Dodaj do ulubionych

Co na ból gardła? Domowe sposoby?

11.03.14, 07:52
Dla 10-latki. Czy płukanka z wody+sól+soda będzie ok? Jeśli tak jakie proporcje tych składników?
Póki co młoda bierze syrop calcium, pyrosal i do ssania chlorchinaldin. Do picia woda z cytryną i miodem.
Mnie pomaga Strepsil Intensiv, ale to od 12 lat.
Poradźcie coś proszę, zanim dotrę do lekarza.
---
Obserwuj wątek
    • duveen Re: Co na ból gardła? Domowe sposoby? 11.03.14, 08:00
      Zaparz mocna szałwie, albo ok 2 lyzeczki kurkumy i plucz.
    • na_pustyni Re: Co na ból gardła? Domowe sposoby? 11.03.14, 08:04
      Plukanie woda z soda i isla
    • ichi51e Re: Co na ból gardła? Domowe sposoby? 11.03.14, 08:40
      Syrop z cebuli. Boze jak to cuchnie... Ale dziala.
      • emonik Re: Co na ból gardła? Domowe sposoby? 11.03.14, 09:33
        Oooo.... a ja myślałam, ze syrop z cebuli to tylko na kaszel... Człowiek uczy się całe życie smile
        Zrobię zaraz syrop z cebuli smile
        ---
    • eliszka25 Re: Co na ból gardła? Domowe sposoby? 11.03.14, 10:00
      dla dzieci na bol gardla jest tez cholinex junior od 4 roku zycia i strepsils junior od 6 lat. poza tym sa tez jakies lizaki na bol gardla, ale nie wiem, jak sie nazywaja.

ze sposobow domowych, to plukanie gardla szalwia lub rumiankiem albo oklad z ziemniaka. nie zartuje z tym ostatnim. gotujesz duzego ziemniaka (albo kilka malych) w lupinach do miekkosci, jeszcze goracy wykladasz na scierke do naczyn albo pieluche tetrowa, rozgniatasz widelcem, chwile studzisz. musi byc dobrze cieple, ale nie gorace, zeby sie nie poparzyc. zwijasz scierke tak, zeby powstal szalik z ziemniakiem w srodku i owijasz tym szyje. trzymasz na szyi, poki ziemniak nie wystygnie, ale mozna np. nalozyc na cala noc czy pol dnia.
    • alfa36 Re: Co na ból gardła? Domowe sposoby? 11.03.14, 10:07
      Mój 9 latek płucze septosanem. Ja tymi kryształkami, co na fioletowo wodę zabarwiają... zapomniałam nazwy. Kiedy ból był nie do zniesienia robiłam okład z ciepłych ziemniaków ale wtedy z domu nie wychodziłam.
      • alfa36 i jeszcze 11.03.14, 10:09
        Te ziemniaki (poprzedniczka napisała, jak się stosuje) kładłam również na klatkę, kiedy nie mogłam sobie poradzić z kaszlem. Wtedy na pewno pomogły. Kaszel z suchego zrobił się mokry , ba nawet gorączka się obniżyła.
        • emonik Re: i jeszcze 11.03.14, 14:57
          Dziewczyny!!! Zrobiłam "szalik" z gorącego ziemniaka i... córka mówi, że ją gardło przestało boleć... smile Nie wiem co o tym myśleć, wierzyć - nie wierzyć, ale młoda zadowolona układa lego, a wcześniej pochlipywała i pluła do umywalki bo nie mogła śliny przełykać.
          Może to siła autosugestii, ale niech tam - ważne że ulga jest. Dzięki za pomysł!!!
          Ziemniaki ponad wszystko! Hip hip hurrra!!! wink
          ---
          • pitahaya1 Re: i jeszcze 11.03.14, 15:23
            Grunt, że pomogło. Ja synowi wyleczyłam gardło szałwią, bo po leczeniu szpitalnym nie mógł niczego przełknąć. Też w razie czego miej w pamięci. Cebula to raczej na kaszel, albo ja tak słyszałam.
            A z tym ziemniakiem ciekawa sprawa. No skoro na ukąszenia cebula to czemu niewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka