Dodaj do ulubionych

Marzy mi się OSADA

14.11.13, 21:14
Pamiętacie ten film?
Każdego dnia coraz bardziej byłabym chętna zamieszkać z rodziną w takiej właśnie osadzie.
Mieszkaliby tam jedynie ludzie zmęczeni otaczającą rzeczywistością, pragnący żyć bez stresu,w przyjaźni i harmonii.
Bez wszechobecnej golizny,homoseksualizmu wyskakującego już z lodówki, durnych seriali, programów muzycznych, tanecznych (rozrywkowych), celebrytów bez majtek,podtekstów seksualnych w każdej możliwej reklamie, bez telewizji, internetu, bez hipermarketów, rządu, kościoła, przetworzonego żarcia.
Rozrywką byłoby czytanie książek, dzieci bawiące się na podwórku, rozmowy z innymi kobietami tylko w realu.
Takie mam czasem marzenie.
Obserwuj wątek
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Marzy mi się OSADA 14.11.13, 21:19
      Jaki problem? Amisze są także w Polsce. Dołącz.
    • marychna31 Re: Marzy mi się OSADA 14.11.13, 22:14
      Naprawde homoseksualizm ci wyskakuje z lodówki?
      To gdzie ty żyjesz? Gdzie ja żyję? Nie mam pojecia jakiej orientacji są moi sąsiedzi, rodzice kolegów ze szkoły syna, terapeuci młodeszego etc. NIe ogladam żadnych seriali, nie ogladam programów muzycznych ani tanecznych ani majtek celebrytów. Jak leca reklamy to przełaczam program, zreszta tv ogladam sporadycznie. Co stoi na przeszkodzie, żeby wyłaczyć telewizor a wziąc książke do reki albo spotkac się z jakimis kobietami na zywo?

Co stroi na przeszkodzie, żeby omijac kościoły i supermarkety. Twoje życie, akurat w tych spektach, to suma twoich wyborów. Skoro ci nie pasują to czemu ich nie zmienisz?
      • z_lasu Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 06:33
        Bez przesady. Jak się nie ma dzieci i nie musi pracować to można skutecznie zostać pustelnikiem. W innej sytuacji nie jesteś w stanie całkowicie się odizolować od wrzasku cywilizacji. Telewizora mogę nie mieć, ale jak "omijać kościoły" mając w Polsce dziecko w wieku szkolnym? Jak w ogóle omijać całkowicie pewne tematy mając dziecko i nie izolując go od kontaktów z rówieśnikami? To niestety nie jest suma WYŁĄCZNIE moich wyborów.
        • aneta-skarpeta Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 10:54
          ale w osadzie też musisz isc na kompromisy, godzic sie na cos co Ci sie nie do konca podoba- oczywiscie w mniejszym zakresie, ale sama ta wolnośc sobie mocno ucinasz mieszkając w osadzie

natomiast mając wolność masz jakąś tam szanse dokonywania sporych wyborow- oglądac tv czy nie ogladac

jak nie masz telewizji to wyboru nie masz żadnego- nawet jakby za 3 lata by ci się odmieniło

ja bym tak nie chciała jednak
      • mamakacperka11 Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 10:20
        Wychodzę z domu,mijam chłopaków wyglądających jak dziewczyny z kolczykami, w spodniach obcisłych itd.Coraz więcej ich mijam. W wakacje w sklepie, który prowadzę z mężem miała miejsce taka sytuacja. Przyszła dziewczyna ok 25 lat, szukała konkretnego produktu, mąż podszedł do niej i kucnął, ponieważ te produkty były ziemi w koszach i ona też kucnęła. Miała mini dżinsową. Nie miała majtek, mąż zbladł, zatkało go. Mnie też. Co miałam robić?powiedzieć :nie masz majtek, czy wiesz o tym? Normalna dziewczyna, mówiła ładnie, składnie, ukłoniła się, pożegnała.Nie ma już granic, wstydu.
        Telewizji nie oglądam już prawie wcale,jedynie Teleekspress, do kina wybrałam się kiedyś na film Allena Zakochani w Rzymie i musiałam sprawdzić czy rzeczywiście to TEN sam reżyser.
        Wszystko się tak szybko zmienia; teraz normą jest przeklinanie na wizji,picie %,pokazywanie stref intymnych itd.
        Dlatego sobie tak czasem myśle o tej Osadzie.Oczywiście bez tego stwora wink
        • morgen_stern Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 10:24
          Ale zdajesz sobie sprawę, że w takiej osadzie mieszkają tylko ludzie, nie anioły i że któryś z nich może okazać się pedofilem? Psychopatą? Że ktoś też może cię tam zgwałcić? Takie zamknięte społeczności są klaustrofobiczne. Jesteś naiwna.
        • kadfael Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 13:02
          > Wychodzę z domu,mijam chłopaków wyglądających jak dziewczyny z kolczykami, w sp
          > odniach obcisłych itd.Coraz więcej ich mijam

"lubił wspaniałe, zdobione drogimi kamieniami stroje, nosił biżuterię i używał pachnideł. Miał przekłute uszy i nosił podwójne, wysadzane perłami, kolczyki z wisiorkami"

Wiesz o kim do jest? O Henryku Walezym. Kilkaset lat temu. Współczesność jest OK, a po to człowiek ma rozum żeby go używać i wybierać z niej to co dla niego dobre i wartościowe.
          • kawka74 Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 17:50
            Ale nasza szlachta prawie zawału dostawała, jak na niego patrzyła - wszystko się zgadza ;p
        • sumire Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 16:49
          wszystko tak szybko się zmienia, serio?
          to popatrz sobie, jakie spodnie nosili panowie w epoce renesansu...

też oglądałam 'Zakochanych w Rzymie' i poza faktem, że to raczej słaby film, nie pamiętam, żeby mnie w nim cokolwiek zgorszyło.
    • dziennik-niecodziennik Re: Marzy mi się OSADA 14.11.13, 22:31
      przypuszczam że fajnie by wam bylo - do pierwszej zimy.
      • z_lasu Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 06:18
        A dlaczego akurat do pierwszej zimy?
        • dziennik-niecodziennik Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 10:31
          bo to tak jak z życiem na wsi. wiekszosci ludzi sie wydaje że to jest fajna sprawa, bo świeze powietrze, bo kwiaty i zieleń, bo zwierzaki itd.
          a potem sie okazuje że fajnie jest tylko latem, a i to wtedy gdy ktoś inny za nas opędza robotę. jak przyjdzie jesień, deszcze i błoto, a potem zima, mróz i śnieg - to sie poglądy rewidują.
          • aneta-skarpeta Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 11:20
            życie na wsi jest fajne, jak sporo na to pracujesz

tak jak fajny jest ogród, ale zeby był fajny to wymaga jednak pracy

moi teściowie mieszkają na wsi i generalnie żyją w duzej mierze "po staremu"

no super ze mają kurki i jajeczka, pole z prawej i pole z lewej, warzywka w ogrodzie- ale przy tym trzeba robic- czy sie chce czy nie
    • mdro Re: Marzy mi się OSADA 14.11.13, 22:46
      Ja ten film pamiętam, ale czy Ty aby na pewno też? Bo jakoś opisana przez Ciebie sielanka nie bardzo mi do przywołanego filmu pasuje.
    • evee1 Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 01:56
      Ogranicz sobie dostep do telewizji i komputera, ogranicz wszystkie "musze" i "powinnam", przestan zwracac uwage na to co sasiadki mowia, mniej narzkaj, wiecej sie usmiechaj i od razu poczujesz zmiane. Bez przesady, rzeczywistosc i stres w w jakiem zyjesz w duzej mierze fundujesz sobie sama.
    • z_lasu Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 06:22
      Utopie marzyły się ludziom zawsze, nie jesteś pierwsza. Ale jednak ludzkość doszła do wniosku, że lepiej ich w życie nie wcielać, bo jeśli jakimś cudem uda się to zrobić, to bardzo szybko wyimaginowany raj staje się realnym piekłem.
    • sumire Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 07:13
      hmm, zda mi się, że życie bez telewizji i internetu to kwestia naciśnięcia guzika, nic ponadto. do hipermarketu można nie chodzić. nie ma to jak ubolewać na coś, w czym człowiek z własnej woli się zanurza...
    • default Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 07:21
      mamakacperka11 napisała:
      > Rozrywką byłoby czytanie książek, dzieci bawiące się na podwórku, rozmowy z inn
      > ymi kobietami tylko w realu.

Oraz uciekanie przed potworami z lasu... Jeśli o tym samym filmie myślę (www.filmweb.pl/Osada).
    • vilez Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 07:51
      Eskapizm, w dodatku...od siebie. Przecież to od ciebie zależy, co do Ciebie dociera. Bo Ciebie zależy, co z tym robisz.
      Zmusza Cię ktoś do oglądania reklam? Ktoś Ci na siłę włącza ten czy radio, żebyś na te golizny patrzyła? Kto Ci każe oglądać celebrytów? Czytać o nich? Ktoś Ci broni w czasie wolnym czytać książki czy rozmawiać z innymi kobietami w realu? Ktoś Ci każe oglądać seriale?

Mam dla Ciebie złe wieści- homoseksualizm, goliznę, celebrytyzm miałabyś w takiej osadzie. I różne przestępstwa itp. I głupotę ludzką. I podłość. Gdzie byś wtedy uciekła? Na samotną wyspę? Ale tam dzikie zwierzaki, a wokół rekiny. Albo jakieś ludy z paciorkami i ludożercy wink

To teraz powiedz, o co naprawdę Ci chodzi wink
    • pierwsze-wolne Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 08:35
      Taż mam takie ciągoty, dopóki mnie antybiotyk nie dopadnie... A na serio wyłączenie tv naprawdę pomaga wink
    • atteilow Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 08:38
      Są juz takie osady w Polsce. Idea mi się podoba. Cytat ze strony: "Uważamy że jedynym warunkiem do zostania pełnoprawnym mieszkańcem Ekowioski w Barkowie jest konsensualna decyzja obecnych pełnoprawnych mieszkańców tego miejsca, podjęta po minimum rocznym okresie próbnym w trakcie którego kandydaci mieszkają, żyją i funkcjonują z nami lub w naszym bliskim sąsiedztwie – tuż za ścianą, lub w gdzieś w pobliskiej przestrzeni."

Wszystko wydaje się piękne, zycie w harmoni z przyrodą, zgodnie z cyklami pór roku i takie tam sielankowe bzdury. Jednak na czele kazdej nawet najmniejszej społeczności zawsze staje jakiś przywódca, a pozostali muszą spełniać jego oczekiwania, podporządkowywać się, zabiegać o akceptację. On stawia warunki, decyduje, ty sie nadajesz, ty nie. Taki samozwańczy władca moze mieć rózne widzimisię, więc styl zycia osad pod względem próby podporządkowania sobie ludzi nie rózni sie niczym od normalnego zycia w cywilizacji.

Lepiej zainwestuj pieniądze w działkę i domek letniskowy za miastem. Przynajmniej to ty bedziesz dowodzić na własnych pięciuset metrach ziemi.
      • kanga_roo Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 11:28
        mamokacperka, ale o ile mogę zrozumieć, że kogoś boli przemoc, nędza, ludzka bezsilność, to zmartwienie, że chłopcy w wąskich spodniach czy dziewczyna bez majtek tylko mnie ubawiło.
        i popieram przedmówczynie: wywal telewizor, czytaj książki zamiast "życia na gorąco", i już będzie Ci się lepiej żyło.
      • pruszynkaaa Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 11:31
        Najczęściej w tego typu "osadach" funkcjonują zgromadzenia na których są podejmowane decyzje dotyczące wspólnoty, gdzie każdy ma prawo głosu - dochodzi się do consensusu. Takie "obrady" trwają czasami bardzo długo, ale działają. Przez pewien czas mieszkałam w wynajmowanym domu z 9 innymi mi podobnych - tak własnie nim zarządzaliśmy smile
      • a.nancy Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 12:20
        ale z tego co zrozumiałam, jej zależy nie tyle na przyrodzie, co na ucieczce od homoseksualistów i dziewczyn bez majtek smile
        • rhaenyra Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 12:41
          w osadzie bedzie policja majtkowa big_grin
    • feel_good_inc Kolejna obrażona na rzeczywistość? 15.11.13, 11:22
      mamakacperka11 napisała:
      > Pamiętacie ten film?
      > Każdego dnia coraz bardziej byłabym chętna zamieszkać z rodziną w takiej właśni
      > e osadzie.
      > Mieszkaliby tam jedynie ludzie zmęczeni otaczającą rzeczywistością, pragnący ży
      > ć bez stresu,w przyjaźni i harmonii.
      > Bez wszechobecnej golizny,homoseksualizmu wyskakującego już z lodówki, durnych
      > seriali, programów muzycznych, tanecznych (rozrywkowych), celebrytów bez majtek
      > ,podtekstów seksualnych w każdej możliwej reklamie, bez telewizji, internetu, b
      > ez hipermarketów, rządu, kościoła, przetworzonego żarcia.
      > Rozrywką byłoby czytanie książek, dzieci bawiące się na podwórku, rozmowy z inn
      > Takie mam czasem marzenie.

Wielkie marzenia mieszczchów o chatce w lesie tysiąc km od cywilizacji kończą się przy pierwszej zimie/chorobie/konieczności dostania czegoś nietypowego, a bajki o tym jak to dobrze drzewiej bywało bez tych internatów okazują się być właśnie bajkami.
      Chcesz przekonać się jak to naprawdę wygląda, a nie w utopijnych rojeniach? To przeczytaj: lubimyczytac.pl/ksiazka/163657/jutro-przyplynie-krolowa
      • dziennik-niecodziennik Re: Kolejna obrażona na rzeczywistość? 15.11.13, 11:34
        > Chcesz przekonać się jak to naprawdę wygląda, a nie w utopijnych rojeniach? To przeczytaj: rel="nofollow">lubimyczytac.pl/ksiazka/163657/jutro-przyplynie-krolowa

również polecam. "lekko" wstrząsające.
    • a.nancy Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 12:14
      pa. kiss
    • rhaenyra Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 12:22
      zacznij od zrezygnowania z internetu tongue_out
      • morgen_stern Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 12:24
        I narzekania na ematce smile
    • cherry.coke Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 16:55
      A jak sie urodzi homoseksualista, trans albo niepelnosprawna, to wygnacie czy spalicie?...
    • majenkir Re: 15.11.13, 17:20
      mamakacperka11 napisała:
      > Mieszkaliby tam jedynie ludzie zmęczeni otaczającą rzeczywistością, pragnący ży
      > ć bez stresu,w przyjaźni i harmonii.

Brzmi jak reklamowka jakiejs sekty.
    • messa-lina Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 17:52
      Nie wytrzymałabym psychicznie w takiej zamkniętej, hermetycznej osadzie. wink
    • kawka74 Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 17:57
      > Bez wszechobecnej golizny,homoseksualizmu wyskakującego już z lodówki, durnych
      > seriali, programów muzycznych, tanecznych (rozrywkowych), celebrytów bez majtek
      > ,podtekstów seksualnych w każdej możliwej reklamie, bez telewizji, internetu, b
      > ez hipermarketów, rządu, kościoła, przetworzonego żarcia.

Wywal telewizor.

Wywal komputer i odetnij sąsiadom dostęp do netu. Możesz też w czynie społecznym postawić ogrodzenie dookoła bloku/domków oraz stróża, który pozwalałby wychodzić tylko wybranym i tylko raz dziennie.

Albo wyprowadź się w Bieszczady.
    • gato.domestico Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 18:06
      chyba marzy ci sie jakas utopia smile na dluzsza mete meczaca...co Cie powstrzymuje?
      odlacz sie od netu, wyrzuc tv...to na poczatek mnie jakos celebryci nie atakuja smile bo nie czytuje pudelków, faktu etc, ogladam jedynie zagraniczne sewisy tv kt sa w miare obiektywne, golizna mnie jakos nie przesladuje zreszta nie mam nic przeciwko...
      moze czasy prl-u ci sie marza smile szarzy , tacy sami ludzie? smile
      wiekszoscd tych swoich minusów wspolczesnego zycia mozesz wyeliminowac sam - kto ci kaze jesc przetworzone produkty? kto ogladac tv show-y?
    • aandzia43 Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 18:06
      Nie, nie chciałabym mieszkać w osadzie z filmu OSADA. Sam film zresztą chyba pokazał, dlaczego nie warto chować się w utopie. Mnie nie przszkadza zalew głupoty w mediach, bo go zwyczajnie unikam. Czy ktoś każe ci ogądać w telewizji wszystko jak leci? Czy sadzać dziecko przed telewizorem? Za to bez napływu treści interesujacych mnei byłoby zwyczajnie nudo.
    • kalia-kalia Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 18:32
      Filmu nie znam, ale Twoje wymarzone życie nie dla mnie.
      Ja lubię cywilizację, internet, telewizję, homoseksualistów i goliznę smile.
    • lady-z-gaga Re: Marzy mi się OSADA 15.11.13, 23:44
      Wprowadź się do mnie.
      Golizny tyle, co mąż pokaże paradując z gołą dupą po kąpieli, a to raptem raz dziennie.
      Homoseksualizmu niet.
      Seriali nie oglądamy, celebrytów też. Telewizji Trwam i radia Maryja nie używam. Polityki unikam, najwyżej wiadomości obejrzę. Parę zupek w proszku mam, ale mogę wyrzucić.
      Z dziećmi gorzej, musisz przywieźć swoje.
      Pasuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka