej blyszczace oraz nie robia sie sianowate. nie wiem, ile twoja corcia ma wlosow. jesli duzo, to dziewczyny maja tracje - nie czesac na sucho. jesli wlosy sa cienkie i nie za duzo, to mozesz sprobowac patentu mojej mamy: podczas czesania przed kazdym pociagnieciem moczyla grzebien w wodzie. dzieki temu z kreconych wlosow nie robilo sie siano, a podczas schniecia znow sie ladnie skrecily.
      • lubie.garfielda Re: kręcone włosy 05.11.13, 20:34
        mnie czasem po czesaniu pytają czy myłam głowę bo najłatwiej mi się rozczesać gdy mam włosy skropione wodą.
        Do czesania najlepiej używać grzebienia z B A R D Z O rzadkimi zębami.
    • yeerba No ale chwila 05.11.13, 21:08
      To znaczy jak to?
      Włosy myję jej raz w tygodniu (góra dwa i to starcza), na noc zaplatam w luźne warkocze, żeby się nie majtało po buzi i żeby rano wyglądała jako tako (choć nie wygląda).

Chcecie mi powiedzieć, że mam jej umyć, rozczesać i zostawić tak do następnego mycia?
      Ona nie chodzi w rozpuszczonych, zazwyczaj ma kucyk, francuza, warkocze lub kok. Jak mam to uczesać bez czesania? Palcami po prostu?
      Dżisas...
      • pederastwa Re: No ale chwila 05.11.13, 21:44
        Właśnie dlatego myję włosy codziennie. Nie przetłuszczają mi się, ale jak chce rozczasać, musze umyć i nałożyć odżywkę.
      • dziennik-niecodziennik Re: No ale chwila 05.11.13, 21:56
        jesli preferujesz upięcia to nie ma wyjscia, trzeba czesac. opcja czesania tylko po umyciu t raczej albo wtedy gdy sie myje czesciej, albo wtedy gdy upięcie ogranicza sie do konskiego ogona wink
        spryskaj włosy jakąś odżywką w sprayu przed rozczesywaniem. są takie ktore mozna stosowac na suche włosy. albo je po prostu zmocz - wsadz szczotkę pod wode i taką mokrą rozczesz włosy dziecka.
      • gulcia77 Re: No ale chwila 05.11.13, 22:45
        Luźny warkocz spleciony tylko z rozdzielonych palcami pasm ma sens. Rozczesywanie kręconych włosów zawsze da efekt Gienka Loski, czyli, jak to mówią u nas "piznął pierun w zagon sznitlocha". No nie będzie inaczej big_grin
      • nanuk24 Re: No ale chwila 06.11.13, 00:24
        Tak czesz i rozdzielaj kosmy palcami. Mozesz tez uzyc specjalny plyn w sprayu do rozczesywania wlosow.
    • net79 Re: kręcone włosy 05.11.13, 22:05
      Mój syn tez czesze max dwa razy w tygodniu i kurna mniej mu się plączą niż lasek prostowłosych czesanych codziennie przynajmniej raz...
    • goodnightmoon Re: kręcone włosy 05.11.13, 22:48
      Na forum "Uroda" było dużo o pielęgnacji kręconych włosów.
      Tutaj dużo, z linkami do blogów:
      forum.gazeta.pl/forum/w,211,134978594,,wlosy_krecone_suche_puszace_sie_splatane.html?v=2
      W którymś wątku czytałam o odżywce do włosów afrykańskich, są bardzo mocne, ale podobnoż pomagają.
      • kanga_roo Re: kręcone włosy 06.11.13, 10:11
        myślę, że mam włosy podobne do włosów Twojej córki, taki średni skręt, pamiętam z dzieciństwa to rozczesywanie i efekty sad
        teraz mam włosy prawie do pasa, myję co dwa-trzy dni, nosze rozpuszczone lub spięte (koński ogon, kok, warkocz), czeszę grzebieniem tylko po myciu, na mokro, najpierw kiedy myję - palcami, potem z odżywką (nivea do loków, bez spłukiwania). zaplecenie warkocza z nieczesanych włosów nie jest problemem, a po rozpleceniu wystarczy przygładzić włosy mokrymi rękami i wyglądają dobrze. zresztą, jeśli się włosów nie masakruje grzebieniem ani ręcznikiem (zapomnij o "wycieraniu" włosów ręcznikiem, zwłaszcza frotte, trzeba po prostu odcisnąć wodę) i używa odżywek, nie plączą się tak bardzo. jeśli nie chcesz używać u dziecka pianek, żeli dla dorosłych, a włosy się bardzo puszą, możesz spróbować zrobić córce w domu żel z siemienia lnianego, przepis jest w necie.
    • sinusoidaa Re: kręcone włosy 06.11.13, 10:16
      www.tangle-teezer.pl/
      Moim zdaniem-rewelacja.
      Moja córka ma długie, kręcone włosy, cholernie trudne do rozczesania. Problem skończył się, od kiedy używa takiej szczotki.
      Ogromnie zmniejszyła się też ilość włosów wyrwanych, pozostających na szczotce po czesaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka