Dodaj do ulubionych

Jak zrobic, żeby pachniało? :)

22.11.13, 12:27
Pominąwszy zapach choinki, marzy mi się, żeby w święta w domu roznosił się zapach "świąteczny", wyobrażam sobie go jako mieszankę cynamonu, goździków i cytrusów.
Czy macie jakieś pomysły, jak można by zapewnić sobie taki aromat chociaż w jednym pokoju?

Oczywiście wiem, że są olejki zapachowe czy świeczki, ale nie o to mnie chodzi. Chciałabym całkowicie naturalnie.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bazylea1 Re: Jak zrobic, żeby pachniało? :) 22.11.13, 12:32
      www.handimania.com/diy/orange-rind-votives.html#I-http%253A%252F%252Fwww.handimania.com%252Fdiy%252Forange-rind-votives.html%2F1861533584%2F1
      • goodnightmoon bazylea1 22.11.13, 12:53
        Świetne są te świeczniki z pomarańczy!!!!

Ale taka zwykła z goździkami też ładnie pachnie i wygląda:
        https://i2.pinger.pl/pgr49/2e56d6860027e3b44b3b1458/pomarancze-gozdziki.jpg
    • kosheen4 Re: Jak zrobic, żeby pachniało? :) 22.11.13, 12:34
      prosta metoda mojej mamy: do małego rondelka wsypać goździki, dodać cynamon (sproszkowany lub w kawałku), zalać niewielką ilością wody (pół szklanki?), zagotować. pachnie smile
      • neffi79 Re: Jak zrobic, żeby pachniało? :) 22.11.13, 12:41
        tak, ja tez robię podobniesmile
        -do płytkiego garnka daję cynamon, skórkę pomarańczy, goździki i zagotowuję, potem włączam płytę na "2" tak by lekko parowało.
        -kroję drobno skórkę pomarańczy i układam w płytkiej szklanej misie, w tą instalację układam kilka-kilkanaście świeczek-podgrzewaczy
        - uwielbiam aromat kawy w domu, zdarza się, że robię 3-4 kawy z ekspresu i ustawiam je w salonie, przedpokoju, pachnie jak we włoskiej kafejcesmile

poza tym wiadomo, olejek pomarańczowy itp, do kominka, ale zapach nie jest zbyt trwały
    • wuika Re: Jak zrobic, żeby pachniało? :) 22.11.13, 12:35
      Możesz sobie gotować miętową herbatkę, przyprawioną właśnie tymi dodatkami, które chcesz. No i potem jest jeszcze herbatka smile
    • mamablue Re: Jak zrobic, żeby pachniało? :) 22.11.13, 12:53
      Wbijam w całą nieobraną pomarańczę goździki, wychodzi taka najeżona kula. Zapach jest jak najbardziej świąteczny.
      • nisar Re: Jak zrobic, żeby pachniało? :) 22.11.13, 13:26
        No więc ja też wbijam, ale jakoś nie czuję tego zapachu aż tak, jak bym chciała.

A jak się gotuje w kuchni taka woda, to w całym mieszkaniu pachnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka