Dodaj do ulubionych

szklanka wody

16.05.14, 16:00
Zauważyłyście, że w filmach serialach jak ktoś się źle poczuje, zdenerwuje, zrobi mu się słabo, przestraszy to jakaś osoba proponuje szklankę wody.

Zresztą w życiu też to kilka razy zauważyłam.

Skąd się to bierze i czy tylko mnie wydaje się być kompletnie irracjonalne?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: szklanka wody 16.05.14, 16:03
      To nie jest irracjonalne bo ta szklanka wody działa.
      • niecierpek_25 Re: szklanka wody 16.05.14, 16:12
        Ale jak niby działa?
        Na zasadzie placebo?
        Bo na mnie szklanka wody działa tak, że nie zasycha mi w ustach i mam ugaszone pragnienie.
        • jola-kotka Re: szklanka wody 16.05.14, 16:55
          Na mnie działa. Mi często robi sie słabo i po wypiciu wody dochodzę do siebie.
    • anika772 Re: szklanka wody 16.05.14, 16:08
      Lepsza byłaby szklanka wódki..? wink
      Przy silnym zdenerwowaniu zasycha w ustach, może stąd ta woda?
      • niecierpek_25 Re: szklanka wody 16.05.14, 16:11
        Może nie szklanka wódki, ale kieliszek czegoś mocniejszego na zdenerwowanie i niestrawność smile

Jakby się komuś zrobiło słabo, kręciło w głowie to moim pierwszym odruchem byłoby otworzenie okna, położenie delikwenta z nogami wyżej, lub głowa między kolana, jakby nie dało się położyć.
    • shumi-mi-las Re: szklanka wody 16.05.14, 16:18
      A ja zauważyłam że dają zwłaszcza kobietom koniaktw takich sytuacjachsmile
      • niecierpek_25 Re: szklanka wody 16.05.14, 16:24
        Koniak to chyba w Klanie big_grin
    • jematkajakichmalo Re: szklanka wody 16.05.14, 16:54
      uczylam sie tego w innym jezyku i ciezko mi wszystko wytlumaczyc, ale w wielkim skrocie: woda stymuluje i stabilizuje cisnienie krwi.
    • lafiorka2 Re: szklanka wody 16.05.14, 17:06
      tez mnie to kiedyś zastanawiało.
      Ta szklanka wody tak bardzo pomaga?
      big_grin
    • jak_matrioszka Re: szklanka wody 16.05.14, 19:12
      Ja moge tylko droga dedukcji: kiedy mi cisnienie leci w dol, to robi mi sie slabo. Na podniesienie cisnienia w szpitalu nawadniaja kroplowka, a szklanka wody podana doustnie ma podobne dzialanie - wiecej plynu w organizmie. Cisnienie idzie w gore (przynajmniej w teorii) i slabosc mija.
      • solejrolia Re: szklanka wody 16.05.14, 19:27
        nie w teorii, ale faktycznie tak jest.

nie dalej jak wczoraj lekko zasłabłam, zakręciło mi się w głowie i jak stałam, tak od razu przysiadłam na pupie (tak, na ziemi) i jedyne co zdążyłam poprosić, to właśnie o wodę. bo zmęczenie, duchota (bo u nas przed deszczem wczoraj było) pewnie zaliczyłam spadek cukru, napić się tez nie miałam kiedy, więc może lekkie odwodnienie, ale na pewno spadek cukru (i ciśnienia krwi)
        i ta woda, pita małymi łykami przez dobra chwilkę, postawiła mnie na nogi.
        dobrze jest jeszcze zjeść coś słonego, ale nie miałam pod ręką, natomiast woda była.
        pomogło, i do nocy miałam normalną energię i siłę, mnóstwo roboty wczoraj odwaliłam.
        • luxfera1 Re: szklanka wody 16.05.14, 20:32
          Człowiek to w 70 % woda! to co mu potrzebne w pierwszej kolejności jak nie woda?Nogi wyżej?o matkouncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka