yeerba 09.04.14, 19:59 Jaki model telefonu otrzymały wasze dzieci jako pierwszy telefon i w jakim wieku? Pytam, bo mamy z mężem odmienne poglądy w temacie. Zarówno co do wieku, jak i co do modelu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naomi19 Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:04 moja 6-latka dostanie na dniach moja stara motorolle, kupimy jej karte po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:05 8 lat (z okazji wyjazdu na zieloną szkołę) prehistoryczna nokia Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:08 7 latka Iphona "po mamie". Poza pierwszym momentem zachwytu praktycznie nie używa, czasami do gier. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:07 Modelu nie pamiętam - dostają telefony po nas. Wiek - jak zaczęły samodzielnie oruszać się po okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:10 Corka dostala iPhone kiedy miala 10 lat. Syn ma 12 lat I nie ma komorki, tylko iPod. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:18 Dzieci otrzymały tel . kom. od kiedy poszły do szkoły, oczywiście w spadku po nas,używane ,a raczej tez nawet już nie używane leżące w komodzie czekające na kolejnego właściciela, nowe dostały/kupily sobie kiedy zaszła taka konieczność i dzieci były starsze Na start dla dzieci były to poste tel .z klawiaturą bez żadnych udziwnień , im dzieci starsze tym więcej w tel bajerów posiadały. Male dziecko (wczesnoszkolne)zaczynające szkole biznesowego smartfona,czy IPada nie musi mieć Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:23 Nie iPad, tylko iPOd miał być Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:29 syn jakoś w okolicach komunii córka ma 6,5 roku i od 2- m-cy jest posiadaczką mojego starego SE Elm, służącego głównie do grania od czasu do czasu i dzwonienia do dziadków. nie nosi ze sobą bo nie przebywa sama poza domem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:31 Stareńką moją czy męża Nokię jak miał niecałe 6 lat i pojechał na pierwszą kolonię. Dostawał jedynie na wyjazdy, po powrocie telefon był chowany na pól roku Od kolonii do zimowiska itd. Nokia się wysłużyła, dostał mojego Sony - też stareńki. Ale ponieważ chodzi sam do szkoły, dostał go na stałe. Żebym miała z nim kontakt po drodze. Gdyby nie wyjeżdżał na kolonie i nie chodził sam do szkoły, nie miałby telefonu. Moim zdaniem dopóki dziecko jest pod opieką, telefon mu niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:37 Jedno dziecko (dawno temu to było) dostało komórkę na poczatku czwartej klasy. Modelu nie pamiętam, ale to był telefon po mnie. W trzeciej klasie była próba, ale komóra została zgubiona w drugim dniu użytkowania, więc czekaliśmy aż potencjalny uzytkownik nieco dojrzeje. Drugie dziecko dostało po starszym rodzeństwie (jakowyś smartfon samsunga) po pierwszej klasie z okazji wyjazdu na obóz. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:43 Moja miała 5,5, dostała gruchota po mnie, zgubiła, teraz (prawie 9 lat) ma javovy telefon (SE HAzel) z kartą, której nie trzeba doładowywać, nie wydaje więcej niż 10 zł na miesiąc. Przed chwilą rozmawiała z koleżanką z klasy o tym, co zadane. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 20:57 Na 7 urodziny dostał. Modelu nie pamiętam. Prosty jakiś, bez internetu, bez udziwnień i cudownych gier. Miał służyć głównie do kontaktów z nami w razie potrzeby jak jest w szkole/po szkole/na zajęciach dodatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 21:07 Samsung galaxy, 5 lat i 4 m-ce, telefon po tacie, ale sprawny, do użytku domowego. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 21:33 Najprawdopodobniej odziedziczy po mnie sonego xperię active którego szczerze nie znoszę ale najpierw sprawdzę czy mi bardziej podpasuje ten który ma mi soniaka zastąpić. Młoda ma osiem lat i od jakiegoś czasu zostaje sama w domu na trochę-telefon na razie będzie raczej na takie właśnie okazje bo póki co nigdzie sama nie chodzi coby potrzebowała zabierać ze sobą no chyba, że coś się zmieni w tym względzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna29 Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 22:09 Moj dostal na 5 urodziny, bo wyjezdzal na biwak. Dostal telefon dzieciecy, phonek czy jakos tak. Uzywal go go 7,5 lat. Sam chodzil i wracal ze szkoly, na podworko wiec tel byl wykorzystywany. Teraz ma nokie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 22:21 Mój 12 latek zawsze dziedziczył jakieś dosyć prymitywne telefony po mnie. Dopiero kilka dni temu z racji wieku odziedziczył Samsunga wave 3, super pięknego i na gwarancji. Miał go 1 dzień po czym utopił go w kiblu. Oczywiście się nie przyznał więc mina moja, kiedy serwis naprawy gwarancyjnej odmówił podając przyczynę - bezcenna Najwyraźniej wiek nie zagrał w tym przypadku z rozumem I aktualnie młody po-nosi konsekwencje w postaci takiego oto "pięknego" telefonu: tech.wp.pl/kat,1009781,title,Telefon-dla-seniorow-w-ofertach-Orange,wid,11732812,wiadomosc.html?ticaid=112856 Odpowiedz Link Zgłoś
yeerba Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 22:43 no nie gadaj! Jak mogłaś? Było jakieś stare coś załatwić, ale telefon dla emeryta 12-latkowi wręczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 23:05 yeerba napisał(a): > no nie gadaj! Jak mogłaś? > Było jakieś stare coś załatwić, ale telefon dla emeryta 12-latkowi wręczyć? oj tam, starszym modelem wcale by się nie przejął, bo je użytkował, a na ten fukał Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: pierwsza komórka dla dziecka 09.04.14, 23:13 saszanasza napisała: > > Najwyraźniej wiek nie zagrał w tym przypadku z rozumem I aktualnie młody po-nos > i konsekwencje w postaci takiego oto "pięknego" telefonu: > > tech.wp.pl/kat,1009781,title,Telefon-dla-seniorow-w-ofertach-Orange,wid,11732812,wiadomosc.html?ticaid=112856 Genialne wobec ciapy 12 latka , daje wirtualnego lajka w pełni zasłużenie Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 00:00 7 lat - nowa, aczkolwiek prehistoryczna Nokia. Służy przy samodzielnych wyjściach na podwórko, do szkoły, kiedy córka zostaje sama w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 07:48 Tak na stałe to na 7 urodziny. Wcześniej miały do dyspozycji tylko któryś z naszych jak same zostawały na dłużej w domu. Model - prosty, nieskomplikowany, żeby można było porobić zdjęcia, filmy, ale dostęp do netu był zablokowany, od tego był komputer. Wypasiony smartfon pewnie ok 9 urodzin, najstarsza dostała ok 10-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 08:55 Starszy miał 8 lat i jechał na obóz, na stałe zaczął wykorzystywać w 3 klasie - wtedy już sam wracał do domu. Miał starsze modele po rodzinie ( oferowali dziadkowie, w domu były nasze, mógł sobie z nich wybrać). Poza wywrotką na rowerze, kiedy to niestety wręcz upadł na telefon, nigdy nie zgubił i nie zniszczył. Dlatego przed 12-stymi urodzinami dostał smartfona LG5 i dba o niego jak nie wiem. Smartfon nowy, mąż wziął na swój abonament, on nie chce dotykowego. Młodszy 7 lat, dostał moją starą Nokię ( do komunikowania się z dziewczyną ) ale miłość im przeszła, coś tam jeszcze na karcie ma i czasem dzwoni do babci czy dziadka. Pewnie zacznie nosić i używać jak będzie sam wracał. I tu zasada będzie ta sama, przed kupnem nowego modelu sprawdzimy jak obchodzi się z tym co ma. Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 09:11 10,5 lat, czyli jak zaczal jezdzic autobusem do gimnazjum (DE). Dostal prosta Nokie ashe. Wkrotce jednak zepsul sie glosnik, wiec przed 11 urodzinami otrzymal smartfona Samsunga. Internet tylko w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 09:44 na roczek Iphona 5S. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 09:59 córka dostała telefon w wieku 7 lat. Początkowo na kartę, póxniej na abonament. To była zwykła Nokia. Natomiast Młody telefony zbiera hohoho. Obecnie ma 3 Nokie (stare) i Samsunga Galaxy s4. Żaden nie ma karty, służa do słuchania muzyki i grania. Samsung ma WiFi, więc sam sobie gierki sciąga w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 11:39 Hm, nie wiem jaki moja 10 latka ma telefon, jakiś z nieużywanych w domu, dostała rok temu (tj. wykupiliśmy starter) z powodu takiego, iż jechała na Zieloną Szkolę i chcieliśmy mieć z nią kontakt jak również w tym czasie (trochę wcześniej) pracowałam tak, że ona wracała sama do domu i chciałam aby mi się "zameldowała" że już jest bezpieczna. Czyli zwykły telefon do celów kontaktu z rodzicami. Do celów zabawy, mogę dodać, dziecko posiada tablet, ale w sumie to taka rozsądna dziewczynka, że gra może raz w tygodniu przez 30 minut. Z koleżankami na szczęście spotyka się na żywo, nie wydzwaniają do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
matyldamoja Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 11:46 7 lat samsung trend Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada_kokosowa Re: pierwsza komórka dla dziecka 10.04.14, 11:52 7 lat, kiedy poszedł do szkoły dostał starą nokię na kartę. Po komunii dostał smartfona (samsung) z comiesięcznym doładowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś