Dodaj do ulubionych

Pijecie zioła >?

02.01.14, 14:41
To wcale nie w nawiązaniu do wątku o starości suspicious
Ja zioła piłam już w wieku młodzieńczym, jak również stosowałam zewnętrznie wink
Obecnie piję pokrzywę, melisę, miętę-czasem koperek
Poza tym w szafce szałwia, rumianek
Macie coś wartego polecenia-zdrowotnie i smakowo ?
Obserwuj wątek
    • nowi-jka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:44
      jesli stosujesz tabletki anty to upenij sie ze mozesz pic kazde zioła, tych co ja brałam nei mozna było łaczyc z szałwią
      • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:46
        nie stosuję wink
        szałwia tylko do płukania gardła
    • d.d.00 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:46
      Piję w sumie tylko pokrzywe bo woda mi się zatrzymuje. Tak to zielone i czerwone herbaty, ale liściaste.
      • myszomle Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:59
        Rumianek, mięta, melisa i ostatnie odkrycie - miodokrzew. To ostatnie ma nieziemski smak.

---
        truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
        • shan_sa Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 17:11
          Ja piję zioła i interesuję się nimi. Warto jednak przed decyzją o piciu ich poczytać o skutkach ubocznych. Na żołądek polecam: prawoślaz, rumianek. Na uspokojenie: kozłek, melisę, serdecznik (mało doceniane zioło - spowalnia puls przy szybkim biciu, działa lekko uspokajająco, ale jest bardzo gorzkie). Poczytaj sobie o ostrożeniu - bardzo ciekawe zioło. Ja najczęściej robię mieszanki bo zioła wtedy lepiej działają. Warto też robić nalewki - wtedy jeszcze lepiej działają smile
    • mid.week Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:51
      Ja pije najczęściej owocowe. Ale najciekawszy jak dla mnie jest rooibos.
      • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:53
        roobois to u mnie w standardzie wink
        • joa66 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:55
          W zasadzie tylko miętę.

No i kupuję czasami pokrzywę-ale to do płukania włosów.
    • edelstein Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:55

Najpierw je zbieram z rozwianym wlosem na rozstajach przy pelni ksiezycawink a na serio to stosuje zewnetrznie glownie,ku urodzietongue_out
      • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:59
        Ja z małoletniej ale już nie dziewicy (tongue_out) płukałam włosy pokrzywą-żmudne to było, wymagające czasu i zasyfiające-bo nawet po odcedzeniu zostawały resztki we włosach
        Edel-jakie inne zioła ku upiększeniu ?
        • edelstein Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:18

Lipe,Jak kwitnie zbierasz te kwiatki,zalewasz wrzatkiem.Jak sie brzydzisz to tylko myjesz twarz lub robisz parowke dorzucajac wsio co masz,jak sie nie brzydzisz pijesz.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
          • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:49
            nie brzydzę się, ja mało brzydliwa jestem
            tylko musiałabym na wieś jechać tej lipy szukać bo taka u nas spod bloku to nie bardzo wink
            • edelstein Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 16:03

To Jak moj syn,on tez Malo brzydliwy,wszystko wszamietongue_out
              Golebia masz
              • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 19:05
                Nie mam uncertain
                Ostatni z 14:52
    • bella_roza Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:58
      tak, bo lubię
      polecam lipę, nawet dzieci się przekonały
      piję melisę, rumianek, lipę, miętę, po obiedzie w stołówce mieszankę na trawienie, gł z kopru wink
      • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:59
        o, zapomniałam-lipę też pijam-ale głównie gdy mnie coś bierze
    • vilez Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 14:58
      Miętę. Ale używamy mnóstwo ziół w kuchni, wiele z nich własnej uprawy.
      • bei Skrzyp 02.01.14, 15:03
        Działa też odmładzająco, tylko nie przesadzaj, bo wowczas trzeba wit b1 ( chyba jeden ) brać....
      • aqua48 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:10
        Ekhm, myślałam, że zioło się pali? Czego to się człowiek nie nauczy..
        • vilez Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:19
          Można piec ciasteczka wink
          • adellante12 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:54
            A nawet trzeba smile Przecież wielu gościom przeszkadza dym tongue_out
    • default Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:17
      Głównie zioła pijam, to mój podstawowy napój. Mieszanki - mięta, rooibos, jeżyna, koper włoski, werbena itp. Wypijam tego ok. 1,5 l dziennie, a normalnej czarnej herbaty tylko ok. 0,5 l. W ogóle nie pijam soków owocowych, napojów gazowanych, coli, oranżad itp.
      • verdana Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:18
        Herbata też ziołasmile Pijam.
    • na_pustyni Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:20
      piję rumianek, melise i miete, w razie koniecznosci lipe i szalwie smile
      • brydka26 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:22
        Pare lat temu odkrylam i uwielbiam werbene, tylko ze za diabla nie moge tego w Polsce dostac. Kolega przywozi mi z Francji, na szczescie jezdzi tam regularnie smile
        • anika772 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 16:02
          To poszukaj na allegro. U mojego ulubionego sprzedawcy ziół jest, 3,60 za 50g.
    • adellante12 nie 02.01.14, 15:53
      Tylko palimy, albo dodajemy do ciasteczek smile)))
    • anika772 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:55
      O tak, z upodobaniem i od lat. Odkąd rzuciłam kawę, to jeszcze bardziej urozmaiciłam zielsko.
      Mam teraz w szafce: rumianek, pokrzywę, skrzyp, melisę, morwę białą, kwiat głogu, lipę, prawoślaz, babkę lancetowatą, miętę i nagietek. Miałam też porost islandzki, ale nie dało się tego wypić- nie spotkałam chyba bardziej gorzkiego smaku! Wyrzuciłam całą porcję.
      Robię sobie z tego rozmaite mieszanki i zaparzam w dzbanku z sitkiem.
      • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 19:00
        Miałam też porost isla
        > ndzki, ale nie dało się tego wypić- nie spotkałam chyba bardziej gorzkiego smak

ha, a piłaś piołun ?
        ja w dzieciństwie (moja babcia piła) wink
        • anika772 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 19:03
          Fakt, moja babcia też piła, on zdaje się wątrobie pomagał? Nie próbowałam, zapach był zniechęcający.
          Wszystko przede mną, może mi się uda kiedyś tak zestarzeć żebym dała radę porostom i piołunomwink
          • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 19:04
            nie mam pojęcia na co-ale mnie fascynował-traktowałam go głównie eksperymentalnie próbując dosładzać big_grin
            • anika772 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 19:08
              Właściwości Piołun zawiera olejek lotny składający się głównie z tujonu i tujolu oraz azulenu, ponadto związki goryczkowe, flawonoidy i garbniki. Pobudza funkcje wydzielnicze przewodu pokarmowego, zwiększa apetyt, działa żółciopędnie i odkażająco oraz jest środkiem przeciwrobaczym.

Zastosowanie Bylica wspomaga leczenie chorób żołądka oraz ułatwia i przyspiesza powrót do zdrowia po operacjach w obrębie górnego odcinka przewodu pokarmowego, w szczególności przełyku, żołądka i dwunastnicy. Pobudza łaknienie i łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zalecana jest w kamicy żółciowej, niedrożności oraz stanach zapalnych przewodów żółciowych. Stosowana zewnętrznie pomaga przezwyciężyć choroby pasożytnicze (np. wszawicę), a w postaci słabego odwaru może być używana jako lewatywa u dzieci przeciwko owsikom.

Proszę, nawet robactwo zabija!
              • guderianka Re: Pijecie zioła >? 03.01.14, 07:47
                dzięki, dobrze wiedzieć!
    • princy-mincy Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 15:58
      Miętę tylko świeża latem, bo działa wychladzajaco.
      Rumianek na bolesne miesiaczki- działa roskurczowo.
      Lipa- jak mnie bierze przeziębienie i juz nie mam soku z malin.
      Szałwia- tylko do płukania gardła.
      Melisa- na bezsenne noce w ciazy.
      Skrzyp i pokrzywa- sporadycznie.

Na codzień lubię czerwona i zielona herbatę.
    • mona_mayfair Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 18:06
      Ja głównie lipę i mietę. Mam tez jakiś mix ziółek na nerwy, ale nie działa a w smaku wstrętne więc zaprzestałam ;p
    • solejrolia Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 18:32
      z ziół stosuję tylko miętę i melisę.

> Macie coś wartego polecenia-zdrowotnie i smakowo ?

ziół jak widać mało stosuję, za to bardzo wierzę i bardzo dużo stosuję przypraw i roslin przyprawowych, leczniczych, tak na co dzień, w kuchni. (może nawet mam obsesję na tym punkcie???suspicioushmmmm)
      np przy rota wirusie jedliśmy ryż z podduszonym jabłkiem, dość mocno doprawiłam całość cynamonem, ponieważ cynamon działa na trawienie.
      koperek- trawienie (wiatropędnie). i tak jak ktoś tu pije jako herbatkę koperkową, ja wolę doprawić posiekanym koperkiem potrawę.
      anemia, kiepskie wyniki- dużo natki pietruszki, zwłaszcza do potraw z mięsem, a nawet posiekać i na kanapkę pod plasterek szynki. albo z jajkiem-o, konicznie do jajka coś zielonego.
      kwas foliowy- brokuły.
      powieka mi drga- kupuję orzechy, kupuję dobre kakao i wypijam. objawy mijają jak ręką odjął.
      jak jest zima, jest zimno (mam niskie ciśnienie, i ciągle mi zimno, stopy mam lodowate) to stosuję przyprawy rozgrzewające, pieprz, papryki, imbir najlepiej swieży, jak nie mam to z torebki,itd
      potrzebuję wzmocnić paznokcie i włosy, to zażeram się awokado i sezamem
      głóg- w formie nalewki, na serce i wątrobę (chociaż brak konkretnych danych, i brak badań, ale uważam, że glóg przy niewydolnej trzustce rewelacyjnie działa, można zmniejszyć dawki enzymów trawiennych).
      dzika róża (konfitura) świetna jest w przeziębieniach, maliny- w przeziębieniach. sok z czarnego bzu. czosnek.niby oczywistość, a zapomina się, i kupuje różne Gripeksy i Polopiryny.

w sumie mogę długooo wymieniać, co zjadam w jakim celu, bo dość świadomie używam przypraw, i różnych roslin.
      • aaadddaaa83 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 18:39
        Tak.
        Babkę płesznik na zaparcia i zabicia uczucia głodu i ostropest plamisty na wątrobę.
      • guderianka Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 19:02
        solej-cynamon to u nas stała przyprawda-dodaje do naleśników (do ciasta) jabłek M i Młodsza jedzą twaróg z cynamonem, Najmłodszemu dodaję do płatków owsianych ze startym jabłkiem.
        Cała reszta to tez jakby "oczywistość",stale obecna w kuchni-no może poza imbirem, nie podchodzi mi jakoś-ani świeży ani suszony
    • ira_07 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 18:45
      Lubię miętę.
    • capa_negra Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 18:56
      Z ziółek to jedynie nalewka z melisy i mięty taka 40% wink
    • neffi79 Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 19:43
      oczywiście, od młodzieńczych lat. Zawsze interesowałam się ta tematyką
      moje ulubione to: miejsce 1. Lawenda - wspaniałe zioło, 2. rumianek, melisa, 3. dziurawiec, kozłek lekarski, macierzanka, dzika róża, kwiaty/owoce bzu, lipa, nagietek, wiesiołek, pokrzywa, mięta...i wiele innych
      uwielbiam zioła - niektóre zbieram sama, pijemy cała rodziną zamiast herbaty czarnej, w moim domu zawsze stoi dzbanek z ziołami, nie wyobrażam sobie dnia bez choćby jednej filizanki herbatkismile
    • werualta Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 21:57
      od września regularnie melisę
      czasem miętę
      • lucadimontezemolo Re: Pijecie zioła >? 02.01.14, 22:19
        Piję pokrzywę regularnie, czasami miętę i rumianek. Być może , o ile lato będzie upalne, zastosuję szałwię przeciwpotowo.
    • drinkit tylko palę n/t 02.01.14, 22:28
    • eliszka25 Re: Pijecie zioła >? 03.01.14, 00:25
      jakos specjalnie na ziololecznictwie sie nie znam, ale praktycznie zawsze mam w szafie herbate mietowa (na zoladek i dlatego, ze lubimy), rumianek, szalwie i koper wloski. poza tym od kilku lat zdecydowanie mniej siegam po tabletki i konwencjonalne leki na drobne dolegliwosci czy przeziebienia. akurat w tej chwili kroluje u nas cebula. chlopakom daje syrop z cebuli na kaszel i robie rozgrzewajace oklady z cebuli na klatke piersiowa. poza tym na katar i kaszel stosuje masc tymiankowa, ktora nacieram plecy i klatke piersiowa.
    • joana.mz Re: Pijecie zioła >? 03.01.14, 00:50
      pijam te co zostały wymienione.

Piłam kiedyś "herbatkę na dobry sen" z biedronki i ona miała w składzie lawendę. Od tamtej pory bezskutecznie wypatruję jej na półkach tego sklepu. I zastanawiam się czy można gdzieś kupić coś podobnego.
      • neffi79 Re: Pijecie zioła >? 03.01.14, 09:16
        Herbatkę mozna zrobić samemu, zioła kupić w zielarni bądż w jakimś esklepie.
        Będzie dużo lepsza. Zioła z saszetek są takie sobieuncertain Ja saszetkowy mam tylko rumianek.
        • alfa36 aaadddaaa83 03.01.14, 12:13
          Ostropest kupujesz zmielony? Ile tego bierzesz?
    • mvszka Re: Pijecie zioła >? 03.01.14, 12:18
      nie i podziwiam ludzi, którzy te smaki tolerują a zwłaszcza lekarski roiboos
      ja nawet mięty nie znoszę ( chyba, że taka zerwana świeżo )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka