Dodaj do ulubionych

Jak to wszystko się zmienia :)

04.01.14, 14:42
Kiedy byłam w pierwszej ciązy, żeby nie skłamać - 11 lat temu.
Płeć lekarz próbował określić dopiero po 20tc, a może nawet bliżej 30tc...a dziś, na pierwszym "genetycznym" w okolicach 12tc podaja płeć i matki histeryzują od razu, ze jak to,przecież miała być dziewczynka tongue_out

Co się jeszcze zmieniło - a mianowicie odczuwanie ruchów dziecka. Pierwsze poczułam w ok 19tc (wtedy) i nawet nie zdążyłam się zmartwić, że późno czy coś...

A dziś czytam na wielu forach, ze laski czują ruchy już w 11-13tc...więc drogie ematki, pocieszcie mnie starą wieloródkę, bo u mnie już 15tc a ja nie czuję nic a nic...ratunku....

Obserwuj wątek
    • jak-nie-ja-to-kto Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 14:45
      A może lepiej zapytać lekarza???
      • mi_nutka79 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 14:50
        jak-nie-ja-to-kto napisała:

> A może lepiej zapytać lekarza???

Ale o co? tongue_out
    • black.joanna Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 14:47
      nie schizuj, poczujesz podobnie jak za pierwszym razem, może trochę wcześniej
    • aandzia43 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 14:53
      Hmmmm.... Ćwierć wieku wstecz ruchy poczułam w 16 tygodniu i zarówno doświadczone koleżanki jak i lekarz, dziwili się, że tak wcześnie.
      • ichi51e Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 14:55
        Dokladnie. Ja tam nic nie czulam dopoki solidnie nie kopnal. A potem juz nawalal i nawalal... big_grin
    • demonii.larua Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 14:58
      > A dziś czytam na wielu forach, ze laski czują ruchy już w 11-13tc...więc drogie
      > ematki, pocieszcie mnie starą wieloródkę, bo u mnie już 15tc a ja nie czuję ni
      > c a nic...ratunku....
      Przedbąkową perystaltykę czują, a nie ruchy big_grin
      Pocieszam Cię - u mnie ruchy przy każdej ciąży było czuć od ok. 16 -18 tc, kopanie rozpoczęło się na dobre dopiero po 20 tc.
      • mi_nutka79 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 15:02
        demonii.larua napisała:

> Przedbąkową perystaltykę czują, a nie ruchy big_grin

Tez tak myślę, jednakowoż nie podważam, co by nie odbierać radości czucia tongue_outtongue_outtongue_out
        • demonii.larua Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 15:05
          W pierwszej ciąży też się radowałam "o poruszyło się"... a po kilku minutach następowała przymusowa ewakuacja z pomieszczenia, które raczyłam zawonić big_grin
          • sanrio Re: Jak to wszystko się zmienia :) 05.01.14, 10:38
            big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • mvszka Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 15:04
      moje dziecko wcale nie kopało, a po urodzeniu sąsiedzi pytali czy jeszcze żyje bo wogóle nie płakał do 4mies.
    • princy-mincy Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 15:11
      Urządzenia do usg sa lepsze niz te kilkanaście lat temu, dokładniej widać, lepsza jakość obrazu wiec mozna szacować, choc rzadko ktory szanujący sie specjalista określi płeć na 100% w tym czasie. Mówią, ze za wcześnie.

Co do ruchów- w obu ciazach czułam pierwsze ruchy ok 16 tc i w pierwszej lekarka nie wierzyła.
      Ale ja bardzo szczupła byłam i jestem, zwłaszcza na początku ciazy.
      Wydaje mi sie to niemożliwe by czuć ruchy w 11-13 tc.
      • mi_nutka79 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 15:18
        Nie wątpię smile

Jednakże co do odczuwania jeszcze - w 11 tc wielkość płodu to ok 50mm, zaś w 16tc to już coś w granicach 100-115mm, więc subtelna, acz znacząca róznica smile
      • memphis90 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 05.01.14, 10:35
        Aha, ale zewnętrzne narządy płciowe kształtują się ok. 12 t.c., więc określanie płci na podstawie czegoś, czego jeszcze w zasadzie nie ma obarczone jest 50% ryzykiem błędu wink

W ruchy dziecka w 11t.c. też nie wierzę, ale internet przecież wszystko zniesie wink
    • neffi79 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 15:16
      16-18tc jakos tak
    • lady-z-gaga Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 15:23
      Hm....kluczowe słowa to: "....czytam na wielu forach..." wink
      fora to baśniowa kraina, w ktorej dzieją się różne dziwne i nieprawdopodobne rzeczy
    • d.d.00 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 21:11
      Nie czułaś tego plemnika dobiegającego do mety? EMatko, jak możesz big_grin
    • jusiakr Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 23:25
      W 11-13 tyg to ja ruchy czułam, jak za dużo zjadłam, a nie jak się Młody ruszał... wink
    • lola211 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 04.01.14, 23:45
      Z córka ruchy czulam ok.15 tygodnia, pamietam dokladnie, bo lezalam wowczas w szpitalu.Z pewnoscia nie były to jelita, tylko bardzo delikatne ruchy płodu.W ciazy z synem mialam identycznie.Ale to kwestia indywidualna.
      I w ogole jakos tak wszystko podobnie przechodzilam w obu ciazach, a roznica niebagatelna, bo 14 lat.Nawet ten sam lekarz ciaze prowadzil i jedno i drugie urodzilam w niedziele,za kazdym razem gdy jakas rodzinna impra miala miejsce.Fakt, teraz bylo usg przezpochwowe, a wowczas tylko przezbrzuszne i mniej dokladne.Tylko tyle roznic.
    • anias29 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 05.01.14, 10:16
      > Kiedy byłam w pierwszej ciązy, żeby nie skłamać - 11 lat temu.
      > Płeć lekarz próbował określić dopiero po 20tc, a może nawet bliżej 30tc..

Musiało się zmienić w ciągu roku, bo mnie równo 10 lat temu płeć podano w 12tc ;P
      • ichi51e Re: Jak to wszystko się zmienia :) 05.01.14, 10:19
        Wiesz - ja ci moge plec podac nawet w dniu owu. Mam 50% szansy... A ciotka mojej exbratowej potrafila po twarzy powiedziec czy chlopiec czy dziewczynka - miala 100% success rate.
        • anias29 ichi51e 05.01.14, 10:27
          > Wiesz - ja ci moge plec podac nawet w dniu owu. Mam 50% szansy... A ciotka moje
          > j exbratowej potrafila po twarzy powiedziec czy chlopiec czy dziewczynka - mial
          > a 100% success rate.

No cóż, w moim przypadku po prostu jak dłoni było widać drugorzędną cechę płciowątongue_out
    • ioanna80 Re: Jak to wszystko się zmienia :) 05.01.14, 11:16
      Spokojnie, ruchy powinnaś czuc po 18 tygodniu. Chociaż w przypadku kolejnych ciąż ponoć mozna czuc ciut wcześniej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka