Dodaj do ulubionych

Jaką kołdrę warto kupić

10.02.14, 21:40
Jak w tytule. Muszę znów nabyć kołdrę, bo mój ostatni zakup okazał się bublem i po 3 latach nadaje się do wyrzucenia. Powiedzcie na co zwracać uwagę, jakie jest najlepsze wypełnienie, bo sporo tego na rynku, ale jakoś zupełnie nie wiem co wybrać. Macie sprawdzone marki, firmy etc
Na pewno odpada pierze i wełna, bo alergiczni jesteśmy, a co poza tym?
Obserwuj wątek
    • kkalipso Re: Jaką kołdrę warto kupić 10.02.14, 21:52
      Nie wiem nie pomogę, my mamy z pierza i kocham ja całym sercem.
      Miałam wiele ale ta jest strzałem w 10 dla nas.
    • e-kasia27 Re: Jaką kołdrę warto kupić 10.02.14, 22:22
      Jak jesteście alergikami, to najtańszą (poliester, sylikon), bo alergik powinien kołdrę często(co najmniej raz w miesiącu) prac w temperaturze 90 stopni i często wymieniac na nową.

Ja kupuję takie po max. 50zł z supermarketu, lub Ikei, cienkie, żeby się łatwo w pralce mieściły i dobrze dawały wypłukac z martwych roztoczy i resztek proszku, albo z Ikei, takie w samej tylko flizelinie, które czasem piorę raz, jak się jeszcze nie rozlecą, a po miesiącu wyrzucam i kupuję nowe, bo kosztują grosze, coś koło 10zł.
      Do głowy by mi nie przyszło, żeby kołdrę trzymac aż 3 lata - nawet najdroższa, po kilkunastu praniach jest do wyrzucenia.
      • makurokurosek Re: Jaką kołdrę warto kupić 10.02.14, 22:46
        > Do głowy by mi nie przyszło, żeby kołdrę trzymac aż 3 lata - nawet najdroższa,
        > po kilkunastu praniach jest do wyrzucenia.'

To zależy jaka kołdra. Jak już pisałam mam swoją ponad 8 lat i ani kolor, ani wkład nie uległ zmianie. Prałam ją w 60 ale i w 90.
        To tak samo jak z pościelą, można kupić tani badziew, a można kupić 100 % satynę bawełnianą
        • e-kasia27 Re: Jaką kołdrę warto kupić 11.02.14, 00:15
          makurokurosek napisała:

>
          > To zależy jaka kołdra. Jak już pisałam mam swoją ponad 8 lat i ani kolor, ani w
          > kład nie uległ zmianie. Prałam ją w 60 ale i w 90.

Ile razy w ciągu tych ośmiu lat?

Nie wierzę, że istnieją takie kołdry, które po co najmniej raz w miesiącu przez osiem lat nie zmieniają swojej konsystencji i koloru. To jest fizycznie niemożliwe.

> To tak samo jak z pościelą, można kupić tani badziew, a można kupić 100 % satyn
          > ę bawełnianą

100% satyna bawełniana też zmienia kolor i grubość po 100krotnym wygotowaniu, ba nawet znacznie wcześniej.
          • makurokurosek Re: Jaką kołdrę warto kupić 11.02.14, 09:07
            > Ile razy w ciągu tych ośmiu lat?

Kołdra przeznaczona była dla młodej, swego czasu alergiczki. Wiesz jak to jest z dziećmi jak nie zasikają to zarzygają albo wszy czy owsiki przywlecze tak więc średnio raz na 3 miesiące. W chwili owsicy czy wszawicy oraz silnych odczynów alergicznych kołdra była prawa w 90 st.

"> Nie wierzę, że istnieją takie kołdry, które po co najmniej raz w miesiącu przez
            > osiem lat nie zmieniają swojej konsystencji i koloru. To jest fizycznie niemoż
            > liwe.

Owszem jest to możliwe mogę ci nawet napisać z jakich materiałów jest uszyta.
            Mam jeszcze pościel która została zużyta poprzez jedzenie w łóżku, sprania nie widać ale plama jest. Czekam aż młody przejdzie do etapu nauki korzystania z toalety i po tym czasie pościel lądują w koszu.

"> 100% satyna bawełniana też zmienia kolor i grubość po 100krotnym wygotowaniu, b
            > a nawet znacznie wcześniej.

Chcesz powiedzieć, że co włókna się rozdwajają i odpadają smile.
            Każdy materiał się kurczy, dobre pościele uszyte są z materiałów dobrej jakości, o małej kurczliwości i grubego splotu. Kiepskie materiały mają cienki splot ( czyli siateczka, po włożeniu dłoni dłoń prześwituje ), dodatki , w efekcie mają dużą kurczliwość.
            Kiedyś od teściowej dostałam prześcieradła z przed trzydziestu lat gdyby nie fakt zażółcenia byłby niezniszczalne smile

Ale fakt jeżeli kupuje się kołdry z fizeliny to trudno uwierzyć, że coś przetrwa więcej niż kilka prań.

• skarolina Re: Jaką kołdrę warto kupić 10.02.14, 22:49
        > albo z Ikei, takie w samej tylko flizelinie, które czasem piorę raz, jak si
        > ę jeszcze nie rozlecą, a po miesiącu wyrzucam i kupuję nowe, bo kosztują grosz
        > e, coś koło 10zł.

Uwielbiam te kołdry - w końcu nie jest mi w nocy za gorąco (bo ja przy ujemnych temperaturach na zewnątrz śpię przy otwartym oknie i zakręconym kaloryferze), leciutkie jak żadne inne.
      • landora Re: Jaką kołdrę warto kupić 11.05.14, 11:13
        Ja też kupuję te najtańsze z IKEI i wyrzucam je, kiedy robią się nieświeże. Podobnie robię z poduszkami.
    • makurokurosek Re: Jaką kołdrę warto kupić 10.02.14, 22:26
      Na co zwracać uwagę
      - jakość poszycia - ważne aby było 100%bawełny ( na kołdrach doszywane są metki informacyjne producenta materiału
      - ważne aby poszycie nie miało zbyt luźnego splotu
      - lamówka powinna być wykonana z elastycznego materiału - co zapobiega nierównomiernemu skurczeniu się kołdry i lamówki
      - wypełnienie włókno silikonowe
      - gramatura
      350 g/m- kołdra zimowa bardzo ciepła
      300g/m - kołdra średnia
      poniżej to kołdry wiosenno -letnie

Ja polecam kołdry firmy Morfeusz ( szyją głównie dla hoteli) , sama mam dwie kołdry sztuczne z tej firmy jedna zakupiona ponad osiem lat temu i jak do tej pory kompletnie nie straciła na funkcjonalności ani jakości.
      Mam jedną kołdrę letnią innej firmy i porażka.
    • wuika Re: Jaką kołdrę warto kupić 10.02.14, 22:30
      Chciałam wełnę owczą polecić - kocham miłością wielką, ale skoro uczula.
      A może wełna, ale nie owcza? Wielbłądzia podobna jest jeszcze fajniejsza niż owcza, tylko droższa.
    • blablanie Re: Jaką kołdrę warto kupić 11.02.14, 00:48
      A ja polecam kołdrę flower z jysk...mam ją już z 7lat i nadal jest w bardzo dobrym stanie-ostatnio chyba w tv widziałam reklamę,że jest w promocji...natomiast jaska i poduszki nie polecam- jasiek za twardy-za dużo wypełnienia, a poduszka za mało i się zrobiła taka rozlazła...kołdrę prałam i nic jej nie jest...tyko uprzedzam-ja jestem zmarźluch,więc kołdra jest ciepła,ale latem też pod nią spalam i było ok.
      Pozdrawiam
      • gosia2255 Re: Jaką kołdrę warto kupić 10.05.14, 21:44
        Ja też kupiłam kołdrę antyalergiczną firmy Puch i póki co jestem z niej bardzo zadowolona. Wypełnienie kołdry jest poliestrowe ale silikonowane więc nie powinno się zbijać w grudy, nie ukrywam, że cena kołdry jest bardzo zachęcająca, na dodatek teraz mają promocje: www.amejzon.pl/pl/p/Puch-4-seasons-mediumL-podwojna-koldra-latozima-160x200-cm/154
    • klamkas Re: Jaką kołdrę warto kupić 10.05.14, 22:03
      My śpimy pod owczą domowej roboty (siostra mojej babci hoduje owce i sama robi), córka pod jakąś kołdrą no name (w sensie, że producenta nie zapamiętałam) kupioną na targowisku - poszycie 100% bawełny, wypełnienie Tencil (czy jakoś tak). Mamy ją jakiś rok, piorę raz w miesiącu w 90 stopniach i póki co się trzyma.
    • cypros1 Re: Jaką kołdrę warto kupić 16.05.14, 10:00
      Mój syn też jest alergikiem, ale uczulony jest ponoć na pyłki więc kołdrę ma zwykłą...
      Tutaj jest ciekawy artykuł nt. kołder dla alergików dom-i-ogrod.dom.eu/koldry-dla-alergikow_n_952.html smile
    • barefoot_duck Re: Jaką kołdrę warto kupić 17.05.14, 09:27
      Dla mnie od wielu lat istnieje tylko jedno wypełnienie kołder - jedwab. Absolutnie niealergizujący, leciuteńki, "chłodny", miękki. Ideał. W Polsce takie kołdry niestety drogie. Ale można czasem na Allegro trafić sprowadzane z Chin (ok. 500 zl za kołdrę 200x220 cm) i są jak najbardziej super (przecież Chiny jedwabiem stoją), tylko trzeba je dać do przepikowania, bo nie są pikowane i jedwab we wsypie się zbija.
    • aagnes Re: ktora koldra z ikei 17.05.14, 13:02
      jest bardzo ciepla, lekka i przyzwoita?
      ja straszliwie marzne w nocy i potrzebuje zmienic koldre, dotychczasowa (z jyska - flower chyba) to badziewie jakich malo, cale wypelnienie po niecalym roku poprzesuwalo sie i w niektorych miejscach jest wlasciwie same powloczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka