Dodaj do ulubionych

Pytanie medyczne

17.11.13, 18:54
Czy na odczytaną wysokość ciśnienia krwi może mieć wpływ miejsce jego pomiaru?

U lekarki regularnie wychodzi mi 140/80. We wszystkich innych sytuacjach - pomiar przez ciotkę-pielęgniarkę, pomiar samodzielny - 110-120/70. Z tym, że lekarka mierzy mi w stawie łokciowym, a przy okazji zakupu ciśnieniomierza przeczytałam w instrukcji, że rękaw trzeba zakładać na ramię nad stawem łokciowym i rzeczywiście, po fakcie do mnie dotarło, że wszyscy inni mierzący tak właśnie go zakładali.

To może mieć wpływ czy zwykły efekt białego fartucha? Bo na logikę nie czuję, jaki mogłoby mieć wpływ, ale może jednak ma?
Obserwuj wątek
    • wilowka Re: Pytanie medyczne 17.11.13, 19:02
      Też tak mam. w domu 90/60 w przychodni 110/80 big_grin
    • sinusoidaa Re: Pytanie medyczne 17.11.13, 19:54
      Oczywiście, że na wynik pomiaru ma wpływ miejsce, osoba, która dokonuje pomiaru, a także stan, w jakim znajduje się pacjent (np. po wejściu po schodach w przychodni, gdzie dokonywany jest pomiar).
      Jest więc najczęściej efekt "białego fartucha" podwyższający normalne ciśnienie krwi.
      Wpływ ma również aparat, którym dokonuje się pomiaru. Te nadgarstkowe są mniej dokładne.
    • jdylag75 Re: Pytanie medyczne 17.11.13, 21:22
      Moze to byc efekt białego fartucha.
      • mruwa9 Re: Pytanie medyczne 17.11.13, 22:04
        "nadcisnienie bialego fartucha" albo wynikajace z pospiechu, gdy pomiar jest wykonywany z biegu, zamiast odczekania kilku-kilkunastu minut na siedzaco, dla uspokojenia.
        Jesli rozkurczowe wynosi 80, to tym bardziej paniki nie ma. Pogratulowac cisnienia.
    • mindtriper Re: Pytanie medyczne 17.11.13, 22:19
      Też mnie to zawsze zastanawiało.
      Moje ciśnienie do życia to tak 90/50, czasem, jak zjeżdżam, mam niższe, więc po prostu niewysokie.
      A na pomiarach zawsze wychodzi mi co najmniej 120/80, a takie mam chyba po dożylnym podaniu kofeiny.
      No, ale jak to jest mierzone tak, pfpfpfpf pompką, 5 sekund i odczyt, to się nie dziwię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka