Dodaj do ulubionych

Jak podac antybiotyka 4-latce?

11.05.14, 20:50
która w żaden sposób nie chce go przyjąć?
Lekarka zrobiła dziś u Młodej wymaz, swierdziła Streptococcus i przepisała antybiotyk. Do tego probiotyk osłonowo. Mamy jednak problem. Od 3 godzin bezskutecznie próbuję jej je podać (oba w proszku do rozpuszczenia w wodzie/soku itp. Nic nie działa. Malo, że mała ma gorączkę, nawet nie chce pić, a przecież nie mogę marnować kilku saszetek sprawdzając po kolei różne rodzaje płynów. Samo z wodą nie, z sokiem nie, kakao nie. Acha, nic też nie chce jeść.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 20:55
      A masz strzykawke?
    • gazeta_mi_placi Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 20:55
      Pokłosie współczesnego wychowania pod tytułem "Dziecko może wszystko" i "Dziecka nie można do niczego zmuszać bo to przemoc, a gdzie przemoc tam trauma".
      Za naszych czasów nie było dyskusji - rozpuszczało się lek w byle czym, najczęściej w wodzie bo soków nie było i bachor pił bez dyskusji.
      • ichi51e Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:30
        Ha ha ha. Ja swietnie pamietam ze problem stary jak dzieci plus leki
      • marychna31 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 18:58
        > Za naszych czasów nie było dyskusji - rozpuszczało się lek w byle czym, najczęś
        > ciej w wodzie bo soków nie było i bachor pił bez dyskusji.

I z tego bachora wyrosło coś takiego jak ty - chodząca antyreklama takiego wychowania.
    • opium74 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 20:56
      Nie pomogę bo u mnie zawsze działał argument siły. I tak musisz to przyjąć. Na sile czy po dobroci to twój wybór. Jak zwymiotujesz dostaniesz kolejna dawkę. Jak zwymiotujesz znowu to przejdziemy na zastrzyki.
      Nie wyobrażam sobie walki z dzieckiem przez 3h na temat podania leku.
      Kto u was jest dorosły??
      • gazeta_mi_placi Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:01
        Nowoczesne wychowanie pięknie wychodzi w takich nieco trudniejszych przypadkach.
    • antyk-acap Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 20:58
      I po to aptekarze stworzyli czopki.
      • dziennik-niecodziennik Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:26
        antybiotyki w czopkach??...
    • asia_i_p Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:06
      Wiem, że to zabrzmi strasznie, ale ja mojej córce w tym wieku podawałam na siłę. Zawiesinę w strzykawkę do podawania leku, dziecko przytrzymywałam i wyciskałam na wewnętrzną stronę policzka (minimalizuje ryzyko zakrztuszenia się).

Najpierw próbowałam przeróżnych sposobów, ale jej nawet Nutella nie tłumiła tego gorzkiego posmaku. To nie jest tak, że nie chciała - nie mogła. Odruchy obrony były automatyczne. I w pewnym momencie zorientowałam się, że próbując ją skłonić, żeby sama połknęła to lekarstwo, ja ją dręczę i że muszę wziąć za to odpowiedzialność. Przypomniało mi się, jak na zajęciach z pływania musiałam wskoczyć do basenu i że zdecydowanie byłabym wtedy wdzięczna każdemu, kto by mnie wepchnął. Przez dwie choroby podawałam na siłę, starając się jednak ruszać wolno, mówić spokojnie, przytulić i pocieszyć potem - przy następnej była już starsza i była w stanie się przemóc.
      • mag1982 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:20
        Na moją trzylatkę działa perspektywa czekoladki "na osłodzenie". Jak była młodsza dawałam na siłę. Lepsze to niż przepychanie się godzinami. Przecież wiadomo, że lek musi wziąć.
      • jola-kotka Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:35
        Mam koleżankę która tak pokazała swojemu synowi kto jest dorosły podała mu lek w taki sposób jak opisujesz i to było ostatnie co mu pokazała w życiu. Dziecko sie udusilo teraz dorosła odpowiedzialna mamusia lata na cmentarz.
        • annajustyna Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:00
          Ale masz bujna wyobraznie wink.
    • alexa0000 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:11
      Bez dyskusji, łagodnie, lecz stanowczo.Ma lyknac i koniec.
      • kanna Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 23:49
        Bez dyskusji, łagodnie, lecz stanowczo.Ma lyknac i koniec.

Dokładnie tak.
        Ma łynkąc i koniec.

Jesli używałam siły, to raczej siły osobowości "ma tak być" i postawy, niż wlewania na siłęuncertain
        • sueellen Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 00:11
          > Dokładnie tak.
          > Ma łynkąc i koniec.

NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

i co dalej?
          • kolter_mr Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 00:40
            sueellen napisała:

> > Dokładnie tak.
            > > Ma łynkąc i koniec.
            NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
            > EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

> i co dalej?

Zastrzyku nie wyrzyga.
            • sueellen Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 09:53
              no i chyba tak się to skończy...
          • run_away83 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:21
            No to jak nie po dobroci, to niedtety trzeba na siłę:

- bierzesz na kolana, bokiem do siebie, nogi unieruchamiasz między swoimi kolanami, jedą rękę dziecka blokujesz pod pachą, druga przytrzymujesz dłonią, dziecko w pozycji siedzącej, ale minimalnie odchylobe do tyłu

- lek odmierzony w strzykawce, strzykawkę pakujesz do dzioba końcowką w stronę policzka, wstrzykujesz ok 1 ml, wyciągasz strzykawę i każesz połknąć, jak nie chce połknąć po dobroci to na ulamek sekundy zatykasz nos - połknie odruchowo, tylko podawaj po troszku żeby się nie zakrztusiła

-po całej akcji dajesz wodę do przeplukania buzi, coś slodkiego do przegryzienia lub popicia (czekolada rewelacyjnie zabija smak amoksycyliny, podobnie jak kubuś czy dowolny inny gęsty, przecierowy sok)

- przytulasz dziecko i przepraszasz, że podałaś jej to niedobre lekarstwo na siłę, ale musiałaś i koniec.
    • dzoaann Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:12
      Rozrabiasz z woda, nabierasz w strzykawke do lekow, bierzesz dziecko na kolana, jedna reka pod twoja pache, druga przytrzymujesz przy ciele dziecka, nozki miedzy kolana. Druga reka podajesz dziecku lek na sile, po policzku, powolutku, pomoc drugiej osoby wskazana. Caly czas dziecku tlumaczysz, ze to leki itp. Ze jesli sama grzecznie polknie, to nie bedziesz musiala robic tego na sile.
      • odra78 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:27
        Z probiotykow najlepszy jaki znam to lactoral truskawkowy. ma pyszny truskawkowy smak i rewelacyjnie, bez glutow rozpuszcza sie w malutkiej ilości wody, testowałem na córce, która tez miała okres oporu jeżeli chodzi o leki.

a co do antybiotyku, jest naprawdę taki gorzki,czy po prostu nie chce wziąć, bo to lekarstwo? Jaki macie ten antybiotyk.?
        Moja córka nie przyzwyczajona do brania leków, bo mało choruje , przy zap. Oskrzeli miała klacid , okropny, przygotowywałam kubek z dobrym mocno słodkim sokiem! najlepiej kubus bo dobrze maskowal smak! podawałam na łyżeczce , kazalam szybko połknąć bez trzymania w buzi i natychmiast popić sokiem . lepiej działało niż rozpuszczanie w czymkolwiek, bo po rozpuszczania w soku i tak masz coś niedobrego i to w większej ilosci.
    • inguszetia_2006 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:20
      Witam
      Powiedz jej prawdę. Że teraz w jej organizmie szaleją takie małe stworzenia zwane bakteriami. Pokaż w necie bakterie;-P I wytłumacz, że antybiotyk zabija te stwory na śmierć.
      Jest niesmaczny, owszem, ale zabija te żyjątka. Dzieciom trzeba historię opowiedzieć. Wtedy lepiej im smakują lekarstwa;-D Spróbuj.
      Pzdr.
      Ing
      • sueellen Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:23
        Historie o żyjątkach (strasznych bakteriach) opowiadam podczas mycia zebów. Mało tego, każdy ząb ma imię i musze mu wypucowac i zamknąć okno przez które wchodzą złe bakterie i w nocy wiercą dziury. Jak byłyśmy na przeglądzie Młoda powiedziala dentyście, że mama codziennie zamyka okna Zosi, Jacka, Kasi, Basi.. itd
        • inguszetia_2006 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:26
          sueellen napisała:
          Historie o żyjątkach (strasznych bakteriach) opowiadam podczas mycia zebów.
          Witam
          No widzisz, działa. To teraz też opowiedz. Będzie sama się dopominała o nową dawkę;-P
          Znasz sprawdzony sposób i nie korzystasz! Czemu tak?
          Pzdr.
          Ing
    • sueellen Re: Jak podac antybiotyk 4-latce? 11.05.14, 21:20
      antybiotyk oczywiście.
      Wypiła. Z cyrkiem ale wypiła. W końcu pokazalam jej zdjecie dziecka w szpitalu chorego na zapalenie płuc i powiedzialam że jak nie będzie brać leków, tak właśnie się to skończy. Wystraszyło ją to więc zaczęłam przytulac, wziełam na kolana. Na koniec przelałam do butelki ze smoczkiem i nakarmiłam jak dzidziusia. Jeszcze 10 dni... chyba skonam. jakbym miała czarodziejska różczkę zmieniłabym ją w niemowlaka. Są łatwiejsze w obsłudze smile
      • dziennik-niecodziennik Re: Jak podac antybiotyk 4-latce? 11.05.14, 21:26
        dziecko masz duże i bystre. zrozumie że MUSI. stanowczo, cierpliwie, bezwzględnie tłumacz ze musi i juz. pierwsze dwa dni beda jęki, potem powinna zaskoczyc.
        butelkę sobie daruj, za duże masz straty leku na ścianach i w smoczku. obniza sie skutecznosc terapii. pierwszy raz, no pare razy OK, ale jak zaskoczy to definitywnie łyżeczka/strzykawka.
        • dziennik-niecodziennik Re: Jak podac antybiotyk 4-latce? 11.05.14, 21:30
          aha, córce koleżanki tłumaczyłyśmy ze w antybiotyku jest wojsko ktore zabija bakterie chorobotwórcze. potem przykładałysmy ucho do brzuszka i opowiadałyśmy jakaż to tam walka sie toczy.
      • kanna Re: Jak podac antybiotyk 4-latce? 11.05.14, 23:51
        W końcu pokazalam jej zdjecie dziecka w szpitalu chorego na zapalenie płuc i powiedzialam że jak nie będzie brać leków, tak właśnie się to skończy

Pienie uncertain Nie ma to jak nastraszyć dziecko. następnym razem, jak nie zadziała, pokaż jej zdjęcia z pogrzebu dziecka.
        • sueellen Re: Jak podac antybiotyk 4-latce? 12.05.14, 12:23
          a co, nieprawdę powiedziałam?
          • daga_j Re: Jak podac antybiotyk 4-latce? 11.06.14, 14:31
            Prawdę, ale jeśli ona tak bardzo to sobie wyobrazi, a kiedyś rzeczywiście traficie do szpitala, to będzie zgroza. Nie da sobie wenflonu włożyć, będzie przerażona szpitalem.
            Jak tłumaczenia, prośby i triki nie zadziałały to trzeba siłą. Trzeba też tak wychowywać dziecko by miało posłuch u rodzica, jeśli rodzic nakaże połknąć lekarstwo to powinno to pójść nieco bardziej gładko niż 3godziny namawiania. 10 minut maks.
    • kolter_mr Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 21:29
      Pozostają zastrzyki
    • run_away83 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 22:46
      Jak ma anginę to każda godzina zwłoki w podanuu leku działa na niekorzyść - gardło boli coraz bardziej i coraz trudniej dziecku cokolwiek przełknąć. Rośnie też ryzyko powikłań.

Niestety jak nie chce zażyć po dobroci, to trzeba po złości. Dawkę leku naciągasz do strzykawki, bierzesz dziecko na kolana, przytrzymujesz ramieniem, strzykawkę wsadzasz do dzioba końcówką skierowaną na policzek i wstrzykujesz lek po ok 1 ml, jak nie chce połknąć to zatykasz delikatnie nochal. Po podaniu całej dawki dobrze dać coś do popicia lub przepłukać buzię wodą.

Brzmi brutalnie, ale imho lepsze to niż wylądować w szpitalu pod kroplówką.

Ahha - lepiej nie podawać antybiotyku na pusty żołądek, bo jest spore ryzyko że wyrzyga. Jak nie chce jeść to przed podaniem leku wmuś choć kilka łyżeczek jogurtu, serka homo czy innej papki.
    • triss_merigold6 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 22:49
      Strzykawką w kącik policzka i dopilnować żeby połknęła.
      • mamameg Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 22:56
        Strzykawką w kącik policzka i dopilnować żeby połknęła.

Tak samo podaję. Obrzydliwie się po tym czując, ale alternatywa gorsza.
        • triss_merigold6 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 22:58
          Czy ja wiem... nauczyłam się na niemowlakach, IMO dla dziecka podanie strzykawką jest szybsze i mniej paskudne niż z łyżeczki.
    • mary_lu Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 22:57
      Wystarczyło zawsze pytanie, czy woli lekarstwo na łyżce, czy zastrzyki.

Nam pomaga też to, że syn od zawsze dostaje codziennie jakieś świństwo na łyżeczce - tran, lek na alergię. Ma wyrobiony odruch otwierania paszczy, jeszcze co któryś raz słyszy pochwałę, że jest najpiękniej przyjmującym leki dzieckiem, jakie znam (co zresztą jest prawdą). Dzięki temu łykał nawet obrzydliwy Klacid, a jak miał cofkę, to ze łzami w oczach dzielnie przyjmował następną dawkę.

Probiotyk zawsze kupuję ten sam - "misie z białej czekolady" - Acidolac Junior. Siadamy spokojnie z paskudnym antybiotykiem, syn słyszy, że będzie niesmaczne, ale szybko dostanie coś dobrego do picia, a po bajce będą ulubione czekoladowe misiaczki, łatwiej się wtedy godzi ze swoim losem.
    • 18lipcowa3 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.05.14, 23:28
      Na sile.
    • kanna profilaktyka 11.05.14, 23:59
      Do przyjmowania "niedobrych" rzeczy dziecko trzeba przyzwyczajać.

Od początku. "Tak, to niedobre, ale trzeba wziąć." Nie ściemniamy,przyznajemy, że niedobre i tłumaczymy, czemu trzeba brać. Chwalimy, jak weźmie. Dajemy wybór (łyżeczka, czy strzykawka).
      Kiedy się dziecko tego nauczy, to potem nie trzeba używać siły .

Dla mnie użycie siły to zawsze moja porażka jako rodzica.
      • sueellen Re: profilaktyka 12.05.14, 00:08
        ale jak przyzwyczajac do brania leków dziecko, ktore okólnie nie choruje i bierze lek pierwszy raz w życiu?
        • sueellen Re: profilaktyka 12.05.14, 00:09
          ogólnie oczywiście
          • lolinka2 Re: profilaktyka 12.05.14, 02:30
            to co temu dziecku jest, że mając z czymś kontakt po raz pierwszy odwala schizę, jak gdyby miało skojarzenia z połową specjalizacji medycznych?

U nas było zwykle tak, że informacja krótka "przepisano lek, bierzesz teraz, bo o tej porze należy to przyjąć". Bez strzykawek (dziecko powyżej 1.5 roku), łyżeczka, odmierzona ilość i "otwórz buzię, coby się lek nie zmarnował i mógł sprawnie szybko działać". Aaaa - wlać - dziecko połyka - pochwalić - dać wodę do wypłukania buzi. Koniec zabiegu. Wydaje mi się, że kluczem jest pewność rodzica. Założę się (99% pewności), że żadnej z moich córek po prostu nigdy nie przyszło do głowy, że mogłyby w tej kwestii postawić na swoim, to była jedna z tych spraw bezdyskusyjnych, które są 'bo tak' i takimi mają pozostać.
            • lolinka2 Re: profilaktyka 12.05.14, 02:39
              & tak jak kanna napisała, bez ściemy i czarowania. Zdarzało się, że sama wąchałam i komentowałam "o kurcze, wstrętnie pachnie faktycznie, współczuję Ci, ale tak trzeba, nie ma siły". Per analogiam: zastrzyki, szczepienia, pobieranie krwi. "Pani weźmie igłę, ukłuje Cię raz w rękę i pobierze krew/ poda szczepionkę/ poda (tu nazwa leku). Tak, zaboli, ale tylko raz, o ile nie będziesz się szarpać, krzyczeć i nie będzie konieczności szukania żyły, wkłuwania się ponownie itp. Możesz spróbować mówić wierszyk, albo śpiewać piosenkę - mi to pomaga, bo też nie lubię takich kontaktów trzeciego stopnia smile Chcesz siedziec mi na kolanach, czy siądziesz sama, tak jak dorosli?" - różnie wybierały/ wybierają, zależnie od nastroju chyba. Śpiewanie i wierszyki są naszym znakiem rozpoznawczym i w zasadzie załatwiały temat krzyków przy zastrzykach/ pobraniu krwi od szczepienia MMR począwszy. A prawie 2 lata temu, ówcześnie 5-letnia Tkanina, rozwaliła panie z laboratorium "ocykając się" w połowie piosenki śpiewanej przy pobraniu krwi, żeby spoglądając na żyłę i wypełniającą się probówkę wypalić głośno "O kurczę! Ale numer! To wygląda jak soczek malinowy!" smile Normą jest też, że gdy ja idę na pobranie krwi, któraś młoda rzuca pytanie "Mamo, iść z tobą, żeby cię potrzymać za rękę? Raźniej ci będzie" smile
              • mdro Re: profilaktyka 12.05.14, 10:07
                Gdyby to było takie proste... Mój młodszy łykał wszystko bez mrugnięcia okiem, wystarczyło powiedzieć, że to lekarstwo. Przy starszym odetchnęłam, gdy zaczął mieć masę taką, że umożliwiała podawanie tabletek, bo wszelkie "syropki" musiały być wciskane na siłę. A z zastrzykami problemu nie było żadnego. Także to bardziej od dziecka zależy, podejrzewam, niż od rodzica.
              • tabakierka2 Re: profilaktyka 12.05.14, 14:01
                to gratuluję takiego podejścia córek.
                Mój młodszy syn od początku nie akceptował niczego, co wpychało mu się do paszczy - począwszy od smoczka, butelkę, nigdy nie karmiliśmy go łyżeczką (sam zaczął się nią posługiwać jak skończył 10miesięcy), nie akceptował też podawania leków. Ani na łyżeczce ani strzykawką. Zawsze odstawiał cyrk i do dziś tak robi (ma 1,5 roku). Starszy łyka leki jakby to była czekolada.... Zależy wiele od dziecka.
    • deelandra Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 06:45
      Metodę siłową to ja stosowałam jak mieli po dwa lata.
      Teraz robię tak.
      Otwórz buzię. Podaję lekarstwo. Zamknij buzię. Połknij. Dziękuję.
      Sory, ale co to w ogóle za certolenie się z 4-latkiem, od dawna powinien wiedzieć, że to lekarstwo i nie ma dyskusji.
      • sueellen Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 09:51
        mogłabym ją nagrac i wrzucić do neta, ale ktoś by powiedział, że znęcam się nad dzieckiem. Drze się tak, że słychac ją chyba dwie ulice dalej. Dziś rano dwie dorosłe osoby ją trzymały bym jej mogła podać lek strzykawką.
        • gazeta_mi_placi Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 09:58
          Straszne, dorosła, podobno specjalista w wąskiej dziedzinie (wspomniałaś o ukończeniu dwóch prestiżowych kierunków studiów), światowa (konkubent Hiszpan, mieszkasz w Anglii) czym wielokrotnie się chwalisz, a nie potrafisz zapanować nad czterolatką, żenujące.
          • annajustyna Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:02
            Konkubent? To mimo dwojki dzieci chlop wciaz nie wie, czy chce z nia byc?
            • sueellen Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 14:03
              skąd to wzięłaś? Jaki znowu konkubent? I co on ma mieć wspólnego z antybiotykiem?
              • annajustyna Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 15:57
                To byla kpina do gazeci wink.
        • czarna_kita Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:04
          Z jednej strony cię rozumiem tongue_out
          Mój syn nigdy nie brał antybiotyku ani w sumie żadnych lekarstw w postaci tabletki ( nie było takiej potrzeby bo nie choruje,a jak już to jakieś przeziębienie gdzie wystarczy herbata lipowa czy tam sok malinowy). Teraz ma 11 lat. Tej zimy wyłapał mi przeziębienie z gorączką gdzie trzeba było już podać tabletkę na zbicie temp. O matko co ja się nagimnastykowałam... Tabletki nie mógł przełknąć,odruch wymiotny, nie idzie i już. I tak i siak i srak. W końcu rozkruszyłam i podałam z wodą proszek bo nie szło inaczej a było późno i do apteki po syropek dla małych dzieci nie miałam możliwości smile
          A więc mogę zrozumieć co przeżywasz z 4 latka jak ja podobnie miałam z takim koniem dużym tongue_out
        • run_away83 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:21
          Współczuję tobie i dziecku. I nie daj sobie wmówić, że dziecko rozwydrzone. Antybiotyki w zawiesinie mają zwykle tak parszywy smak, że dziecku uruchamia się odruch wymiotny i nie jest w stanie połknąć po dobroci. Ale to nie jest intencjonalne, to jest instynktowna reakcja organizmu, który broni się w ten sposob przed czymś, co uważa za truciznę. Wkurzać się o to, to tak jakby denerwować się na dziecko że kicha labo kaszle.

Oczywiscie jedne dzieci są na ten obrzydliwy posmak bardziej wrażliwe, inne mniej. Mój najstarszy jeszcze rok temu, jako sześciolatek, wymagał sporej perswazji, żeby łyknąć amoksycylinę w zawiesinie i odstawiał przy tym istne jasełka. Dokladnie ten sam lek moje najmłodsze dziecię w wieku sześciu miesięcy chłeptało z łyżki niczym najlepszy smakołyk o_O

Dużo zdrowia dla małej, a tobie cierpliwości życzę.
        • deelandra Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 12:53
          No ale dzieci mają swoje i tyle. Jesteś dorosła i masz podać dziecku lek, choćby nie wiem co. I wszystko.
          Mogę powiedzieć, że przez jakieś 5 lat życia młody przy obcinaniu paznokci mimo miliarda sztuczek darł się, jakbym mu nogi odrąbywała tępą piłą. No i co z tego, tak czy owak zastosowałam najprostszą metodę, złapałam, obezwładniłam i obcinałam.
          Dzięki Bogu już mu to przeszło i można to robić w cywilizowany sposób.
          • iwles Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 12:58

no ale co proponujesz, jak dasz na siłe i zwymiotuje ?
            • deelandra Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:13
              Nie wciskasz wszystkiego na raz, tylko po trochę, czeka się aż połknie i tak jedziesz do końca strzykawki. Po tym mi się starszy nigdy nie porzygał.
              Młodszy to inna bajka, on po prostu..., nigdy nie brał antybiotyków. big_grin
              • iwles Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:22

Ja już nie muszę wink, ale twoja metoda nie sprawdziła się u nas.
                Syn kiedyś bohatersko połknął, uśmiechnął się i.... po kilku sekundach wszystko zwrócił. Taki typ, z odruchem wymiotnym.
                Dlatego zostały tylko zastrzyki.
                • deelandra Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 15:57
                  No to nie wiem, może jak psu? Wciśnij w czekoladkę big_grin
                  (taki żart gupi, bez obrazy)
                • lolinka2 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 17:59
                  jeśli bohatersko połknął a potem zwrócił, to proponuję prześledzić temat pt alergia na dany lek, lubi się w ten sposób objawiać na początku, potem dołączają mniej wesołe objawy.
                • daga_j Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 11.06.14, 14:41
                  Ale tu nie chodzi o problem smaku lekarstwa, tylko o jego przyjęcie, czy będzie w postaci zawiesiny, tabletek czy zastrzyku, dziecko zanim go przyjmie już protestuje, chodzi o to jak temu zaradzić. Jak dziecko zwymiotuje antybiotykiem i to nie raz, to trzeba przejść na zastrzyki ale można mieć problem jeśli się wcześniej dziecko straszyło "jak nie wypijesz to dostaniesz zastrzyk!". Nie można straszyć czymś niby gorszym, bo i to może nas czekać (zastrzyki lub nawet szpital). Chodzi o to by dziecko słuchało rodzica i otwierało buzię, próbowało połykać - jeśli ma niezależny od woli odruch wymiotny to przejdzie na lek w innej postaci, ale większość dzieci nie zwraca antybiotyków, tylko po prostu nawet nie chce ich wziąć do buzi.
          • ichi51e Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:12
            U mnie pomoglo - nalewam wody do miski sypie sol do moczenia i mocze sobie nozki... Dziecko oczywiscie przychodzi popluskac. Jak sie napluska lapie i obcinam. Namoczone sie swietnie tna zreszta. A dzieciak jest taki zadowolony ze mi robi łache.
            • deelandra Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:16
              ichi przerobiłam:
              - zagadywanie
              - zabawianie
              - telewizor
              - komputer
              - picie
              - jedzenie (frytki z Maca to był jedyny pewniak w pewnym okresie życia np.)
              - tłumaczenie
              - próby na mnie
              - owijanie stóp ręcznikiem
              - obcinanie obcinaczką
              - obcinanie nożyczkami
              - piłowanie pilnikiem
              Jednego nie próbowałam - obcinania przez sen, bo jakby się obudził to by chyba już w życiu mi nie zaufał, że ja mu przez sen jakiegoś sk...wa nie robię.
              Z powyższych nie podziałało nic, pozostała brutalna przemoc.
              Ale jak już mówiłam, przeszło mu.
              • ichi51e Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 14:14
                Twarda jestes big_grin ja tam zdecydowalam (po tym jak takiego szalu dostal ze go skaleczylam) ze mam to gdzies) ze tygrysy malym nie obcinaja paznokci niech wyciera obgryza co tam chce uncertain no ale ostatnio wlasnie sam przyszedl zaczal pluskac i tak sie udalo. Moze do tego trzeba dorosnac?
    • iwles Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 09:58

zastrzyki, dopóki nie nauczył się połykac tabletek.
    • kawka74 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:01
      Jeśli nie chce nic jeść, to pewnie obietnica zakąszenia paskudztwa ulubionymi łakociami też pewnie nie podziała uncertain
      Możesz spróbować strzykawką od razu do buzi - jeśli nie da rady, to pozostaje do strzykawki dołączyć igłę i zrobić zastrzyk. Kiedy miałam wątpliwą przyjemność podawania antybiotyku w zawiesinie, od razu było powiedziane, że jeśli dziecko nie będzie chciało łykać lekarstwa, będą zastrzyki. Ta świadomość podziałała mobilizująco na córkę i na mnie, dostałam przynajmniej +10 do determinacji i jakoś poszło - najlepiej w wersji sauté, bez dodatków, jedynie z sokiem do popicia.
    • slonko1335 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:02
      ale czemu nie chce? nie bo nie? czy jej nie smakuje? może zmienić antybiotyk? Moja dójka nie ma problemu z lekami z wyjątkiem jednego-jest dla nich po prostu nie do przejścia, znaczy zjedzenia..
      Jeżeli nie bo nie, dałabym siłą, znaczy najpierw uprzedziła, że i tak dostanie i tak wiec po co mamy się szarpać, robić zastrzyki, leżeć w szpitalu na podawaniu dożylnym itd. ale moze po prostu połknąć w dwie sekundy i dostać potem żelka w nagrodę, u nas najczęściej na uprzedzeniu się problem kończył.
      • sueellen Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:55
        Niestety straszenie szpitalem i zastrzykami podziałalo tylko wczoraj, dziś już nie. Nie chce bo nie a dostała amoxicilline w zawiesinie właśnie.
        • ichi51e Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:13
          A ogorki kiszone? One chyba maja taki smak ze zabija wszystko. Na zagryche?
          • sueellen Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 14:05
            juz ją widzę jedzącą ogórki kiszone... big_grin
        • majenkir Re: 12.05.14, 13:36
          sueellen napisała:
          > Niestety straszenie szpitalem i zastrzykami podziałalo tylko wczoraj

Sorry, ale trzeba nie byc przy zdrowych zmyslach, zeby straszyc dziecko szpitalem I zastrzykami. Nikomu tego nie zycze, ale kazde dziecko moze sie znalezc w takiej sytuacji z przyczyn calkiem od niego niezaleznych. I co wtedy?
          • sueellen Re: 12.05.14, 16:59
            jesli dostanie zapalenia płuc z powodu nieleczenia paciorkowca, to wizja szpitala wcale nie jest odległa...
    • ichi51e Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:29
      Daj jej lody do jedzenia.
    • joaaa83 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:50
      Odpowiednią ilość antybiotyku w zawiesinie jeszcze trochę rozpuszczam w wodzie i dodaję do tego dużo skoncentrowanego soku/syropu przeznaczonego do rozcieńczania z wodą np. z Herbapolu "Syrop malinowy" (baaardzo słodki). Sam syrop z zawiesiną się słabo miesza, więc trochę tej wody musi być. Później to wlewam do strzykawek, czasem wychodzą 2 pełne lub 2,5 i podaję bezpośrednio ze strzykawek.

Moja córka pije ładnie syropy, ale antybiotyków w których "czuć proszek" nie lubi. Pojawia się u niej odruch wymiotny.
      • sueellen Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 10:56
        Wczoraj nawet ibuprofen przeciwgorączkowo nie chciała (a slodki syrop) - jak zasnęła dałam paracetamol w czopku.
        • joaaa83 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 11:06
          No, ale spróbowała? Skąd wie, że słodki?
          • annajustyna Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:04
            Ja mojej ostatnio podalam slodki ibuprofen strzykawka, to niestety ze zlosci wyplula. Straszny uparciuch sad.
    • solaris31 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 11:13
      ja nie dyskutuje nadmiernie z dzieckiem. owszem, tłumaczę, nie owijam, że zinnat jest super pyszny - bo nie jest - ale dziecko ma wziąć lek i koniec. jesli spróbuje zwymiotować, to daję kolejną dawkę. a jak to nie podziała, to są zastrzyki. i to jest zwykle koniec dyskusji.

probiotyk zwykle podawałam rozpuszczony, i tutaj jednak lubiłam lakcid w ampułkach - to byl jedyny probiotyk, który bezkolizyjnie dawał się rozpuścić.
      • joaaa83 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 12:56
        O właśnie - Zinnat - to po nim moja córka wymiotuje i musi być naprawdę sporo rozcieńczony i wymieszany z dużą ilością soku. Po prostu jej nie przechodzi przez gardło i widzę, że nie są to jej fanaberie.
        • kannama Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 18:48
          zinnat jest piekienie słodki...mój syn miał dwa podejścia, starał się, popijał, zagryzał, nic z tego...nie jest w stanie go wziąć bez wymiotów i tyle...inne łyka...
    • czarneoczy Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 12:55
      sama bym chciała wiedzieć...
      młoda po 6 dniach brania zinnatu błagała o czopki... a ja myślałam, ze mi serce pęknie...

niestety szantaż - albo łyka z łyżeczki, albo podajemy na siłę strzykawką... zinnat był tak ohydny w smaku, że nie dziwię się że po 5 dniach kubki smakowe się zbuntowały wink
      • joaaa83 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 12:57
        Przecież Zinnat można mieszać, rozcieńczać z czym chcesz, byle było zimne. Tak jest napisane na ulotce.
        • ichi51e Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:09
          Byle nie z sokiem grejfrutowym.
      • solaris31 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:02
        mozna odpowiednią, odmierzoną dawkę rozcienczyć w większej ilości wody, wtedy nie jest tak strasznie syfiaty, tylko trochę mniej.

mimo wszystko, moje wolały zinnat niż zastrzyki z zinacefu - bolą jak cholera, testowałam na sobie.
    • adziam_78 Re: Jak podac antybiotyka 4-latce? 12.05.14, 13:52
      moja czterolatka też jest w trakcie przyjmowania antybiotyku. Mamy w zawiesinie, smak moim zdaniem ok, ale córka czasami odstawia histerie, zwłaszcza gdy miała wysoką gorączkę. U nas działa:
      - podawanie w strzykawce od nurofenu, woda do popicia i jakiś cukierek w nagrodę. Zwykle działa, ale raz musiałam podać na siłę i wtedy nie było cukierka.
      Jeśli możesz to podawaj lek wtedy gdy gorączka spada, jakiś czas po podaniu leków przeciwgorączkowych, gdy dziecko nie jest takie marudne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka