Dodaj do ulubionych

podatek od spadku

30.01.14, 15:15
Chyba bede musiala zaplacic podatek od spadku po tacie, chociaz sprawa testamentowa byla przeprowadzona w biurze notarialnym tydzien po smierci, zgloszone do skarbowki, ktora mnie zapewniala, ze wszystko zalatwione, teraz sie okazuje, ze jakis druk nie zostal zlozony.
Sciga mnie skarbowka, i nie wiem, czy mam sie sile sie z nimi kopac. Nie mieszkam w Polsce, i nie zamierzam tracic urlopu na ganianie od skarbowki do banku i z powrotem. Dwonilam, probowalam, bank wini skarbowke, skarbowka bank , a ja po srodku z obowiazkiem zaplacenia podatku, bo jakis urzednik nie poinformowal, ze jeszcze jakis druk musi byc wypelniony. Wiem, nieznajomosc prawa nie jest usprawiedliwieniem.

Jaki % podatku od spadku mialabym zaplacic? sa to wszystko fundusze.
Obserwuj wątek
    • peggy_su Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:22
      A dawno sprawa była załatwiana? Może wystarczy teraz załatwić ten papierek i złożyć takie śmieszne pisemko do US pt czynny żal.
      • joanna_poz Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:28
        czynny żal się składa, jesli sama wykryjesz swój bład, zanim skarbówka Cię dopadniesmile
        jak juz oni zaczęli procedurę to już z czynnego żalu skorzystac nie mozesz (tak mnie poinstruowały panie ostatnio, jak czegoś tam nie złożyłam w terminie).

ale zawsze mozna liczyc, ze trafi się na człowieka, a nie urzedasa- służbistę, ktory zamiast kary udzieli upomnieniasmile
        • przystanek_tramwajowy Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:35
          To skarbówka ci powie, ile masz zapłacić. Ty musisz wypełnić kilkustronicowy druk ze szczegółowymi informacjami na temat spadku a potem czekać na ich decyzję, ile im się należy i grzecznie przelać na konto.

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:37
            Z tego co doczytuje to 7% plus za odsetki za zwloke....
        • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:38
          Dzieki, no niestety czynnego zalu nie moge zlozyc, bo to oni przyslali zawiadomienie sad
    • mx3_sp Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:22
      przecież najbliżsi nie płacą podatku. Może to o coś innego chodzi.
      • thorgalla Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:24
        Nie płacą pod warunkiem,że w ciągu 6 miesięcy złożą odpowiednie dokumenty w US.
        • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:35
          No wlasnie, sprawa zostala przeprowadzona, testament otwarty przez notariusza, zgloszone do skarbowki, pamietam wypelniany druk z nieruchomosciami itd. i okazuje sie, ze nie wypelnilam jakiegos druku SD-Z2, ani notariusz, ani skarbowka, ani bank nie wspomnieli jak pytalama "Czy to juz WSZYSTKO?" zapewniono, ze wszystko jest dopiete.

Teraz sie okazuje, ze nie, na wypelnienie druku juz za pozno, termin minal, bank wini skarbowke, skarbowka bank. Bank przeslal wszystko skarbowce po 2 tygodniach, skarbowka siedziala na tym ... 4lata, bo ma... 5 lat zanim sprawa sie przedawni, acha i jeszcze odsetki za zwloke doliczaja.
          Pewnie powinnam sama wglebic sie w przepisy, ale bylam w Polsce krotko, zalatwilam wszystko tak jak bylam poinformowana przez urzedy i notariusza, ktory nawiasem mowiac przeszedl juz na emeryture, wiec testament i wszystkie decyzje musialabym wyciagac z.... ksiag wieczystych, a to po rozpatrzeniu sprawy przez.... sedziego. Pytanie, ile urlopu na to wszytko potrzebowalabym. .

Juz sie doczytuje, ze ten podatek to 7%, a tych funduszy jest troche. grrr.....
          • przystanek_tramwajowy Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:38
            I do tego druku trzeba było dołączyć wyciągi z ksiąg wieczystych. Pani domagała się również planu zagospodarowania przestrzennego z gminy, ale ją ubłagałam, żeby nam to darowała. Moim zdaniem urlop masz z głowy.

---
            Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
            • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:41
              Bo wszystko chcielismy zalatwic jak byc powinno. Tata napisal testament, notariusz przeprowadzil postepowanie, ja wypelnilam wszystkie druki i jeszcze wiecej. Na prawde, ze mam ochote wyplacic wszystkie pieniadze i niech szukaja wiatru w polu.... nie zrobie tego, tylko dlatego, ze jestem uczciwym czlowiekiem
          • iwles Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:43

Jest jakaś kwota wolna od podatku, ale to grosze (chyba cos ok. 9 tys., ale sprawdź dokładnie), placi się podatek powyżej tej kwoty.
            A i możesz być zwolniona z podatku jeśli była nieruchomość (np. dom, czy mieszkanie - to tylko z podatku od tej części spadku), tylko musiałabyś złożyć oświadczenie, że przez 5 lat nie sprzedaż go.
            • baltycki Re: podatek od spadku 30.01.14, 19:31
              iwles napisała: tys.,

> to grosze (chyba cos ok. 9 tys.,

• iwles Re: podatek od spadku 30.01.14, 21:36
                Biorac pod uwage, ze ktos odziedziczyl nieruchomosc, fundusze itp. o wartosci kilkudziesieciu czy nawet kilkuset tysiecy, to te 9 tys, od ktorych nie placi sie podatku, to naprawde grosze i odzczednosc rzedu 600 zl.
                Przy kwocie podatku 14 tysiecy do zaplacenia, gdy odziedziczy sie np mieszkanie warte 200 000 zl. to naprawde ta
                . ulga podatkowa nie powala.
                • banika2 Re: podatek od spadku 30.01.14, 21:46
                  No nie powala, szczególnie, ze od dobrych paru lat jest niezmieniana. Jest jakiś projekt chyba Palikota, żeby podnieść tą kwotę i uprościć skalę podatkową, ale to chyba gdzieś utknęło. Z drugiej strony jak się dochowa terminu nie płaci się nic, no chyba ze się odziedziczy po dalekiej rodzinie.
    • drosophila1 Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:41
      A jak wyglądało zgłoszenie do skarbówki? Złożyłaś pit SD-3? Trzeba go złożyć w ciągu 6 miesięcy od nabycia spadku (aktu notarialnego/uprawomocnienia się wyroku sądu) wraz z dokumentami potwierdzającymi własność np. księga wieczysta w przypadku mieszkania (dodatkowe dokumenty można donieść później w wyznaczonym terminie).
      • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 15:51
        NO wlasnie wygladalo to tak, ze wypelnilam druk dotyczacy dzeidziczenia ziemi i nieruchomosci, i teraz nie pamietam, czy byly tam rowniez fundusze. NIe pamietam jaki to byl numer druku, ale wyglada na to, ze chca ten SD cos tam, ktory jak twierdza nie zostal wypelniony, wiec podatek dotyczy tylko funduszy, ktore zreszta zaraz przekazalam jako darowizne na mame, wiec nie chce zeby jeszcze ja scigali.
        • pederastwa Re: podatek od spadku 30.01.14, 16:34
          Jak dałaś darowiznę mamie, to ona też musi zgłosić to w ciagu 6 mscy do skarbówki. Żeby za jakis czas się nie okazało, że teraz ona ma problem. Druk chyba ten sam, ale doczytaj.
        • drosophila1 Re: podatek od spadku 30.01.14, 16:37
          Jeżeli wartość przekazanych mamie funduszy była wyższa niż kwota wolna od podatku (9 637 zł), to mama także powinna zgłosić to jako darowiznę do US... Za spadek/darowniznę od najbliższej rodziny nie płaci się podatku, warunkiem jest zgłoszenie nabycia do US. W przypadku darowizny/spadku z całkowitym zwolnieniem podatkowym składa się SD-Z2, inne nabycie SD-3.
        • drosophila1 Re: podatek od spadku 30.01.14, 16:44
          A mama składała pit w US po nabyciu spadku? Wpisała fundusze do zeznania podatkowego?
          • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 17:00
            Nie, bo mama nie dziedziczyla, ja odziedziczylam 100% po tacie, czyli polowe ich dorobku zyciowego.
            Ja tylko w banku przekazalam moje udzialy i zrzeklam sie ich na rzecz mamy. TO bylo prawie 4 lata temu. Z tym, ze jej nie scigaja tylko mnie. Mama jest emerytka. Nie, nie zglosila darowizny do US, jestem tego pewna.

No nic, zaplace podatek od wszystkiego chyba. Jestesmy I grupa, i z tabelki wychodzi ze 20,000 jest zwolnione od podatku, od reszty placi sie 7%.
            • koronka2012 Re: podatek od spadku 30.01.14, 19:08
              myelegans napisała:

> No nic, zaplace podatek od wszystkiego chyba. Jestesmy I grupa, i z tabelki wyc
              > hodzi ze 20,000 jest zwolnione od podatku, od reszty placi sie 7%.

A czemu 7% a nie 3? zresztą - wyliczą ci, ale ja bym próbowała napisać jakieś podanie, co ci szkodzi? a nuż rozpatrzą pozytywnie?
            • turzyca Re: podatek od spadku 31.01.14, 08:09
              myelegans napisała:

> Nie, bo mama nie dziedziczyla, ja odziedziczylam 100% po tacie, czyli polowe ic
              > h dorobku zyciowego.

Ale Mama byla zona ojca? To gdzie jej zachowek?

A fundusze koniecznie sprawdz, szczegolnie jesli emerytalne, bo cos mam wrazenie, ze one nie wchodza do masy spadkowej. Ale sie nie znam, prawnikiem nie jestem.
      • thaures Re: podatek od spadku 30.01.14, 16:00
        Współczuję, mój tata zmarł w marcu, testamentarnie przepisane wszystko na mojego 19 letniego syna. Sprawa w sądzie, był na niej syn, niewiele zrozumiał, ale powiedział, że uprawomocnienie przyjdzie do domu. No to czekaliśmy. Ale się nie doczekalismy, więc poszłam do sądu, oczywiście dostałam pismo po wplacie. Pytam w okienku co jeszcze mam zrobić, bo pierwszy raz przeprowadzam taką sprawę. Nic. Ale jednak pocztalam w internecie i doczytalam. o US. Syn zdążył przed upływem tych 6 miesięcy, ale ciągle się zastanawiam o czym jeszcze, z niewiedzy, zapomnielismy. Bo w trakcie całego zalatwiania powychodzily takie niespodzianki, że glowa pękała...
        • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 16:06
          NO to wyobraz sobie, ze zalatwiasz to wszystko zdalnie z drugiego konca swiata. Mama sie stresuje, wiec juz nawet ze wzgledu na nia, chce to wszystko zakonczyc i pozaplacac. Biurokracja do kwadratu. JEszcze rozumiem coroczne rozliczanie podatkowe, ale cos co zalatwia sie moze raz w zyciu wymagane sa znajomosci. Ja jeszcze dzwonilam 4 miesiace do US i pytalam, czy wszystko jest dograne, zapewniano mnie, ze tak.
          • turzyca Re: podatek od spadku 31.01.14, 08:07
            Biurokracja do kwadratu. JEszcze rozumiem coroczne rozliczanie
            > podatkowe, ale cos co zalatwia sie moze raz w zyciu wymagane sa znajomosci. Ja
            > jeszcze dzwonilam 4 miesiace do US i pytalam, czy wszystko jest dograne, zapewn
            > iano mnie, ze tak.

Wez Ty nic nie mow, nam notariusz powiedzial, ze wystarczy, ze jedna osoba zlozy oswiadczenie (dziedziczylysmy w czesciach rownych), tydzien przed terminem okazalo sie, ze jednak wszystkie musimy skladac oswiadczenia. Ja akurat za granica, do tego wlasnie sie druki zmienily, ile ja sie naklelam, zeby ustalic, co ja mam zlozyc. I jeszcze nie wiadomo bylo, czy poczta raczy to dostarczyc w terminie.

Wdowa po himalaiscie planuje przygotowanie ulotek i rozkladanie ich w usc, zeby ludzie wiedzieli, co maja robic, bo faktycznie nawet jak sie czlowiek liczy z mozliwoscia to i tak po samym fakcie jest zazwyczaj tak rozbity, ze nie ma sily sprawnie myslec i taki przewodnik "co, gdzie, kiedy" bardzo by sie przydal. Tu namiary na jej fundacje, moze komus sie przydadza naglesami.org.pl/
    • mancipi Re: podatek od spadku 30.01.14, 19:49
      ponieważ bez dokumentów to niewiele da się doradzic, ale z ważniejszych możliwości:
      - sprawdź czy fundusze wchodzą w skład spadku (nie ważne że były w testamencie, niektóre instrumenty finansowe są dziedziczone na innych zasadach i wtedy tez inaczej jest z opodatkowaniem)
      - spróbuj jednak ustalic kto popełnił błąd-Ty czy bank-bo skoro korzystałaś z ich pomocy to można powalczyc o odszkodowanie
      - wnieś o umorzenie odsetek-skoro składałaś wszystkie dokumenty+ miałaś zapewnienia US, że dopełniłaś formalności to masz prawo nie ponosi za to odpowiedzialności. w przypadku gdyby umorzyli odsetki bedziesz musiala zaplacic tylko zaległy podatek
      powodzenia
      • myelegans Re: podatek od spadku 31.01.14, 01:31
        mancipi napisała:
        Dzieki serdeczne

> ponieważ bez dokumentów to niewiele da się doradzic, ale z ważniejszych możliwo
        > ści:
        > - sprawdź czy fundusze wchodzą w skład spadku (nie ważne że były w testamencie,
        > niektóre instrumenty finansowe są dziedziczone na innych zasadach i wtedy tez
        > inaczej jest z opodatkowaniem)
        A wiesz, ze jest to ciekawe, bo testament zostal spisany zanim tata zalozyl jakiekolwiek fundusze. Rzeczywiscie warto sprawdzic.

> - spróbuj jednak ustalic kto popełnił błąd-Ty czy bank-bo skoro korzystałaś z i
        > ch pomocy to można powalczyc o odszkodowanie
        > - wnieś o umorzenie odsetek-skoro składałaś wszystkie dokumenty+ miałaś zapewni
        > enia US, że dopełniłaś formalności to masz prawo nie ponosi za to odpowiedzial
        > ności. w przypadku gdyby umorzyli odsetki bedziesz musiala zaplacic tylko zaleg
        > ły podatek

Sprobuje, chociaz, te odsetki to pewnie tez niewielkie beda, wiec skorka za wyprawke moze nie byc warta.
    • banika2 Re: podatek od spadku 30.01.14, 21:28
      Nie jakiś druk nie został zgłoszony tylko Ty nie wszystko zgłosiłaś w Sd-Z2, bo taki druk musiałaś złożyć jak zgłaszałaś nieruchomości. Nie wiem w jaki sposób bank wini skarbówkę a skarbówka bank, bo to nie na nich ciąży obowiązek zgłoszenia całej masy spadkowej w druku, który złożyłaś. Nie ma szans, żeby urzędnik, który przyjął to zeznanie wiedział co masz w spadku. Czynnego żalu nie da się do tego druku zastosować, nawet jakby urząd nie wszczął postępowania, to zwyczajnie termin jest nie przywracalny. Znaczy jedyna możliwość to udowodnić, ze nie wiedziałaś o masie spadkowej, ale skoro wypłaciłaś fundusz to jest niewykonalne.
      a co do podatku to kwota wolna jest 9637, powyżej podatek od 3 do 7 %, można sobie samemu wyliczyć wpisując w google kalkulator spadkowy.
      Na mamie też ciąży obowiązek zgłoszenia darowizny w ciągu 6 miesięcy.
      • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 23:32
        Banika, ale ja wypelnilam druk w US dotyczacy nieruchomosci i kwot na funduszach, nie wiem jaki numer, ale zeznawalam, nikt mi wtedy o tym SD druku nie powiedzial.
        Wiem, wiem, powinnam sama wczytac sie i czytalam, i bylam na 100% pewna, ze ten druk zostal wypelniony.
        • myelegans Re: podatek od spadku 30.01.14, 23:33
          Oni sie zreszta nie czepili ziemi, czy nieruchomosci, tylko i wylacznie funduszy.
          Juz widze, ze bedzie naliczany 7% podatek.
        • banika2 Re: podatek od spadku 31.01.14, 01:44
          Myelegans nie ma innego druku, jeśli zglaszasz spadek w terminie to jest tylko sd-z2.jeśli zglosilas fundusz i nieruchomości to nie wiem o co chodzi. Najlepiej byłoby zajrzeć do dokumentów, jest możliwosc, że był zapis na wypadek śmierci?
          • myelegans Re: podatek od spadku 31.01.14, 03:32
            Banika, no to musze sie osobiscie przejsc do tej skarbowki, bo na bank zeznawalam wszystko dotyczace ziemi i nieruchomosci. Teraz skarbowka czepia sie tylko o fundusze, nie o nieruchomosci. Nie mieszkam w Polsce, wiec trudno mi zdalnie to zalatwiac.
            wszystko przeprowadzone po otwarciu testamentu w biurze notarialnym, gdzie byl sporzadzony. te documenty mam.
            Cholera moglam poprosic o kopie tego dokumentu ze skarbowki, nie zaiskrzylam, wszystko to dzialo sie 3 dni po pogrzebie i bylam zupelnie otumaniona.
            Sama jestem sobie winna, ze nie sprawdzilam dwa razy, zeby sie upewnic.
            • grejdi Re: podatek od spadku 31.01.14, 08:16
              Mam kiepskie doświadczenia z US. Również sprawa spadkowa, również niezapłacony podatek - komuś umknęło żeby o tym wspomnieć. Urząd się "upomniał" - użeranie, wyceny,pisma, rzeczoznawca - z pierwotnych 32 tys. udało nam się ugrać do 24. Czas wpłaty - 2 tygodnie. Dodam, że podatek był od lasu.
              pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka