Dodaj do ulubionych

Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv

23.03.14, 20:29
a jak wiadomo rzcezywistosc medialna i faktyczna się bardzo często rozjeżdza dla przykładu matki zajmujące się dziecmi niepelnosprawnymi w ramach swiadczenia pobierają obecnie prawie 1000 zł na reke (bez podajze 20 zł) + mają odprowadzane składki poniewaz na to sie sklada swiadczenie, zasilek + dodatek rządowy, wiem bo mam taką osobę w otoczeniu, natomiast przekaz medialny i rozwrzeszczanych jest taki że mają nędzne 600 i że wlasnie odrzuciły 1000 netto bo przecie to kpina, oczywiście kazda zaprzecza że Donald Tusk podwyzszył to swiadczenie choc fakty sa takie ze zrobił to juz jakis czas temu, no nie bo w eter ma isc info ze olał, ze nie nic nie zrobił,ludzie w to mają wierzyć jaki jest be jak jest zle.
Oczywiscie 1000 zł takiej pomocy od rzadu miesiecznie to nie sa duze pieniądze ale trzeba by rozejrzec sie wokol jakie są przecietne zarobki w Polsce , lno litości ...słucham i rece mi opadają.
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 20:42
      do pracy mojego chłopa przyjął się koleś- cwaniak. Twierdzi, że jego żona nie musiała iśc do pracy, bo bez sensu. Za to, że została w domu z synkiem autystą dostaje łącznie 1400zł. Tylko frajerka poszłaby do roboty. Oczywiście do tego rehabilitacja nie tylko w ramach funduszu, ale też z fundacji, 1% i tak dalej.
      Też się zdziwiłam- jakie 600zł. A dlaczego nie przyjęły 1000zł każdy wie, kto ma z takimi osobami coś wspólnego- po prostu oni już teraz łącznie biorą dużo więcej. Nic, dróg lokalnych nie będzie, z łatania dziur po zimie za rok, bo w tym roku na szczęście nie było, też nie będzie.
      No ale jak się wyłącza myślenie, a włącza serduszko, jednocześnie włączając tv oczywiście to się robi smutno i ckliwie. I takie historie się sprzedają. Powinni ich wyprowadzić z sejmu i przyjrzeć się dokładnie tym odpicowanym mamusiom- jeśli tak ciężko upośledzone dzieci ciągają po sejmach ich domom powinna się przyjrzeć opieka, nie celem dopłaty, tylko celem sprawdzenia, czy dzieciom nie brakuje podstawowych spraw, czy mają odpowiednią opiekę, w takim chociaż stopniu państwo może pomóc tym dzieciom.
      • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 20:49
        Naprawdę ja jestem blisko tematu i jak widzę to naginanie rzeczywistości to mi rece opadają, a jak widzę jak to jest rozgrywane przez tych rodziców w sejmie to rece załamuję, słowo daję, a najlepsze jest to ze ludzie naprawde w to wierzą,w ten przekaz medialny, rozmawiam o tym duzo w otoczeniu i naprawdę wierzą że jest nedzne 600 zł czy nawet mniej i rece załamują nad Tuskiem i jego rządem, jaki to zły i nie czuły na krzywdę.
      • asia_i_p Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:29
        Nic, dróg lokalnych nie będzie, z łatania dziur po zimie za rok, bo w tym
        > roku na szczęście nie było, też nie będzie.
        Kto odpowiada za drogi lokalne?
      • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:43
        Naomi-nie zakładam że piszesz nieprawdę ale wprowadzono Was w bląd.
        Jeśli syn autysta ma w orzeczeniu punkt 7 i 8 -dostaje 620zl+200zł
        zasiłek pielęgnacyjny -153 zl
        Jeśli dochód rodziny nie przekracza 664zł na osobę w rodzinie to kwalifikują się na otrzymanie pomocy z OPS w wysokości :
        zasiłek rodzinny-w zależności od wieku dziecka ale przyjmijmy że 100zł
        dodatek do zasiłku z tytułu kształcenia i rehabilitacji - w zależności od wieku -przyjmijmy że 80zł

Z tytułu niepełnosprawności dziecka i rezygnacji z pracy -otrzymują 973zł
        z tytułu niskiego dochodu 180 zł
        Nijak nie wychodzi mi 1400zł-chyba że mają jeszcze jedno lub dwoje dzieci na które również dostają zasiłki rodzinne i dodatki

I tak, cwaniacy się zdarzają, wszędzie, w każdej grupie, system nie jest szczelny, nie jest wydolny, nie jest dokładny, nie jest przemyślany
    • solaris31 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 20:56
      ja uważam, że dla takich rodziców i 2 czy 3 tysiące to za mało. nie dość, że los ich doświadczył na całe życie chorym dzieckiem, to jeszcze mają załamane własne. pracy nie można postrzegac li tylko jako zarobkowania, to także kontakt z ludźmi, jakieś własne ambicje i tak dalej. osoba opiekująca się chora osobą 24/h jest tego wszystkiego pozbawiona, a potrzeby są dużo większe.

może lepiej byłoby, aby ci ludzie mieli od państwa pomoc innego rodzaju- darmowe leki dla dzieci, sensowne dofinansowania do wózków inwalidzkich i tak dalej, ułatwienia w dostosowaniu mieszkań - z tego, co wiem, PFRON wcale nie taki hojny. dodatkowo widzę osobę do pomocy, chociaz na kilka godzin dziennie. żeby rodzic-opiekun mógł pójść do pracy na część etatu, albo po prostu zwyczajnie i po ludzku odpocząć.

nie wszystko , co widzę w TV, mi się podoba, nie ze wszystkim się zgadzam, ale z całego serca współczuję osobom z chorymi nieuleczalnie dziećmi, i oczekuję od państwa pomocy osobom niepełnosprawnym i ich opiekunom.
      • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:04
        Ja tez wspolczuje kazdej pokrzywdzonej grupie społecznej ale kazdy kto jest trzezwy i pobiera to swiadczenie albo jest blisko tematu zna go nie tylko z mediów, powie ci ze to hucpa i naginanie rzeczywistości bo niestety taka jest prawda, to nie jest 500 nie 600 lecz 1000 zł na rękę zasilek swiadczenie pomoc rzadowa to sie pobiera razem, w przypadku rezygnacji z pracy zawodowej na rzecz opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym, swiadczenie bylo podwyzszane o te pomoc rzadową wiec nie mozna twierdzic ze Tusk nic nie zrobił.Idz zarób te 1000 zł w Polsce sad ile jest biedy i nędzy,chorych pokrzywdzonych przez los i bezrobotnych ile grup pokrzywdzonych,tak to prawda chorymi dziecmi mozna grać, szkoda ze w taki sposob.
    • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:05
      bredzisz, nie w ramach świadczenia
      620zł-świadczenie pielęgnacyjne-oskładkowane
      200zł-tymczasowy dodatek od rządu-nie oskładkowany
      153 zł-zasiłek pielęgnacyjny- nie oskładkowany

jednak papka medialna robi papkę z mózgu- co widać doskonale po reakcji ludzi na wydarzenia podawane przez 4 władzę (na różne tematy) i komentowanie zamieszczanych artykułów. Ludzie łykają wszystko jak pelikany uncertain
      • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:08
        620zł-świadczenie pielęgnacyjne-oskładkowane
        200zł-tymczasowy dodatek od rządu-nie oskładkowany
        153 zł-zasiłek pielęgnacyjny- nie oskładkowany

ale to pobierasz razem wiec wychodzi niespelna 1000 zł! jesli decydujesz się na rezygnacje z pracy zawodowej na rzecz opieki nad chorym dzieckiem, swiadczenie zawsze jest z zasilkieim i dodatkiem. Mozesz pobierac sam zasilek ale wtedy nie jest to rezygnacja z pracy zawodowej
        Z czym ja bredze ?
        • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:13
          A pomoc rzadowa jest juz wypłacana od dluzszego czasu a wiec jest tych pieniedzy odrobine wiecej nie mozna mowic ze Tusk nic nie zrobil, owszem wczesniej dodatek był na osobny wniosek co wiazalo sie z wizytami w urzedzie ale teraz juz jest z automatu i zostaje utrzymany choc mial byc do marca, na prawde w tej walce warto by bylo mimo wszystko pisac jak jest a nie naginać bo to jest sorry nie uczciwe!
          • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:26
            NIE padają słowa, że Tusk nic nie zrobił. Cały czas jest mowa (i Kopacz, i Kosiniak-Kamysz) że rozmowy prowadzone sa od LAT. Świadczenie wzrosło z 420zł w 2009 roku do obecnej kwoty 620zł+200zł, zlikwidowano cezus dochodowy-bo wcześniej jego uzyskanie było zależne od dochodu. Padają słowa, że rodzice czują się oszukani, bo od lat obiecywane są im zmiany systemu a media trąbią tylko o pieniądzach i pokazują wygodne dla nich fragmenty.
        • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:19
          z tym , że rodzice rzekomo zakłamują rzeczywistość
          nie jest tak bo STALE mówią o ŚWIADCZENIU PIELĘGNACYJNYM , które wynosi 620 zł (od niedawna bo bodajże do 2011 roku wynosiło 420zł)

Świadczenie nie jest zawsze związane z zasiłkiem i dodatkiem
          Bo
          Świadczenie przysługuje tylko i wyłącznietym rodzicom, które mają w orzeczeniu o niepełnosprawności punkt, że ich dziecko wymaga stałej opieki i pomocy (słynny punkt 7 i 8 ). Nie każde orzeczenie, nie każde dziecko niepełnosprawne, na które rodzic pobiera zasiłek pielęgnacyjny (153zł) ma automatycznie świadczenie pielęgnacyjne
          Dodatek rządowy funkcjonuje od kwietnia 2013 roku, jest tymczasowy, taki bonus- nie oskładkowany.

Rodzicom chodzi między innymi o zwiększenie oskładkowanej kwoty świadczenia pielęgnacyjnego i uzawodowienie opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym w stopniu znacznym
          • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:29
            No dobrze jednak chyba oczywistym jest ze jesli dziecko zostaje orzeczone iz nie wymaga stalej opieki to rodzic jako że moze pracowac zawodowo i bedzie pobierał tylko zasiłek i normalnie pracował na etacie,
            ale mowa była o głownie o paniach ktorych dzieci nie mogą samodzielnie egzystowac i wymagają stałej opieki co uniemozliwia im podjęcie pracy zarobkowej i one twierdza ze pobieraja jedynie swiadczenie w wysokosci 600 zł podczas gdy w takiej sytuacji punkt 7 i 8 zawsze pobierają i swiadczenie i zasilek i dodatek a wiec prawie 1000 zł obecnie, tyle.
            • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:36
              No dobrze jednak chyba oczywistym jest ze jesli dziecko zostaje orzeczone iz ni
              > e wymaga stalej opieki to rodzic jako że moze pracowac zawodowo i bedzie pobie
              > rał tylko zasiłek i normalnie pracował na etacie,

jasne, że może. ba, nawet musi-jeśli chce z czegoś żyć.

ale mowa była o głownie o paniach ktorych dzieci nie mogą samodzielnie egzystow
              > ac i wymagają stałej opieki co uniemozliwia im podjęcie pracy zarobkowej i one
              > twierdza ze pobieraja jedynie swiadczenie w wysokosci 600 zł podczas gdy w taki
              > ej sytuacji punkt 7 i 8 zawsze pobierają i swiadczenie i zasilek i dodatek a wi
              > ec prawie 1000 zł obecnie, tyle.

To Ty o tym mówisz i przedstawiasz. Mowa jest o świadczeniu pielęgnacyjnym, które wynosi 620zł-bo taka jest prawda. Od tek kwoty są odliczane składki emerytalne- co jest uczciwym według mnie podejściem, jakimś sygnałem uzawodowienia. Dodatkowo do świadczenia rząd przyznał 200zł pomocy- która nie jest od dawna jak piszesz-ale od kwietnia 2013 roku i 17 marca przedłużono ją do końca roku -czyli znowu tymczasowość, "zatkanie buzi" na chwilę, bez oskładkowania. Zasiłek pielęgnacyjny-to całkiem osobna bajka -wynosi 153zł w chwili obecnej -od lat nie był waloryzowany. Gdy moja córka dostala swoje pierwsze orzeczenie w 2003 wynosił bodajże 124zł.... KAŻDA grupa społeczna ma co roku waloryzację, każda ma wzrost świadczeń, mundurówkom i budżetówce wzrastają pensje. A tu dno..
              • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:43
                No dobrze ale trzeba przyznać uczciwie że w ramach rezygnacji z pracy zarobkowej bo takie matki sa w sejmie (wciąż płacza ze nie moga pracowac ze wzgledu na calodobową opiekę nad dzieckiem i potrzebują wsparcia pensji) pobierane jest i ŚWIADCZENIE I ZASIŁEK I DODATEK, nie podoba mi sie to że grają rozbierajac to na czesci tu o czyms wspomnę tu nie by przekaz był łzawy i zeby zagmatwac że do kupy to jest obecnie 1000 zl
                • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:50
                  A mi się nie podoba Twoje podejście-bo z założenia jest pełne złych emocji i zakłada złe intencje. Pogardliwe piszesz, że "płaczą", że 'gmatwają" - nie dziwię się, że z takim podejściem jesteś podatna na to, co serwują media. Spróbuj oddzielić emocje i posłuchać-pooglądać na chłodno, racjonalnie. Zakładasz premedytację podczas gdy na główny cel wysuwa się świadczenie bo to właśnie ono było głównym tematem obietnic rządowych przez poprzednie lata
                  • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:52
                    Oj moja droga bardz9 bys sie zdziwiłąjak blisko jestem tematu i problemu, roznimy sie tylko tym ze ja pisze jak jest!
                    • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:54
                      a ty piszesz subtelnie manipulując, dobrze ze tylko subtelnie,że nie plyniesz tak mocno jak media ehhh
                      • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:56
                        Jeśli to, co piszę : jasno, wyliczając i podając pełne nazwy -nazywasz manipulacją to nie dziwię się dlaczego w taki a nie inny sposób odbierasz newsy i prawdę w tv .
                        • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:13
                          no wlasnie wyliczylas i ja wyliczyłam to samo, tyle że w odroznieniu od ciebie dodałam 620 + 153 + 200 napisałas ze to brednie, dlatego manipulujesz a wiesz ze nikt nie pobiera samego swiadczenia pielęgnacyjnego w polsce.
                          • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:17
                            Napisałaś

matki zajmujące się dziecmi niepelnosprawnymi w ramach swiadczenia pobierają obecnie prawie 1000 zł na reke (bez podajze 20 zł)

co jest nieprawdą bo nie pobierają tych pieniędzy w ramach świadczeniach pielęgnacyjnego

Napisałaś :

+ mają odprowadzane składki poniewaz na to sie sklada swiadczenie, zasilek + dodatek rządowy

co jest nieprawdą, ponieważ składki odprowadzane sa od kwoty 620zl
                            • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:22
                              w ramach rezygnacji z pracy zawodowej na rzecz opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem przy orzeczeniu punkt 7 8
                              swiadczenie+ zasilek +dodatek tak pisalam
                              • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:27
                                Nie skarbie, to ja pisałam o punkcie 7 i 8 smile
                                • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:30
                                  nie udawaj prosze idiotki, badz uczciwa i pisz o wszystkim bo jakbys mi szyku zdan nie wypominała czy składni dobrze wiesz że mam rację.
                                  • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:33
                                    Idiotki ? No proszę..brakuje merytorycznych argumentów ?
                                    Nie, nie masz racji, wykazałam Ci to już kilka razy. Nie masz racji bo nie piszesz prawdy- wypisałam Ci Twoje wypowiedzi, kręcisz podając moje słowa jako swoje własne, gubisz się. I faktycznie, świetny wątek założyłaś -jesteś prawdziwym dowodem na to, jak ludzie wierzą w to, co widzą w tv.
                                    • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:35
                                      A wiec napisz ile pobiera na ręke na konto matka która opiera się na orzeczeniu w którym przyznano punkt 7 i 8 w Polsce? Nie co sie jak nazywa tylko ile wynosi kwota koncowa, fakty!
                                      • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:39
                                        Otrzymuje 973 zł łącznie.
                                        • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:47
                                          dziekuję szkoda że tak trudno było to przyznać...
                                          • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:49
                                            Nie pytałaś.
                                            Nigdzie nie napisałam, że nie zgadzam się z tym ILE pieniędzy otrzymują matki ON
                                            Polemizuję z niekonsekwencjami , które podajesz, nieprawdziwymi (może niezamierzenie)sformułowaniami , którymi wprowadzasz w błąd.
                                            • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:50
                                              Co było nie prawdziwe? konkrety
                                              • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:52
                                                Jesssu, znowu mam Ci cytować Twoje wypowiedzi ? Może przeczytaj sobie cały wątek to zobaczysz, bo podawałam punkt po punkcie wykazując nieprawdziwe sformułowania. Naprawdę, strasznie ciężka jesteś.
                                              • m_incubo Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:23
                                                > Co było nie prawdziwe? konkrety

Kobieto, pisałaś, że dostają tysiaka w ramach świadczenia, a płaczą, że mniej.
                                                Otóż nie, nie w ramach świadczenia, bo w ramach świadczenia pobierają 620 złotych i o tej kwocie cały czas jest mowa.
                                                Łączna kwota i kwota świadczenia to nie jest to samo, żonglujesz sobie dowolnie kwotami i pojęciami, może i potrafisz dodać 620+200+153 i tu masz rację ale na tym się kończy.
                                                Pisałaś też, że mają odprowadzone składki, w co wchodzi zasiłek, świadczenie i dodatek.
                                                Nieprawda, bo składki idą tylkood świadczenia, czyli tylko od 620 zł, nie od tysiaka.
                                                Jak na osobę tak bliską tematu i tak zorientowaną nie powinnaś sadzić takich błędów merytorycznych.
                                                • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:29
                                                  moj przekaz dotyczył jedynie konkretnej kwoty końcowej przy orzeczeniu p 7 ,8 na co składa się świadczenie + zasiłek + dodatek, w odniesieniu do przekazu medialnego jaki do mnie dociera.Uwazam ze przekaz jest zmanipulowany i tendencyjny i niestety mam rację.
                                                  • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:36
                                                    Faktycznie mam tak mało czasu, pisze tak szybko że padło stwierdzenie " w ramach świadczenia " mialam na mysli "w ramach rezygnacji z pracy na rzecz opieki nad dzieckiem niepelnosprawnym "nie mniej jednak liczą sie fakty a one sa takie że w sytuacji o ktorej mowa pobiera się dziś wiecej niż te 620 swiadczenia pielęgnacyjnego i tyle.
                                                  • marychna31 dodatkowe 200 zł 24.03.14, 11:02
                                                    To jest program, który działał na dwa trzy miesiące(przedłużany). Pewne było zawsze tylko 620 zł. Aktualnie program rządowy zakładał dodatkowe 200 zł do marca. Od kwietnia miało go nie być.
                                          • claudel6 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:56
                                            no i co kurde? czego to dowodzi?? przeciez to sa jakies grosze! w jaki sposób to ma starczyć na utrzymanie siebie i chorego dziecka i DODATKOWO na rehabilitacje i leczenie? przeciez połowa matek dzieci niepełnosprawnych jest samotna i to jest ich jedyny dochód!
                    • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:55
                      Na podstawie tego co piszesz nie wynika byś była blisko tematu bo piszesz nieprecyzyjnie i piszesz nieprawdę -mówiąc, że matki oszukują mówiąc, że świadczenie pielęgnacyjne wynosi 620zł. Nie znajdziesz żadnego dokumentu, na którym będzie, że świadczenie wynosi 820zł albo jak podajesz 1000zł.
                      • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:01
                        no tak bo nie wspominają ze do swiadczenia pobierają zasilek i dodatek ZAWSZE i to jest manipulacja. graja mowiac tylko marnym swiadczeniu a nie mowia ile jest do kupy a nikt nie pobiera samego swiadczenia 620 zł owszem pobieraja matki sam zasilek 153 zl ale wowczas nie rezygnuja z pracy zawodowej, dziecko nie wymaga stalej opieki. Ja nie klamie ty natomiast subtelnie manipulujesz nie piszac wszystkiego, tak to sie zazwyczaj robi.
                        • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:04
                          Oczywiście, że nie wspominają- mówią o tym, tylko nie zawsze media puszczają te kawalki. Są za mało medialne.
                          I pisz proszę staranniej bo masz koszmarny styl i ciężko się czyta.
            • paskudek1 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:38
              wiesz co - ten zasiłek pielęgnacyjny w wysokości, jakże "zawrotnej" 153 zł jest tak samo śmieszny jak słynne "rodzinne" wypłacane na dziecko, po przedstawieniu pierdyliona papierków w OPS lub GOPS i zależne od dochodów. Rodzinne to nie wiem jakie jest w tej chwili, jak moje dziecko było małe wynosiło coś około 43 zł. Na półtorej paczki pamperów starczało, pod warunkiem że nie były to oryginalne pieluchy Pampers tylko np. biedronkowe. Obawiam się, że w przypadku ciężko upośledzonego dziecka 153 zł to nawet na słynne "waciki" nie wystarczy. A i to nie wiem, czy ten zasiłek nie jest uzależniony od dochodów, bo że od przejścia przez mękę czyli PCPR i tłumaczenie się urzędnikom - to i owszem. I powiem tak - być może i ziś załapałabym się na świadczenie tzw rodzinne, ale jak sobie pomyślę ze mialabym odstać w MOPSie, czując się przy tym jak pasożyt i wyłudzacz, to wolę zacisnąć pasa - aż tak źle nie jest. Ale ja mam ZDROWE dziecko. Z tymi co mają chore nie porównuję się i im nie żałuję. To co dostają i w jakich warunkach dostają to woła o pomstę do nieba. To jest granda, hańba i kompromitacja struktur państwowych.
              • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:47
                jesli dziecko jest ciezko uposledzone i komisja orzeka że wymaga stalej opieki nie mogac samodzielnie egzystować to przyznawane jest zarowno swiadczenie zasilek jak i dodatek, bez wzgledu na dochody.153 jest w przypadku gdy dziecko nie wymaga stalej opieki wiec rodzic moze normalnie pracowac zarobkowo jak kazdy inny.
                • paskudek1 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:59
                  i na prawdę uważasz, że w przypadku CHOREGO dziecka, byż może nie tak bardzo aby go nadzorować 24 h na dobę, ale wymagającego specjalistycznej rehabilitacji, leków, pieluch być może, sprzętu itp taka kwota jest wystarczająca?????
                  • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:10
                    Nie, to jest mało ale wiara w to że kazda grupa spoleczna ktora jest w trudnej sytuacji dostanie regularną pensje od rzadu gdy odpowiednio zagra jest .... cóz to jest zwyczajnie nie możliwe sad Nie mozna mowic ze wsparcia zadnego nie ma jesli chodzi o rodziny z zdziecmi niepelnosprawnymi,owszem wszyscy by chcieli by bylo tych pieniedzy wiecej, sama bym chciała ale budzet nie jest z gumy komus trzeba wziąc zeby komus choć trochę dać a co dopiero regularną pensje sad
                    • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:14
                      Nie mozna mowic ze wsparcia zadnego nie ma
                      > jesli chodzi o rodziny z zdziecmi niepelnosprawnymi,owszem wszyscy by chcieli
                      > by bylo tych pieniedzy wiecej

Ale zobacz jak Ty myślisz- tylko o pieniądzach. A tu nie o pieniądze chodzi- nie o dawanie pensji. Naprawdę nie rozumiesz ? sad
                      • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:19
                        Tak rozumiem ale wątek jest o przekazie medialnym a w mediach lata wypowiedz np pani ktora twierdzi że praca calodobowa nad jej chorym dzieckiem powinna byc traktowana jako etat i płatna regularną pensją bo teraz to jest kilka zł, media poruszają apekt finansowy i zaklamują rzeczywistość bo mało kto otrzymal informacje że osoba rezygnująca dziś z pracy na rzecz opieki nad niepelnosprawnym dzieckiem pobiera nie 620 a nie całe 1000 zł na rekę.
                        • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:26
                          Oglądałaś konferencje na żywo ? Całe, bez wycinania i skracania ?

Co masz przeciw tej wypowiedzi ;
                          praca calodobowa nad jej chorym dzieckiem powinna byc t
                          > raktowana jako etat i płatna regularną pensją bo teraz to jest kilka zł,

Takim dzieckiem nie zajmie się przedszkole ani szkoła-bo nie mają konsekwencji, nie zajmie się płatny opiekun-bo zatrudnienie takiego to ogromny koszt. Dlaczego matka, która wykonuje za kogoś zawód nie miałaby mieć za to płacone-skoro nie może iść do pracy ? Myślisz, że dla państwa (i nas podatników) byłoby korzystniejsze z finansowego punktu widzenia gdyby poszła do pracy a państwo dopłacaloby do opieki nad chorym w jakimś zakładzie ? A może uważasz, że państwo nie powinno wspierać takich rodzin ? Napisz mi proszę jaki Ty masz pomysł jak pomóc takiej konkretnej pani-która ma dziecko wymagajce opieki non-sto-kolor.

mało kto otrzymal inform
                          > acje że osoba rezygnująca dziś z pracy na rzecz opieki nad niepelnosprawnym dzi
                          > eckiem pobiera nie 620 a nie całe 1000 zł na rekę.

ale beton jesteś
                          Za rezygnację z pracy jest 620zł świadczenia.
                          Zasiłek 153 zł nie jest za rezygnację z pracy
                          i dodatek też nie jest za rezygnację z pracy (litościwie pominę że podałaś kłamliwe że dodatek jest już od dawna i jest oskładkowany podobnie jak zasiłek pielęgnaycjny-Twoja pierwsza wypowiedź w wątku)
                          • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:33
                            ale beton jesteś
                            Za rezygnację z pracy jest 620zł świadczenia.
                            Zasiłek 153 zł nie jest za rezygnację z pracy
                            i dodatek też nie jest za rezygnację z pracy (litościwie pominę że podałaś kłamliwe że dodatek jest już od dawna i jest oskładkowany podobnie jak zasiłek pielęgnaycjny-Twoja pierwsza wypowiedź w wątku)

Dobrze ale jakbys tego nie nazwała pobiera się to zawsze łącznie do swiadczenia jest zasiłek i dodatek !
                            Nikt nie pobiera samego świadczenia litości, nie okrągłe zdania a fakty a wiec ile jest na rękę!
                            • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:38
                              Dobrze ale jakbys tego nie nazwała
                              O to właśnie chodzi. Nazywajmy rzeczy po imieniu, bądźmy odpowiedzialni za swe słowa, starajmy się zrozumieć cały przekaz a nie wyrwane z kontekstu słowa

pobiera się to zawsze łącznie do swiadczenia
                              > jest zasiłek i dodatek !

Nie, nie zawsze.
                              Można mieć zasiłek i nie mieć świadczenia i dodatku
                              Można mieć też tak jak piszesz świadczenie , zasiłek i dodatek- ale nie zawsze, póki co do końca 2014 roku

Nikt nie pobiera samego świadczenia litości, nie okrągłe zdania a fakty a wiec
                              > ile jest na rękę!

No i taka teza nie padła ani razu w tym wątku, nie padła też ani razu w mediach.
                              • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:44
                                swiadczenie + zasiłek p. 7 i 8 + dodatek utrzymany do konca roku wyplacany już od jakiegos czasu 620 + 153 + 200

153 sam zasiłek gdy nie mamy przyznanego punktu ze dziecko wymaga stalej opieki a wiec mozesz pracowac zawodowo.

Nie padła kwota koncowa bo to jest manipulacja, wygodniej jest o czyms nie wspomniec, chocby o dodatku rządowym i zasiłku do świadczenia od razu marniej to wygląda niz te 1000 zł
                                • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:51
                                  [/i]Nie padła kwota koncowa bo to jest manipulacja, wygodniej jest o czyms nie wsp
                                  > omniec, chocby o dodatku rządowym i zasiłku do świadczenia od razu marniej to w
                                  > ygląda niz te 1000 zł [/i]

Ale gdzie nie padła ?
                                  W mediach pada, podobnie jak słowa o dodatku?
                                  Gdzie niby miała nie paść ?

Bulwersujesz się, że rodzice chcą wyższego świadczenia pielęgnacyjnego niż to obecne w wysokości 620zł zamiast siedzieć i dziękować bo przecież łącznie mają 1000zł ?
                                  Doprawdy, nie rozumiem o co Ci chodzi
                                  • iuscogens Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:32
                                    szczerze podziwiam Cie guderianko za spokoj i opanowanie w tych watkach. Ja bym chyba nie zdzierzyla takiego natezenia polaczonego chamstwa i glupoty.
                                    • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:42
                                      Co jest głupie?Ja uwazam że mam rację, choc według niektórych powinnam miec interes w tym aby mówić głosem tych rozjazgotanych matek,patrze na sprawę trzezwo,uwazam ze w mediach jest duzo manipulacji,co więcej wiele osób z ktorymi rozmawiam sie ze mna zgadza gdy im wyjasniam jakie są fakty, jesli chodzi o styl wypowiedzi niestety nie mam czasu pisać składnie wybaczcie.
                                      • a1ma Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 01:17
                                        kariwitch00 napisała:

> Ja uwazam że mam rację,

Szokujące! big_grin

> eres w tym aby mówić głosem tych rozjazgotanych matek,patrze na sprawę trzezwo,
                                        > uwazam ze w mediach jest duzo manipulacji,

Hmm, pomyślmy, co one jeszcze, te wredna baby zatajaja! Np. - dostają becikowe! Skandal, to razem bedzie juz z 1100 miesięcznie. I bezczelnie chca wiecej, a o becikowym zmowa milczenia! Szukaj dalej, moze sie jeszcze jakiegoś zatajenia i manipulacji doszukasz?
                                    • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 10:46
                                      iuscogens- lata praktyki...(niestety)
                          • larrisa Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:40
                            guderianka napisała:

> Takim dzieckiem nie zajmie się przedszkole ani szkoła-bo nie mają konsekwencji,
                            > nie zajmie się płatny opiekun-bo zatrudnienie takiego to ogromny koszt. Dlacze
                            > go matka, która wykonuje za kogoś zawód nie miałaby mieć za to płacone-skoro ni
                            > e może iść do pracy ? Myślisz, że dla państwa (i nas podatników) byłoby korzys
                            > tniejsze z finansowego punktu widzenia gdyby poszła do pracy a państwo dopłacal
                            > oby do opieki nad chorym w jakimś zakładzie ?

Uważam, że to nie jest dobre rozwiązanie, jeśli teraz przyzna się pensje tym rodzicom przez lata nic się nie zmieni. Pomoc powinna iść głównie do dzieci - które powinny mieć dostęp do wyspecjalizowanej kadry i być pod nadzorem specjalistów. Niech nawet będzie drożej ale niech będzie z sensem, niech pomoc trafia do tych, którzy jej najbardziej potrzebują.
                            Wydaje mi się, że dla rodziców to też byłoby korzystniejsze, mogliby pracować, spotykać się z innymi ludźmi, zmieniać zajęcia a nie wykonywać codziennie przez lata żmudną tą samą pracę w czterech ścianach.
                            Szkoda, że nie wypowiadają się panie z emigracji, jak to u nich działa, czy rodzic otrzymuje pensję, czy jednak finansowane są zabiegi, lekarstwa itd.
                            • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:42
                              Larrisa-zgadzam się z Tobą i myślę, że wiele matek ON również. Takie rozwiązanie byłoby lepsze dla wszystkich, zdrowsze psychicznie i fizycznie, jednakże na chwilę obecną jak widać nie stać nas (mentalnie) na taką zmianę sad
                              • pe.tronela Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:46
                                > jednakże na c
                                > hwilę obecną jak widać nie stać nas (mentalnie) na taką zmianę sad

Kogo dokladnie mentalnie na to nie stac?
                                • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:52
                                  Społeczeństwa
                                  • pe.tronela Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:04
                                    guderianka napisała:
                                    > Społeczeństwa

Na podstawie czego ta teza?
                                    Ja raczej widze, ze spoleczenstwo niespecjalnie jest zachwycone pomyslem placenia matkom pensji za opieke nad dzieckiem. W zadnym komentarzu nie widzialam do tej pory sprzeciwu co do finansowania rehabilitacji, udostepnienia dziennej profesjonalnej opieki etc. Mozna dyskutowac o finansach, mozliwosciach, ale stwierdzenie, ze nie bedziemy isc to droga bo spoleczenstwo mentalnie nie jest na to gotowe jest dosc karkolomne.

• guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 10:54
                                      Społeczeństwo jest nastawione na nie-przeciw wszystkiemu- płaceniu, dofinansowaniu, opodatkowaniu itd. Nie uznaje istnienia słabszych i zasady pomocy słabszym, nie widzi powodu i sensu wspierania potrzebujących. Społeczeństwo nie myśli samodzielnie tylko podąża ślepo za tym, co pokazują media-w sytuacji obecnej pokazują "wrzeszczenie o kasę". A wiesz dlaczego ? Bo to jest jedyne co teraz funkcjonuje. Nauczeni jesteśmy otrzymywania pieniędzy-bo tak wygląda pomoc. System od zawsze bardziej był skłonny dawać rybkę niż wędkę-bo to jest łatwiejsze i tańsze...Napisz- jak sobie wyobrażasz zmianę systemu i przeproewadzenie jej. ? Od jutra wejdzie nowa ustawa zmieniająca dystrybucję pieniędzy w nowe obszary? Znikną świadczenia pielęgnaycjne a w ich miejsce pojawi się więcej busów do dowozu dzieci do szkół z wykwalifikowanym kierowcą, pojawi się asystent tego dziecka, specjalne lózko w szkole, powsranie swietlica? Znikną kolejki u lekarzy, kolejki do szpitali a leki i turnusy będą od roku i przy sporym wkładzie państwa ?Nie-bo tak nikt nie myśli. Teraz najważniejsze jest przezycie-tu i teraz.
                    • claudel6 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:59
                      ale grupy spoeczne sa upośledzone w rózny sposób. i prawie kazda grupa społeczna ma teoretyczne możliwości zarobkowania. człowiek ciężko upośledzony i opiekujący sie nim rodzic - nie ma ŻADNEJ. i to jest ta RÓŻNICA.
              • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:47
                paskudek-zasiłek pielęgnacyjny nie jest zależny od dochodu- by go uzyskać należy mieć orzeczenie o niepełnosprawności dziecka, akt urodzenia itd. Sytuacja jest o tyle lepsza niż 10 lat temu-ze nie trzeba co roku składać papierów, jest on przyznany na okres, na jaki jest orzeczenie.
                Zasiłki rodzinne i dodatki do nich- sa zależne od dochodu a ich wysokość zależna jest od wieku dziecka
                •77zł na dziecko w wieku do ukończenia 5. roku życia,
                •106 zł na dziecko w wieku powyżej 5. roku życia do ukończenia 18. roku życia,
                •115 zł na dziecko w wieku powyżej 18. roku życia do ukończenia 24. roku życia.

Cezus dochodowy 574zł (i 664zl z ON) na osobę w rodzinie
                • paskudek1 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:56
                  no widzisz, wyraźnie napisałam, że n ie wiem do końca jak to teraz wygląda. Wiem, żźe kiedyś (dosyć dawno temu) siostra stawała po taki zasiłek pielęgnacyjny na komisji w PCPR i była odpytywana nawet na okoliczność czy mieszkanie ma własnościowe czy społdzielcze. Czy zgodnie z prawem/ też nie wiem, być może pani na komisji była nadgorliwa, ale nie każdy jest odporny, przebojowy i ogólnie kawał choler....y żeby się pani wszechwładnej odszczekać i zapytać czy to ma znaczenie w kwestii przyznania zasiłku.
                  Co do wysokości rodzinnego - też nie wiem jakie jest teraz bo nie pobieram, póki co jakoś dajemy radę a ja cholernie nie lubię stać w kolejce z piętnem naciągaczki i roszczeniowej baby.
                  Chodzi mi o to, że te świadczenia i tak są śmiesznie niskie.
                  • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 21:59
                    Jestem w temacie od 2002 -bynajmniej nie dlatego że sobie zawiniłam czy chciałam ( tongue_out ironia nie w Twoim kierunku)- nigdy nie stawałam na żadnej komisji poza Komisją ds. Orzekania o Niepełnosprawności
                    Napisałam Ci kwoty-byś wiedziała jak jest teraz, -pomoc w trudnej sytuacji nie jest naciąganiem ani roszczeniowością.
                    • moonshana Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:15
                      gude, odpuść.
                      1000 zł. za całodobową opiekę. istotnie, w dooopach się poprzewracało. odpuść, gude, szkoda słów.
                      • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:18
                        Naiwnie wierzę, że jednak człowiek ma rozum, by go używać do myślenia i wyciągania wniosków...
                      • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:05
                        To jest mało ale jak juz pisałam nie jest możliwe aby poszkodowane grupy spoleczne miały wsparcie od panstwa w postaci regularnej pensji i nie podoba mi sie to że dziecmi mozna cynicznie grać bo ten kto patrzy na to trzezwo i jest blisko tematu wie ze to manipulacja niestety.
                        • claudel6 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 00:03
                          To jest mało ale jak juz pisałam nie jest możliwe aby poszkodowane grupy spole
                          > czne miały wsparcie od panstwa w postaci regularnej pensji i

ale dlaczego nie jest możliwe??? jesli górnik dostaje 4 tysiące emerytury OD PANSTWA, bo nidgy sobie na te emeryturę nie odłożył, a sedzia w stanie spoczynku - 10 tys. to dlaczego regularna pensja dla rodziców opiekujących się niepełnosprawnymi dziecmi nie jest możliwa?? czemu tamte niebotyczne uposażenia są możliwe w tym państwie, a całkowcie usprawiedliwona i absolutnie konieczna pomoc dla tych rodzciów - nie?
                        • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 10:55
                          ..każdy kładzie po swoim przykładzie..
                          jesteś świetnym dowodem owej manipulacji..
                    • paskudek1 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:18
                      ja wiem, że nie jest, ale jak tam stałam w tym MOPSie, jak musiałam te stosy papierków wypełnić... odechciewa mi się. Zresztą nadal, mimo mojego bezrobocia, nie łapię się na zasiłek rodzinny. I chyba na szczęście, chociaż różowo ani zielono nie jest. Ale z Tobą czy tamtymi matkami się nie porównuję. Moje dziecko też wymagało (na szczęście stosunkowo krótko) rehabilitacji. I to co oglądałam w CZMP.... mój przy niektorych dzieciach to był okaz zdrowia. A też groziło mu porażenie dziecięce..... wszystkim bóstwom dziękuję że tego nie ma, że wyszedł, że w porę zauważyłam i trafiłam na ludzi którzy nie zbagatelizowali problemu. A mogli, oj mogli. Życzę Wam wytrwałości i wygranej.
                      • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:29
                        Ze mną się nie porównuj, ja mam dobrze, mam dziecko które wprawdzie nigdy nie wyzdrowieje ale którego stan stale się poprawia, które osiąga coraz więcej i w przyszłości będzie pracowało i płaciło podatki, żeby spłacić dług który zaciągnęła jego matka pobierając okresowo oszałamiające w swej kwocie świadczenia pielęgnacyjne tongue_out
    • helufpi Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:36
      > Oczywiscie 1000 zł takiej pomocy od rzadu miesiecznie to nie sa duze pieniądze
      Twoja wypowiedź bardzo by zyskała, gdyby ograniczyła się do tego zdania. Wyszłoby mniej żenująco i w ogóle.
      • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:55
        Zwlaszcza, że klik
        • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:15
          Oczywiście tendencyjnie polecialas, wyciagasz archiwa wszystkich ludzi ktorzy mają inne zdanie niz ty, argument z tzw d
          • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 10:59
            Tendecyjnie ? Wszystkich ? Nie-tylko Twoje, mam pamięć do osób , które mają ON w rodzinie, zapamiętuję takie nicki.
      • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 23:09
        Co jest żenujące ?Moze rozejrzyj sie wokól i zobacz jak żyją dziś ludzie zamiast bic pianę?
    • jakw Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 23.03.14, 22:39
      kariwitch00 napisała:

> a jak wiadomo rzcezywistosc medialna i faktyczna się bardzo często rozjeżdza d
      > la przykładu matki zajmujące się dziecmi niepelnosprawnymi
      A czy te matki już opanowały podstępem/siłą media i puszczają w eter wyłącznie to co im się podoba? Czy może jednak o tym, co idzie w mediach, decydują jacyś pracownicy owych mediów?
      • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 02:53
        Czepiacie się mnie w tym wątku podczas gdy przeglądnełam inne na forum i dużo osób twierdzi że jest tak że media manipulują opinią publiczną, skupiają się na kasie bo to chwytliwe, trzeba komuś zabrać aby komuś dać w ramach jednego budzetu i w podobnym tonie wypowiedzi, bardzo ciekawe...
        • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 10:57
          bingo! w końcu napisałaś coś mądrego!
          • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:02
            Wartościowanie co jest mądre co głupie w tym wątku sobie daruj, trochę przyzwoitości.
            • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:08
              Przyzwoicie było by przyznać ze cały problem jest obecnie źle rozgrywany i zmanipulowany medialnie ale na to się nie zdobędziesz bo jestes nastawiona na walkę, żenada.
              • paskudek1 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:21
                przyzwoicie to może byłoby przyznać się, że się dało nabrać na medialne przekazy, oparlo TYLKO NA TYM co TV pokazuje, a jak ktoś, kto siedzi w samym srodku problemu i MERYTORYCZNIE odpowiada i pokazuje gdzie jest przekłamanie to się nie wierzy i wmawia chorobę.
                • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:24
                  Tyle że to ja jestem w samym środku tego problemu, ot taki szczegół.
                • larrisa Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:27
                  Ja chętnie wysłucham od osoby,która jest w samym środku jakie są postulaty rodziców dzieci niepełnosprawnych.
              • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:29
                Przecież cały czas piszę, że media manipulują a Ty jesteś tego dowodem smile
                • kariwitch00 Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:35
                  Być może była by to prawda gdybym rzeczywiście znała sprawę tylko z przekazów medialnych,a tak nie jest, w tym wątku napisałam więc zgodnie z prawdą jak to się wszystko rozjezdza , to wszystko.
                  • guderianka Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:48
                    Chciałaś dobrze-wyszło źle- bo nie potrafisz właściwie formułować zdań
              • jakw Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 18:52
                Owszem, może i przekaz medialny jest zmanipulowany (nie śledzę więc nie będę się kategorycznie na ten temat wypowiadać), ale to nie rodzice manipulują mediami tylko pewnie same media. Bo może od tego im oglądalność wzrośnie. Przekazem medialnym może manipulować też ewentualnie rząd - żeby słupki im nie pospadały. Ale nie wm
    • magiczna_marta Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 04:28
      Chodzi o to że podstawą do odprowadzenia składki emerytalnej jest to sławetne 620 i to trzeba zmienić. Bo za 30 lat kiedy taka matka otrzyma emeryturę z tej składki to tylko w łeb sobie i niepełnosprawnemu dorosłemu dziecku jej zostanie- bo na pewno nie żyć uncertain
    • mynia_pynia Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 04:40
      Od zawsze wiedziałam, że jestem dziwna, bo dla mnie nawet jakby dostawały 1400 zł na rękę to jest to kwota prawie śmiertelna dla 2 osób w tym jednej niepełnosprawnej.
      Nie wiem, co bym musiała zrobić żeby za takie pieniądze się utrzymać? Pewnie go gminy po mieszkanie komunalne czy też socjalne - wiem, że do dostania, np u nas (tak Polska).
      Do GOPS, MOPS po jakiekolwiek pieniądze.

Ja uważam, że te kobiety powinny dostać tyle pieniędzy ile kosztuje opieka nad takim dzieckiem w domu dziecka, pewnie z 5 tysi by wyszło. A ci co zazdroszczą to zawsze sobie mogą swoje zdrowe dziecko uszkodzić.
    • mynia_pynia Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 04:48
      A wracając do tematu to media nie tyle kłamią tylko tworzą zupełnie inną rzeczywistość, a ponieważ ludzie z natury wierzą w to co usłyszą to mamy własne piekiełko.
      Relacji z "okupacji" sejmu nie oglądałam, bo miałam inne zajęcia, ale praktycznie każda wiadomość jest pokazana z punktu widzenia dziennikarza więc jak trep i zakała to co się dziwić.
      Ostatnio do furii mnie doprowadzają videoblogi czy jak to zwał tego kolesia co tropi strażników miejskich i fotoradary - sceny z jego udziałem są w większości żenujące, a młodzież się zachwyca i wyrasta kolejne pokolenie mułów.
    • 3-mamuska kariwitch00 24.03.14, 11:47
      Napisze ci jak jest tu w UK.
      Moj syn ma autyzm najwyższy 3 stopniowy próg niepełnosprawności z grupy 1.potem jest jeszcze 2 grupa i dzielona jest na 2 stopnie ,ale juz dla chorych leżących /na wózkach.
      U tych z najwyższym wyglada to tak leżących wymagających całodobowej opieki.

Pieluchy leki sprzęt jest za darmo, przywozi firma do domu,do tego co 3 miesiące 150£ na zabawki czy inne potrzeby, samochód w całości finansowany prosto z salonu, standard najniższy ale mozesz sobie dopłacić za kilmatyzacje itp. Samotna matka ma płacone za całość mieszkania , płaci tylko prąd gaz, wodę.
      Do tego rodzinne i inny zasiłek z racji posiadanie dziecka 200£ ( ta kwota jest ruchoma) . Ja mam 310£ miesięcznie na autyzm, ci z leżących maja wiecej nie wiem ile. Pod 80£ rodzinnego.
      Do tego serwis płacony z państwa zeby ktos przyszedł na 3-4 godziny w tygodniu zeby matka mogła isc załatwić cos w banku czy nawet do fryzjera.
      Inna organizacja daje kasę 500£ na wakacje.

Moj syn ma autyzm i nie muszę mieć jakoś bzdurnych punktów 7-8 mieć zeby dostać świadczenia.
      Ma darmowe objadu w szkole specjalnej ,ma Dowoz do szkoły za darmo, wszystkie terapie na miejscu w szkole.
      U nas jest tak ze ja pralki czy zmywarki nie włączę gdy on jest w domu, o odkurzanie moge zapomnieć bo jest krzyk i nerwy. Wiec pracuje mniej godzin niż moge zeby ogarnąć to zanim on wroci, do tego nie rozumie zagrożeń i trzeba byc cały czas przy nim.
      Wiec pracuje niewiele tylko dla swojemu samopoczucia.

Koleżanka ma na soboty panią z ktora moze isc do parku, na basen ,bo ma 2 autystycznych chłopców,czasami pani zabiera strszego i idzie sama a czasem ida razem.
      Jest tez dom do którego mozna oddac dziecko na noc, ale tu nie wiem jakie sa zasady.

A moge starać sie o 260£ miesięcznie dodatku.

Czyli 310+80+200=590 plus te 260 którego nie mam.

Nikt nie patrzy na tych ludzi jak na pasożyty jak ty .
    • 3-mamuska Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 11:51
      Świadczenia której mam plus to co mogłabym mieć to wychodzi najniższa krajowa miesięczna pensja.
    • taka-sobie-mysz Re: Gdy ludzie mocniej wierzą w przekaz tv 24.03.14, 12:14
      a niech sobie mają nawet 10 000 tys. od państwa - tego życzę tym matkom i ojcom! Bo ich sytuacja jest naprawdę nie do pozazdroszczenia, tak to chociaż bedzie im trochę łatwiej i lzej w życiu, chociaż zdrowia im dzieciom to nie wróci.

I tak, wiem, że ta kasa nie bierze się znikąd, tylko z podatków. I 100 razy wolę dac na to, niż np. na górników, którzy jako młode chłopy idą na emerytury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka