ira_07 06.11.13, 22:12 Doradźcie, proooszę! Zawsze robiłam z brokułami i szpinakiem, ale nie wolno mi teraz jeść ani jednego, ani drugiego i nie wiem co jeszcze można, macie jakiś pomysł? Na słodko nie lubię, to nie obiad Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:14 Mielone w sosiku pomidorowym zapieczone z serkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:18 O, cos takiego: kobieta.interia.pl/kuchnia/news-nalesniki-z-miesnym-farszem,nId,1053926 Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:20 Nie mam piekarnika Mielone w pomidorach brzmi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 13:33 A czemu nie pomidorkowy ten sosik? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:18 pieczone kawałki kurczaka w chrzanie, lub w musztardzie, majonezie z kechuptem , wszelkie świeże zioła, nie żałować sosu tatarskiego, mięso mielone z cebulą i czerwoną fasolą. Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:19 Ja robię z pieczarkami i serem i takie ala meksykańskie-mięso mielone,fasola,cebula,pomidory i przyprawy i ulubione moich dzieciaków-ser,szynka,sos pomidorowy jak do pizzy Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:23 Z pieczarkami i serem też robiłam, ale chciałam coś bardziej warzywnego lub mięsnego, dzięki za wszystkie propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:29 Głupio spytam, ale dlaczego nie wolno ci jeść szpinaku i brokułów? Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:58 Bo zakrzepicę mam, a te warzywa zawierają witaminę K, która hamuje działanie moich leków. Od niewielkiej ilości niby nic mi nie będzie, ale dla mnie nie ma niewielkiej ilości brokuła ani szpinaku, uważam więc Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 19:06 Lacze sie z Toba w bolu. Masz chwilowo czy juz na zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:29 Zawijasz w naleśniku trochę kukurydzy z puszki i tarty ser żółty, podsmażasz te ruloniki na patelni, żeby ser się stopił. Zawijasz parówkę z plastrami sera żółtego i kawałkami pomidorów suszonych, zapiekasz albo podsmażasz na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:41 jak nie mam czasu daję pasztet (dobry musi byc ) , więc nalesniki z pasztetm zamiast twarogu , mniam Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:46 a na mnie rodzina krzywo patrzy jak jem naleśniki z pasztetem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 23:04 na mnie polowa rodziny tez , ale mam to ............. w nosie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:47 Podsmażony kurzy cycek z przyprawami, mix sałat, feta, czerwona cebula i sos czosnkowy. Zawijam jak rollo;p Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 22:51 Ja robię z nadzieniem z gotowej mrożonki typu warzywa na patelnię albo z nadzieniem z kukurydzy, czerwonej fasoli i papryki. (można w wersji z mielonym wołowym). Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 23:02 a taka klasyka jak z kapusta i grzybami - czyli krokiety z samymi pieczarkami i natka? z farszem jak na pierogi ruskie Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 23:08 an_ni napisała: > z samymi pieczarkami i natka? Pyszny jest tez farsz smażone pieczarki,jajka na twardo i szczypiorek Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 23:17 Natki też mi nie można Krokiety lubię, ale nie mam jak zmielić kapusty. No i kupa roboty przy tym, a naleśniki to dla mnie szybkie danie ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 23:22 Ale kapusty się nie mieli! Trzeba tylko posiekać. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 23:26 Moja mama mieliła, to tak mi się skojarzyło. A zresztą, kapusty też nie powinnam. Zapomniałam o tym, bo jadam ją głównie zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Co do wytrawnych naleśników? 06.11.13, 23:44 Z kaszą gryczaną, białym serem i smażoną cebulką, kocham tę kombinację! Takie Ci wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 00:20 > Z kaszą gryczaną, białym serem i smażoną cebulką, kocham tę kombinację! Ja też takie uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lidka73 Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 09:34 Jak dokładnie robi się tę kombinację kaszy gryczanej i sera? Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green kasza gryczana z serem 07.11.13, 12:37 Wrzucam linka do przepisu na pierogi z takim farszem: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_kasza_gryczana/przepis.html Ja nigdy nie dodaję mięty. Jako dziecko jadłam takie pierogi/naleśniki tylko z roztopionym masłem, ale teraz wolę z kwaśną śmietaną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: kasza gryczana z serem 07.11.13, 18:17 Pierogi jadam dokładnie tak jak z powyższego linku, zgadza się. Do farszu naleśnikowego dodaję zaś jeszcze usmażoną na złoto cebulkę. Z tej masy z cebulką robię też kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej (odrobinka jej idzie też do środka) smażę na oleju... przypomniałyście mi, będą jutro Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 09:41 Kurczaka pomidory czy pieczarki już wymieniły koleżanki, więc dorzucę naleśnika na szybko: smarujesz np. majonezem (lub nie) i zawijasz z parówką, serem, ogórkiem kwaśnym i cebulkom. Wrzucasz na chwile do piekarnika albo na patelnie albo do mikrofalówki. Na koniec polewasz keczupem. Dobre, tylko pamiętaj że ematce nie wypada jeść takiego świństwa Odpowiedz Link Zgłoś
anszetka Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 10:55 Nalesniki francuskie z maki gryczanej (smakuja troche jak placki ziemniaczane) nadzienie: tarty zolty ser, szynka, jajko sadzone, cebulka smazona palce lizac Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 13:27 O farszach już było dużo, ja chcę tylko polecić naleśniki (w sensie ciasto) robione na piwie - zamiast mleka daje się jasne piwo i ok. łyżki czubatej majonezu. Reszta tak samo. Bardzo dobre i w smaku i w konsystencji, bardzo puszyste. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 19:10 Doprecyzuj "reszta tak samo", bardzo prosze. A moze ktos ma podpowiedz w temacie jak zrobic niepuszyste, cienie nalesniki, takie a la crepsy? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co do wytrawnych naleśników? 08.11.13, 07:57 jak_matrioszka napisała: > Doprecyzuj "reszta tak samo", bardzo prosze. Jajko, mąka, odrobina soli. > A moze ktos ma podpowiedz w temacie jak zrobic niepuszyste, cienie nalesniki, t > akie a la crepsy? Cienkie naleśniki wyjdą z rzadkiego ciasta, bo ono się da cieniej rozlać na patelni. Czyli dajesz po prostu mniej mąki. Potem - koniecznie bardzo mocno rozgrzać patelnię, poza tym naleśniki najlepiej smaży się na patelni suchej - rozgrzaną patelnię nacierasz tylko kawałkiem surowej słoniny. Na taką bardzo gorącą patelnię wylewasz łyżkę ciasta i poruszasz szybko patelnią by się rozlało na całą powierzchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 18:56 ja nalesniki robie zamiast pracochlonnych pierogow. czyli np. z kapusta i grzybami. albo z takim farszem jak do ruskich pierogow. bardzo nam podchodza. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Co do wytrawnych naleśników? 07.11.13, 23:36 Moje ulubione: - suszony pomidor w paseczki + ser mozzarella + pestki dyni - ser pleśniowy typu lazur + orzechy włoskie - czarne oliwki + dowolny żółty ser + bekon - wędzony łosoś + koperek świeży + czarne oliwki + sos czosnkowy do polania Odpowiedz Link Zgłoś