Dodaj do ulubionych

interpretacja opisu aukcji allegro - prośba

13.12.13, 19:06
Byłam ostatnio na kupnie odkurzacza. Przetrzepałam allegro i znalazłam jeden, który mnie zainteresował, powiedzmy firmy X. Sprzedawca miał ten odkurzacz na 2 aukcjach w 2 różnych cenach: aukcja samego odkurzacza, oraz aukcja odkurzacza z "zestawem 10 firmowych worków". Ponieważ jestem leniem i nie chciało mi się szukać aukcji z workami wybrałam droższy wariant który te worki miał w cenie.

I tutaj prośba do was o interpretację sformułowania "firmowy worek", tzn co rozumiecie pod tym pojęciem?
Obserwuj wątek
    • kawad Re: interpretacja opisu aukcji allegro - prośba 13.12.13, 19:11
      Według mnie "firmowy worek" to worek dopasowany do danego odkurzacza, czyli tej samej marki.
      • maggi9 Re: interpretacja opisu aukcji allegro - prośba 13.12.13, 19:17
        Według mnie też ale zapewne dostałaś jakieś tańsze zamienniki i dlatego pytasz. Mam rację?
        • spicy_orange Re: interpretacja opisu aukcji allegro - prośba 13.12.13, 19:23
          dokładnie tak. A konkretnie zastanawiam się, na jaki komentarz zasługuje sprzedawca w tej sytuacji
          • maggi9 Re: interpretacja opisu aukcji allegro - prośba 13.12.13, 19:25
            Wiesz...firmowe to firmowe, jakiejś firmy te worki muszą być wink

Zależy czy są bardzo badziewne tzn czy to okropna chińszczyzna czy ujdą w tłoku ale nie mają odpowiedniej metki i czy dużo za nie zapłaciłaś.
    • sole78 Re: interpretacja opisu aukcji allegro - prośba 13.12.13, 19:32
      firmowy = oryginalny, czyli dedykowany konkretnemu modelowi danej firmy. Można kupić worki uniwersalne pasujące do różnych modeli, które produkuje firma nie związana jedną marką. Tak mi się wydaje, biorąc pod uwagę mój odkurzacz i do niego worki smile
    • ichi51e Re: interpretacja opisu aukcji allegro - prośba 13.12.13, 19:35
      Napisalabym do wystawcy pytanie dlaczego worki byly generyki jak mialy byc firmowe. Komentarz zalezny od odpowiedzi.
      • gazeta_mi_placi Re: interpretacja opisu aukcji allegro - prośba 13.12.13, 20:59
        Dokładnie.
        Sprzedawcy często boją się negatywna jak kot święconej wody, więc można sporo ugrać np. obniżkę albo np. dostawę darmowych kolejnych 20 worków itp.
    • amy.28 Re: interpretacja opisu aukcji allegro - prośba 13.12.13, 22:10
      potocznie firmowy jeśli jest zestawiony z jakąś marką
      (np kupujesz iphona i firmowe sluchawki) no to aż się prosi aby były a apple`a

ale w praktyce firmowe mogłyby być również z samsunga, nokii albo alcatela - bo to też są firmowe słuchawki.

a jakby się prawnie doczepić - to wszystko jest firmowe jeśli nie jest rękodziełem. I jesli wyprodukowała je chińska firma szajsęg - to są to firmowe słuchawki szajsęga. A ocena firmy, jakości produktów to jest sprawa subiektywna i drugorzędna. Pewnie właściciel szajsęga twierdziłby ze ma towar pierwsza klasa.

Dlatego prawnie - nie masz szans cokolwiek odzyskać czy się doczepić - ale w komentarzu masz prawo zaznaczyć, ze kupujący sugeruje iż dodaje oryginalne worki - a wysyła badziew.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka