Dodaj do ulubionych

obiad komunijny

12.05.14, 14:07
Co myślicie: obiad komunijny w włoskiej knajpce, ok. 20 osób dorosłych i 5 dzieci. Zastanawiam się nad menu, przystawka np. melon z szunką albo caprese, zupa minestrone a potem wybór pizzy (np. 4-5 rodzajów) tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Na koniec deser i tort. Czy byłoby ok?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: obiad komunijny 12.05.14, 14:10
      dla mnie ok, ale ja bym włączyła jeszcze coś poza pizzą, np. makarony. Niektórzy pizzy nie lubią, nie potrafią jeść - np. babcie.
      • oteczka Re: obiad komunijny 12.05.14, 14:15
        Dla mnie ok ,chociaż też jestem babcia,ale z doświadczenia wiem że starsze pokolenie nie uzna tego za wykwintny obiad komunijny , ale to ty znasz swoje babcie czy będą zadowolone czy wyjdą głodne bo nie było kartofli z kotletem.
        • wtopek Re: obiad komunijny 12.05.14, 14:49
          dlaczego jedziesz głupawymi stereotypami? w twoich stronach starsi ludzie uważają schabowe za jedynie słuszny posiłek w trakcie imprezy rodzinnej?

pizza na pewno na taką imprezę się nie nadaje, słaba ta "włoska" knajpka musi być skoro nie potrafi zaproponować niczego innego
          • oteczka Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:06
            wtopek napisał:

> dlaczego jedziesz głupawymi stereotypami? w twoich stronach starsi ludzie uważa
            > ją schabowe za jedynie słuszny posiłek w trakcie imprezy rodzinnej?
            >
            > pizza na pewno na taką imprezę się nie nadaje, słaba ta "włoska" knajpka musi b
            > yć skoro nie potrafi zaproponować niczego innego
            a dlaczego głupawymi ? niestety nie wiem co jadają ludzie w moich stronach mało mam znajomych w podeszłym wieku ,jedyna mi znana to moja była teściowa ona uwielbia pizzę i często jak mam przyjechać to prosi żebym zrobiła ,ale już teściowa mojej koleżanki na pewno poczułaby się obrażona gdyby dostała taki obiad komunijny ,musi być rosół i kartofle z miechem,a wczoraj sąsiadka była na komunii u wnuka wiem że był rosół i kurak bo pietruszkę ode mnie brała coby rosołek posypać i talerze z wędlinką udekorować więc może jednak nie stereotypy ?
            • wtopek Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:12
              na obiad komunijny nie podaje się ni pizzy, a "kartofle z mięchem" występują w 1483738 odmianach i są zwykle głównym daniem na eleganckich przyjęciach
            • gazeta_mi_placi Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:15
              Dokładnie, miałam właśnie pytać czy na komunii będą też starsze osoby.
              U mnie nie przeszłaby niestety ani pizza (która uwielbiam) ani makarony włoskie.
              Inne pokolenie, inne przyzwyczajenie.
            • a1ma Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:17
              "Obracanie sie" z powodu jakiegokolwiek dania, którym nas czestuja, to gruba przesada.
              Ale pizza nie jest odpowiednim daniem na taka okazje. Podobnie jak hamburgery, nawet jesli pyszne wink Po prostu wybierzcie coś z dań głównych, na pewno we włoskiej knajpie jest spory wybór fajnego jedzenia.
              • a1ma Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:18
                Obrażanie, nie obracanie, oczywiscie.
                Głupia autokorekta.
      • misterni Co wy macie z tymi babciami? 12.05.14, 15:06
        W mojej rodzinie wszystkie babcie chętnie wcinają pizze, zwłaszcza domową lub w dobrej restauracji włoskiej. I w ogóle chętnie próbują nowych rzeczy.
      • angazetka Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:55
        Babcie tegorocznych 'komunistów" mają lat 60-65, a nie 130, i z pewnością niejedną pizzę widziały. Zęby też miewają.
        K...a, skąd ten stereotyp babuleńki? Matek nie macie?
        • gazeta_mi_placi Re: obiad komunijny 12.05.14, 16:02
          Biorąc pod uwagę, że dzisiaj matkami zostają Panie w wieku 30 plus dzisiejszym babciom 8-latków bliżej 70-tki niż 60-tki.
          • oteczka Re: obiad komunijny 12.05.14, 16:24
            albo i 80 ,moja koleżanka ma 6 dzieci troje dorosłych z 1 małżeństwa ,troje z drugiego ,ja mam wnuczkę starszą niż jej dzieci 2 komunie za nią jedna przed i jej teściowa pizzy nie zje ,znaczy zje jako przekąskę u drugiej synowej ,ale jakby ta podała to na komunię toby suchej nitki nie zostawiła na niej,moja była teściowa ma 32 letnią wnuczkę, prawnuki i 6 letniego wnuka od drugiego syna i raczej na jego komunii to będzie 80 lat .
        • jamesonwhiskey Re: obiad komunijny 12.05.14, 16:27
          Zęby też miewają.

dwa, jeden do otwierania piwa , drugi zeby bolal
    • bambzgrozja Re: obiad komunijny 12.05.14, 14:18
      Jak dla mnie pizza nie jest daniem, które można podać na uroczysty obiad.
      • aqua48 Re: obiad komunijny 12.05.14, 14:59
        Pizza nie nadaje się na obiad komunijny, może być na nim jedynie dodatkiem. A włoskim daniem głównym mogą być na przykład eskalopki - saltimbocca?
    • mikams75 Re: obiad komunijny 12.05.14, 14:57
      pizza jest malo "odswietnym" jedzeniem, wiec moze tez byl tak odebrana przez inne osoby. Ale ja bym sie nie obrazila jakbym miala jesc pizze na obiedzie komunijnym bo i tak lubie i nie mam jakis szczegolnych oczekiwac.
    • misterni Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:10
      Byłam na takim przyjęciu komunijnym jakieś 18 lat temu u mojej chrześnicy. Właśnie w restauracji włoskiej - można było wybrać z karty dowolną pizzę, pastę lub lasagne. Do tego sałatki, a na deser lody, tiramisu i tort. Wszyscy byli zadowoleni smile
      • mx3_sp Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:16
        a no własnie, kuchnia włoska jest świeża i gotowana na bieżąco, nie powinno się niczego wcześniej przygotowywać. Więc goście wybiorą z karty co chcą i będzie git. Najwyżej co do ilości możesz wróżyć - co chętniej będzie jedzone.
      • gazeta_mi_placi Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:16
        18 lat temu to w Polsce wykwintny był nawet Mcdonald.
        P.s. Nie można napisać makaron/lazania? Pastę to ja mam do butów lub zębów.
        • mx3_sp Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:18
          lazania też makaron.
    • helufpi Re: obiad komunijny 12.05.14, 15:28
      Dania mączne (do których należy pizza) są tanie, smaczne i sycące, to na pewno zalety. Ale według mnie niezbyt nadają się do podania na przyjęciu. A zupa minnestrone to taka ładniejsza nazwa jarzynówki, która w dodatku o tej porze roku może być zrobiona z mrożonki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka