Dodaj do ulubionych

czy tak musi byc?

13.04.14, 01:03
Czy taka jest kolej rzeczy, ze wszyscy musza isc do pracy? Nie mowie tu o bogaczach itd., tylko o zwyklych ludziach, obywaltelach. Czy kazdy musi pracowac? Jak to jest? Jka bylam mala to kazali mi sie uczyc, uczylam sie, nie po to, zeby praocwac, tylko po to, by wiedziec i nie byc gluptasem. Teraz pojawial sie praca. Ewidentnie nie chce mi sie pracowac. nie kreci mnie chodzenie na 8 do 16 i siedzenie z obcymi ludzmi w 3 osobowym pokoiku, na 8m2. Mierzi mnie to ,ze ktos wydaje mi polecenia, sprawdza moja prace, wytyka bledy, albo przerabia po swojemu. Nie chce mi sie tego robić, chce normalnie jesc obiady, sniadania o ludzkiej porze, a nie o 9:15, bo wtedy jest przerwa. Chce wychodzi na dwor kolo poludnia, a nie siedziec za biurkiem i aptrzec przez okno, bo pieniadze, bo zycie, bo cos tam. A tep ieniadze nigdy nie byly duze placili mi zawsze w okolicach 2000. Ewidetnie nie bylo warto tam tyle siedziec, bo zwyczjanie skzoda zycia na cos, czego sie orbic nie chce. Co z tego ,ze to lubilam itd., skoro nie chcialam tego robic kazdego dnia od 8-16. Praocwalam najdluzej wq 1 miesjcu 6 miesiecy i juz naprawde mialam dosyc. Chodzilam wku.. i lapalam sie na tym, ze wycohdze wczesniej o 5-10 minut. Mialam dosyć. Jak osbiep omysle, ze milabym tak do 67 roku zycia to mdli mnie na sama mysl. Dopoki zyja rodzice to jakos leci, bo wiadomo-sa na emeryturach, waloryzacja, pewny dochod, znizki wszedzie itd. Ale co potem, kiedy wciaz nie bede chciala tak lazic? Czy jest inna droga niz praca, wlasna dizlanosc itd., zeby tego uniknąć?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:05
      ug-ha napisała:

Czy jest inna droga niz praca, wlas
      > na dizlanosc itd., zeby tego uniknąć?

Za mąż wyjść.
      • ug-ha Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:07
        To wątpliwe rozwiazanie...
        • andaba Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:11
          ug-ha napisała:

> To wątpliwe rozwiazanie...

Bo?

Jak się żyje z jednej wypłaty, to i z jednej emerytury się wyżyje.
          Poza tym jaka gwarancja, że się dożyje emerytury?
          • jak_matrioszka Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:25
            Poprawka: wyjsc bogato za maz wink

Mozna tez:
            - odziedziczyc duzy spadek (trzeba miec bogatych przodkow)
            - wygrac na loterii (trzeba grac)
            - krasc (duza konkurencja i "przeszkadzacze").
            • anika772 Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 21:06
              Poprawka:
              Wyjść za mąż za faceta, któremu odpowiada wizja niepracującej zawodowo żony.

Do autorki- możesz założyć własną firmę, możesz być freelancerką- nie musisz codziennie chodzić do pracy. Jednak jakiś sposób na utrzymanie powinnaś znaleźć, niekoniecznie tego męża...
    • 3livka Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:14
      Co za rozważania big_grin
      Jak Cię stać, to nie pracuj.
      Albo znajdź sobie zajęcie, które pozwoli Ci zarobić pieniądze w dogodnych dla Ciebie warunkach.
      • ug-ha Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:23
        Chodziło mi o to, czy tkai czlowiek jak ja, po zakończeniu edukacji kilka lat temu, przy wsparciu rodzicow, ktorzy sie nie poczuwają do finansowania mnie w dalszym ciagu..bo nie wiem? jest skazany na robote? Teraz mi to wisi, bo są oni, spokojny żywot wiodę, nic nie musze, ale próbowałam juz 3 razy isc do pracy i za cholere nie moge stac sie tym niewolnikiemsad(
        • aka10 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:29
          Gorzej bedzie, jak rodzice umra, a Ty nigdzie pracy nie dostaniesz, bo bedziesz za stara i prawie bez doswiadczenia zawodowego...Na znalezienie meza milionera bym nie liczyla i to jeszcze takiego, ktory sie chetnie bedzie majatkiem dzielil.
          • ug-ha Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:34
            Ale czy tak juz musi byc, ze przeznaczeniem prawie kazdego - z jakimiś wyjątkami jest robota? Czy od tego sie nie da uciec, co z takimi, którzy nigdy nie byli przystosowanymi i ktorzy po prostu nie chca?

aka10 napisała:

> Gorzej bedzie, jak rodzice umra, a Ty nigdzie pracy nie dostaniesz, bo bedziesz
            > za stara i prawie bez doswiadczenia zawodowego...Na znalezienie meza milionera
            > bym nie liczyla i to jeszcze takiego, ktory sie chetnie bedzie majatkiem dziel
            > il.
            • 3livka Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:37
              Ale to są jakieś głupie pytania. Nie, nie każdy musi pracować. Ale jak nie wygrasz milionów lub nie odziedziczysz mega spadku to z czego zamierzasz żyć?
            • jak_matrioszka Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:37
              Jak to sie nie da? Przeciez Ty uciekasz smile Nie ma co liczyc na luksus spokojnego zycia w cywilizowanych warunkach, ale przeciez zawsze moze sie okazac ze to tez Cie mierzi, tak jak praca, i wtedy masz problem z glowy.
            • eo_n Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 10:18
              ug-ha napisała:

>Czy od tego sie nie da uciec, co z takimi, którzy nigdy nie byli
              > przystosowanymi i ktorzy po prostu nie chca?
              >
              Zostać kloszardem? Ale kobietom ponoć trudniej - dyskryminacja? wink
            • wuika Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 10:51
              Nie, jeśli odejdziemy od idei małżeństwo, jako jako takie zapewnienie tego, że druga osoba Cię utrzymuje, to jeśli jestem w stanie nie jeść i mieszkać pod mostem, to nie, Twoim przeznaczeniem nie jest pracowanie suspicious
        • 3livka Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:35
          Czyli utrzymują Cię rodzice. A co będzie jak im się odechce? Albo jak umrą?
          Za 10-20 lat będziesz jeszcze bardziej leniwa, a żaden pracodawca nie będzie Cię chciał.
          Jak nie wygrasz w lotto do tego czasu to szykuj się pod most.
        • jagienka75 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:35
          ug-ha napisała:

> Chodziło mi o to, czy tkai czlowiek jak ja, po zakończeniu edukacji kilka lat t
          > emu, przy wsparciu rodzicow, ktorzy sie nie poczuwają do finansowania mnie w da
          > lszym ciagu..bo nie wiem? jest skazany na robote?

raczej tak.
          rodzice wiecznie żyć nie będą i kiedy zejdą z tego padołu, jak będziesz żyć? za co?
          • ug-ha Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:42
            No wlasnie zadaje to pytanie-jak bede zyc, skoro nie chce pracowac, bo po prostu nie daje rady, gdyz mnie wywalaja, bo tak mi sie nie chce, ze pracuje powoli i ciagle psie albo chodze wkurzona.. Myslalam o tym, ze jak oni umra to porostu bede zyla z tego ,coni tam uzbierali i wypraocwlai i powoli to wyprzedam. Zostane w malym m i do opieki za 300 zlotych miesiecznie i jakosc uciulam, ale prznymniej nie bede sie meczyc w orbocie, a to dla mnie priorytetowe po tych 3 opreacach, ktore mnie jedynie wkur..
            • 3livka Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:44
              Możesz zostać bezdomną i żebraczką, jeśli Ci nie przeszkadza taki standard życia tongue_out
              • ug-ha Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:50
                Pytam sie raczej o to, czy wyzylambym teraz i tu sama, w malym mieszkaniu jeden pokoj, z jedzenia z jadlodajni, oplaty rzedu kilkuset zlotych robilabym z mopsu, z tego, co uda mi sie pozyskac od czasu do czasu i z tego, co sprzedam ,gdy ordzice umrła to jest np. miekszania itd... zastanawia mnie to czy jestem skazana. Odejda gdy ja bede miala tak ok. 50 lat... Wiec wydaje mi sie, ze jakos odbije zostalo kilknasacie...
                • jak_matrioszka Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:53
                  Jak ich dobrze zakonserwujesz, to emeryture jeszcze przez jakis czas po smierci moglabys pobierac, ludzie dozywaja nawet 120 lat (nie wiem na jaki wiek wyliczasz rodzicow).
                  • ug-ha Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 01:59
                    Czyli na robociznę jestem skazana??
                    • wegatka Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 02:14
                      Możesz isć jeszcze do zakonu.
                      • mdro Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 10:04
                        Hmm, a jest jakiś zakon, gdzie nie trzeba pracować i można robić, co się chce?
                        • evee1 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 08:57
                          No sa takie, gdzie tylko sie modlisz.
                          • mdro Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 10:10
                            A gotują, piorą, sprzątają (na ogół niemałe powierzchnie) aniołki?
            • jowita771 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 10:53
              > Myslalam o tym, ze jak oni umra to porostu
              > bede zyla z tego ,coni tam uzbierali i wypraocwlai i powoli to wyprzedam

Pod warunkiem, że Ci cokolwiek zostawią. Gdybym ja była matką takiego lenia, to bym sie postarała wydać jak najwięcej, np. zrobić odwróconą hipotekę i pojechać w podróż na emeryturze. Dzieciom jest fajnie coś zostawić, ale normalnym dzieciom, a nie takim, które chcą po prostu nie pracować, takim nie warto.
            • rosapulchra-0 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 11:18
              A przyszło ci do głowy, że praca może dawać satysfakcję i dobre samopoczucie? Nie wszyscy pracują tylko dla kasy. Jest mnóstwo wolontariuszy na świecie na ten przykład. To ludzie, którzy pracują za darmo i bardzo sobie chwalą swoją pracę.
        • kerri31 Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:54
          ug-ha napisała:
          Teraz mi to wisi, bo są oni,
          > spokojny żywot wiodę, nic nie musze, ale próbowałam juz 3 razy isc do pracy i
          > za cholere nie moge

Jesteś zwykłym leserem i obibokiem. Takich nawet faceci na dłużej nie chcą...
    • eo_n Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 10:17
      Jest droga - wybrać taki zawód i jednak tongue_out zapracować przez kilka lat na taka pozycję, aby nie musieć być nigdzie na miejscu i ogólnie ilość czasu poświęcanego na pracę ograniczyć do minimum smile
      A w ogóle bez pracy? Ponoć niektórzy żyją z nieruchomości i pewnie jakby od 16. roku życia mieć taki cel, to krok po kroku konsekwentnie i z wyrzeczeniami dałoby się go zrealizować do 35?

Nigdy bez pracy, żadnej w domu też, i bez odziedziczonej fortuny? Bogaty i tolerancyjny mąż/żona pozostaje - ale pewnie to też jakaś "praca" by złowić odpowiednią sztukę big_grin
      • niutaki Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 10:49
        postaraj sie o rente na glowe, z tego co widze masz duze szanse...
        • olewka100procent Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 10:54
          praca to nie tylko siedzenie za biurkiem, możesz zostać np. hodowcą koni , kelnerką , ekspedientką , nauczycielką - masz wieeele opcji
    • rosapulchra-0 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 11:07
      Wyjedź do kraju, który daje zasiłki. I rób sobie dzieci co roku. Może do emerytury nie dociągniesz, ale zawsze to będzie trochę latek..
    • kroliczyca80 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 11:16
      Widać wybrałaś złe studia i teraz musisz robić coś, co nie daje ci radości i satysfakcji. Oczywiście, że nie każdy pracujący człowiek siedzi w pokoiku 8m2 codziennie od 8 do 16. Są wolne zawody, są takie z nielimitowanym czasem pracy, są prace w terenie (np. policja drogówkawink, można tez prowadzić własną działalność i np. prowadzić sklep internetowy z domu.
      Szkoda tylko, że twoje jedyne plany to wyzysk rodziców aż do ich śmierci, a potem żerowanie na resztkach po nich. Nie wstyd ci o tym pisać?
      • kroliczyca80 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 11:17
        PS. zawsze możesz coś narozrabiać i trafić za kratki. Najlepiej narozrabiać w Norwegii wink
    • lorelailee Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 11:21
      sa rozne prace- nie kazda zaklada siedzenie od 8 - 16 wkolko z tymi samymi osobami, zostan chociazby handlowcem- bedziesz jezdzic przez cala polske albo i europe i co dzien cos nowego, albo planuj eventy- tez sie sporo dzieje, albo zostan treserem psow, weterynarzem, lekarzem, kosmetolozka, nauczycielem, prywatnym trenerem, albo aktorem... najgorzej jak sie nic nie potrafi robic i sie jest skazanym na prace wlasnie taka jak opisalas uncertain
    • empirical Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 12:43
      znajdź pracę, która byłaby Twoją pasją, a problem rozwiąże się sam.
      Ja do pracy chodzę jak na skrzydłach.
      • verdana Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 12:52
        Rozumiem, że to nie na serio, bo na serio to jest przypadek psychiatryczny - dorosła osoba, która nie wie, ze pracować trzeba. W tym wypadku być może renta na chorobę psychiczną coś da?
        Poza tym co można(reasumując wszystkie rady i dodając własne)
        - wyjść bogato za mąż za bardzo starego faceta i zostać bogata wdową
        -iść do zakonu
        -prostytuować sie (choć to też praca i nielekka)
        -postarać sie ciężko zachorować, najlepiej nieuleczalnie i dostać rentę
        -zostać bezdomną żebraczką
        -popełnić ciężkie przestępstwo i dostać dożywocie

Czego nie mozna - żyć na koszt rodziców.
        • kk345 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 16:55
          > -postarać sie ciężko zachorować, najlepiej nieuleczalnie i dostać rentę
          Niestety, zeby dostać rentę chorobową, trzeba wczesniej przepracować kilka lat- co w tym konkretnym wypadku jest raczej nierealnesmile
    • nangaparbat3 Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 12:49
      Dlatego zawsze mowię moim uczennicom i uczniom, by najpierw zastanowii sie, jaki rodzaj dzialania sprawia im przyjemność, daje satysfakcję, i od tego uzalezniali wybor zawodu.
      • rhaenyra Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 17:07
        no ale jak ktos sie lubi opierdzielac to jaki ma zawod wybrac ?tongue_out
        • noname2002 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 12:33
          Płatne spanie jako element artystycznej instalacji tongue_out
        • agata0 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:19
          Jak to jaki? Politykiem powinien zostać.
    • black.joanna Re: czy tak musi byc? 13.04.14, 17:05
      troll
      • klakierka0 Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:14
        Takie jest niestety zyciesad
    • majenkir Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:23
      Mozesz wyjechac na Alaske I zyc tym, co Ci da Matka Natura wink.
      • kerri31 Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:55
        majenkir napisała:

> Mozesz wyjechac na Alaske I zyc tym, co Ci da Matka Natura wink.

Czyli żółty śnieg.
    • shumi-mi-las Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:28
      Mam podobniesmile lubie swoja prace, ale wolałabym pracowac najwyzej na pol etatu.
    • grave_digger Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:31
      Wiem, że wszyscy tu na forum myślą ' co za chory post, ona chyba ma coś z głową ', ale w tym szaleństwie jest metoda.

Tylko ludzie płacą za to, żeby mieszkać na tej planecie. Dlaczego nie należy nam się to z góry? Człowiek sobie ten system wymyślił.
      Idziemy do pracy, by móc zarobić na mieszkanie, w którym nie spędzamy za dużo czasu, bo pracujemy. By zarobić na samochód, którym będziemy dojeżdżać do pracy. By zarobić na benzynę, którą zużyjemy by dojechać do pracy.

Obudźcie się.
      • kerri31 Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:58
        grave_digger napisała:
        > Tylko ludzie płacą za to, żeby mieszkać na tej planecie. Dlaczego nie na
        > leży nam się to z góry? Człowiek sobie ten system wymyślił.
        > Idziemy do pracy, by móc zarobić na mieszkanie, w którym nie spędzamy za dużo c
        > zasu, bo pracujemy.

Lekko kopiujesz Dalajlame:
        https://i1.ryjbuk.pl/59174d0bd5ad9ebc9db912e366f1c3ef1c7ad15e/madrosc-dalajlamy1-jpg
        • grave_digger Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 19:48
          Nie znałam tego.
      • spalona_gora Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 05:25
        > Tylko ludzie płacą za to, żeby mieszkać na tej planecie.

Czyli sądzisz, że powrót do natury byłby powrotem do raju? Zwierzęta "nie płacą", więc żyją długo i szczęśliwie? Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś żyła bliżej tej natury. Zamieszkaj w szałasie, żyj tym co nazbierasz i upolujesz - jeśli to miałoby dać Ci szczęście to grzech nie spróbować. Albo chociaż lepiankę sobie postaw i hoduj kozy. Naprawdę da się żyć na uboczu cywilizacji, prawie nie używając pieniędzy. Ale nie da się żyć i bez pieniędzy i bez wysiłku.
        • grave_digger Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 19:47
          Tak, bo ten system jest jeden jedyny najpierwszy i najlepszy.
    • zona_mi Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:33
      > uczylam sie, nie po to, zeby praocwac, tylko po to, by wiedziec i nie byc gluptasem.

Nieraz coś w życiu nie wychodzi...
      Ale za to skuteczne pomysły na interesujące wątki masz wink
    • kerri31 Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 20:52
      To najgłupszy post - oczywiście zaraz po postach rosapulchny i chyba.ze- jaki w życiu widziałam.
      To tak jakby pisać, "wkurza mnie oddychanie, codziennie to samo -oddycham ! Mam dość, czy nie można jakoś tego ominąć, zapobiec, przestać ? Szkoda czasu na oddychanie..." No kurna nie można, tak jak pracować.
      Sora, szejkiem nie jesteś , trza tyrać !
    • fomica Re: czy tak musi byc? 14.04.14, 21:49
      He he, juz gorzej się chyba nie dało wybrać forum. Co ty kobieto, pierwszy raz na emamie? Tutaj panuje absolutny kult pracy zawodowej, człowiek nie chodzący codziennie na 8 h do biura to pasożyt uzależniony od łaskawego męża, istota niższa pozbawiona ambicji, rozumu i szans na rozwój.
      Rozumiem twoje rozterki. Każdy myślący człowiek je miewa. Fajnie byłoby nic nie musiec, spędzac życie na przyjemnościach, nie tracic cennego czasu na zarabianie.
      Żeby nie zwariować możliwe są dwie drogi:
      - ograniczenie potrzeb do minimum, życiowych, bytowych, materialnych; mieszkanie w squacie, jedzenie ze smietnika, opędzanie bieżących potrzeb sprzedażą puszek. Wielu bezdomnych tak żyje, i, co wprawia w zdumienie porządnych obywateli, wielu tak dobrowolnie wybrało. Bo nie chcą mieć obowiązków, regularności, odpowiedzialności, nie mają meldunku ani nawet dowodu.
      - znalezienie pracy lubianej, do której idzie się z przyjemnością. To jest możliwe i wielu sie udaje. To może wymagać rozszerzenia horyzontu i zmiany perspektywy, np. może sie okazac że idealna pracą dla ciebie jest freelance - tłumacz, prawnik, rękodzielnik, który sam sobie ustala godz pracy, albo uprawa lawendy na wsi na Mazurach, albo prowadzenie tira przez cała Europę. Pytanie jakie masz predyspozycje, wykształcenie, możliwości.
      • naturella Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 07:08
        Chyba nikogo nie kręci siedzenie w biurze od 8-16. Jednak niektórzy muszą smile Ja nie mam predyspozycji do prowadzenia własnej działalności, nie jestem na tyle przebojowa, zeby moc zdobywać klientów, wiec siedzę w biurze 8 godzin. Bo muszę. Byc moze pensja meza starczylaby na nasze 4 osoby - ale nie zdobylabym sie na to, zeby dobrowolnie próbowaćsmile

Chyba każdy wolałby wstawanie o 9, niz o 6. Każdy wolałby pic kawę przed telewizorem, niz przy biurku. I dobierać sobie towarzystwo wedle upodobań, a nie wg dyspozycji szefa. I tak dalej i tak dalej. Jednak na tym polega dorosłość, ze jak sie nie odziedziczyło fortuny, czy nie wygrało w totka, to trzeba pracować sad
    • truscaveczka Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 08:18
      Ja nie chodzę do pracy, ocenia mnie, rzetelnie i rozumnie, zleceniodawca - pracuję jako tłumaczka dla wydawnictwa. Mam te wszystkie możliwości, o których piszesz, chodzę na spacery z dziećmi, gotuję domowe obiadki a jednocześnie zarabiam. Wadą jest to, że na umowy cywilno-prawne, nie na etat.
      • spalona_gora Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 08:26
        Ale ona pisała wyłącznie o jedzeniu obiadów, nic nie wspominała o chęci ich gotowania, nie mówiąc już o zajmowaniu się dziećmi... smile To przecież ona jest dzieckiem, którym ktoś powinien się nieustannie zajmować.
        • agunia777 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 08:32
          Czy tak musi być?
          Nie musi, ale musisz mieć inny plan np. na działalność zgodną z zainteresowaniami/wykształceniem. Tam nikt nie bedzie Cie pilnował, jednak niektórzy ludzie twierdzą, że wolą pracować 8-16 i nie myśleć o pracy przez całą dobę (a jeśli pracujesz dla siebie to nieuniknione).
          Poza tym jeszcze ważne co studiowałaś? Może masz perspektywy ciekawszego, bardziej elastycznego zatrudnienia, niż 8-16.
          Pomyśl też o przyszłości - praca to nie tylko biurko, ale i znajome z pracy, rozwój, podwyżki...
    • eo_n albo 15.04.14, 09:43
      Można poszukać przykładów jak to robią inni smile

biznes.onet.pl/zycie-bez-pieniedzy,18491,3062282,prasa-detal
      natemat.pl/80317,autostopem-przez-zycie-czyli-jak-objechac-swiat-bez-pieniedzy
      www.ekonomia.rp.pl/artykul/1057042.html
      kobieta.wp.pl/gid,11671559,img,11671567,kat,26263,title,Nauczylam-sie-zyc-bez-pieniedzy,galeriazdjecie.html?ticaid=1128d9
      www.krytykapolityczna.pl/Recenzje/SzelewaJakzycbezpieniedzy/menuid-93.html
      wiadomosci.onet.pl/prasa/moje-zycie-bez-pieniedzy/bs787

I ciekawe książki (niestety część po niemiecku - te akurat czytałam, więc polecam z czystym sumieniem).

lubimyczytac.pl/ksiazka/195797/piekne-zycie-bez-pieniedzy-jak-bez-grosza-stac-sie-bogatym
      (ta akurat to raczej jest o życiu z małymi pieniędzmi niż bez)

www.faz.net/aktuell/gesellschaft/gesundheit/selbstversorger-gottfried-der-habenichts-1640287.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2
      www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/apokalypse-jetzt-buchautorin-greta-taubert-im-interview-a-953321.html
      W necie znajdzie się więcej zarówno książek jak i stron o alternatywnym życiu. Można zacząć od googlowania smile
      Pierwsze z brzegu:
      moneyless.org/
      www.theguardian.com/environment/series/moneyless-man
      www.becomingminimalist.com/the-man-who-quit-money-an-interview-with-daniel-suelo/
      Ug-ha, jeśli spróbujesz, to napisz, jak Ci idzie smile
      • antychreza Re: albo 15.04.14, 10:06
        Ale eo_n, choćby w pierwszym artykule pani sprząta i wykonuje jakieś drobne prace w zamian za mieszkanie, to chyba u wątkodawczyni nie przejdzie ;p
        • eo_n Re: albo 15.04.14, 10:20
          antychreza napisała:

> Ale eo_n, choćby w pierwszym artykule pani sprząta i wykonuje jakieś drobne pra
          > ce w zamian za mieszkanie,

No bo takie życie nie jest łatwe, jak sądzę - przede wszystkim trzeba mieć umiejętności organizacyjne, często też społeczne (paradoksalnie), być przedsiębiorczym (tyle że na własne potrzeby, a nie żeby trzaskać kasiorę wink ) i mieć w d..ie cudze zdanie. Ale to ciekawe. Dlatego zgłębiam ten temat od jakiegoś czasu (z doskoku, nie żebym go studiowała)

> to chyba u wątkodawczyni nie przejdzie ;p

Ale skoro momentami rozmowa skręca w stronę alternatywnych opcji, to dodałam trzy grosze od siebie smile
          Z drugiej strony, może to my źle zrozumiałyśmy Autorkę wątku? Jednak może w rzeczywistości nie ma dużych oczekiwań i jest gotowa coś tam robić, tyle że niekonwencjonalnie - w końcu trudno to oceniać na podstawie wpisów. Początkowo odniosłam podobne wrażenie jak Ty, ale przy drugim czytaniu mam wątpliwości. Może to my z niej zrobiłyśmy roszczeniowego lenia?
          • antychreza Re: albo 15.04.14, 10:29
            Ale ona pisze, że chciałaby żyć za to, co jej zostawią rodzice albo z mopsu, to chyba jednak nie nadinterpretujemy.
            • eo_n Re: albo 15.04.14, 10:43
              antychreza napisała:

> Ale ona pisze, że chciałaby żyć za to, co jej zostawią rodzice albo z mopsu, to
              > chyba jednak nie nadinterpretujemy.
              Może po prostu nie widzi innych opcji?
              Ale nie wiem smile
        • atteilow Re: albo 15.04.14, 11:11
          Taki styl zycia wymaga więcej odwagi i asertywności niż codzienne chodzenie do pracy.
    • antychreza Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 09:50
      Oczywiście że nie musisz pracować. Możesz spać w noclegowni i jeść w stołówkach Brata Alberta.
      A co ty byś właściwie chciała? Robić nic żyć wygodnie? Każdy by chciał, tylko kto by na nas zarobił?
      • bei Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 10:11
        Wolny zawod bez szefa smile
        Albo zostań rolnikiem, ogrodnikiem, będziesz pracować na świeżym powietrzu, kiedy chcesz zjesz śniadanie. Myślę, że najbardziej przeszkadzają Ci ścisłe ramy czasowe .
        Zapewne zdystansowałabyś się, gdybyś pracę straciła. Wówczas inaczej postrzegamy nasze źródła zarobku smile
        • antychreza Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 10:28
          Wolny zawód bez szefa to dopiero orka. Nie robi się 8 godzin na dobę, tylko 18 i co z tego że w nocy o północy, a nie o 9 rano? A jak klient zażyczy sobie poprawek, to też mu strzeli fochem, bo nie lubi żeby jej prace sprawdzono?
          • eo_n Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 10:44
            antychreza napisała:

> Wolny zawód bez szefa to dopiero orka. Nie robi się 8 godzin na dobę, tylko 18
            Ale to tylko na początku - chyba że ktoś lubi wink
        • noname2002 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 13:12
          Albo zostań rolnikiem, ogrodnikiem, będziesz pracować na świeżym powietrzu, kie
          > dy chcesz zjesz śniadanie. Myślę, że najbardziej przeszkadzają Ci ścisłe ramy c
          > zasowe .

Tak apropo's pracy ogrodnika:
          ogrodidom.eu/praca-w-dio,589.html
          • triss_merigold6 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:27
            Ooo jakie fajne!
            • kawka74 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:51
              Prawda? Aż się chce składać CV!
              • triss_merigold6 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:53
                Precyzja sformułowań i ich szczegółowość jest urzekająca.
                • atteilow Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:57
                  No przynajmniej sciemy nie ma, potencjalny pracownik wie w jakie gó... no wchodzi.
    • pyzzi Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 10:17
      Jeśli nic ci się nie chce, to prawdopodobnie jeszcze nie wpadłaś na swoje Flow smile ale i to da się znaleźć-tak, żebyś codziennie wstawała podekscytowana kolejnym dniem.

Może zrób sobie test jaki masz profil osobowości i pomyśl jak zapewnić sobie pieniądze w taki sposób, jaki jest dla ciebie najlepszy.

Spisz sobie, w czym jesteś dobra . Wszystko, ze 20-30 punktów. Co lubisz robić? Co idzie ci łatwo ?

Jeśli nie lubisz rutyny i harówy, to ok - może jesteś twórcza, kreatywna i niebanalna i w pracy 7-15 się zamęczysz. Więc pomyśl - może handel, może mlm ( nie przejmuj się krytyką, tam się przynajmniej dużo nauczysz prawie za darmo), może blog. Może po prostu jesteś artystką , gwiazdą, wsparciem dla innych, a może masz inny talent.
      Każdy go ma tylko nie wszyscy go otwierają , wspierają i wykorzystują.

• daisy Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 11:19
      Może nie w całości podpiszę się pod wypowiedzią autorki wątku smile
      ale doskonale rozumiem problem. Zresztą stary jak świat i znany literaturze (uczcijmy minutą ciszy choćby nieszczęsnego Obłomowa).
      Sama doznałam opisywanych przez autorkę katuszy. Przepracowałam w życiu sześć miesięcy w pracy od 7 do 15 i miałam myśli samobójcze. Są ludzie, dla których to naprawdę jest mordęga i więzienie.
      Jedyne wyjście - znaleźć pracę wykonywaną w różnych godzinach, najchętniej codziennie coś innego. Najlepiej ciekawą. Może być w plenerze.
      Trzeba się trochę nad tym zastanowić, ale da się.
    • atteilow Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 13:59
      Przypomnial mi sie pewien artykuł, ktory odpowiada na Twoje pytanie tytulowe. Czy tak musi być? Nie, nie musi. W Szwajcarii powstała inicjatywa obywatelska " Bezwarunkowy dochód gwarantowany" www.krytykapolityczna.pl/artykuly/gospodarka/20131123/szwajcarzy-z-dochodem-gwarantowanym
      Więc tego typu rozkimnki nie sa tak glupie i bezpodstawne, oraz nadajace sie tylko pod diagnoze psychiatryczna jak niektore pisały.
      A tu polska inicjatywa, jednak już czas oddawania popierajacych glosow minął bezwarunkowydochodpodstawowy.pl/
      • feel_good_inc Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:10
        atteilow napisała:
        > Przypomnial mi sie pewien artykuł, ktory odpowiada na Twoje pytanie tytulowe. Czy tak musi być? Nie, nie musi. W Szwajcarii powstała inicjatywa obywatelska " Bezwarunkowy dochód gwarantowany" www.krytykapolityczna.pl/artykuly/gospodarka/20131123/szwajcarzy-z-dochodem-gwarantowanym

Oj, żeby przypadkiem nie przeszło. Już widzę, jak Szwajcarzy robią u siebie raj dla imigrantów z biednych krajów big_grin

> Więc tego typu rozkimnki nie sa tak glupie i bezpodstawne, oraz nadajace sie ty
        > lko pod diagnoze psychiatryczna jak niektore pisały.
        > A tu polska inicjatywa, jednak już czas oddawania popierajacych glosow minął bezwarunkowydochodpodstawowy.pl/

No kul. Dochód gwarantowany w kraju, w którym mediana wynagrodzenia to 2189zł brutto? Witamy w Ludowej Republice Haven.
        • triss_merigold6 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:13
          Szwajcarzy nie są w UE, mogą dowolnie limitować napływ imigrantów, co też czynią. No i Szwajcaria jest zamożnym państwem. smile
          • feel_good_inc Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:17
            triss_merigold6 napisała:
            > Szwajcarzy nie są w UE, mogą dowolnie limitować napływ imigrantów, co też czyni
            > ą. No i Szwajcaria jest zamożnym państwem. smile

Jak tylko zrobią u siebie raj dla niepracujących, to sposoby na naturalizację się znajdą.
            • atteilow Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:28
              Co zrobia to ich wewnetrzna sprawa i decyzja, inni moga sie tylko przygladać i ewentualnie zainspirować. Zupelnie nie zrozumiałaś idei.
              • feel_good_inc Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:33
                atteilow napisała:
                > Co zrobia to ich wewnetrzna sprawa i decyzja, inni moga sie tylko przygladać i
                > ewentualnie zainspirować. Zupelnie nie zrozumiałaś idei.

I tu jesteś w mylnym błędzie. Ideę rozumiem doskonale, rozumiem też dlaczego nie ma szans zadziałać w naszych warunkach geopolitycznych.
                • atteilow Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:38
                  Może po komunizmie i kapitalizmie przyszedł czas na zupełnie inny system?
                  • triss_merigold6 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:40
                    Taki z urawniłowką i dochodem gwarantowanym finansowanym przez pracujących i płacących podatki? Po moim trupie.
                    • atteilow Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:45
                      No coż, każda zmiana systemu pociągała za soba trupy big_grin
                      • triss_merigold6 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:49
                        Rewolucje już były, wystarczy IMO.
                      • kawka74 Re: czy tak musi byc? 15.04.14, 14:51
                        Dla tej zmiany akurat lepiej by było, żeby dużo tych trupów za sobą nie pociągała - ktoś nie śpi, żeby spać mógł ktoś, nieprawdaż?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka