Dodaj do ulubionych

norweskie sagi

04.04.14, 14:56
w ramach zrobienie przed 30 rzeczy ktorych jeszcze nie robilam
chce zaliczyc jazde na hulajnodze ( i sie wlasciwie przesiasc na stale z roweru na hulajke )
oraz przeczytac jakas norweska sage big_grinbig_grinbig_grin

co polecacie ?
cos do 40 tomow chce ( wiec saga o ludziach lodu odpada)
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: norweskie sagi 04.04.14, 15:00
      No proszę cię jak walniesz 40 tomów to dodatkowe 7 to już detal...
      Bierz ludzi lodu co się będziesz rozdrabniac
      --
      Sex oralny jest sprawą smaku.
      • mx3_sp Re: norweskie sagi 04.04.14, 15:05
        dokładnie, a ostatnie tomy to lipa. Najlepsze są te początkowe. Ja czytałam, której bohaterką była nijaka Maria/Marie ale za chiny ludowe tytułu nie pamietam, Polecam siłe muletu.
      • ichi51e Re: norweskie sagi 04.04.14, 15:15
        Ll najlepsze. Zreszta jedna nie ma wspolnego z druga. Cala seria maks miesiac ci zajmie. 2 tygodnie jak sie wciagniesz.
      • lauren6 Re: norweskie sagi 04.04.14, 18:34
        Saga o ludziach lodu lekko wchodzi, uwiniesz się raz dwa. Przez resztę sag Sandemo nie dałam rady przebrnąć, takie głupoty. Słuchaj się forum, wiedzą co to klasyka norweskich sag suspicious
    • anika772 Re: norweskie sagi 04.04.14, 15:17
      Wprawdzie tomy tylko trzy, ale polecam "Krystynę córkę Lavransa", jeśli jeszcze nie czytałaś.
      • capa_negra Re: norweskie sagi 04.04.14, 19:02
        Polecam Córkę wikingów Very Henriksen.
      • agaja5b Re: norweskie sagi 04.04.14, 20:18
        Fakt, bardzo dobra, ale to całkiem inny kaliber, cięższy ze tak powiem nawet nie porównywalna do twórczości autorki Sandemo
    • jan.kran Re: norweskie sagi 04.04.14, 15:23
      Saga o Hawardzie z Fiordu Lodowego (Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1960)
      Saga o Hrafnkelu, Ofiarniku Freja (Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1960)
      Saga o Gudrun (Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1960)
      Saga o Gislim Wyjętym Spod Prawa (Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1960)
      Saga o Torsteinie Obitym (Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1960)
      Saga o Gunnlaugu Wężowym Języku (Ossolineum, Wrocław 1968; Biblioteka Narodowa Seria II, Nr 157)
      Saga o Njalu (Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 1968)
      Saga rodu z Laxdalu (Wyd. Poznańskie, Poznań 1973)
      Saga o Egilu (Wyd. Poznańskie, Poznań 1974)
      Saga o Fridthiofie Śmiałym („Poezja”, nr 10(107)/1974)
      Saga o Grenlandczykach, Saga o Eryku Rudym (Księgarnia Akademicka, Kraków 2006)
      Saga o Halfdanie, synu Eysteinna (Wydawnictwo Armoryka, Sandomierz 2008)
      Saga o Hønsa-Thórim (Wyd. Armoryka, Sandomierz 2008)
      Opowieść o Audunie z Zachodnich Fiordów (Wyd. Armoryka, Sandomierz 2008)
      Opowieść o Norna-Geście (Wyd. Armoryka, Sandomierz 2009)
      Saga o Völsungach (Wyd. Armoryka, Sandomierz 2009)
      Saga o Viga-Glumie (Wyd. Armoryka, Sandomierz 2010)
      Saga o wikingach z Jom (Jómsvikinga saga) (Wyd. Armoryka, Sandomierz 2011) – tłumaczenie duńskiego przekładu Carla Christiana Rafna z 1829 r.
      Saga o Hallfredzie skaldzie kłopotliwym (Wyd. Chronicon, Wrocław 2011)
      Saga o Olafie Tryggvasonie (Księgarnia Akademicka, Kraków 2013

Masz do wyboru do kolorusmile Ja czytalam z ciekawosci trochę jak dzieci przerabiały w szkole , nawet próbowalam troche zrozumieć staronorweskiego.
      Mocne , krew się leje , serca wyrywane żywcem i w ogóle ostro smile
      • 3fanta Re: norweskie sagi 04.04.14, 16:18
        Saga Wiatr nadziei.Frid Igulstad
    • nangaparbat3 Re: norweskie sagi 04.04.14, 17:58
      A Olafa, syna Auduna czytałaś? Że juz nie wspomne o Krystynie.
      Bo to nie dość, że norweska saga, to jeszcze wybitna literatura smile
      • rhaenyra Re: norweskie sagi 04.04.14, 17:59
        no przeca pisze ze jeszcze nigdy zadnej nie czytalam big_grin
        • nangaparbat3 Re: norweskie sagi 04.04.14, 18:57
          Nie bralam tego az tak doslownie big_grin
          Ale i "Krystyna, corka Lawransa" i "Olaf, syn Auduna" są doskonałymi powieściami, ktore świetnie sie czyta, przepieknie napisanymi, a do tego - mądre jakieś. Autorka chyba zresztą nawet nobla dostala.
    • aagnes Re: norweskie sagi 04.04.14, 18:25
      Sage o ludziach lodu przeczytaj na dzien dobry, jak zaczniesz, nie bedziesz chciala skonczyc, moge ci nawet przeslac smile
      • rhaenyra Re: norweskie sagi 05.04.14, 17:11
        masz aktywna poczte ?smile
        • aagnes Re: norweskie sagi 05.04.14, 18:43
          Tak, te gazetową jak najbardziej.
    • rhaenyra Re: norweskie sagi 04.04.14, 18:38
      a raija ze snieznej krainy fajna ?

obrazek mi sie podoba z okladek big_grin
    • annitka30 Re: norweskie sagi 04.04.14, 19:30
      a krystyna córka lawransa?
      sigrit undset?
      trzy tomy ma a nobla dostało
      świetna książka. czytałam młódką będąc ale widawało mi się to średniowiecze tak prawdziwie pisane, a nie taka cepeliada, jak to sobie człowiek współczestny średniowiecze wyobraża
      naprawdę polecam!!!!
      to jest o naprawdę silnej samostanowiącej kobiecie. jest miłość dzieci cierpienie, radość, relacja z Bogiem
      warto
      • agaja5b Re: norweskie sagi 04.04.14, 20:21
        Kocham te książke, za każdym razem jak wracam do niej co kilka lat widzę te opowieść i tę kobietę z innej perspektywy, film tez był niezły.
    • agaja5b Re: norweskie sagi 04.04.14, 20:15
      Bierz o ludziach lodu, jest dobra, tak gdzieś do 30 odcinka, bo później autorka widocznie odleciała, z 10 ostatnich możesz sobie spokojnie darować a już ostatnia to na bank, (jako 13 latka miałam poczucie zażenowania jak to czytałam) ale początkowe 16 są naprawdę dobre i wciągające.
    • molnarka Re: norweskie sagi 04.04.14, 21:16
      Skoro tu tyle milosniczek Sagi o Ludziach Lodu ... to napiszcie, ktory tom lubicie najbardziej (albo ktory Wam utkwil w pamieci).

Ja czytalam kilka razy ... do niektorych tomow powracam z przyjemnoscia, inne przelatuje dla przypomnienia - koncowe przeczytalam raz i nie pamietam o co chodzilo smile

Najsilniej mi utkwily "Skrzydla kruka" ... jak pomysle o Sadze to od razu widze te wlosy, gnijacy las i zwloki facetow smile
      I czesc o czarnej febrze bardzo lubie czyli "Miasto strachu".

Pozdrawiam
      MOLNARka
      • rhaenyra Re: norweskie sagi 04.04.14, 21:18
        > Pozdrawiam
        > MOLNARka

chyba spojlerka tongue_out
      • agaja5b Re: norweskie sagi 04.04.14, 21:21
        Choć dawno to było i właściwie nie pamiętam już dokładnie treści większości (miałam 12 lat jak zaczęłam je czytac) to najbardziej mi się podobało pierwszych 8 tomów.
      • aagnes Re: norweskie sagi 04.04.14, 21:35
        PIerwsze 8 - wszystkie, niedawno przejrzalam ja sobie i nadal uwazam, ze sa super. z pozniejszych "martwe wrzosy" - Kol i Anna Maria - lubilam ich i tak jak reszta dziewczyn uwaza - ostatnie ok 15 tomow zbyt odjechane.
        • agaja5b Re: norweskie sagi 04.04.14, 21:41
          aagnes napisał:

> PIerwsze 8 - wszystkie, niedawno przejrzalam ja sobie i nadal uwazam, ze sa sup
          > er. z pozniejszych "martwe wrzosy" - Kol i Anna Maria - lubilam ich
          No, przypomniałaś mi faktycznie to tez był fajny tomsmile
      • lauren6 Re: norweskie sagi 04.04.14, 22:20
        Nie pamietam tych tomow sad

Oczywiscie najlepiej wspominam pierwsze tomy o Tengelu Dobrym i jego zonie. Takie najnormalniejsze. W kolejnych tomach tez zdarzaly sie ciekawe historie. Fajne byly te z watkiem kryminalnym lub horrorowate. Z tych bardziej odjechanych lubilam tom o demonie nocy. Ostatnie 2 tomy byly beznadziejne.
      • beataj1 Re: norweskie sagi 05.04.14, 00:55
        Lubiłam tomy o Villemo i o Ingrid.
        Bardzo tez podobał mi się tom Góra demonów gdzie wszystko zostało zebrane i uporządkowane.
        A moją ulubioną postacią została Halkalta. Dziewczyna z jajem smile
      • noname2002 Re: norweskie sagi 05.04.14, 10:25
        Mnie się podobał też potop szwedzki oglądany od strony szwedzkiej
    • kj-78 Re: norweskie sagi 04.04.14, 21:22
      Ach, Sage o ludziach lodu czytalam w liceum, pod lawka, po przyjsciu do domu, po nocach - caly czas!. Jeden tom w 2 dni - naprawde wciagajace dla nastolatki, choc nie wiem, czy teraz daloby mi tyle radosci wink Tak czy siak - musisz choc sprobowac!
    • agaja5b Re: norweskie sagi 04.04.14, 21:47
      A może się skusisz na Kalevalę, na pewno wzbogacająca literatura.
    • karcia85 Re: norweskie sagi 05.04.14, 10:41
      Świetne są "Córy życia", nie wspomniane jeszcze tutaj. Tomów około 30. Polecamsmile
      --
    • sea.sea Re: norweskie sagi 05.04.14, 13:18
      Jeszcze jest cykl czterotomowy Cherezińskiej - Północna Droga.
      Bardzo pięknie napisane, choć przy pierwszym tomie życzyłam bohaterce śmierci w męczarniach, ponieważ ona i jej mąż byli tak idealni, że na pewno nawet sikali tęczą. Drugi tom znacznie lepszy, jestem w połowie trzeciego i też daje radę.
      • klaviatoorka Re: norweskie sagi 11.04.14, 21:19
        DZIĘKUJĘ ZA PÓŁNOCNĄ DROGĘ- wczoraj w nocy skończyłam ostatni tom.
        Pierwsze dwa- super, trzeci taki sobie, czwarty- denerwujący, ale wszystkie bardzo malownicze
        Kiedyś miałam fazę czytania biblioteki regałami (smile), wtedy literaturę skandynawską ceniłam najwyżej- jak trafi się powieść obyczajowa, to czyta się ją "jednym tchem", jak thriller- to chodzi za mną latami, jak detektywistyczna- no naprawdę z zagwozdką.
        Muszę poszukać nowości...
    • vilez Re: norweskie sagi 05.04.14, 13:34
      A może być nie saga, tylko pojedyncza rzecz? Bo bardzo dobry jest "Pałac lodowy" Tarjeia Vesaasa.

Na zachetę:

"Unn patrzyła w dół na zaczarowaną krainę niewielkich szczytów, sklepionych daszków, oszronionych kopuł, miękko wygiętych żebrowań, delikatnych koronek. Wszystko to było z lodu, woda zaś spływała między tymi cudami i nieustannie budowała dalej. Wodospad rozwidlał się pomiędzy lodem, nakładał nowe warstwy, tworzył nowe szczegóły. Wszystko się iskrzyło. Słońce jeszcze nie wychynęło zza wzgórz, jednakże lód sam przez się lśnił błękitem i zielenią, promieniował śmiertelnym zimnem.
      Wodospad rzucał się w sam środek, jakby w czarną piwniczną otchłań. Woda strumieniami przetaczała się nad skrajem góry, zmieniała barwę z czarnej na zieloną, w miarę zaś jak wodospad nabierał szaleńczej szybkości – z zielonej na żółtą i białą. Z piwnicznej czeluści bił w górę ryk wody, która w dole rozbijała się na białą pianę o głazy. W powietrzu unosiły się kłęby mglistego oparu.
      Unn wydała okrzyk radości. Zagłuszył go całkowicie huk i szum, a obłoczki jej ciepłego oddechu rozpływały się w kłębach zimowych oparów.
      Pył wody unosił się bez przerwy, woda bryzgała na boki nieustannie, powoli i niezawodnie budowała spadając z dzikim impetem. Rzeka była wykolejona. Budowała z pomocą mrozu. Szerzej, wyżej, komnaty i korytarze, przejścia i lodowe sklepienia nad nimi. Unn nigdy w życiu nie widziała nic tak skomplikowanego i wspaniałego."

„Siss dotarła do silnego nurtu na wysokim, nierównym sklepieniu. Zsuwała się wzdłuż wyżłobień w zaklęśnięcia coraz niżej, aż prawie na skraju wydostała się na półkę zwróconą ku słońcu i przepaści. Prąd wody był silny, jak na to miejsce. Znalazła wklęśnięcie. Lód był w nim przejrzysty, zwarty. Słońce padało nań oświetlając setki różnych kształtów.
      W tej chwili Siss krzyknęła. Tam była Unn! Prawie tuż przed nią, widoczna poprzez lodowe mury!
      Przez mgnienie oka miała wrażenie, że widzi Unn! Głęboko w lodzie.
      Silne marcowe słońce padało prosto na nią, toteż wieńczył ją blask i światłość. Widać przeróżne lśniące, ukośne żebrowania i belki, przedziwne róże, lodowe róże i lodowy blask. Unn była strojna jak na największe święto.
      ... Unn w tym przywidzeniu była ogromna. Za wypukłymi lodowatymi murami. O wiele większa niż być powinna. A właściwie tylko twarz, bo reszta była niewidoczna.”

„Siss leżała w gorącej wodzie, lecz widziała przed sobą twarz okoloną lśniącymi różami z lodu i promieniami światła. Miała ją stale przed oczami. [...] Tu bowiem wznosiły się lodowe ściany z czterokrotnie powiększoną twarzą.
      Coś ogromnego, co trzeba dźwigać samotnie. Co musi kryć się najgłębiej, śród tajemnic, które nigdy nie mogą się wymknąć."
      • rhaenyra Re: norweskie sagi 05.04.14, 13:43
        jesli to mnie mialo zachecic to nie wyszlo big_grinbig_grinbig_grin

gdzie krew gdzie rabanka gdzie fragmenty mozgu i ciekawi bohaterowie ?
        • vilez Re: norweskie sagi 05.04.14, 13:50
          No cusz....o gustach się nie dyskutuje big_grin Bohatorowie są tu subtelni, fabuła subtelna- nie każdemu musi odpowiadać.
    • rhaenyra Re: norweskie sagi 05.04.14, 14:03
      no dobra przekonalyscie mnie big_grin
      przeczytam sobie z 10 pierwszych tomow z sagi o ludziach lodu i sie potem zobaczy big_grinbig_grinbig_grin
      • mamaemmy Re: norweskie sagi 05.04.14, 19:50
        rhaenyra napisała:

> no dobra przekonalyscie mnie big_grin
        > przeczytam sobie z 10 pierwszych tomow z sagi o ludziach lodu i sie potem zobac
        > zy big_grinbig_grinbig_grin

oksmile
        Daj znać po 3 częsci,czy nie uważasz,że masz coś z SOL smilesmile?
        >
        >
        • rhaenyra Re: norweskie sagi 07.04.14, 19:21
          przeczytalam
          nie mam smile
    • majeczka200 Re: norweskie sagi 05.04.14, 19:08
      Popieram większość najlepsza jest Saga o ludziach lodu choć rzeczywiście ostatnie tomy lekko przegięte.W każdym razie pierwsze tomy wciągają.Najbardziej utkwiły mi w pamięci:
      Polowanie na czarownice,Otchłań,Grzech śmiertelny,Zęby smoka i Skrzydła kruka.
      • mamaemmy Re: norweskie sagi 05.04.14, 19:45
        Jestem wielbicielką Sagi o Ludziach Lodu,czytałam ja (47 tomów) wieeele razy,tom potrafię lyknąc w 1 dzień smile
        Najfajniejsze pierwsze części smile
        • cocos_live Re: norweskie sagi 05.04.14, 22:24
          ja czytam SOLL, jestem na 37 tomie, najfajniejszy był jak dla mnie 7.
          A ulubioną bohaterką Vilemo (jak bym siebie widziała jak miałam 17 lat wink
          • mamaemmy Re: norweskie sagi 06.04.14, 10:04
            Sol,nie Soll.
            A Vilemo super,zresztą z Sol miały sporo wspólnego,ale o tym się dowiesz w końcowych tomach.
            • aga_wer Re: norweskie sagi 06.04.14, 10:10
              Chyba chodzi o to ze SOLL to skrót od Saga o Ludziach Lodu a nie imię jednej bohaterki wink
              • cocos_live Re: norweskie sagi 06.04.14, 11:03
                Wlasnie o skrot mi chodzilo smile
                A najmniej mi sie podobala Tula, a tom o tych czarnych krukach to jakos tak na sile wcisniety, a Saga i Lucyfer moglo byc mniej opisow. Ogolnie bardzo mi sie podoba, czegos bedzie mi pewnie brakowac jak skoncze
                • mamaemmy Re: norweskie sagi 06.04.14, 12:15
                  o bosze jaka ze mnie gapa smile
                  a ja myslałam,że mnie pouczasz,pisząc SOLL z dużych liter tongue_out
                  tak,Tula była świetna,ja generalnie czytam sage od 13 roku zycia..tak mniej więcej raz na rok tongue_out czyli jakieś kilkanascie razy przeczytałam całość
                  tak,wiem,nie jest to normalne wink Ale tak samo mam z Jezycjadą.
                  marzę aby mi ktoś wymazał z glowy calą SOLL tongue_out ,żeby przeżywać od początku tak na nowo big_grin
                  Dwie kolejne sagi ,o czarnoksięzniku i o Królestwie Swiatła tez czytałam,ale jak dla mnie to juz było za wiele fantasy smile
                  Ja jestem jak Sol ,albo jak Cecylia (ta co wyszła za Aleksandra,geja tongue_out ),chyba najbardziej utozsamiałam sie z nią.
                  Najbardziej naiwny tom,to o Marit z Głodziska,dziewczyna jadła korzonki i potem taki biedny dzikus jest zoną doktora LOL.
                  • agaja5b Re: norweskie sagi 06.04.14, 12:49
                    mamaemmy napisała:
                    ja generalnie czytam sage od 13 roku zycia..tak mniej w
                    > ięcej raz na rok tongue_out czyli jakieś kilkanascie razy przeczytałam całość
                    > tak,wiem,nie jest to normalne wink
                    Ja zaczęłam ją czytać w wieku 12 lat, ale żeby kilkanaście razy całość to nie, choć byłam zafascynowana kilkoma tomami
                    > marzę aby mi ktoś wymazał z glowy calą SOLL tongue_out ,żeby przeżywać od początku tak
                    > na nowo big_grin
                    Po tym wątku ja chyba sobie właśnie odświeżę, bo nie pamiętam z niektórych ni chusteczki, a ostatni raz miałam ja w rekach jak miałam 16 lat wiec prawie 20 lat temu, wiec moja rada sprawdzona na sobie: nie czytaj ze 20 lat i będzie jak nowawink
                    > Dwie kolejne sagi ,o czarnoksięzniku i o Królestwie Swiatła tez czytałam,ale ja
                    > k dla mnie to juz było za wiele fantasy smile
                    > Ja jestem jak Sol ,albo jak Cecylia (ta co wyszła za Aleksandra,geja tongue_out ),chy
                    > ba najbardziej utozsamiałam sie z nią.
                    > Najbardziej naiwny tom,to o Marit z Głodziska,dziewczyna jadła korzonki i po
                    > tem taki biedny dzikus jest zoną doktora LOL.
                    >
                    >
                • rhaenyra Re: norweskie sagi 07.04.14, 16:47
                  zaczynam 4 tom big_grin
                  • mamaemmy Re: norweskie sagi 07.04.14, 19:25
                    o Irji smile
                    cudny !
                  • aagnes Re: norweskie sagi 08.04.14, 08:35
                    Super - zazdroszcze ci, ze mozesz to sobie przezyc pierwszy raz smile
                  • rhaenyra Re: norweskie sagi 11.04.14, 11:15
                    czytam 6 tom i zaczynam sie wku*&%$
                    czemu one na starosc sie takie durne robia ?
                    • aagnes Re: norweskie sagi 11.04.14, 13:17
                      Ale kto Ci tam zdurniał aktualnie?
                      • rhaenyra Re: norweskie sagi 11.04.14, 13:26
                        łoj spojlery

cecylia - ojej hajtnelam sie z gejem bo zaciazylam z pastorem, a potem naklamalam w sadzie z raczka na biblii - to teraz bede wygłaszajla corci surowe kazania na temat czystosci i moralnosci
                        ojej wszystkie kobiety w rodzinie ktore same wybraly sobie chlopa byly w malzenstwach szczesliwe, a moja matka przezyla koszmar w malzenstwie zaaranzowanym - o mam swietny pomysl zaaranzuje corci malzenstwo ( dobrze ze chlopak zwial)
                        • aagnes Re: norweskie sagi 11.04.14, 13:37
                          aaa..., zupelnie nie skojarzylam ze moze o to chodzic.... pamietaj, zeby sobie skombinowac 7 tom, ciekawy bedzie, przeszukalam i niestety nie mam
    • jagienka75 Re: norweskie sagi 08.04.14, 08:49
      Córy ŻYCIA czytała któraś?
      liczy sobie co prawda 35 tomów, ale mnie się ta saga podobała
      pl.wikipedia.org/wiki/Saga_C%C3%B3ry_%C5%BBycia
      SOLL oczywiście przeczytałamsmile

która czytała Sagę rodu z Lipowej?
      świetne są!
      www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=3560
      • mamaemmy Re: norweskie sagi 08.04.14, 19:36
        Córy zycia czytałam,fajne,podobały mi sie,ale jedna z głównych bohaterek Joanna chyba strasznie mnie męczyła wink
        Sage rodu z Lipowej czytałam ale jakoś mnie nie wciagnęła.
    • rhaenyra Re: norweskie sagi 11.04.14, 16:08
      a dzisiaj mi przyszla raija ze snieznej krainy big_grin
      • wilowka Re: norweskie sagi 11.04.14, 21:39
        Sąsiadka miała cała półkę charakterystycznych białogranatowych grzbietów ... Chyba przeczytam - odmóżdżenia potrzebuję smile
    • mamaemmy i co teraz czytasz? 21.04.14, 18:30
      Zrobiłyscie mi smaka i po raz enty wrócilam i czytam od poczatku,a ,że ostatnio czesto jezdzimy-to jestem przy 7 tomie "Zamek duchów"
      a Ty co teraz czytasz?
      • aagnes Re: i co teraz czytasz? 21.04.14, 22:14
        a ja teraz przejrzalam sobie kilka tomow z ostatniej dziesiatki, m in te o natanielu i ellen i niestety - nie podobaja mi sie nadal, szkoda.
      • rhaenyra Re: i co teraz czytasz? 05.05.14, 20:27
        zamek duchow dzisiaj zaczelam smile
        ale fajny big_grin
        • majeczka200 Re: i co teraz czytasz? 05.05.14, 21:24
          Chyba znów zacznę czytać Sagę a przynajmniej niektóre jej tomysmile
          • cocos_live Re: i co teraz czytasz? 05.05.14, 22:49
            ja juz czytam 41, ale moja wyobraźnia przestaje ogarniac wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka