Dodaj do ulubionych

Monotonne śniadania.

19.01.14, 10:40
Przyszedł czas zaplanowania sobie wakacji i no co się z tym wiąże sporo przesiaduje na holidaycheck czy tripadvisor.
Jedno co się często przewija to zarzut do monotonnych śniadań.
Czy naprawdę osoby, które to piszą naprawdę u siebie w domu w ciągu tygodnia jedzą zupełnie co innego na śniadanie? Inne ciepłe danie? Inne sery, wędliny? Inne płatki, Inne warzywa i owoce?
Przecież pracujący człowiek nie ma na to czasu.
Moje wyjazdy kojarzą mi się własnie z tymi celebrowanymi śniadaniami gdzie mam świadomość, że czeka mnie kolejny wspaniały wolny dzień i jedyne co muszę zrobić to omówić jak dziś odpoczywamy.

Moje śniadanie w domu od poniedziłaku do piątku to na szybko zjedzony serek grani albo jogurt a jak już czas naprawdę goni to jabłko zjedzone już w samochodzie.
Obserwuj wątek
    • fomica Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 13:51
      > Czy naprawdę osoby, które to piszą naprawdę u siebie w domu w ciągu tygodnia je
      > dzą zupełnie co innego na śniadanie?
      Ja właściwie tak smile jasne, że sa to zestawy powtarzalne i po tygodniu wraca cos co juz bylo,a le z dnia na dzień staram się urozmaicać. Kanapki raz z tym raz z innym, twarożek, jajka w rożnych postaciach, jogurt, jakies pasty, rożne warzywa sezonowe.
      Na wakacjach pewnie dochodzi jeszcze efekt "płace i wymagam". Mnie to narzekanie akurat dziwi bo w większości hoteli gdzie dawano śniadania były one dość zlożone - po kilka rodzajów wędlin, dodatkow itd., więc jest z czego wybrać.
    • tiaraloo Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 14:00
      Zawsze na wakacjach mam wrażenie, że ludzie sami są sobie winni. Jadą na 7-14 dni, a juz pierwszego stawiają sobie za punkt honoru spróbować dosłownie wszystkiego. Nic dziwnego ze 4-5 dnia nic już ich nie zaskakuje. Chyba że niestrawnoś, którą z upodobaniem nazywają taką czy inną klątwą.
      • simply_z Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 14:07
        tzw klątwa występuje i owszem w krajach z inną flora bakteryjną i może się wziąć nawet z powietrza jakies Indie czy Egipt.
        co do jedzenia.mój tata zawsze mawia ,przyjechałeś zwiedzać ,czy nażreć się?
        • ichi51e Re: Monotonne śniadania. 20.01.14, 08:53
          Zalezy gdzie... Sa kraje gdzie czlowiek jezdzi sie najesc!
    • lola211 Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 14:17
      Sniadania wyjazdowe zawsze dobrze wspominam-bufet zastawiony róznosciami.Codziennie to samo,ale przeciez na tyle duzy wybór,ze nie ma monotonii.
    • mayaalex Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 14:21
      Jak dla mnie cos w tym jest. Raz w miesiacu spedzam (sluzbowo) 3-4 noce w innym miescie w dobrym hotelu i jak po raz trzeci ide na sniadanie to jest juz troche nudno... No bo niby jest wszystkiego duzo, ale zazwyczaj nie lubie wszystkiego (nie jadam hotelowych jajecznic, smazonego bekonu, kielbasek, nie lubie platkow z mlekiem, etc). Czyli ostatecznie zostaja mi 2-3 wedliny i 2-3 sery, niektore swieze owoce.
      • dziennik-niecodziennik Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 19:35
        no ale obiektywnie rzecz biorac ten hotel ma szeroką ofertę sniadaniową jak rozumiem. tyle że Ty nie wszystko jadasz.
    • lady-z-gaga Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 19:39
      Tak. W domu nie jadam na okrągło tego samego i hotel z tzw angielskim śniadaniem (na nieszczęście spędziłam tam dwa tygodnie) wspominam jako najgorsze doświadczenie kulinarne.
    • cherry.coke Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 19:50
      Ja sie z reguly spotykam z jakimis formami bufetow, wiec monotonia zalezy od tego, co sie sobie wybiera... Nawet "angielskie sniadanie" jest z reguly podawane jako pare potraw w podgrzewaczach plus zestaw kontynentalny.
    • loola_kr Re: Monotonne śniadania. 19.01.14, 20:07
      Nigdy nie narzekałam na monotonię śniadań w hotelach przeciwnie - zawsze był olbrzymi wybór.
      W domu nie jem sniadań (dopiero w pracy ok. 9-10 kefir albo jogurt), natomiast dzieci mają bardzo monotonnie bo jedzą płatki albo kanapkę z serem albo szynką. W sobotę i niedzielę może być coś innego jak mają ochotę.
    • echtom Re: Monotonne śniadania. 20.01.14, 08:34
      W domu od lat zjadam na śniadanie dwie kanapki z serem i popijam cappuccino z proszku, na wyjazdach podobnie albo jem, co dają.
      • bei Re: Monotonne śniadania. 20.01.14, 08:38
        Na wyjazdach jest zazwyczaj szwedzki stol, więc śniadania mam bogatsze.
        W domu to kanapki, albo platki z mlekiem.
        • des4 Re: Monotonne śniadania. 20.01.14, 08:47
          Najlepsze śniadania, jeśli chodzi o meno,to jednak w polskich hotelach smile

Dobrze jest w niemieckich, skandynawskich, rosyjskich.

Kiepskie śniadania na południu Europy, no ale oni nie mają tradycji dużych obfitych śniadań, wyjątkiem jest Bułgaria - w dobrych hotelach bardzo duży wybór dań i bardzo smacznych.

No i oczywiście UK/Irlandia - tłusta, monotonna smażenina.

Polemizowałabym ze stwierdzeniem, że "nie jeździ się po to aby się nażreć". Po pierwsze dobry posiłek to nie żarcie, po drugie kuchnia innych krajów jest tak samo atrakcją turystyczną, jak zabytki czy przyroda. W dodatku przed całodziennym zwiedzanie dobre obfite śniadanie to podstawa, tak samo jak dobry wieczorny obiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka