10.05.14, 09:38
Macie? Ale takie mniej lajtowe, które uprzykrzają Wam życie?

Ja mam kancerofobię, od jakiegoś roku. Nie wiem czemu- włączyło się i żyć nie daje...
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: fobie 10.05.14, 09:50
      Ja sie boje motyli. Wszyscy sie ze mnie nabijaja, nikt nie wierzy, a ja serio zawalu ze strachu dostaje, gdy jakis motyl jeat za blisko....
      • verdana Re: fobie 10.05.14, 09:54
        Też mam klaustrofobię - choć np. mogę lecieć samolotem, więc raczej wybiórczą. Ale winda odpada, co bywa bardo kłopotliwe. A jeszcze bardziej to, ze w toalecie nie zamknę się na klucz...
        • mia_siochi Re: fobie 10.05.14, 09:56
          Mam kancero- nie klaustrofobię wink
          • verdana Re: fobie 10.05.14, 11:50
            Też mamsmile Chociaż ostatnio znacznie mniejszą.
      • cosmetic.wipes Re: fobie 10.05.14, 10:49
        Ja się z ciebie nie nabijam. Mam tak samo. Motyle i ćmy to mój koszmar.
        • dantonka Re: fobie 10.05.14, 11:39
          Nienawidzę owadów, pająków, robali.
          Najgorsze jest to, że są dla mnie tak wstrętne, że aż brzydzę się ich zabić.
      • aleska Re: fobie 10.05.14, 12:49
        Nie jestem sama big_grin Nie cierpię motyli i też się ze mnie nabijają znajomi.
    • noname2002 Re: fobie 10.05.14, 10:03
      Mam klaustrofobię, do windy mogę wsiąść, bo mogę wysiąść w każdej chwili ale raz jechałam pociągiem w którym się zrobił tłok w takim super-wąskim korytarzu i utknęłam pomiędzy ludźmi i to był koszmar. Nie lubię też w górach wąskich przejść między skałami, jaskiń itd.
    • kocianna Re: fobie 10.05.14, 10:41
      Boję się dużych skepów obuwniczych. To resztka zespołu stresu pourazowego, taki trygger - w dużych sklepach obuwniczych czuję spalone i nadgniłe ludzkie mięso.
      • incubus_0 Re: fobie 10.05.14, 11:05
        Ale dlaczego akurat obuwniczy?
        • gazeta_mi_placi Re: fobie 10.05.14, 11:15
          Zapach skóry.
        • kocianna Re: fobie 10.05.14, 11:25
          Obok miejsca, w którym przeżyłam wielki stres, był sklep obuwniczy. Wtedy o tym nie wiedziałam. Rok później pojechałam do tego sklepu, bo tam były buty, które mnie interesowały. Poznałam okolicę i zaczęłam wymiotować.
          • dantonka Re: fobie 10.05.14, 11:44
            Psychika jest fascynująca.
    • rhaenyra Re: fobie 10.05.14, 10:59
      cmy sad
    • dziennik-niecodziennik Re: fobie 10.05.14, 10:59
      z takich pełnych i klasycznych to mam arachnofobie.
      z łagodniejszych - mam lęk wysokości na niestabilnym podłożu (nie boje sie łazić po górach, ale wejscie na drabine to makabra) i teoretycznie boję się węży.
    • incubus_0 Re: fobie 10.05.14, 11:07
      Ja też mam i nie umiem sobie z tym poradzić. Już dwa lata się męczę.
    • euphoria77 Re: fobie 10.05.14, 11:11
      no to ja też kancerofobię,
      arachnofobię od zawsze, nie wiem co by było gdyby mąż był na jakiejś delegacji, a znalazłabym pająka pod prysznicen albo w łóżku na przykład. chyba nie miałabym szans się wykąpać, a na pewno spałabym w innym miejscusmile
      W niektórych sytuacjach włącza mi się lęk przed uduszeniem, np. w jaskiniach mnie dopada czy w miejscu bardzo tłocznym. Dla mnie sa wykluczone spędy np. na koncertach.
    • gazeta_mi_placi Re: fobie 10.05.14, 11:16
      Martwych owadów, ale nie tyle boję co brzydzę.
    • kandyzowana3x Re: fobie 10.05.14, 11:19
      Z pewnością ta fobia ma jakas nazwę, ale ja nazwe ja szpitalo fobia. Panicznie boje sie szpitali. Trace w nich nerwy, płacze, panikuje. Problem w tym, ze w Uk wszystkie chyba przychodnie specjalistyczne sa przyszpitalne.
      Nie mam zadnych zlych wspomnien związanych ze szpitalami, moj jedyny dotychczasowy pobyt to porod i jednodniowa obserwacja w ciazy. No teraz czeka mnie drugi porod i juz panikuje.
      Tylko nie wiem czy to taka irracjonalna fobia - tam ludzie umierają wkoncu wink.
    • vilez Re: fobie 10.05.14, 11:39
      Kolejkofobię, czekaniofobię. Coś mi się wydziela do krwi i dostaję ...urwicy.
      Nie mogę patrzeć na zastrzyki, ani w ogóle na skaleczenie (zwłaszcza takei z mocnym przerwaniem ciała), ale czy to ejst jakas fobia, to nie wiem.
      • verdana Re: fobie 10.05.14, 11:53
        Moje dzieci twierdzą, ze gdy bóg rozdawał cierpliwość, to ja stałam w innej kolejce. Ale nie wiem czy to jest fobia, czy zwykła niecierpliwość.
    • edelstein Re: fobie 10.05.14, 11:54

Mam lek wysokosci i odwiedziny u kogos mieszkajacego na 10pietrze da dla mnie tragedia.Trzymym sie najblizej sciany w srodku budynku,bo mam wydaje mi sie,ze Jak bedzie sie walic to bedzie odpadac po kawalku od zewnatrztongue_out co ciekawe z okna samolotu moge patrzec bez problemu,jakos jest to dla mnie bardziej bezpieczne niz przebywanie w wiezowcu.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
      Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
      Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
      Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
    • sea.sea Re: fobie 10.05.14, 14:18
      Lęk wysokości. Jeśli schody są przezroczyste (np takie z kratki metalowej), to masakra, nie wejdę wyżej niż na drugie piętro. Jeśli są ograniczone poręczami, a nie ścianą, też nie wejdę. W pracy schodzę na drugie piętro do kuchni, a potem albo jadę z powrotem windą dwa piętra, albo dymam naokoło budynku do bezpiecznych, ograniczonych z obu stron ścianą schodów - nie ma opcji, żebym wlazła po bliższych schodach, tych z barierkami.

Co ciekawe, działa to tylko w związku z tworami ludzkimi: budynki, drabiny... W górach wysokość mnie w ogóle nie rusza.
    • helufpi Re: fobie 10.05.14, 14:52
      Rozmowy przez telefon. Nie mam ataków paniki, ale pocę się nadmiernie, a na koniec i tak często nie wiem, czego ktoś ode mnie chciał i jak zinterpretować wypowiedzi. Ludzie czasem dzwonią, żeby sobie POROZMAWIAĆ, to jest straszne.
      Jedynie konkretna rozmowa telefoniczna z kimś, kto chce mnie spuścić na drzewo (np. przychodnie, urzędy) jest dla mnie OK.
    • rosapulchra-0 Re: fobie 10.05.14, 15:03
      Był czas, gdy nie wychodziłam z domu, mało tego, ze swojej sypialni również. Na szczęście przeszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka