28.02.14, 10:59
Mam PIT 11 dla dwóch osobników. Powinnam go do dzisiaj wysłać do urzędu i do delikwentów...tylko co zrobić jak mam tylko imiona i nazwiska, żadnych adresów, US, peselu-nic?
Obserwuj wątek
    • una_mujer Re: Kadrowe 28.02.14, 11:03
      Ale jakim cudem?? To skontaktuj się z osobą, która zlecała tym delikwentom robotę - na pewno ma jakiś kontakt...
      • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 11:05
        No właśnie tutaj jest problem bo osoba została zwolniona dyscyplinarnie i mnóstwo papierów zginęło razem z nią...osobnicy są zamiejscowi, byli zatrudnieni na umowie o dzieło na jednorazowej imprezie-tyle wiem...
        • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 11:07
          Łudziłam sie, że sami się upomną o PIt i tym sposobem zdobędę dane ale to sprawy z początku zeszłego roku i może sami zapomnieli o jednorazowych incydentach akurat w naszym klubie...
        • atteilow Re: Kadrowe 28.02.14, 11:14
          Skontaktuj się pracodawca zatrudniającym osobę zwolnioną dyscyplinarnie. Jesli nawet zabrała papiery, to chyba nie wszystkie, jakis slad został, może gdzieś w komputerze powinny byc namiary na tych dwoje pracujacych na umowe zlecenie.
          • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 11:20
            Pracodawca to moja szefowa-zwolniła managera dyscyplinarnie z rożnych powodów-między innymi takich problemów. Manager podpisał umowę o dzieło z człowieczkami w lokalu, po imprezie zapłacił gotówką. Umowa miała trafić do kadrowej-nie trafiła, zaginęła w akcji z mnóstwem innych dokumentów. Jest tylko podpisane KW z imieniem i nazwiskiem i kwotą netto.
            • minimikro Re: Kadrowe 28.02.14, 11:22
              Napisz do nich na FB wink
    • maslova Re: Kadrowe 28.02.14, 11:04
      slonko1335 napisała:
      mam tylko imiona i nazwiska, żadnych adresów, U
      > S, peselu-nic?

A jak to możliwe? Przecież przy zawieraniu umowy trzeba podać wszystkie te dane
      • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 11:06
        tak ale nie mam umowy o dzieło ani oświadczenia...
        • una_mujer Re: Kadrowe 28.02.14, 11:22
          To nie rozumiem, jak w ogóle wypłaciliście tym ludziom pieniądze??? Nie ma oświadczenia / umowy = nie ma wypłaty. Inaczej oznacza to, że wypłaciliście na czarno, urząd skarbowy zakwestionuje wam wliczenie w koszty...
          W tym przypadku PIT-11 to już w ogóle najmniejszy problem...
          Ale żebyś miała podkładkę, że dochowałaś należytej staranności, skontaktuj się chociaż z tą zwolnioną dyscyplinarnie osobą i zapytaj o te dane, tylko tak, żeby w papierach został ślad.
          • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 11:28
            Umowa była podpisana, było wypisane oświadczenie, pieniądze były wypłacone-nic nie bylo na czarno. Manager nie przekazał dokumentów do księgowości tylko gdzieś je zgubił, znalazłam w stercie pomieszanych papierów po nim tylko podpisane KW....
            • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 11:29
              Acha pieniądze były wypłacone ludziom w gotówce od razu po wykonaniu dzieła.
            • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 11:30
              >Manager nie przekazał dokumentów do księgowości

tfu, tfu - do kadrowej miało być..
          • nenia1 Re: Kadrowe 28.02.14, 12:46
            una_mujer napisała:

> To nie rozumiem, jak w ogóle wypłaciliście tym ludziom pieniądze??? Nie ma oświ
            > adczenia / umowy = nie ma wypłaty. Inaczej oznacza to, że wypłaciliście na czar
            > no, urząd skarbowy zakwestionuje wam wliczenie w koszty...

Umowa o dzieło może zostać zawarta w dowolnej formie, zarówno na piśmie, jak i ustnie. Forma pisemna wskazana jest dla celów dowodowych.
    • minimikro Re: Kadrowe 28.02.14, 11:21
      Urząd możesz ustalić sprawdzając w księgowości, do którego US był odprowadzony podatek
      • nenia1 Re: Kadrowe 28.02.14, 12:21
        No niezupełnie, podatek wysyła się do urzędu pod który należy firma a nie podatnik.

A wracając do problemu, niestety dziś mija termin, nie masz więc czasu, ja bym wysłała do urzędu do którego należy firma, na pewno wezwą do korekty i masz dzięki temu jakiś czas na to by coś ustalić - wezwać zwolnioną osobę do uzupełnienia danych, porozmawiać z urzędem, zadzwonić do krajowej informacji podatkowej, w każdym razie deklarację do urzędu wysłać tyle że z brakującymi danymi, a to zawsze coś innego niż nie wysłać wcale.
        • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 12:29
          Myślisz, że tak po prostu z samym imieniem i nazwiskiem i kwotami?
          Jednego osobnika chyba zlokalizowałam na FB, drugiego nie, bo dośc popularne imię i nazwisko. Zwolniony raczej nie pomoże, kadrowa kilkanaście razy dopominała się o te dane i wiecznie była jakaś wymówka- zgubił po prostu te papiery-mam przesłaną korespondencję mailową między nim a kadrową, a to zapomniał przywieźć, a to czasu nie miał, a to w aucie zostawił a auto wziął brat a to ojciec przelożył gdzieś z samochodu, itd......no w każdym razie papiery nigdy do niej nie trafiły..
          • nenia1 Re: Kadrowe 28.02.14, 12:43
            Moim zdaniem tak, bo w razie czego jesteś wzywana do korekty, a nie masz sytuacji, że nie złożyłaś deklaracji w terminie. Jeśli masz korespondencję to idź z nią do urzędu, powiedz co i jak, powiedz, że waszym zamiarem jest prawidłowe rozliczenie z urzędem, ale macie problemy z przyczyn technicznych i co ci urzędnicy radzą - może się znajdzie jakieś rozwiązanie. Jak się okaże, że PIT miał trafić do innego urzędu, to nie problem, bo urzędy sobie przesyłają PIT wg. właściwości miejscowej, data wysłania została zachowana. Problemem pozostają podatnicy, też powinni dziś dostać PIT i za opóźnienie też można otrzymać mandat. Ale tu zupełnie nie wiadomo gdzie wysyłać, może jednak się odezwą, bo wiedzą, że do dzisiaj jest termin i grzecznie w domu czekają na deklarację. Pisz do tego gościa z fb.

Możesz też iść na całość i "wycofać" kwoty z kasy, ale to już jest duże ryzyko, bo może kolesie czekają na ten PIT, zgłoszą się po niego i co wtedy?

Problem by się rozwiązał jeszcze wtedy, gdyby zawrzeć z nimi umowy wszystkie do 200,- zł.
            a do wypłaty dopasować kwotę jaką wypłaciliście, wtedy nie robisz PIT-11, bo umowa jest opodatkowana ryczałtem. Ale wtedy musiałabyś zrobić do końca stycznie PIT-8AR, czyli by się pojawiała instytucja "czynnego żalu".

Jak widzisz jest trochę możliwości.
            • slonko1335 Re: Kadrowe 28.02.14, 13:57
              Tak zrobię, znaczy wyślę to co mam do naszego urzędu i spróbuję coś ustalić w czasie w jakim wezwą do korekty. Napiszę do tego jednego na FB-może się odezwie.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka