Dodaj do ulubionych

Technikum czy liceum?

• asia_i_p Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 16:40
      Pade, technikum to nie jest dobra opcja dla lenia, chyba że chcesz mu zafundować terapię szokową. To jest ciężka harówka.
      • yoka1 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 16:47
        ja nie wiem za bardzo niby jaki to będzie fach? Z tego co ja wiem, to po technikach pracują na równi z tymi po zawodówkach, czyli fizycznie. A tu technik informatyk niby co robi i gdzie? Gdzie niby jest takie zapotrzebowanie na takich fachowców? Warto to sprawdzić, tak jak wyżej napisała Asia_i_p
        • pade Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 17:04
          w technikum, które ewentualnie by nas interesowało są trzy kierunki:
          technik informatyk, elektronik i mechatronik
          powyżej forumka pisała o kierunku mechatronika na pwr, sprawdziłam, praca po tym kierunku raczej gwarantowana
          a tu link do artykułu sprzed dwóch lat:
          mlodziwlodzi.pl/kto-zarabia-35-tys-brutto-mlody-mechatronik/
          czyli warto by było, tylko jak Asia_i_p wspomniała, musiałby się dużo uczyć...
          • asia_i_p Re: Technikum czy liceum? 07.02.14, 11:50
            Tylko jest kwestia, czy jest robota dla technika mechatronika, czy jednak musiałby skończyć studia. Bo ja widzę, że do prac niewymagających wyższego wykształcenia w informatyce chętniej zatrudniają studentów niż absolwentów techników.

Chyba, że i tak stawiacie na studia, to teraz by się zapracowywał, ale na studiach byłoby mu lżej.
      • pade Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 22:54
        A wiesz, że czasem kusi mnie by taką terapię szokową zafundować? Wredna ze mnie matka, wiemsmile
    • misterni Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 17:00
      A kto Ci powiedział, że w technikum jest niższy poziom? Dobre technikum, to bardzo świetna opcja, bo i zawód jest po nim i na dobre studia tez można się dostać.
      Mój mąż skończył technikum samochodowe i bez problemu dostał się potem na dobre studia.
      • yoka1 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 18:25
        misterni napisała:

> A kto Ci powiedział, że w technikum jest niższy poziom? Dobre technikum, to bar
        > dzo świetna opcja, bo i zawód jest po nim i na dobre studia tez można się dosta
        > ć.
        > Mój mąż skończył technikum samochodowe i bez problemu dostał się potem na dobre
        > studia.

no ale w których latach to było? Naprawdę teraz w technikach ląduje młodzież, która przed reformą nigdy by się nie dostała do żadnej szkoły średniej, a to, że ktoś zdał, zaliczył, ma super pracę, nie stanowi reguły. Nie znacie ucznia słabego co ledwo skończył dobre LO? Są i tacy i tacy.

A mechatronik, to było w kontekście inżyniera. I ci są poszukiwani, Po technikum to zwykły fizyczny pracownik będzie. Podajcie mi gdzie poszukują po technikach do innej pracy.
        • gryzelda71 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 18:42
          No dobra, ale ktoś musi i fizycznie pracować. Ja wiem,że broń bosze dzieciak ematki, ale.....
          • yoka1 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 19:56
            nie o to mi chodziło, tylko to, że co to niby za fach? Np. po technikum budowlanym to zwyczajnie machać będzie na budowie i tyle, i nie porównujmy kogoś po technikum do inżyniera po polibudzie, że tacy poszukiwani. No, tak inżynierowie tak, są poszukiwani, ale technicy?
            • gryzelda71 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 20:00
              Czyli lepiej liceum, po którym nie mam nic? No ale wiem , wiem po liceum można iść na studia. A w dzisiejszych czasach, za drobną opłatą zawsze się na jakieś dostanie.
              • yoka1 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 21:28
                pracować fizycznie można tak samo po liceum jak i po technikum.
                • gryzelda71 Re: Technikum czy liceum? 07.02.14, 11:07
                  Fajnie jest pracowac i zarabiać. A po
                  liceum szans jakby mniej.
            • jakw Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 23:04
              yoka1 napisała:

> nie o to mi chodziło, tylko to, że co to niby za fach? Np. po technikum budow
              > lanym to zwyczajnie machać będzie na budowie i tyle, i nie porównujmy kogoś po
              > technikum do inżyniera po polibudzie, że tacy poszukiwani. No, tak inżynierowie
              > tak, są poszukiwani, ale technicy?
              Przechodząc niemal codziennie obok budowy metra w mieście stołecznym jakoś nie jestem w stanie dopatrzeć się machania przysłowiową łopatą. Nawet błoto z jednego miejsca w drugie przekładali jakąś koparą.
              W praktyce technicy są do skręcania śrubek i kabelków , co do których inżynier wie, że muszą być skręcone tylko nie wie, jak to skręcić.
              • misterni Re: Technikum czy liceum? 07.02.14, 13:03
                jakw napisała:

W praktyce technicy są do skręcania śrubek i kabelków , co do których inżynier wie, że muszą być skręcone tylko nie wie, jak to skręcić.

Inżynier wie, jak skręcić, ale inżynier ma inną pracę i inny zakres odpowiedzialności. Natomiast nie widziałby jak to robić niewykwalifikowany pracownik fizyczny i dlatego potrzebni są technicy.
        • misterni Re: Technikum czy liceum? 07.02.14, 12:59
          Powiem ci tak, u mnie w miasteczku było i liceum, i technikum. Technikum kilku profilowe, poziom wysoki, znacznie wyższy niż w liceum, do tego stopnia, że nie było wątpliwość, którą szkołę zlikwidować. I teraz jest teraz technikom, po którym jest bardzo wysoka poznawalność na studia.
          A techników owszem, przyjmują do pracy nie koniecznie na typowo fizycznych. Np w dziale mojego męża jest kilku chłopaków po technikach, zajmują się naprawami i konserwacją sprzętów, nie jest to typowa fizyczna praca, trzeba mieć jakąś wiedzę, żeby ją wykonywać, a przecież żaden inżynier nie przyjdzie jej wykonywać.
          • misterni Tfu, wysoka zdawalność ;) 07.02.14, 13:00

• lola211 Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 22:27
      Kiedys to technikum to było cos.Wrocławska czołowka.Konczylam tę szkołę,mature zdalam z wyróznieniem..Była i dobra i zła.Trche mnie rozczarowala, bo sadzilam, ze bedzie bardziej nowoczesnie.Były praktyki,owszem, ale pisanie, ze technikum kończy sie z fachem w reku to naduzycie.Ledwie sie praktyke lizneło i tyle.
      Ja zdecydowanie wole licea, no ale mam córke i dla mnie naturalne jest, ze bedzie sie uczyc w liceum.
      Nie mam zaufania do dzisiejszych techników, bo poziom sie obnizył przede wszystkim przez napływ tych, co kiedys konczyli zawodówki.
      • pade Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 22:51
        Teraz jest podobno bardziej nowocześniesmile Mają jakieś dotacje z unii, można zdobyć certyfikaty...
        Sama już nie wiem, co lepsze.
        Też mam córkę i też pewnie pójdzie do liceum, ale to jest inna bajkasmile
        • jakw Re: Technikum czy liceum? 06.02.14, 23:10
          pade napisała:

> Teraz jest podobno bardziej nowocześniesmile Mają jakieś dotacje z unii, można zdo
          > być certyfikaty...
          > Sama już nie wiem, co lepsze.
          > Też mam córkę i też pewnie pójdzie do liceum, ale to jest inna bajkasmile
          W zeszłym roku miałam w pracy do czynienia z praktykantem z technikum informatycznego. Fakt, nie było to chyba żadne topowe technikum, ale faktem jest też to, że chłopak z wiedzy zawodowej umiał niezbyt wiele. Zorientujcie się, ile osób podchodzi do egzaminów zawodowych i ile je zdaje.
    • twins00 Re: Technikum czy liceum? 07.02.14, 15:57
      Wklejam mój wątek w tej samej sprawie
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,146848996,146848996,technikum_w_dzisiejszych_czasach.html
      Mam córkę, ale też bierzemy pod uwagę technika, bo ona nie za bardzo wyobraża sobie, żeby jeszcze później uczyć się 5 lat na studiach, a minimum 3 na licencjacie. Nie jest zbyt ambitna ani zdolna. Poza tym nie bardzo wie, jaki profil w liceum mogłaby wybrać, bo właściwie nie ma ulubionych przedmiotów, a w grę wchodzą tylko średnie licea. Po liceum i tak musiałaby zrobić dwuletnią szkołę policealną lub studia. Pod uwagę bierzemy technika analityka, logistyka, geodetę i ekonomistę. U nas maksymalna liczba punktów w rekrutacji to 200: 100 za testy, 68 za punkty z 4 przedmiotów na świadectwie i 32 za świadectwo z paskiem, konkursy i wolontariat. Geodeta średnia punktów w minionym roku w technikum, które bierzemy pod uwagę 114, analityk 108, logistyk 115, ekonomista 112, więc nie tak źle. Ile córka będzie miała punktów trudno powiedzieć, bo próbne testy są tylko próbne. Oceny może mieć niższe niż zakładałam, bo o dziwo po 2,5 roku odpuszczania nauczyciele wzięli się za nich pod koniec semestru i zaczęli wymagać. Ostateczną decyzję podejmiemy po testach, sprawdzimy odpowiedzi i mniej więcej będzie można oszacować punkty. Oceny bliżej końca semestru będą już bardziej do przewidzenia. U nas rekrutacja trwa od połowy maja do prawie końca czerwca, pod koniec czerwca można jeszcze zmieniać szkoły i przenosić papiery. Poczytaj sobie o reformie szkół średnich z 2012 r. Technika mają teraz dokładne programy nauczania przedmiotów zawodowych, egzaminy potwierdzające po kolei zdobywane kwalifikacje. Rozszerzenia przedmiotów ogólnych jak w liceum, ten sam program i matura.
    • twins00 Re: Technikum czy liceum? 07.02.14, 16:16
      Wklejam też mój wątek z innego forum, jeśli chcesz poczytać, sporo rad dostałam
      forum.gazeta.pl/forum/w,46,145378027,,wybor_zawodu_szkoly_po_gimnazjum.html?s=0
    • lafiorkkkaaa chłopak-głąb do technikum, niech sie przyucza 29.03.14, 16:26
      i tyle
      • adorra0 Re: chłopak-głąb do technikum, niech sie przyucza 30.03.14, 22:32
        Nie wiem czy on jest głąbem, ale z pewnością jest lepiej od Ciebie wychowany.
    • bei Re: Technikum czy liceum? 29.03.14, 18:34
      Liceum jest dla dzieci, ktore nie muszą być super zdolne, ale dla tych, które lubią się uczyć, a technikum wcale nie musi mieć niższego poziomu niż LO.
      • azja001 Re: Technikum czy liceum? 30.03.14, 12:40
        Gdyby moje dziecko nie miało chęci do nauki nigdy przenigdy nie poszłoby do liceum, szukałabym technikum lub zawodówki które w jakikolwiek sposób nadąza za zainteresowaniami/predyspozycjami. Nawet mogłaby to byc szkoła z internatem.

• nangaparbat3 Re: Technikum czy liceum? 30.03.14, 12:53
      Fajnie, ze go coś interesuje - te telefony do mnie przemawiają.
      Calkiem pominełaś zespoł szkoł teleinformatycznych - mnie sie on nie wydaje najgorszy, ale moze masz lepsze informacje.
      Wydaje mi sie, że syn w technikum bedzie miał większe szanse robic to, co go pasjonuje - chociaz technikum moze tez oznaczać więcej pracy.
      • agunia777 Technikum czy liceum? 30.03.14, 14:55
        Myślę, że powinniście podjąć decyzję jak najbardziej samodzielnie, bo każdy mówi z perspektywy zdolności swoich dzieci, możliwości finansowych, odległości od miasta, gdzie jest możliwość studiów itd. Znacie swojego syna, macie pewne dane, i musicie podjąć decyzję na podstawie Waszej sytuacji i danych...

Ja mieszkałam w niedalekiej odległości od Wwy i u na było tak, że do LO szły osoby lubiące się uczyć i takie, które poźniej chciały studiować dziennie. W szkole do której chodziłam były też klasy technikum i klasy liceum profilowanego. Wszystkich uczyli ci sami nauczyciele. Poziom był wysoki i osoby z technikum wcale nie miały "łatwiej". Takie osoby często po 4 l. szkoły wybierały studia zaoczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka